לוגו משולב
סרטן מעי הגס והחלחולת

גילוי מוקדם

  • בדיקות סקירה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת

בדיקות סקירה לגילוי מוקדם משמשות כדי לאתר מחלות אצל אנשים שעדיין אין להם סימפטומים. במקרים רבים ניתן לגלות את סרטן המעי הגס והחלחולת בשלב מוקדם ולשפר מאוד את הסיכויים להצלחת הטיפול. בדיקות סקירה יכולות גם לסייע במניעת סוגי סרטן מסוימים משום שבעזרתן יכולים הרופאים לגלות ולכרות פוליפים שעלולים להפוך לממאירים. את הבדיקות המשמשות לאיתור פוליפים וסרטן במעי הגס ובחלחולת ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות:

  • בדיקות המסוגלות לגלות הן פוליפים והן סרטן במעי הגס ובחלחולת:

 בדיקות אלה נערכות בעזרת קולנוסקופ המוכנס לתוך החלחולת או בעזרת צילומי רנטגן מיוחדים. מאתרים את הפוליפים לפני שהם הופכים לסרטניים ואז מוציאים אותם, כך שבדיקות אלה עשויות למנוע את סרטן המעי הגס והחלחולת. משום כך יש להעדיף בדיקות כאלה, אם הן זמינות ואם אתה מסכים לעשותן.

  • בדיקות שמגלות בעיקר סרטן: בבדיקות אלה נבדקת הצואה לאיתור סימנים של סרטן. אלה הן בדיקות שקל יותר לבצע, אך הסיכוי נמוך יותר שיתגלו בהן פוליפים.

  • בדיקות המסוגלות לגלות הן פוליפים והן סרטן המעי הגס והחלחולת


סיגמואידוסקופיה גמישה (flexible sigmoidoscopy, flex-sig):

 סיגמואידוסקופ הוא צינור דק וגמיש בעובי אצבע בערך. מכניסים אותו לחלק התחתון של המעי הגס דרך החלחולת. בעזרתו יכול הרופא לראות את פנים החלחולת וחלק מהמעי הגס ולאתר בהם גידולים סרטניים או פוליפים. אורך הצינור כ-60 ס"מ בלבד, ולכן הרופא יכול לראות רק כחצי מהמעי הגס. הבדיקה יכולה לגרום אי נוחות, אבל אינה אמורה להכאיב. לפני הבדיקה תצטרך לקחת תרופה כדי לנקות את המעי הגס. אם מוצאים פוליפ קטן, הרופא עשוי להחליט לכרות אותו בזמן הבדיקה. אם מתגלה פוליפ מסוג אדנומה או גידול סרטני, תצטרך לעבור קולונוסקופיה כדי לחפש פוליפים וגידולים במעי הגס כולו.


קולונוסקופיה (Colonoscopy):

 קולונסקופיה היא גירסה ארוכה יותר של סיגמואידוסקופיה. מבצעים אותה באותה צורה, אבל היא מאפשרת לרופא לראות את המעי הגס בשלמותו. אם מתגלה פוליפ, הרופא עשוי להחליט לכרות אותו. אם יש משהו אחר שנראה לא תקין, אפשר שתלקח ביופסיה. לצורך זה כורתים פיסה קטנה של רקמה ומוציאים אותה דרך הקולונוסקופ. את הרקמה שולחים למעבדה כדי לראות אם יש בה תאים ממאירים.


לפני הבדיקה:

 יש לרוקן ולנקות את המעי הגס ואת החלחולת. תתבקש לשתות תרופה כדי לנקות את המעי הגס יום אחד לפני הבדיקה.
 הרופא ייתן לך הוראות מדויקות. קרא אותן בתשומת לב ימים אחדים לפני הזמן, כי ייתכן שתצטרך לקנות את החומרים בבית המרקחת. אם אינך בטוח במשהו, התקשר למרפאה ועבור על ההוראות צעד אחרי צעד עם האחות. אנשים רבים סבורים שהכנת המעיים היא החלק הפחות נעים בבדיקה, ומן הסתם תבקר בשירותים פעמים רבות. ייתכן שתקבל הוראות נוספות, כגון מזונות שאסור לאכול בזמן מוגדר לפני הבדיקה.


במהלך הבדיקה:

הבדיקה עצמה נמשכת בדרך כלל 30 דקות, אבל עשויה להימשך יותר אם נמצא פוליפ וכורתים אותו. לפני תחילת הבדיקה תוזרק תרופה לווריד כדי שתרגיש מנומנם ונינוח. אפשר שתהיה ער, אבל לא תהיה מודע למה שמתרחש וייתכן שלא תזכור את הבדיקה לאחר מכן. רוב האנשים יהיו ערים לגמרי עד שיגיעו הביתה אחרי הבדיקה.

אפשר שתזדקק למישהו שיסיע אותך הביתה מהבדיקה, מפני שתרופת הטשטוש משפיעה על יכולתך לנהוג. עליך לבוא  עם מלווה,  שיסיע אותך הביתה.


בדיקת חוקן בריום דו-ניגודית (DCBE):
כמעט ולא משתמשים בבדיקה זאת, רק במקרים מיוחדים (כמו אנשים שלא יכולים לבצע קולנוסקופיה).


לצורך ביצוע בדיקה זו משתמשים בבריום  כדי למלא את המעי הגס באופן חלקי ולפתוח אותו. לאחר מכן דוחסים אוויר כדי להרחיב את המעי הגס. הדבר מאפשר צילום רנטגן באיכות טובה. אם האזור אינו נראה תקין, תצטרך לעבור קולונוסקופיה.


ההכנה לבדיקה זו דומה להכנה לקולונוסקופיה (ראו לעיל), עם כי בבדיקת DCBE לא תקבל תרופה לטשטוש.


קולונוסקופיה וירטואלית:

 אפשר לראות בבדיקה הזאת מעין צילום רנטגן משוכלל, או סריקת סי-טי של המעי הגס. סורק הסי-טי מסתובב סביבך בשעה שאתה שוכב על השולחן ומצלם תמונות רבות. לאחר מכן, מחשב מצרף את הצילומים הללו לכלל תמונה כוללת של החתכים מהאיבר שנבדק. בקולונוסקופיה וירטואלית נעשה שימוש במספר תכניות מחשב כדי להפיק הן צילומי רנטגן דו-מימדיים והן מראה תלת מימדי "בתעופה" של פנים המעי הגס והחלחולת. כך יכול הרופא לחפש פוליפים או סרטן.


בדיקה זו עשויה להועיל לאנשים שאינם רוצים או אינם יכולים לעבור בדיקה כמו קולונוסקופיה. אפשר לעשות אותה מהר יחסית ואין צורך בטשטוש. אמנם אין זו בדיקה פולשנית כמו קולונוסקופיה, אך בכל זאת צריך להכין את המעיים באותה צורה. אם מתגלה פוליפ או בעיה אחרת, יהיה צורך לבצע קולונוסקופיה כדי לכרות אותם או לברר מה טיבם.


בדיקות שיכולות לגלות את סרטן המעי הגס והחלחולת ואינן מגלות פוליפים.


בדיקות צואה

הבדיקות הללו משמשות כדי לגלות בצואה כמויות קטנות של דם סמוי, כלומר דם שאי אפשר לראות בעין. לרוב האנשים, הבדיקות הללו קלות יותר מפני שאפשר לעשות אותן בבית. אבל הן אינן מועילות למציאת פוליפים כמו הבדיקות שתוארו לעיל, ותשובה חיובית בבדיקת סקירה כזאת פירושה שתצטרך כנראה לעבור בכל זאת קולונוסקופיה.


לבדיקות הללו יש שמות שונים כגון FOBT, FIT, iFIT. כולן דומות מבחינה זו שבכולן תצטרך לאסוף דגימות מהצואה שלך כדי שיישלחו למעבדה לבדיקה. הן שונות זו מזו באופן המדויק שבו יש לאסוף את הדוגמיות ומבחינת האופן שבו בודקים אותן במעבדה.


אם אתה עובר בדיקה כזו, הרופא או האחות יתנו לך ערכה עם הוראות מדויקות מה לעשות בעוד מועד (יתכן שתהיינה מגבלות על אכילה או שתיה או תרופות שמותר לך לקחת לפני הבדיקה) ואיך לאסוף את הדגימות.


יש אנשים המקבלים את הערכה אך אינם מחזירים אותה לרופא כי הם חוששים שאולי לא נהגו על פי ההוראות כמו שצריך. אם יש לך שאלות, שאל את הרופא או האחות מה צריך לעשות ואיך לאסוף את הדגימות. הדבר הכי חשוב הוא פשוט לבצע את הבדיקה.


את רוב הבדיקות הללו יש לבצע כול שנה, וכפי שנאמר קודם, אם המעבדה מאתרת בעיות כלשהן תצטרך לעבור בדיקות נוספות כגון קולונוסקופיה.


בדיקת DNA בצואה

במקום לחפש דם בצואה, בדיקות אלה מחפשות מִקטעים חריגים ב-DNA  (החומר הגנטי) שמקורם בתאי פוליפים או בתאים ממאירים. תאים של סרטן המעי הגס והחלחולת מכילים לעתים קרובות מוטציות (שינויים) ב-DNA בגנים מסוימים כגון APC, K-ras או p53. תאים עם מוטציות אלה נושרים מהפוליפים או מהגידולים הסרטניים לתוך הצואה, ושם הבדיקות עשויות לגלות אותם.


זוהי בדיקה חדשה יותר, ועדיין לא ברור כמה זמן כדאי לחכות בין בדיקה לבדיקה. כמו כן היא גם יקרה יותר מגירסאות אחרות של בדיקות צואה. בדיקה זו איננה פולשנית ואינה דורשת הכנה מיוחדת. אבל כמו בבדיקות צואה אחרות, תוצאה חיובית תדרוש קולונוסקופיה כדי להמשיך את הבירור.


אנשים שעוברים את הבדיקה הזאת יקבלו מהרופא או מהמרפאה ערכה עם הוראות מפורטות, שבהן יוסבר איך לאסוף את הדגימות. נהג תמיד לפי ההוראות שבערכה שקיבלת.


לבדיקה זו יש צורך בדגימת צואה שלמה. אוספים אותה לתוך מכל מיוחד, המוצב בתוך מסגרת שאותה מניחים לרוחב האסלה. אתה יושב על האסלה וכשיש לך יציאה, אתה מוודא שתיפול לתוך המכל. לאחר מכן תכניס את המכל ביחד עם כרית קרח לתוך קופסת משלוח, תסגור את הקופסה ותסמן אותה במדבקה. יש לשלוח את הדגימה למעבדה תוך 24 שעות מרגע היציאה.


מה הן הנימוקים בעד ונגד בדיקות סקירה לגילוי מוקדם? 

 

בדיקה

בעד

נגד

סיגמואידוסקופיה גמישה

מהירה ובטוחה יחסית,

הכנת מעיים מינימלית,

בדרך כלל בלי הרדמה,

אין צורך במומחה לביצועה,

מבוצעת פעם ב-5 שנים,

מאפשרת לראות רק שליש מהמעי הגס,

אינה יכולה לסלק את כל סוגי הפוליפים,

כרוכה בחוסר נוחות מסוים

מבוצעת במרפאה או בבי"ח,

סיכון נמוך מאוד לדימום, זיהום או קרע במעיים

אם התוצאה לא תקינה, תידרש קולונוסקופיה

קולונוסקופיה

 

(הטובה מכל הבדיקות)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בדרך כלל ניתן לראות את המעי הגס כולו,

ניתן לעשות ביופסיה ולכרות פוליפים,

מבוצעת פעם ב-10 שנים,

ניתן לאבחן מחלות נוספות.

 

 

 

 

 

 

 

 

עלולה לא לאתר פוליפים קטנים,

נדרשת הכנת מעיים מלאה,

יקרה יותר על בסיס חד-פעמי מצורות בדיקה אחרות,

בדרך כלל יש צורך בהרדמה כלשהי,

יש לדאוג למלווה שיסיע את המטופל הביתה,

המטופל עלול להפסיד יום עבודה,

סיכון קטן לדימום, קרע במעיים או זיהום

חוקן בריום דו-ניגודי DCBE

 

(בדיקה שכמעט ולא בשימוש)

 

 

 

 

 

 

 

בדרך כלל ניתן לראות את המעי הגס כולו,

בדיקה בטוחה יחסית,

מבוצעת פעם ב-5 שנים,

אין צורך בהרדמה

עלולה לא לאתר פוליפים קטנים,

נדרשת הכנת מעיים מלאה,

יש מקרים של תוצאה חיובית שגויה,

לא ניתן לכרות פוליפים בזמן הבדיקה,

אם התוצאה לא תקינה תידרש בקולונוסקופיה

קולונסקופיה וירטואלית

מהירה ובטוחה יחסית,

בדרך כלל ניתן לראות את המעי הגס כולו,

מבוצעת פעם ב-5 שנים,

אין צורך בהרדמה

עלולה לא לאתר פוליפים קטנים,

נדרשת הכנת מעיים מלאה,

יש מקרים של תוצאה חיובית שגויה,

לא ניתן לכרות פוליפים בזמן הבדיקה,

אם התוצאה לא תקינה תידרש קולונוסקופיה,

בדיקה חדשה יחסית –

לא בסל התרופות.

בדיקת דם סמוי בצואה FOBT

אין סיכון ישיר למעי הגס,

אין צורך בהכנת המעיים, הדגימה מבוצעת בבית,

לא יקרה

עלולה לא לאתר פוליפים וסוגי סרטן רבים,

יש מקרים של תוצאה חיובית שגויה,

יש מגבלות על התזונה לפני הבדיקה,

יש לבצע מדי שנה,

אם התוצאה לא תקינה תידרש קולונוסקופיה

בדיקה דם סמוי בצואה FIT

אין סיכון ישיר למעי הגס,

אין צורך בהכנת המעיים,

אין מגבלות על תזונה לפני הבדיקה,

הדגימה מבוצעת בבית,

לא יקרה יחסית

עלולה לא לאתר פוליפים וסוגי סרטן רבים,

יש מקרים של תוצאה חיובית שגויה,

יש לבצע מדי שנה,

אם התוצאה לא תקינה תידרש קולונוסקופיה

בדיקת DNA בצואה

אין סיכון ישיר למעי הגס,

אין צורך בהכנת המעיים,

אין מגבלות על תזונה לפני הבדיקה,

הדגימה מבוצעת בבית

עלולה לא לאתר פוליפים וסוגי סרטן מסוימים,

יש מקרים של תוצאה חיובית שגויה,

יקרה יותר מבדיקות צואה אחרות,

בדיקה חדשה למדי,

עדיין לא ברור באיזה תכיפות יש לבצעה,

אם התוצאה לא תקינה תידרש קולונוסקופיה

 



 

 

 

 

המלצות האגודה האמריקנית לסרטן לבדיקות סקירה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת


אנשים בסיכון ממוצע

לדעת האגודה האמריקנית לסרטן, מניעת סרטן המעי הגס והחלחולת (ולא רק גילויו המוקדם) צריכה להיות הסיבה העיקרית לביצוע בדיקות. גילוי פוליפים וכריתתם מונעת את הופעת הסרטן אצל אנשים מסוימים. יש להעדיף בדיקות שבהן קיים הסיכוי הטוב ביותר לגלות הן פוליפים והן גידולים סרטניים, אם בדיקות אלה זמינות ואתה מסכים לעבור אותן.


החל מגיל 50, הן נשים והן גברים נמצאים בסיכון ממוצע לפתח סרטן המעי הגס והחלחולת ועליהם לעבור אחת מבדיקות הסקירה המפורטות להלן:


בדיקות המגלות פוליפים וממאירות

  • סיגמואידוסקופיה גמישה פעם ב-5 שנים*
  • קולונוסקופיה פעם ב-10 שנים
  • חוקן בריום דו-ניגודי פעם ב-5 שנים*
  • קולונוסקופיה וירטואלית פעם ב-5 שנים*
     
     
     


בדיקות המגלות בעיקר סרטן

בדיקת דם סמוי בצואה מסוג FOBT מדי שנה *, **
בדיקת דם סמוי בצואה מסוג FIT מדי שנה *, **
בדיקת DNA בצואה, במרווחים לא ידועים *


* יש לבצע קולונוסקופיה אם התוצאות חיוביות
** לבדיקות דם סמוי בצואה מסוג FOBT או FIT המשמשות לגילוי מוקדם, יש להשתמש בערכה מהסוג שבו יש דגימות אחדות. בדיקת דם סמוי בצואה שמבוצעת בזמן בדיקת אצבע רקטלית במרפאה איננה מתאימה לגילוי מוקדם.


בדיקה רקטלית (digital rectal examination, DRE): הרופא בודק את החלחולת באמצעות אצבע עטויה כפפה ומשומנת. אף על פי שבדיקה רקטלית מבוצעת לפעמים כחלק מבדיקות גופניות שגרתיות, אין ממליצים עליה כבדיקה יחידה לגילוי סרטן המעי הגס והחלחולת. זוהי בדיקה פשוטה, שבדרך כלל איננה מכאיבה, ויכולה לאתר גושים בתעלה האנאלית (anal canal) או בחלק התחתון של החלחולת. אולם כשלעצמה היא איננה בדיקה אמינה ביותר לגילוי סרטן המעי הגס והחלחולת מפני שאינה מגיעה לעומק רב.


רופאים המבצעים בדיקה רקטלית מוצאים בדרך כלל כמות קטנה של צואה. אולם בדיקת הצואה שהושגה בדרך זו לאיתור דם בעזרת בדיקת FOBT או FIT איננה שיטה קבילה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת. המחקר הראה שבדיקת צואה מסוג זה לא תאתר 90% מהתופעות החריגות במעי הגס, כולל רוב סוגי הסרטן.


אנשים בסיכון גבוה

אם אתה נמצא בקבוצת סיכון גבוה מהממוצע לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת, עליך לעבור בדיקות גילוי מוקדם מוקדם יותר, או בתכיפות גדולה יותר. התנאים הבאים מכלילים אותך בקבוצת הסיכון הגבוה מהממוצע:

  • היסטוריה אישית של סרטן המעי הגס והחלחולת או פוליפים מסוג אדנומה
  • היסטוריה אישית של קוליטיס כיבי או מחלת קרוהן
  • היסטוריה משפחתית קשה של סרטן המעי הגס והחלחולת או פוליפים
  • היסטוריה משפחתית ידועה של תסמונות תורשתיות הקשורות לסרטן המעי הגס והחלחולת כגון FAP (נטייה לריבוי פוליפים מסוג אדנומה) או HNPCC (סרטן המעי הגס והחלחולת תורשתי ללא ריבוי פוליפים).
     

 

מרכז דוידוף - קורס מיינדפולנס - אונליין

שמונה מפגשים אינטרנטיים, בימי שני, החל מ- 4.3.24

בין השעות 10:00-12:00 

מסובסד.

קנביס רפואי - התהליך והזכאות לקבלת מרשם ורישיון

ב - 1 באפריל 2024 ייכנסו לתוקף שינויים בתהליך הזכאות להחזקת קנביס רפואי.

קנאביס רפואי - סיוע בהליך קבלת רשיון

במכון מור - בלעדי ללקוחות שירותי בריאות כללית.

סיוע, ליווי והדרכה בהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי - און ליין (בתשלום)

סדנת מיניות עבור מטופלות בסרטן שד

בקרוב תיפתח סדנת מיניות עבור מטופלות בסרטן השד. הסדנא מיועדת למטופלות במרכז דוידוף, אשר לקו בסרטן שד גרורתי. הפעילות הינה ללא עלות ותכלול 6 מפגשים. הפגישות יערכו במכון רותם המתמחה בתחום זה בפתח תקווה, לא רחוק מבית החולים.

מספר המקומות מוגבל.

אנו מציעים הרשמה מוקדמת במייל זה: BL2030431B@clalit.org.il

או בטלפון 03-9378002 (לבקש את יוליה או אורנה). 

מטופלת שמעוניינת - לציין בבקשה להעביר לפרופ' רינת ירושלמי.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

האגודה למלחמה בסרטן - שיעורי יוגה, צ'י קונג, ניה ופילטיס אונליין

שיעור יוגה, צ'י קונג, ניה ופילטיס אונליין בפלטפורמת זום של מרכזי התמיכה 'חזקים ביחד' של האגודה למלחמה בסרטן.

חודש המודעות הבין-לאומי : מעי גס וחלחולת

כל מה שחשוב לדעת על סרטן המעי הגס והחלחולת בישראל - 2024

האם יש מקום להאריך את משך המעקב אחר סרטן מעי גס מעבר לחמש שנים לאחר ההתערבות הניתוחית?

התפרסם ב-e-med.

בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב I-III ששרדו חמש שנים ללא עדות למחלה ממארת לאחר ניתוח, שיעורי היארעות הישנות מאוחרת או מחלה מטכרונית לאחר חמש שנים הם נמוכים מאד ויורדים עם הזמן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cancer.

הקלטות מיום עיון בנושא סרטן ריאה

האגודה למלחמה בסרטן: הקלטות מיום עיון בנושא סרטן ריאה שהתקיים ב-28.6.23

סל התרופות 2024: מה בפנים?

התפרסם ב"כמוני".

בדיקת מי שפיר לנשים הרות מגיל 32, תרופות להפרעות קשב וריכוז למבוגרים, הרחבת הזכאות ללבלב מלאכותי, תרופות למחלות כרוניות רבות וסרטן - כל הפרטים על התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל שירותי הבריאות.

סל שירותי הבריאות - עדכון 2024

המלצות הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות - עדכון 2024.

תרופות אונקולוגיות שנכנסו - בעמודים 6-8.

הסרת תאים סרטניים על ידי הקפאתם, בפעולה זעיר פולשנית

התפרסם ב"הארץ".

שיטה פורצת דרך להקפאה ולהרס של גידולים סרטניים צוברת תאוצה כחלופה לניתוחים להסרה של גידולים סרטניים באיברים ובסוגים שונים. במהלך הטיפול מוחדרת מחט ייחודית לאזור הגידול דרך העור, ומוזרם לתוכה גז המייצר כדור קרח בתוכו נהרסת רקמת הגידול.

ככל שהייעוץ האונקולוגי ניתן בשלב מוקדם יחסית, כך קטן הסיכוי להגיע לסרטן ערמונית גרורתי

התפרסם ב"הארץ".

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים במדינות המערב. באמצעות בדיקת סקר מקדימה וטיפול מותאם אישית, מדובר במחלה עם אחוז ריפוי גבוה וסיכויי שרידות גבוהים.

בעידן של רפואה מותאמת אישית הטיפול בסרטן השד משתנה מאישה לאישה

התפרסם ב"הארץ".

התמותה מסרטן השד פחתה דרמטית בעשורים האחרונים בזכות הגילוי המוקדם וטיפולים משופרים ומותאמים אישית, והודות לרמתה של הרפואה האונקולוגית בעולם המערבי.

שתלים מגדילים את הסיכון לסרטן שד? המיתוסים והאמת

התפרסם ב-ynet.

היא נחשבת למחלת הסרטן הנפוצה ביותר כש-5000 נשים מאובחנות מדי שנה בישראל. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי מהמרכז לטיפול בסרטן בבילינסון מנפצת מיתוסים על הסיבות למחלה, הגילוי והטיפולים שיכולים להציל חיים.

יום הסרטן הבינלאומי: התרופות למחלה עדיין במוקד הדילמה

התפרסם בישראל היום.

ארבעים אחוז מתקציב הסל מגיעים לחולים במחלת הסרטן. הסיבה: המחלה היא גורם התמותה הנפוץ בישראל. עם התפתחות המחקר, נוספות עוד ועוד תרופות המיועדות לחולים אך לא כולן יכנסו לסל, בשל תקציבו המוגבל.

התוכנית שתציל מאות ישראלים מסרטן

התפרסם בישראל היום.

יש חיסון יעיל נגד סרטן צוואר הרחם, סרטן הפה והלוע וסרטן באיברי המין. רק מחצית מהישראלים מקבלים אותו. תוכנית לאומית חדשה שתביא לסילוק למיגור כול המחלות אשר נגרמות מנגיף הפפילומה הוצגה לפני שבוע.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים, מדי יום א' בין השעות 12:00-14:00

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

 

האגודה למלחמה בסרטן: ממשיכות להילחם גם בסרטן צוואר הרחם

שבוע המודעות הבין לאומי בצל המלחמה. כל מה שחשוב לדעת על סרטן צוואר הרחם בישראל.

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

סרטן לא מחכה לאחרי המלחמה - מסוכן לדחות טיפולים

התפרסם בהארץ.

במרכז דוידוף לסרטן בבילינסון בוצעה הערכות מקיפה וייעודית, כדי לשמר את הרצף הטיפולי גם בשיגרת חירום. האונקולוגיה ממשיכה ב-100% ואנחנו כאן בשביל כולם, מבטיח פרופ' גל מרקל, מנהל מרכז דוידוף לסרטן.

שאלות ותשובות בנושא סרטן שד בזמן מלחמה

התפרסם באתר אחת מתשע.

פרופ' גל מרקל, מנהל מרכז דוידוף לטיפול וחקר הסרטן, משיב על שאלות בנושא הטיפול בסרטן שד בזמן מלחמה.

מחלימות עבור חולות ומתמודדות: הנשים שפיתחו פתרונות טכנולוגיים אחרי שעברו כריתת שד

התפרסם ב-ynet.

בגדי ים מותאמים לפרוטזות, חזיות מותאמות לאחרי ניתוח - אלה הם רק חלק מהפתרונות שפותחו על ידי נשים שהתמודדו עם סרטן השד והבינו מה חסר.

לראשונה: מרכז רב תחומי לטיפול בגידולי מוח ומערכת העצבים בבילינסון

התפרסם ב- מיינט פתח תקווה.

המרכז יכלול הערכה משולבת של נוירו-אונקולוג, נוירו-כירורג, רופא קרינה, עובדת סוציאלית ואחות מתאמת.

"ההבדל בין חיים למוות": הפיילוט לגילוי מוקדם של סרטן הריאות (תיג"ר) זוכה להצלחה

התפרסם בישראל היום.

על פי הממצאים הראשוניים של קופ"ח מכבי, מתוך 540 נבדקים התגלו 57 מטופלים עם תוצאה חריגה. במסגרת הפיילוט אמורים להיבדק כ-10,000 מעשנים כבדים או מעשנים כבדים לשעבר. מנהלת התכנית: "יישום מלא של תכנית לאומית יאפשר לשפר ללא הכר את הסטטיסטיקה העגומה ויוביל ליותר מקרי אבחון מוקדם".

צ'י קונג הוא האומנות לחיות: נסעתי לסין לרפא את הגוף - וריפאתי את החיים שלי

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד שאיתו אובחנה השחקנית נירה רבינוביץ בגיל 40, הוציא אותה למסע ארוך להשבת בריאותה, שבמהלכו גילתה את אומנות התרגול הסינית העתיקה, צ'י קונג.

טוב לדעת: 10 עובדות על מחקרים קליניים באונקולוגיה

התפרסם במאקו.

כיצד מתנהלים המחקרים שמשפיעים על חיי המטופלים? אלו תהליכים הם כוללים? ומה המשמעות עבור המשתתפים במחקר? ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת שירות גידולי הריאה במרכז הרפואי בילינסון עם הסברים. (סרטון).

פוליציטמיה ורה, סרטן בשחרור מושהה

התפרסם בהארץ.

פוליציטמיה ורה היא מחלה כרונית הנמנית על קבוצת המחלות המיאלופרוליפרטיביות, או בשמן העברי "מחלות שגשוגיות של רקמת לשד העצם".

למה הרופאה שלחה אותי לבדיקת BRCA?

התפרסם ב-ynet.

האם צריך להתאים בדיקות סקר לסרטן שד באופן פרטני לכל אישה? מי צריכה לעשות בדיקות למוטציה BRCA? מה כולל אבחון וייעוץ גנטי?

בעקבות סרטן האשכים של גיא הוכמן: כך תבדקו את עצמכם

התפרסם ב-ynet.

"סרטן האשכים מתגלה אצל אחד ל-30 אלף גברים בני 15-40. בישראל יש בין 120 ל-150 מקרים בשנה", אומר פרופ' ג'ק בניאל מבילינסון. איך מאבחנים את המחלה, איך לבצע בדיקה ראשונית בבית, ובכל כמה זמן?

פעילות גופנית מאומצת לפרק זמן קצר עשויה להפחית את הסיכון למחלה ממארת

התפרסם ב-e-med.

מנתונים חדשים שהתפרסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בקרב מבוגרים המבצעים כל יום פעילות גופנית מאומצת במשך 4-5 דקות נרשמה ירידה של עד 32% בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

החיסון פורץ הדרך לסרטן העור בשלבי סיום הניסוי הרפואי - כך הוא יפעל

התפרסם ב-ynet.

תוצאות חיוביות של שלב 2 במחקר הקליני על החיסון לסרטן העור החדש, שבשילוב עם תרופה ביולוגית הצליח להפחית את סיכון התמותה והישנות המחלה ב-44%.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

מכון סמואלי למחקר וחדשנות בסרטן

במרכז דוידוף לטיפול בסרטן שבבילינסון, מוקם מכון מחקר ופיתוח ראשון מסוגו בישראל, שיסלול דרך חדשה לטיפול במחלות הסרטן. החזון - להביא לשינוי משמעותי במפה העולמית של הטיפול והמניעה של מחלות הסרטן.

הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול עשוי להשפיע על הישרדות חולים עם סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

דגימות צואה מחולים ששרדו זמן רב לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב הדגימו שכיחות גבוהה יחסית של זני חיידקים שנקשרו בעבר עם תגובה חיסונית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

למה חולי סרטן מאבדים משקל? החשיפה של מכון ויצמן ודרך הטיפול

התפרסם ב-N12.

החוקרים: כדי להביס את המחלה, לא מספיק לפגוע בסרטן - צריך גם לחזק את גופו של החולה.

בשורה לחולים בסרטן הערמונית

התפרסם בישראל היום - 23.5.23

בשונה מטיפולים אחרים, טיפול חדשני שנוסה בפעם הראשונה בישראל עושה שימוש בקרינה, אך מצמצם את תופעות הלוואי ולא משאיר בגוף חומרים רדיואקטיביים.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

בינה מלאכותית משפרת דיוק בדיקות ממוגרפיה ומקלה על עומס העבודה

התפרסם ב-e-med (מאי 2023).

בדיקות ממוגרפיה בסיוע בינה מלאכותית מפחיתה משמעותית את עומס העבודה של בדיקת ממוגרפיה סטנדרטית ומשפרת את יכולת זיהוי גידולים ממאירים, ללא עליה בשיעור תוצאות חיוביות-שגויות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו באתר SSRN וטרם עברו סיקור עימיתים.

הכנס הבינלאומי להמטו-אונקולוגיה

התפרסם ב-ynet.

הסרטן לא הפך למחלה קלה, אבל הטיפול התפתח בצורה דרמטית.

הכנס הבינלאומי לסרטן שמתקיים השבוע ביוזמת מרכז דוידוף שבבילינסון ובהשתתפות בכירי המומחים בעולם להמטו-אונקולוגיה, מתמקד בבשורות ובפיתוחים החדשים בתחום.

סיכון מוגבר לממאירויות מערכת העיכול בגיל צעיר בקרב מבוגרים עם מחלת כבד שומני שאינה על רקע צריכת אלכוהול

התפרסם ב-e-med.

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלת כבד שומני שאינה על רקע צריכת אלכוהול הינה גורם סיכון הפיך להופעה בגיל צעיר של ממאירויות בדרכי העיכול.

ניתוחי רובוט מאפשרים דיוק רב בהפרדת רקמות ליד כלי דם

התפרסם ב-"הארץ".

התקדמות הרובוטיקה בניתוחי סרטן המעי הגס מאפשרת כיום שיפור בתוצאות הניתוחים, דיוק רב יותר וקיצור בהחלמה. שילוב הדמיות מתקדמות ואלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית בטכנולוגיית הרובוטים המנתחים צפוי לשפר בעתיד את בטיחות ויעילות הניתוחים אף יותר.

אצל צעירים סרטן המעי מתגלה מאוחר יותר

התפרסם ב-"הארץ" - מגזין סרטן המעי הגס, מרץ 2023.

מדוע חלה עלייה בשכיחות מחלת סרטן המעי הגס והרקטום בקרב צעירים? מה ניתן לעשות וכיצד לטפל?

כוס תה כול יום עשויה לשפר את שיעורי ההישרדות של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום

התפרסם ב - e-med.

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition עולה כי צריכה גובהה יותר של תת-סוג של פלבנואידים מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום, כאשר עליה קטנה בצריכת מזונות עתירים בהרכב זה, דוגמת תה, עשויה לשפר את הישרדות החולים.

פריצת דרך בחקר סרטן הלבלב הקטלני: תרופה או ריפוי מבוסס רנ"א עשויים לטפל בגרורות

התפרסם ב-ynet.

חוקרי האוניברסיטה העברית גילו את המנגנון המולקולרי המאפשר לסרטן הלבלב לשלוח גרורות ולהפוך לקטלני. הגילוי כי שינויים בעיבוד מולקולות הרנ"א בתא - ולא שינויים גנטיים בדנ"א - הם שגורמים לגידול להפוך לגרורתי, מציע לראשונה גם דרכי טיפול חדשות.

טיפול ב-Olaparib עשוי לשפר הישרדות בנשים עם מוטציות BRCA וסרטן שד גרורתי

התפרסם ב-e-med.

טיפול ב-Olaparib  (לינפרזה) עשוי לשפר את ההישרדות של נשים עם סרטן שד גרורתי ושלילי ל-HER2 עם מוטציית BRCA, בעיקר כאשר ניתן כקו טיפול ראשון, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר OlympiAD שפורסם בכתב העת European Journal of Cancer.

מאובחנים יותר, מתים פחות: המציאות המורכבת מאחורי הירידה בתמותה מסרטן

התפרסם בגלובס.

דוח שפירסם החודש משרד הבריאות הראה ירידה דרמטית מאז 2004 בשיעור המאובחנים בסרטן שמתו בכל שנה. מומחים לסרטן אומרים שגם אם מביאים בחשבון את ההטיות שיש בנתונים, המגמה עדיין אופטימית, ומה שמניע אותה היא לאו דווקא פריצות דרך בטיפולים.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

באגודה למחמה בסרטן מציינים את חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס

התפרסם ב-e-med.

לרגל חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס המצויין במרץ, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים חדשים ומחקרים מדעיים. באגודה מדגישים כי בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס מאפשרות למנוע את התפתחותו או לטפל בו בשלב מוקדם.

טיפול ב-Dostarlimab יעיל בסרטן רירית הרחם מתקדם או חוזרני

התפרסם ב - e-med.

מחקר חדש הראה כי טיפול ב - Dostarlimab יעיל ובטוח בסוגים שונים של גידולים כולל סרטן רירית הרחם מתקדם או חוזרני.  

לרגל יום הסרטן הבין-לאומי: נתונים חדשים על שכיחות המחלה בארץ ובעולם

התפרסם ב - e-med.

האגודה למלחמה בסרטן - למעלה מ-30 אלף מאובחנים ומאובחנות חדשים בארץ שנה שעברה: אימוץ אורח חיים בריא יכול להפחית ב - 50% את הסיכון לחלות בסרטן.

סרטן עור זה לא רק מלנומה

התפרסם ב - ynet. 

רוב האנשים יודעים לקשר בין סרטן עור למלנומה, אולם רוב מוחלט של החולים בסרטן העור דווקא חולים בגידול שאינו מלנומה. ד"ר גיל טאובר מבית החולים בילינסון מסביר מדוע הסיכון עולה דווקא בגיל המבוגר, איך ניתן להימנע מהמחלה, וכיצד ניתן לטפל. 

ניתוח מוס מפחית סיכון להישנות ומשפר שיעורי הישרדות בחולים עם מלנומה של הראש צוואר

התפרסם ב-e-med.

ניתוח מוס (Mohs) הפחית את שיעורי ההישנות והעלה את שיעורי ההישרדות של חולים עם מלנומה של הראש צוואר, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להסרת הנגע הממאיר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology.

סל התרופות 2023: מה בפנים?

התפרסם בכמוני חברים לרפואה.

ממשקפי ראייה לילדים עד גיל 7, דרך חיסונים חדשים ותרופות לסוכרת ועד טיפולים מתקדמים לסרטן בשלב מוקדם...

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.