לוגו משולב

מאמר - בשר מעובד ובשר אדום טרי והקשר לסרטן

נכתב על ידי צוות היחידה לתזונה קלינית וצוות היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף, מרכז רפואי רבין, ינואר 2016.

 

_,:

   

 

בשר מעובד והקשר לסרטן

 

מה כולל בשר מעובד?

 

כל בשר (בקר, כבש, עז, חזיר, עוף או הודו) שעבר שינוי בתהליכי המלחה, שימור, עישון, תסיסה, או תהליכים אחרים כדי לשפר את הטעם ועל מנת לשמר אותו לאורך זמן. דוגמאות לבשר מעובד: נקניקיות, נקניקים (פסטרמה, סלמי ועוד), המבורגר מעובד, שניצל מעובד, בייקון, בשר כבוש, מעושן או משמר ועוד.

 

מה אומרים המחקרים?

 

הארגון העולמי לחקר הסרטןIARC - The International Agency for Research on Cancer i, ערך סקירה של מחקרים עולמיים בנושא בשר מעובד. נסקרו מעל 400 מחקרים שעסקו בבשר מעובד. מחקרים אלו כללו אנשים מקבוצות אתניות מגוונות ובעלי מגוון סוגי תזונה. הראיות המשפיעות ביותר הגיעו ממחקרים שנעשו בשני העשורים האחרונים. על סמך סקירה זו, החליט ארגון הבריאות העולמי, כי הצטבר מספיק ידע מחקרי וכי יש לסווג צריכת בשר מעובד כמסרטן – דרגת ההוכחה היא הגבוהה ביותר (1).

 

ממצאים אלה מחזקים המלצה של המכון האמריקאי לחקר הסרטן, משנת 2007, להימנע מבשר מעובד. על פי המידע המחקרי שהצטבר במשך השנים, נמצא כי אכילה של 50 גרם בשר מעובד מדי יום, מעלה ב 18 אחוזים את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. הראיות החזקות ביותר הן לקשר בין צריכת בשר מעובד לבין סרטן המעי הגס. נראה גם קשר לסרטן קיבה, אך העדויות אינן חד משמעיות.

 

מה גורם בבשר מעובד להעלאת הסיכון?

 

טכנולוגיות עיבוד ובישול בשר הכוללות טמפרטורות גבוהות (לדוגמא: טיגון, צליה), עישון ועוד, עלולות להוביל להיווצרות של כימיקלים (לדוגמא: ניטרוזאמינים) שידועים או חשודים כמסרטנים. הגורם להעלאת הסיכון עדיין לא מובן לגמרי.

 

מהי הכמות שבטוח לאכול?

 

האגודה האמריקאית לסרטן ממליצה לא להרבות בצריכת בשר מעובד, אך אינה מספקת יעדים מוגדרים.   

על פי המלצת משרד הבריאות הישראלי, מומלץ להגביל את כמות הבשר המעובד שצורכים, בעיקר ילדים, ללא יותר מפעם בחודש.

משרד הבריאות מצטט את דריוש מוזאפאריאן, דיקן ביה"ס למדעי התזונה ולמדיניות תזונה באוניברסיטת טאפטס, שממליץ, באופן כללי, לא לצרוך יותר מ-1-2 מנות של בשר מעובד בחודש.

 

מה לגבי מי שכבר אובחן עם סרטן מעי גס?

 

מחקרים קיימים אינם מאפשרים הסקת מסקנות לגבי סיכון בצריכת בשר מעובד, לגבי קצב התקדמות מחלה מאובחנת או חזרתה. קיימות המלצות להגביל צריכת בשר מעובד בכדי להפחית סיכון לסרטן אחר או למחלות כרוניות אחרות, כמו: מחלות לב, כלי דם וסוכרת.

 

 

חשוב להדגיש כי אלו הן המלצות לכלל הציבור.      

                                               

המלצה לאדם פרטי יכולה להשתנות בעקבות מצב רפואי, מצב תזונתי, תופעות לוואי שונות ועוד. להמלצות מותאמות אישית יש לפנות לייעוץ אישי.

 

לראש העמוד

 

בשר אדום טרי והקשר לסרטן

 

מה כולל בשר אדום טרי?    

                                                                                  

בשר אדום טרי כולל: בשר בקר, בשר כבש ובשר חזיר.

 

מה אומרים המחקרים?           

                                                                                 

הארגון העולמי לחקר הסרטן IARC - The International Agency for Research on Cancer , ערך סקירה של מחקרים עולמיים בנושא בשר אדום טרי. נסקרו מעל 700 מחקרים שעסקו בבשר אדום טרי. מחקרים אלו כללו אנשים מקבוצות אתניות מגוונות ובעלי מגוון סוגי תזונה. ארגון הבריאות העולמי קבע, על סמך מחקרים אלה, כי צריכת בשר אדום טרי ככל הנראה מסרטן– דרגת הוכחה 2A.  המחקרים שנעשו על בני אדם מוגבלים. הקשר שנצפה הוא בעיקר לסרטן המעי הגס אך ייתכן וקיים גם קשר לסרטן לבלב וסרטן ערמונית (בעיקר סרטן ערמונית מתקדם). ממצאים אלה מחזקים המלצה של המכון האמריקאי לחקר הסרטן, משנת 2007, כי יש להגביל צריכת בשר אדום.

 

מה, ככל הנראה, גורם בבשר טרי להעלאת הסיכון?    

                                                             

ייתכן שמרכיב מסוים בבשר (ברזל הם), כמות השומן בבשר, שיטת וטמפרטורת הבישול. הגורם להעלאת הסיכון עדיין לא מובן לגמרי.

 

מהי הכמות שבטוח לאכול?         

                                                                                        

האגודה האמריקאית לסרטן ממליצה לא להרבות בצריכת בשר אדום, אך אינה מספקת יעדים מוגדרים. הכמות הרצויה לאכילה תלויה גם בגורמי סיכון אישיים של כל אדם ואדם.

 

משרד הבריאות הישראלי מצטט את דריוש מוזאפאריאן, דיקן ביה"ס למדעי התזונה ולמדיניות תזונה באוניברסיטת טאפטס, שממליץ, באופן כללי, לא לצרוך יותר מ-1-2 מנות של בשר אדום לא מעובד, במשך שבוע.  

  

הארגון לחקר הסרטן, ממליץ למי שצורך בשר אדום, להגביל צריכה למקסימום 500 גרם בשר (לאחר בישול) במשך שבוע.     

 

לבשר אדום טרי, שאינו מעובד, קיימים יתרונות תזונתיים. הוא מספק חלבונים, ויטמינים מקבוצת B, אבץ וברזל. כאשר צורכים בשר אדום שמן, בו אחוז השומן הרווי גבוה, מעלים את הסיכון להעלאת הכולסטרול הרע בגוף שמקושר להתפתחות מחלות לב וכלי דם וסוכרת. לכן, אם אוכלים בשר אדום, מומלץ לבחור חלקים רזים, שמכילים מעט שומן רווי ולהעדיף שיטת בישול, כמו: בישול ברוטב או בקדירה.    

          

מה לגבי מי שכבר אובחן עם סרטן מעי גס?    

                                                           

מחקרים קיימים אינם מאפשרים הסקת מסקנות לגבי סיכון בצריכת בשר אדום, לגבי קצב התקדמות מחלה מאובחנת או חזרתה. קיימות המלצות להגביל צריכת בשר אדום בכדי להפחית סיכון לסרטן אחר או למחלות כרוניות אחרות, כמו מחלות לב, כלי דם וסוכרת.

 

חשוב להדגיש כי אלו הן המלצות לכלל הציבור.     

                                                

המלצה לאדם פרטי יכולה להשתנות בעקבות מצב רפואי, מצב תזונתי, תופעות לוואי שונות ועוד. להמלצות מותאמות אישית יש לפנות לייעוץ אישי.

 

לראש העמוד

מקורות:

 

1. http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf

2. http://www.health.gov.il/Subjects/FoodAndNutrition/Nutrition/diseases/Pages/MeatAndCancer.aspx

3. http://www.aicr.org/assets/docs/pdf/reports/Second_Expert_Report.pdf

 

--

יום עיון בנושא סרטן ריאה

יתקיים ביום שלישי, ה- 26.12.17, ב"בית מטי" בגבעתיים.

לתכנית יום העיון,

צופן דה וינצ'י - רובוט דה וינצ'י

כתבה על רובוטיקה בכירורגיה - רובוט "דה וינצ'י" בעזרתו מתבצע ניתוח מיוחד וחדשני להסרת גידול בחלק התחתון של המעי הגס - ניתוח שהתקיים בבית חולים בילינסון.

מאת מור גפני דור, ידיעות פ"ת.

מחקר: להילחם בסרטן בעזרת הנדסה גנטית

התפרסם בידיעות אחרונות ב - 22.11.17. מאת שקד אשכנזי

תקווה: החלימה מסרטן בגיל 92 וחיה באושר גם 5 שנים אחרי

התפרסם בידיעות אחרונות ב - 21.11.17. מאת איתי עמיקם.

סרטן ריאה - איפה התחלנו ולאן פנינו?

כתבה מאת פרופ' ניר פלד. התפרסמה בידיעות אחרונות ב- 19.11.17.

הבדיקה שתמנע טיפולים מיותרים לסרטן השד

כתבה על בדיקה חדשה - Breast Cancer Index - שהתפרסמה בידיעות אחרונות ב- 14.11.17, מאת רותם אליזרע.

טיפול ברדיותרפיה בנוסף לכימותרפיה משלש הישרדות ללא התקדמות מחלה בסרטן ריאות גרורתי

כתבה מאת ד"ר אלינור מוסרי-בריסקין. התפרסמה ב-e-med ב- 2.10.17.

לחולי סרטן כליה יש סיבה טובה לאופטימיות

כתבה מאת ד"ר ויקטוריה ניימן, מנהלת מחלקת אישפוז במכון לאונקולוגיה, מרכז דוידוף, בי"ח בילינסון. 

התפרסמה ב - 27.9.17 ב-ynet. 

 

האם אימונותרפיה תהפוך את סרטן הריאות ממחלה סופנית לכרונית ברת ריפוי?

הידיעה התפרסמה ב-e-med ב-13.8.17 ומתייחסת למאמרו של ד"ר עבד אגבאריה ב"הארץ".

"בזמן שאני מתפללת אני בריאה"

כתבה בידיעות אחרונות 2016 על חני וינרוט שחלתה בסרטן.

ספרה "בארץ החיים: לחשב מסלול מחדש" נמצא במרכז מידע דוידוף, לרשות המטופלים, בני המשפחה וחברים.

לפעמים כאב הוא חלק ממצוקה אנושית, ואין לה תרופה

כתבה מאת גלי וינרב, גלובס, 16.9.17.

להילחם בסרטן גם בעזרת רפואה משלימה. (רפואה משלימה במרכז דוידוף, ד"ר עופר כספי).

כתבה מאת מזל טלבי לוי, מלבס, אוגוסט 2017. 

Yhealth- בחזית המלחמה העולמית בסרטן. קובץ כתבות שהתפרסמו בידיעות אחרונות ביוני 2017

קובץ כתבות שהתפרסמו בידיעות אחרונות ביוני 2017.

מחקר המציג תוצאות ראשוניות לחיסון נגד מלנומה

"ואז, בלילה, בשיחה עם אישתי, הגינו חיסון לסרטן".

כתבה מאת דיאנה בחור ניר, מוסף כלכליסט, 22.7.17.


דיוק אבחנתי גבוה לבדיקות צואה FIT לאבחנת סרטן מעי גס בנבדקים בסיכון גבוה (JAMA Intern Med)

הכתבה התפרסמה ב - e-med בתאריך 27.6.17. 

השאלות שכדאי לשאול את הרופא במרפאה האונקולוגית

כתבה מאת ד"ר דניאל גולדשטיין (מרכז דוידוף, בילינסון). התפרסמה ב-17.7.17 בהארץ.

האם יש קשר בין השמנה לבין סרטן שד?" (מחקר של פרופ' ירושלמי, מרכז דוידוף)

כתבה שהתפרסמה ב-מלבס ביוני 2017, מאת מזל טלבי לוי.

מידע מעודכן בנושא צריכת סויה והשפעות בריאותיות

משרד הבריאות, מאי 2017.

בתחתית הדף קישור לנייר העמדה.

המהפכה הגדולה שהתחוללה במסגרת המלחמה בסרטן נרשמה דווקא במניעה וגילוי מוקדם של המחלה

כתבה: מאת יעקב א. לוסטיגמן שהתפרסצה בעיתון היומי המבשר.

נלחמים במוטציות (סרטן ריאה)

הכתבה, בשיתוף האיגוד הישראלי לאונקולוגיה. מאת רותם אליזרע, התפרסמה ב-ynet ב - 21.6.17.

מחקר חדש מרגיע: הריון אחרי סרטן השד לא מסוכן

לכתבה שהתפרסמה ב 4.6.17 ב ynet , לחץ כאן.

למידע באנגלית באתר האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית (ASCO)

טיפול חדש (נמצא בהליך ניסויי) : "תחליף לכימו: הטיפול החדש והיעיל לסרטן ערמונית

כתבה שהתפרסמה ב - ynet ב-4.4.17, מאת רותם אליזרע.

"שאיפה לחיים טובים - איך הגראס הרפואי הציל לנו את החיים"

שבעה מונולוגים אמיצים. מאת גיל קורוטקי, ידיעות אחרונות. 

המלצות הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות - עדכון 2017.

לדו"ח, לחץ כאן

לחוזר משרד הבריאות

דברים שחייבים לספר לאונקולוג

כתבה מתוך כמוני-חברים לבריאות, אוגוסט 2016. מאת רבקה פרייליך.

המלצות מרכז דוידוף לקבלת חיסונים למטופלים עם ממאירויות מוצקות


הומור הוא כלי מספר אחת לריפוי

כתבה שהתפרסמה בלאישה ב-30.3.16.

מאמר של יצחק באר "הרופאים נתנו לי 9 חודשים - מאז עברו 15 שנה", בנושא התמודדות עם סרטן הערמונית

המאמר התפרסם ב-ynet  ב - 5.1.16.

הספר "בשיטת החתול" נמצא במרכז מידע דוידוף לעיון ולהשאלה.

"לרמות את הסרטן" - שיחה עם פרופ' דן פאר בנושא תאי RNA

כתבה שפורסמה בגלובס ב- 28.5.15.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

סל התרופות 2017: אלו התרופות החדשות שנוספו לסל הבריאות

מידע על התרופות לטיפול במחלת הסרטן שנכנסו לסל הבריאות בכתבה שהתפרסמה ב ynet, ינואר 2017

Pembrolizumab (קיטרודה) היא התרופה הראשונה שה-FDA מאשר ל-15 סוגי סרטן שונים עבור מטופלים עם סמנים גנטייםספציפי

הכתבה Pembrolizu התפרסמה ב- e--med ב-21.6.17.

בעקבות שינוי ההנחיות לבדיקה לסרטן הערמונית - שאלות ותשובות

כתבה מאת ד"ר איתי גל שהתפרסמה ב - ynet ב-20.4.17.

חזית המדע: המחקרים השנויים במחלוקת שפורסמו ב-2016 (בתחומים שונים כולל סרטן)

כתבה:שהתפרסמה בגלובס ב - 6.1.17.

מחקר: יותר ממחצית המידע הרפואי ברשת מזויף

כתבה מאת אסף גולן, התפרסמה ב - NRG מעריב , 8.1.17

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את השימוש ב - Pembrolizumab (קיטרודה) לטיפול במחלת הודג'קין קלאסית.

הודעה שהתפרסמה ב - e-med, ב - 19.3.17.

להודעה המלאה, לחץ כאן.

להודעה של ה - FDA (באנגלית)