לוגו משולב

מחקרי תזונה למניעת חזרת סרטן השד

דר' ניבה שפירא, תזונאית קלינית

מעודכן לשנת 2018


אורח החיים המערבי המאופיין במעט מדי פעילות גופנית ובדיאטה עשירה בשומן, פחמימות מעובדות וחלבון מן החי מקושר לשכיחות גבוהה של עודף משקל, סינדרום מטבולי (מאופיין ברמות סוכר  גבוהות בדם, השמנת יתר במיוחד באזור הבטן, רמה גבוהה של שומני דם ויתר לחץ דם), תנגודת לאינסולין ורמות גבוהות של גורמי גדילה והורמוני מין בדם. רוב הגורמים האלה ידועים כגורמי סיכון לסרטן השד ותורמים לעליה בסיכון להישנותו בחולי סרטן השד. מחקרים אחרונים מוכיחים שחוסר איזון מטבולי והורמונלי כזה יכול להשתנות בעזרת שינוי תזונתי כולל, מתזונה מערבית לדיאטות יותר "אתניות" – כמו הים תיכונית והסינית-אסיאתית (יותר צמחית, עתירת דגנים, ירקות וקטניות).
למרות שהתורשה משפיעה על הסיכון לסרטן, מיחסים את רוב מקרי הסרטן באוכלוסיה, להשפעת גורמי סביבה שאינם תורשתיים, אותם ניתן להפחית. מיחסים כשליש ממקרי התמותה מסרטן להרגלי דיאטה ופעילות גופנית מזיקים, 
האגודה האמריקאית לתזונה ופעילות גופנית  יחד עם האגודות למניעה של מחלות לב וסכרת – הציגו לקראת 2006 את 3 גורמי הסיכון המוסכמים לסרטן השד: השמנה בגיל המבוגר (לא בנשים צעירות), שתית אלכוהול וחוסר פעילות גופנית.


חשיפה לגורמי סיכון במהלך החיים, כולל גורמי סיכון תזונתיים – כבר ברחם, ו/או בגיל  ההתבגרות, יכולה להשפיע על הופעת המחלה. לכן הגישה התזונתית – מתמקדת במניעת נזק כבר במהלך גיל הילדות וההתבגרות ע"י שמירה על תזונה נכונה ומשקל תקין במשך כל החיים המבוגרים.

קשר ההשמנה המאוחרת
עודף משקל והשמנה לאחר המנופאוזה, קשורים להגדלת הסיכון לסרטן השד, אבל אין קשר וישנה אפילו ירידה קטנה של סיכון לסרטן השד בהשמנה לפני המנופאוזה.
אולם עודף משקל קשור עם סיכון גדול יותר להתקדמות המחלה. גם עליית משקל לאחר גילוי המחלה, ובמהלך הטיפול, מהווה גורם מגביר סיכון. נראה שהסיבה לכך היא בגלל רמות גבוהות יותר של אסטרוגנים שמיוצרים ברקמת השומן המוגדלת של נשים שמנות. בנשים שמנות המטופלות בטיפול הורמונלי חליפי (לאחר המנופאוזה), השפעת עודף המשקל אינה באה לידי בטוי, כנראה בגלל שבמילא הן מקבלות רמה גבוהה של אסטרוגן יותר מאשר הגוף מסוגל ליצר לאחר המנופאוזה.

קשר הפעילות הגופנית
אורח חיים עצל קשור בהגדלת הסיכון לסרטן שד, גם לפני וגם אחרי המנופאוזה. נשים אשר מבצעות פעילות גופנית סדירה הן בעלות סיכון נמוך יותר ב-30% או יותר. פעילות גופנית גם מפחיתה סיכון של חזרת המחלה – בכ-50% באלו שצועדות חצי שעה ביום צעידה מהירה מאד! פעילות יותר אינטנסיבית לא הגבירה עוד יותר את ההגנה.
לכן ממליצים על ביצוע פעילות גופנית מתונה עד נמרצת במשך שלושת רבעי שעה עד שעה, חמישה ימים בשבוע או יותר, העשויה להפחית הסיכון למחלה.
 
המלצות כלליות של האגודה האמריקאית לסרטן( ACS )
* שמירה על משקל גוף תקין במהלך כל החיים, על ידי צריכה קלורית מתאימה ופעילות גופנית. 
* פעילות גופנית קבועה: מבוגרים- לפחות חצי שעה פעילות מתונה  עד נמרצת,לפחות חמישה ימים בשבוע. ילדים ומתבגרים: לפחות שעה - פעילות מתונה עד נמרצת, לפחות חמש פעמים בשבוע. 
* הגבלת צריכת אלכוהול- לא יותר ממשקה אחד לאשה או שניים לגבר ליום.

בנוסף:
* לקרוא את תוויות המזון כדי לדעת את גודל המנה והרכבה. 
* להגביל אכילת מזונות עתירי קלוריות כמו: צ'יפס, סופגניות, פיצה, ממתקים, עוגות ועוד, והחלפתם במזונות דלי קלוריות כמו: ירקות, פירות (במתינות) וקטניות ובנוסף שתית מים במקום משקאות מוגזים ממותקים. 
* לאכול מגוון ירקות ופירות כל יום- לפחות 9 ביום (בעבר המליצו על 5), והעדפת אכילת פרי על שתיית מיצי פרי. 
* להעדיף מזון טרי, מאודה, מבושל, אפוי,צלוי, חלוט ולמעט באכילת מזון מטוגן, מעובד או חרוך. 
* להעדיף דגנים מלאים על מעובדים.
* להפחית בשר מעובד, אדום או/ו עתיר שומן ולהעדיף דגים, עוף (חלקים רזים) וקטניות בשילוב דגנים- כמקור לחלבונים.


קשר האלכוהול 
בעוד שלגברים מומלץ להגביל את עצמם לשני משקאות ביום, לנשים מומלץ להגביל צריכת אלכוהול למנה אחת (מנת אלכוהול מוגדרת לדוג' כפחית בירה -330 מ"ל או כוס יין- 150 מ"ל). שילוב של אלכוהול ועישון מגדיל את הסיכון לסרטן השד, הרבה יותר מהשפעת כל גורם בנפרד. שתית מספר משקאות אלכוהולים במהלך השבוע, מגדילה את הסיכון לסרטן השד בנשים ובמיוחד באלו שאינן צורכות מספיק חומצה פולית הנמצאת בכמות גדולה בעלים ירוקים, בשרים, דגים, חלב, תפוזים, ביצים , נבט חיטה ודגנים מועשרים. לכן רצוי שנשים עם סיכון גבוה לסרטן השד ישקלו המנעות מאלכוהול.

קשר צריכת השומן
הקשר בין צריכת שומן וסרטן שד נמצא בוויכוח. למרות שמספר מחקרים הציעו קשר כזה, מרבים המחקרים בעלי המשקל – לא אישרו זאת.  במחקר הWINS נמצא שהפחתת השומן לרמה נמוכה של כ-20% (בארה"ב צורכים בממוצע 40% מהקלוריות- משומן, בישראל כ-33%) הורידה משמעותית חזרת המחלה בכ-22%! במיוחד –בנשים שלהן אין תשובה הורמונלית ולכן זקוקות להגנה זאת לעומת נשים שטופלו בנוגדי אסטרוגן (טמוקסיפן לדוגמא). המשמעות התזונתית של הבדלים אלו ממחישה את חשיבות הגישה האינדיווידואלית של התערבות תזונתית בעתיד. 

אנטיאוקסידנטים- בולמי חמצון
כדי להגן על עצמו מנזקי חמצון שקשורים עם הגדלת הסיכון לסרטן, הגוף מפעיל מנגנונים פנימיים, וגם משתמש בחומרים תזונתיים  מהירקות והפירות. בולמי חמצון אלו כוללים ויטמין  C,ויטמין E, קרוטנואידים, פוליפנולים ועוד. לכן כדי להפחית סיכון לסרטן, ממליצים על הגברת צריכת שפע ירקות ופירות, דגנים מלאים, אגוזים-שקדים טריים, יחד עם שמן זית. ככל שמגוונים יותר את מקורות בולמי החמצון כך מבטיחים הגנה טובה יותר, כיוון שאחד תומך, מחזק ואף מחדש את השני. במעקב אחרי נשים שצרכו יותר ירקות ופירות, ריכוז הפיגמנטים הצהובים-אדומים (קרוטוניאידים) עלה בדמן בכ-20% והסיכון לחזרת סרטן השד ירד ב-43%!

סיבים תזונתיים
למרות שמחקרים על תרומת הסיבים להגנה מפני סרטן שד לא היו עקביים, במחקר שנערך באנגליה, על 35,792 נשים ופורסם בינואר 2007  בירחון האפידמיולוגיה הבין-לאומי נמצא שהגנת הסיבים היתה מובהקת ויכלה להפחית חזרת סרטן השד ב 50%!  רק בנשים לפני מנופאוזה.
כאשר שילבו את צריכת הסיבים עם גורם מגן נוסף – לדוגמא חומצה פולית, נמצא שהשילוב תרם להגנה עוד יותר משמעותית מאשר הסיבים בלבד.
בישראל, נשים צעירות – צורכות רק כ-52% מהרמה המומלצת של סיבים. נשים בכל הגילים, צורכות בממוצע כ-17 גרם סיבים, ובגיל הפריון (25-50 שנים) רק בין 14-15 גרם סיבים ליום!
סיבי דגנים, נמצאו בעלת התרומה הגדולה ביותר להגנה מפני סרטן.
הסיבים תורמים להורדת שיאי האינסולין היומיים שלנו ולבקרת רמת האסטרוגן בדם, ולכך משמעות מיוחדת בגיל הצעיר, בו רמת ההורמונים הטבעית גבוהה בהרבה בהשוואה לירידת רמת ההורמונים במנופאוזה.  בנוסף, מזונות עשירים בסיבים מדגנים מלאים ומפירות, עשירים גם בבולמי חמצון ולכן במיוחד מומלצים להגנה מפני סרטן.

שמן זית ואומגה 3
למרות ההמלצה הכללית להפחית כמות הקלוריות משומן וההמלצה הספציפית להפחית צריכת שומן רווי, מחקרים חוזרים ומציעים תרומה פוטנציאלית להגנה של שמן זית ומקורות לחומצת שומן אומגה 3 בתפריט. תרומת שמן הזית- האופייני לדיאטה הים תיכונית- להגנה מפני סרטן השד קשורה לעמידותו לחמצון וגם לבולמי חמצון שנמצאים בשמן הזית אשר יחד הוכח כמגנים מפני סרטן השד. גם לחומצת שומן אומגה 3  , יש תרומה להגנה מפני הסרטן. צריך רק לזכור שחומצת שומן אומגה 3 נוטה מאד להתחמצן ולכן עדיף לקבל אותה בתוך המזון השלם- ירקות ירוקים, גרעיני פשתן, שמן קנולה, דגי ים ועוד ולשלב עם צריכת ירקות עם רכיבים מגנים. במיוחד חשוב להקפיד על יחס שמנים נכון בין אומגה 6 לאומגה 3 (בסביבות 5), בעוד שבארץ יחס חומצת שומן אומגה 6 לאומגה 3 הוא גבוה בהרבה (בסביבות 8-9).

הקשר ההורמונלי – והסינדרום המטבולי
נשים הסובלות מהסינדרום המטבולי היו בסיכון הגבוה ביותר לסרטן השד. מספר מחקרים הציעו קשר בין עליה ברמות האינסולין ורמות הסוכר בדם  לבין סיכון לסרטן שד – אחרי המנופאוזה. בנוסף, רמה גבוהה של הורמוני מין לאחר המנופאוזה קשורה בעליה בסיכון לסרטן השד. נשים עם הרמה הגבוהה ביותר של הורמוני מין היו בסיכון פי 2-3 לסרטן שד מאשר אלו עם הרמה הנמוכה ביותר. לא נמצא קשר דומה בנשים לפני המנופאוזה.


התזונה שמפחיתה גורמי סיכון לסרטן שד
הדיאטה המערבית הוכחה כמגבירה סרטן שד בנשים לאחר המנופאוזה, לדוגמא-בסין. במיוחד דיאטה עם צריכה גבוהה של בשר אדום ובשרים מעובדים, דגנים מזוקקים, מתוקים וקינוחים. במחקר אחר נמצא שצריכת יתר של פחמימות עם מדד גליקמי גבוה היתה קשורה בעליה משמעותית מאד בסיכון בעיקר בנשים צעירות ורזות ( BMI <25) בהשוואה לתפריט עתיר ירקות, פירות, דגנים, עשיר בויטמינים וסיבים ואפילו בהשוואה לתפריט העשיר במוצרים מן החי.
לעומתן לדיאטה הים תיכונית תרומה משמעותית להגנה מפני סרטן שד וגם למניעת הישנות המחלה, במיוחד בנשים הסובלות מהסינדרום המטבולי ומרמה הורמונלית גבוהה בדם.

טיפים למניעה
* להפחית קלוריות ע"י העדפה של מזונות משביעים כמו דגנים מלאים, קטניות וירקות. 
*  להפחית מזונות בעלי מדד גליקמי ואינסולינמי גבוה (דגני בוקר מתירס, אורז, לחם לבן, מאפים, חטיפים  ועוגות), והגדלת צריכת הירקות. 
*  להפחית שומן רווי (בשר אדום ומעובד, מוצרי חלב שמנים) ולהעדיף שמן צמחי (עדיף בלתי מזוקק),  כמו שמן זית, אגוזים, שקדים ופיסטוקים. 
*  למתן צריכת חלבונים, בעיקר מהחי (פרט לדגים).


לסיכום
כיוון שהקשר בין תזונה לסרטן שד הוא קשר מתמשך ואורך כל החיים, התזונה כל הזמן משתנה לפי הנסיבות, וההתאמה בין התזונה לאדם היא ספציפית – אין להתפלא על מחקרים סותרים. בגדול, ישנה הסכמה שעם התזונה המערבית עולה שעור הסרטן במידה מדאיגה, ויש אפילו המכנים את קצב העלייה ברמה של מגיפה. מעבר להסכמה על מניעת השמנה מאוחרת, צמצום אלכוהול, והגברת פעילות גופנית – יש הוכחות מחקריות לגורמים מגינים במזון, אבל לא תמיד באותה רמת הוכחה. במקום להסיק מתוצאות סותרות בין שיטות תזונה שונות ותנאי חיים אחרים לגמרי, שאין קשר חד משמעי וברור,  ולהתעלם מההשלכות של הרגלי האכילה שלנו, כדאי שנבין שהקשר יותר מורכב וצריך להשקיע יותר ברמה המחקרית מדעית כדי להבין אותו ובמשמעות האישית כדי ליישם אותו.

-

פעילות האגודה למלחמה בסרטן בצל התפשטות נגיף הקורונה

פעילות במתכונת חירום באגודה למלחמה בסרטן

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

תוצאות מבטיחות ל-Nivolumab בטיפול בקרצינומה של תאי מרקל

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ניאו-אדג'וונטי ב- Nivolumab  (אופדיבו) עשוי להביא לשיפור התוצאות בחולים בסיכון גבוה עם סרטן נתיח מסוג קרצינומה של תאי מרקל.

כשהמאמר עולה, יש ללחוץ על "מבקר/קהל".

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר תרופה חדשה לטיפול בסרטן שד

ה-FDA אישר טיפול פומי ב-  tucatinib , מולקולה קטנה ממשפחת מעכבי טירוזין קינאז, לטיפול בסרטן שד חיובי ל- HER-2 בעקבות שיתוף פעולה בינלאומי בפרוייקט Orbis. התרופה החדשה משמשת בשילוב עם trastuzumab ו- capecitabine ומיועדת לנשים לאחר לפחות קו טיפול אחד למחלה מתקדמת.

 

כשהמאמר עולה, יש ללחוץ על "מבקר/קהל".

תוצאות מבטיחות למשלב Lenvatinib עם Pembrolizumab לטיפול בסרטן רירית הרחם

המשלב הדגים תוצאות מבטיחות לטיפול בסרטן רירית רחם מתקדם, כך עולה מתוצאות מחקר.

כשהמאמר עולה, יש ללחוץ על "מבקר/קהל".

טיפול קרינתי לכלל המוח עם הימנעות מחשיפת ההיפוקמפוס ומתן Memantine עשויים לסייע בשימור התפקוד הקוגניטיבי

כשהמאמר עולה, יש ללחוץ על "מבקר/קהל".

התפרסם ב-      Journal of Clinical Oncology

תה ירוק עשוי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן הדם והלימפה

מחקר ביפן בדק את הקשר בין צריכת תה ירוק ובין התפתחות סרטן הדם והלימפה.

כשהמאמר עולה, יש ללחוץ על "מבקר/קהל".

הלוואי - טיפול משולב בסרטן שד

המגמה הקלינית בטיפול בסרטן שד מוקדם היא ריפוי. כעת מראות תוצאות מחקר חדש כי טיפול משולב מפחית במידה ניכרת תופעות לוואי שכיחות של כימותרפיה, כולל נשירת השיער.

ילדותם השנייה - טיפול בטכנולוגיית CAR-T

טכנולוגיית CAR-T  ממשיכה להשיג תוצאות פורצות דרך: עם עדכונים מרשימים במחקר, עוד מוצרים ועוד סוגי מחלות על הכוונת - המגמה החיובית של טיפול בתאי T ברורה.

תוצאות מבטיחות ל-Olaparib בטיפול בסרטן לבלב עם מוטציות BRCA (מתוך הודעת ה - FDA)

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את השימוש ב - Olaparib  (לינפארזה) בחולים עם סרטן לבלב גרורתי ומוטציות BRCA.

כשהמאמר עולה, יש ללחוץ על "מבקר/קהל".

המחקרים הקליניים הבולטים בתחום מחלות הסרטן לשנת 2019

במאמר שפורסם באתר מדסקייפ הוצגו בקצרה שמונת המחקרים הקליניים הגדולים שפורסמו במהלך השנה האחרונה והתמקדו בטיפול במחלות הסרטן - כולל אימונותרפיה, מעכבי PARP ומעכבי CDK4/6.

כשהמאמר עולה, יש ללחוץ על "מבקר/קהל".

הפסיכיאטרית שמטפלת בחולי סרטן - אחרי שחלתה בעצמה

במשך עשרות שנים טיפלה ד"ר פנינה דורפמן בחולים הפסיכיאטריים הקשים ביותר. מחלת הסרטן בה לקתה חייבה אותה להתבוננות נפשית.

תוצאות מבטיחות למשלב טיפול כימותרפי עם תאי T לא-מהונדסים כנגד סרטן לבלב

במהלך כנס ה-Immune Cell Therapies for Cancer הציגו חוקרים תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בשישה מבין שבעה חולים עם סרטן לבלב לא-נתיח או גרורתי תועדה תגובה אוביקטיבית או מחלה יציבה בעקבות טיפול בתאי T לא-מהונדסים שלהם עם טיפול כימותרפי.

כשהמאמר עולה, יש ללחוץ על "מבקר/קהל".

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.

אירועים וקבוצות תמיכה - האגודה למלחמה בסרטן

למידע בנושא אירועים, ימי עיון, קבוצות ומפגשי תמיכה בכל סוגי הסרטן לחולים ובנות זוגם/ן מטעם האגודה למלחמה בסרטן.