לוגו משולב
התמודדות של חולה ומשפחתו עם מחלת הסרטן

התמודדות של החולה ומשפחתו עם מחלת הסרטן

ראשי פרקים :

מבוא
הצורך במידע לקבלת האבחנה
מקורות מידע
תהליך קבלת ההחלטות
תקשורת בין אישית
מי, מה ומתי לספר...
התמודדות בתוך המשפחה
המיניות
שיחות עם הילדים
התקשורת עם חברי הצוות הרפואי שלך
תגובות רגשיות וההסתגלות למחלה
מטפל עיקרי (תומך)
בעיות בהתמודדות עם הסרטן ומסקנות

 

 

באדיבות:

- Karen Zatzariny, MSS, LSW
OncoLink -The Abramson Cancer Center of the University of Pennsylvania

 

        

הערות ועריכה מחודשת:

ד"ר פנינה דורפמן-אתרוג פסיכואונקולוגית  

מעודכן לשנת 2022. 


 

החומר נכתב באתר בלשון זכר מטעמי נוחות אך מתייחס לזכר ולנקבה כאחד.

 

מבוא

 

טובי המטפלים כיום מתמקדים לא רק במחלת הגוף עצמה אלא גם בהיבטים הרגשיים, הפסיכולוגיים, הרוחניים, התרבותיים והחברתיים של מחלת הסרטן. הכרתי אנשים רבים שנפגעו ממחלת הסרטן, מאות חולים בכל שלבי המחלה השונים, בני משפחה, חברים, ומטפלים מקצועיים. במאמר זה, אחלוק אתכם את השקפתי האישית ואת המידע שנחשפתי אליו, המתייחס לאתגרים הרבים שנרפאי הסרטן עמדו בפניהם.

 

המאמר נועד לשמש מדריך שיעזור לכם לחקור ולהבין את חוויותיכם האישיות, מחשבותיכם ורגשותיכם, בתקווה שתפיקו תועלת מניסיונם של אחרים.

 

עם התקדמות הטיפולים בסרטן ואחוזי ההחלמה הגבוהים, המושג "לחיות עם הסרטן" נעשה שכיח יותר מהמושג "למות מסרטן". הסרטן הוא עדיין מחלה מסכנת חיים, אך היא כבר לא מהווה בהכרח גזר דין מוות. על כן אנו משתמשים היום במושג שורד בזמן אבחון המחלה, זאת, על מנת להדגיש שהישרדות היא המטרה. בכל מקרה, החיים כ'שורד סרטן' מעמידים בפני החולה ובני משפחתו אתגר ייחודי.

 

 

לראש העמוד

 

הצורך במידע לקבלת האבחנה

 

 

בעת אבחנת מחלת הסרטן יש שחיי החולים בה משתנים מקצה לקצה. רוב האנשים חשים דחק חמור וחווים חרדה בעוצמה גדולה – כל אלה הן תגובות נורמאליות לאירוע דחק מעין זה. ההסתגלות למחלה היא תהליך הדורש זמן ומשאבים נפשיים הנדרשים על מנת לתכנן את ההתמודדות עם אבחון מחלת הסרטן. 
 
אם אובחנת זה עתה כחולה סרטן, קרוב לוודאי שתרגיש צורך לקבל החלטות מידיות. בתנאים מסוימים יורה לך הרופא לפעול מידית. אך בדרך כלל יהיה לך מספיק זמן כדי לחפש מידע, לחשוב על כך ביסודיות, לבחון את מלוא האפשרויות שעומדות לרשותך, ורק אחר כך לקבל החלטה מושכלת. תהליך זה יעזור לך להרגיש בטוח ורגוע יותר. המנע מלקבל החלטות חפוזות ואימפולסיביות.
  
כיום, יותר מאי פעם, קיימים מקורות מידע רבים אשר יכולים ושתקבל יהיו בהתאם למרכיבים אישיים, שיותאמו לך על ידי הרופא/ה האונקולוג/ית שלך.
ניתן בהמלצת האונקולוג/ית  לפנות לטיפולים הנמצאים בשלבי מחקר שונים.

 

למידע בנושא "מחקרים קליניים " באתר לחץ כאן.

כמו כן, ביחידה למחקר קליני במכון האונקולוגי, מרכז דוידוף. טלפון: 03-9378077/8

 

ניתן להסתייע בטיפול תומך נפשי ביחידה הפסיכו-אונקולוגית ובפסיכולוג רפואי במרכז דוידוף וגם בשירות הפליאטיבי (טיפול תומך) במרכז דוידוף המעניק סיוע נפשי וייעוץ למניעת כאבים.


ישנם אנשים הבוחרים להשתמש ברפואה משלימה, סוגי טיפול אלה כמו יוגה, רפלקסולוגיה, דיקור סיני  או טיפול בעזרת מוסיקה ועוד, יכולים לבוא בשילוב הטיפולים הרפואיים המסורתיים (קונבנציונאליים).
  

למידע בנושא "רפואה משלימה" באתר לחץ כאן.


תרצה ודאי לקבל מידע על זכויות סוציאליות, כלכליות ואחרות המגיעות לך.

תוכל למצוא תשובות בחוברת של האגודה למלחמה בסרטן , לקבלת החוברת ניתן לפנות למרכז מידע בדוידוף או להתקשר בטלפון חינם לטלמידע של האגודה: 1-800-599-995.

לראש העמוד

 

מקורות מידע

 

מידע רפואי ופסיכולוגי ניתן למצוא אצל הרופא האחות או העובדת הסוציאלית שלך. הם יפנו אותך לחוברות ועיתונים שיספקו לך מידע על המחלה שלך, ואפשרויות הטיפול בה.

 

דוגמאות לארגונים המציעים מידע אמין ועדכני בנושא הסרטן הם:

האגודה האמריקאית לסרטן The American Cancer Society

המוסד הלאומי לסרטן  NCI -National Cancer Institute

והאגודה למלחמה בסרטן בישראל אגודה למלחמה בסרטן

 

באתרים אלה יש קווי טלפון 'חמים' בהם מוצבים אנשי צוות מקצועיים ומיומנים, המסוגלים לענות על שאלותיך ולספק מידע כללי על מחלתך. הם יכולים גם לשלוח לך פרסומים המספקים מידע רפואי ופסיכולוגי מועיל.


באינטרנט קיים מידע רב, חלקו אמין ובדוק וחלקו לא מדעי ולא מסייע כלל. אתה עלול לחוש מוצף במידע ולכן כדאי לפנות לאתרים שצוינו ולהיעזר בהמלצות הרופא/ה האונקולוגי והפליאטיבי  התומכים בך.

מרכז המידע מזמין אותך להתייעץ עם מידענית המרכז בנושא.

למידע בנושא באתר מרכז המידע "כללי זהירות בחיפוש מידע רפואי באינטרנט" לחץ כאן.

 

לעיתים קרובות המומחים הטובים ביותר לנושא ההתמודדות עם הסרטן הם נרפאי הסרטן. אם אינך מכיר אנשים שטופלו במחלת הסרטן, תוכל לבקש מהרופא או האחות שלך להפגיש אותך עם מישהו שקיבל טיפול דומה. קבוצות תמיכה ותמיכת עמיתים (לעיתים דרך הטלפון) הן אפשרויות שתוכל להביא בפני העובד הסוציאלי שלך. שיחות עם נרפאי סרטן אחרים יוכלו לעזור, אך עליך לזכור תמיד שכל מקרה הוא ייחודי, ואבחוני המחלה, הטיפולים, תופעות הלוואי וסיכויי ההחלמה יהיו שונים בכל מקרה ומקרה. גם אם הנטייה היא לעשות הכללות בנוגע לסוג סרטן מסוים, נסה להימנע מכך.

 

השתדלו להיעזר באנשי הצוות הרפואי והימנעו מתחושת הצפה של "נותני עצות" לא מקצועיים.

לראש העמוד

 

תהליך קבלת ההחלטות

 

ייתכן  שלא נתת את הדעת מספיק על אופן קבלת ההחלטות שלך. מכל מקום, אם אובחנת כחולה בסרטן, קרוב לוודאי תידרש לקבל החלטות חשובות במהלך הטיפול במחלתך. המודעות לדרך קבלת ההחלטות שלך תעניק לך תחושת בטחון, כשאתה עומד בפני קבלת החלטה. לעיתים, יכולת קבלת ההחלטות שלך עלולה להיפגע כתוצאה ממתח נפשי בשל גורמים שאינם בשליטתך. תוכל לדבר על כך עם חברי הצוות הרפואי שלך, כולל העובד הסוציאלי, ולהיעזר בצוות המערך לטיפול תומך בכדי להגיע לרגיעה ולמצב שבו תחוש נינוח ותקבל החלטות כפי שנהגת בעבר.

לראש העמוד

 


תקשורת בין אישית

 

כמו בכל חוויה משמעותית, התקשורת היא מרכיב חיוני למתמודדים עם אבחון מחלת הסרטן.

תקשורת יעילה תאפשר לך לבטא את רגשותיך ומחשבותיך בצורה ברורה, ולהבין כיצד האנשים בהם אתה מוקף חושבים ומרגישים. היא יכולה לסייע לך להשיג את מה שאתה צריך. ישנן דרכים ושיטות לפיתוח המודעות ולשיפור יכולת התקשורת שלנו. בין אם אתה החולה, בן משפחה מודאג, חבר, או מטפל, תוכל לתרגל מספר מיומנויות בתקשורת בין אישית, להסתייע בנוסחת השאלות הקצרות והממוקדות :  מהו הנושא החשוב לי? מהי התוכנית המתאימה לי? מה עלי לעשות על מנת להיערך לטיפול? ועוד...

 

לראש העמוד

 

מי מה ומתי לספר...

 

עם אבחון המחלה אתה מתלבט אם בכלל לספר למישהו שאובחנת כלוקה בסרטן. יתכן שתתקשה להחליט מה לספר, למי ומתי הזמן הנכון לספר. אך זוהי החלטה שרק אתה יכול לקבל.


אנו סבורים כי תזכה לתמיכה רבה שלא ציפית לקבל, הן מבני משפחה, חברים והן מאנשי הצוות המטפל.
 
כשאתה עומד בפני השאלה האם לספר לאנשים על מחלתך, עליך לשקול מספר נושאים  חשובים: במהלך הטיפול במחלתך ייתכן שיחולו שינויים בהופעה החיצונית שלך, תרגיש עייף מהרגיל ויחולו שינויים במצב הרוח שלך. האנשים סביבך יגיבו בצורות שונות לידיעה על מחלתך. בדרך כלל אנשים הם גמישים, הם מסוגלים להפנים מידע ולגלות כוחות ויכולת להתמודד איתו. ברוב המקרים, שיתוף אנשים אחרים בסוד המחלה יביא לתמיכה ועידוד מצדם. מדי פעם יקרה שבן משפחה או חבר יגלה רתיעה ואולי אף יימנע מכל מגע איתך. יתכן ויהיה זקוק לתקופת הסתגלות, או שהוא פשוט חסר את היכולת להתמודד עם הידיעה על מחלתך. כאשר תחליט לדבר על המחלה עם אחרים, אתה נותן לעצמך הזדמנות לחלוק את רגשותיך עם אחרים ולהעניק תחושה של עידוד לכל המעורבים. למעשה המחלה שלך יכולה להוות הזדמנות ללמוד על עצמך והכוחות הפנימיים הנפלאים שלך. תקופה זו יכולה להיות מהתקופות המעשירות  ביותר בחייך.

לראש העמוד

 

התמודדות בתוך המשפחה

 

מחלת הסרטן משפיעה לא רק על החולה כי אם על כל בני משפחתו. כל אחד מבני המשפחה יתמודד עם הידיעה על המחלה ועם הרגשות הנלווים אליה בדרכו. התנהגות טבעית וגלוית לב תקל על בני המשפחה בהתמודדותם. חשוב לזכור כי בכל משפחה נבנים דרכי תקשורת והתנהגויות עוד לפני המחלה. ראוי כי בני משפחה ינסו לתת אחד לשני תחושת בטחון ותמיכה עד כמה שניתן. ישנן משפחות שפונות גם לעזרת איש דת או מטפל משפחתי.

 

מרבית חולי הסרטן חווים שינויים פיזיים משמעותיים, אם כי בדרך כלל זמניים. הם יסבלו לעיתים מתופעות לוואי כתוצאה מהטיפולים. תשישות וירידה תקופתית באנרגיות הן תופעות שכיחות. טיפולים עלולים לשנות את מרקם העור, ולגרום ליובש בפה. תתכן גם נשירת שיער או התקרחות, חלק מהחולים יאבדו את התיאבון בעוד תאבונם של אחרים לא ייפגע.

 

לעיתים תתקשו לעבוד או לתפקד באורח רגיל בביתכם. עליכם להסתגל לשינויים הללו, אך לדעת כי בדרך כלל הם חולפים. על האבדן התפקודי והצער שתחושו הוא טבעי. תוכלו להיעזר בשיחות עם בני משפחה ועם אנשי צוות המערך לטיפול תומך במרכז דוידוף.

לראש העמוד

 

המיניות

 

המיניות - אף היא עלולה להיפגע מהסרטן ומהטיפול בו. זה עלול לקרות כתוצאה משינויים פיזיים כגון תשישות, או שינויים ברמת ההורמונים (שעלולים להביא לירידה בחשק המיני). המיניות עלולה להיפגע גם בשל גורמים פסיכולוגיים כתוצאה מחרדה ודיכאון. יתכן שפחדים אלה יהיו קשורים להתעסקות הבלתי פוסקת של החולה במחלה, או לתחושה של בני/בנות הזוג הרואים אתכם כשבריריים ורגישים. הטיפול עלול לגרום לך להרגיש פחות מושך, ולהרגשת אי נוחות במצבים מיניים. דימוי עצמי מיני נמוך עלול להוביל להרגשת נחיתות ובדידות, ולגרום לך לסגת ולהתכנס בתוך עצמך.
 
אל תישאר בודד במצוקתך, חשוב להתייחס לבעיות שמתעוררות בנוגע למיניות שלך. התקשורת בנושא זה בינך ובין השותף/ה לחיים והצוות הרפואי שלך היא חיונית וחשובה. ישנם טיפולים לבעיות מיניות, ללא קשר לגורמיהן. חשוב לעודד ולשמור אינטימיות וקירבה בין בני הזוג במהלך תקופת החיים עם הסרטן.
 
קיימים מקורות תמיכה וייעוץ בדרכים שונות. תוכל לבקש ייעוץ אישי או אולי זוגי או כלל משפחתי.ניתן להתייעץ עם הצוותים הרפואיים (עובדים סוציאליים, צוות פסיכולוגי, וצוות המערך לטיפול תומך במרכז דוידוף). לייעוץ בהפרעה בתפקוד המיני הן לנשים והן לגברים  ניתן לפנות במרכז דוידוף לפיירוז עיסא מהשירות הסוציאלי.  

לייעוץ בנושא התפקוד המיני לגברים ניתן גם לפנות למרפאת התפקוד המיני  בבית חולים בילינסון.

 

לייעוץ בנושא דימוי גוף ומיניות לחולים בני כל הגילאים ניתן לפנות לצוות השירות לעבודה סוציאלית במרכז דוידוף או לאגודה למלחמה בסרטן לאחות ויועצת המיניות בטל:  03-5721618,   03-5721643

לראש העמוד

 

שיחות עם הילדים

 

כהורים אולי תרגישו צורך לגונן על הילד מפני מידע כל כך קשה, אך ילדים הם חדי אבחנה בצורה בלתי רגילה ובדרך כלל הם ירגישו שהעניינים "אינם כרגיל". הם מסוגלים לחוש את המתח והדאגה, את העצב והחרדות שהמבוגרים במשפחה מקרינים. עלול גם לקרות שמישהו מחוץ למשפחה ידבר עם הילד בטעות, עוד לפני שהייתה לך ההזדמנות לעשות זאת בעצמך, דבר שעלול להוביל לפגיעה ברגשות של כל הנוגעים בדבר, ולכן היו אתם אלו המביאים את הידיעה לילדכם!
 
לעיתים קרובות, הפחד מפני הלא נודע יכול להיות קשה כמו הפחד של הילד לאבד את ההורה. מה שהילד מדמיין עלול להיות גרוע יותר מן האמת במציאות. מסיבה זו רצוי לשתף את הילדים בדבר המחלה בהתאם לגילם. הורים יודעים הכי טוב עד כמה ילדיהם בוגרים, וכמה מידע יהיו מסוגלים לעכל. עם זאת ישנם היבטים שצריך לקחת בחשבון.
 
לילדים קטנים יש נטייה להאמין שכל העולם סובב סביבם, ושהם יכולים לשלוט בכל מה שמתרחש בו. לכן חשוב מאוד שיבינו שאינם אשמים במחלה של ההורה. הורים צריכים לתקן את האמונה של הילד שהוא האשם במחלת ההורה, על ידי מתן תחושת בטחון והענקת תשומת לב. עליהם להסביר את הדברים לילד בפשטות רבה, שלא יצטרך לוותר על שום פעילות משותפת ככל שהדבר יתאפשר.
 
לילדים גדולים יותר ולמתבגרים יש בעיות המיוחדות להם. הם כבר עברו חוויות מלחיצות אופייניות לבני דורם, עוד לפני פרוץ המחלה במשפחה. קשיים שנבעו מהצורך לציית או להסתגל למצבים מסוימים, או אפילו להצטיין בלימודים או בפעילות ספורטיבית, הם לכשעצמם מצבים מלחיצים דיים, מבלי להוסיף עליהם את הקושי לתמוך בהורה  חולה סרטן. גם בהתמודדות מוצלחת, ילד בוגר עלול להרגיש אשם בכך שהוא רוצה לשמור על סדר היום החברתי שלו, הוא גם עלול לכעוס בשל האחריות הנוספת שמוטלת עליו בבית. דו-שיח פתוח וגלוי בבית, יוכל לתת לילדים המתבגרים הרגשה שמכבדים ומעודדים אותם. מדי פעם, תהיה מופתע לגלות עד כמה גדולה התמיכה שתוכל לקבל מילד בוגר, כשאתה משתף אותו בפחדים ובחששות שלך. עם ילד בוגר תוכל לדבר על המחלה והטיפול בה ביתר פירוט מאשר עם ילד צעיר.
 
עליך לזכור שהילדים בכל הגילאים גמישים בצורה בלתי רגילה, ויכולים להמשיך בלימודיהם גם בתנאים הקשים ביותר. ההורים צריכים רק להעניק להם את תחושת הביטחון ,התמיכה והאהבה שהם זקוקים לה ככל שמתאפשר להם. עומדים לרשותך מקורות תמיכה מצוינים שיעזרו לך להתמודד עם מטלות אלה, כמו הרופא, האחות והעובד הסוציאלי. אלה יעזרו לך למצוא ספרים רבים, מאמרים וקלטות וידיאו בנושא זה.
 
יתכן שתבחין שהילד נעשה קשור יותר לבית או מכונס בעצמו יותר מהרגיל, יתכן שתבחין בהרעה בהתנהגותו וברמת הלימודים. הוא עלול לגלות פחות עניין בפעילויות שבדרך כלל הפיק מהן הנאה. שים לב אם שינויים אלה מתרחשים. תוכל לגייס את עזרת המורה/היועצת בבית הספר של ילדך על מנת שתוכל לסייע לילדך באמצעים מקובלים במסגרת הלימודים. 

לסיוע ניתן להתייעץ עם צוות השירות לעבודה סוציאלית במרכז דוידוף או עם עובדות סוציאליות מחוזיות של האגודה למחלמה בסרטן.
  
קישור לחוברת "מה אספר לילדי על מחלת הסרטן שלי" מאתר האגודה למלחמה בסרטן.

 

במרכז המידע למחלות הסרטן בדוידוף קיימים ספרים לילדים המתמודדים עם מחלת הסרטן אצל אחד מההורים, לדוגמא  הספר:  "יש סרטן בבית", מאת המחברים גרשנזון ופרופ' בן-יהודה.

לרשימת ספרים מומלצים, כולל ספרי ילדים, לחץ כאן.

 

לראש העמוד

 

התקשורת עם חברי הצוות הרפואי שלך


החל מהפגישות הראשונות תבוא במגע עם מומחים שונים. הרופא, האחות והעובדת הסוציאלית שלך יהיו המומחים הטובים ביותר לטיפול במחלת הסרטן, ובסוג הסרטן המיוחד שיש לך בפרט. מומחית  לתזונה תעזור בהתאמת הדיאטה שלך, רוקח יעקוב אחרי התרופות והכימותרפיה שתקבל. כמו כן ייתכן ותפגוש טכנאים ואנשי תמיכה נוספים.

 

אם אתה מתקשה לזכור את השאלות, לקראת מועדי הביקורים עם הרופא, רצוי שתרשום אותן לעצמך. מרבית האחיות והרופאים מבינים שחולים ובני משפחותיהם עלולים להרגיש שלא בנוח במהלך הפגישות ולשכוח שאלות שהתכוונו לשאול. למעשה, רשימת השאלות תהפוך את הפגישה למשמעותית ומועילה יותר, גם הצוות וגם אתה תדעו שלפגישה יש התחלה, אמצע וסוף, וכך ניתן יהיה לחסוך שיחות טלפון לרופא ולאחות שלך מאוחר יותר. השתדל להרגיש חופשי לשאול כל שאלה שעולה בדעתך. כשמדובר בבריאות שלך אין "שאלות טיפשיות". תרגיש נוח לבקש מכל מטפל רפואי לחזור על מידע שלא הבנת. זכותך לקבל מידע ברור והסברים לכל שאלה שלך. זכותך גם לקבל חוות דעת שנייה בכל שלב של הטיפול שלך. זהו צעד מקובל, ואינך צריך לחשוש שהרופא יפגע מכך.

 

חשוב לנהל גם שיחות בנוגע לחששות פיזיים, רגשיים ופסיכולוגיים שיש לך. הצוות הרפואי שלך זקוק למידע זה כדי לטפל בך בצורה הטובה ביותר שאפשר. תקשורת גלויה עוזרת לבנות מערכת יחסים טובה בינך ובין חברי הצוות הרפואי, לטפח אמון הדדי ותחושת בטחון.

אם אתה חש שמפגש של הצוות המטפל בך עם משפחתך יסייע בידך לקדם תקשורת בינך ובני משפחתך, תוכל לבקש עזרה מהאחות או העובד הסוציאלי על ידי ארגון פגישה המכונה "פגישה משפחתית". מטרת הפגישה היא להקדיש מספיק זמן לחולה ובני משפחתו, לשבת עם חברי הצוות הרפואי וללבן כל בעיה בצורה יסודית ומעמיקה. פגישה כזו בדרך כלל מביאה להבנה טובה יותר של המחשבות, הרגשות והצרכים של כל הנוגעים בדבר.

לראש העמוד

 

תגובות רגשיות וההסתגלות למחלה

  

תגובות רגשיות של חרדה ודחק שכיחות במהלך הטיפול. למשל הרגע שבו אתה מתבשר על המחלה. ישנם חולים המדווחים שכאשר התחילו או אפילו כשסיימו את הטיפול, התפתחו תופעות של דיכאון וחרדה. לעיתים תרופות כמו סטרואידים, גורמות  לשינוי במצב הרוח. גם חולים שהחלימו לחלוטין מהסרטן, מדווחים על חרדה ודיכאון. ניתן להיעזר ביחידה הפסיכו-אונקולוגית ובשרות הפסיכולוגי (03-9378146) שהם חלק מהמערך התומך במרכז דוידוף. כמו כן, ניתן להיעזר בשירות הפליאטיבי (טיפול תומך) ובמרפאת מחלימים במרכז דוידוף.
 
ההתמודדות עם מחלת הסרטן היא חוויה מורכבת מאוד. החששות מפני מוגבלויות או מוות, הן תגובות טבעיות למחלה זו. זה בהחלט נורמאלי להרגיש חוסר בטחון לגבי העתיד, חרדה ועצבות אך תחושות  של אובדן וצער הן חוויות כלל אנושיות שכולנו מתמודדים איתן מתישהו במהלך החיים. יש המתמודדים עם אובדן איבר בגוף עקב ניתוח. אחרים חשים צער על אובדן שיער כתוצאה מכימותרפיה, ועל אובדן כוחותיהם הפיזיים והנפשיים עקב התשישות מהטיפולים. לעיתים החולים חשים צער גם על אובדן היכולת שלהם לעשות תכניות לטווח ארוך.

 
למרבה המזל ניתן לקבל תמיכה בכל מיני צורות. הצעד הראשון להתגבר על חלק מהמצוקות, הוא להיות קשוב לתגובות הרגשיות שלך ביחס למחלה. חשוב להכיר ברגשות הכעס, התסכול, העצבות והחרדה. גם אם חולי סרטן רבים חווים רגשות אלה, אין זה אומר שעליך להשלים עמם בשקט.


לרווחתך הנפשית יש השפעה מכרעת על איכות החיים שלך. אם אתה כל הזמן מרגיש עצבות או חרדה, או אם אתה מוטרד על ידי מחשבות שליליות, עליך לדווח על כך לרופא, לאחות או לעובד הסוציאלי, כדי שיציעו לך תכנית טיפול שתביא להפחתת המצוקה שאתה נתון בה. קיים מידע רב המתייחס לקשר שבין הגוף והנפש, וההשפעה שיש לגישה של אדם על רווחתו הגופנית. שמעתם בודאי על חשיבות "הגישה החיובית". אמנם חשיבה חיובית עשויה לשפר את רווחתך הנפשית ואת איכות חייך, אך יהיה זה בלתי הגיוני לצפות שתוכל לאמץ גישה חיובית כל הזמן. רגשות טבעיים שמתעוררים ראויים לבטוי גם עם המטפלים שלך. צורות רבות של אובדן קשורות למחלת הסרטן, וחשוב מאוד להרגיש את הצער הנלווה לתחושת האובדן. לשמחתנו ההתקדמות שהושגה בטיפולים במחלת הסרטן, והנתונים המצביעים על כך שמספר הניצולים מהמחלה עולה בהתמדה, מעודדים את החולה לשמור על השקפה חיובית, ועל איכות חיים טובה.
בדרך כלל אנשים שאובחנו כחולי סרטן מסוגלים להגיע לאיזון בין התקווה והעצב. הם מצליחים להסתגל למחלה והטיפול בה, ולחוויות הנלוות אליה.
 
 
דרך נוספת  להיאבק במחשבות השליליות הקשורות לשינויים שמתרחשים בחייך, היא להישאר פעיל. לא כל כך חשוב באיזו פעילות תהיה מעורב, זה יביא לאותן תוצאות ממש, רק עם פחות לחץ נפשי. תחושת סדר תיתן לך הרגשה שאתה בשליטה. נסה לשנות סדר עדיפויות מתי שרק אפשר. אם כוחותיך מוגבלים, עשה מה שאתה באמת רוצה לעשות. אם המטלות היומיומיות מטילות עליך עומס רב, תוכל לגייס אחרים לעזרתך. ישנן סוכנויות המספקות כוח אדם להשכיר לעזרה בבית, כשיש צורך בכך. קורה לעיתים שחברים, עמיתים לעבודה או אנשי דת בקהילה רוצים להושיט עזרה, אך אינם יודעים כיצד לעשות זאת. תוכל לבקש למשל עזרה בטיפול בילדים, בעבודות הבית או באחזקת הרכב שלך. תן להם משימה מוגדרת, דרך לעזור לך, שתיתן להם ולך הרגשה טובה.


 
על ידי ניצול נכון של המשאבים העומדים לרשותך, היכולות שלך, התמיכה שאתה מקבל, ואם תאפשר לאחרים להושיט עזרה, תוכל להביא לשיפור באיכות חייך. לעשות מה שטוב בשבילך יסייע להרגשה של עוצמה ושליטה במצב. סוג זה של שליטה יגביר את ההערכה העצמית שלך ואת איכות חייך. בכך שתעמוד על זכויותיך וצרכיך, תקטין תחושה של חוסר ישע, ותגביר את הביטחון העצמי שאתה זקוק לו כדי לעמוד באתגרים העומדים לפניך. אם זה על ידי תקשורת נכונה, או הצבת מטרות לעצמך וריכוז המשאבים שעומדים לרשותך, אתה פועל למען עצמך.
  

ספרים בנושא גוף-נפש וסיפורים אישיים לתמיכה ועזרה בהתמודדות הרגשית, ניתן למצוא, במרכז המידע ע"ש מאיר ליזר, מרכז דוידוף.

לראש העמוד

 

מטפל עיקרי (תומך)

 

בשנים האחרונות, נצבר בנושא חשוב זה, מידע רב. יותר ויותר חולים מטופלים במסגרת אמבולטורית (אשפוז יום ). חולים משתחררים מבתי חולים לביתם מוקדם מבעבר, עם צרכים טיפוליים ורפואיים רבים מאי פעם. בני משפחה עם הכשרה רפואית מסוגלים לתת טיפול בבית. פירושו של דבר שהאדם המטפל מוצא את עצמו לעיתים מותש פיזית ונפשית מהמטלות המצופות ממנו.

  

על כן חשוב שהצוות הרפואי יעשה מדי תקופה הערכה מחדש של רווחת המטפל. חשוב באותה מידה שהמטפל העיקרי יציב גבולות וידווח לצוות הרפואי על עומס יתר במידה וקיים. בריאותו הפיזית והנפשית של המטפל מקרינה גם על החולה. זכור שישנן סוכנויות כוח אדם שיכולות לספק עזרה במקרה שהעזרה בבית אינה מספקת. האחות או העובד הסוציאלי יוכלו להפעיל את הגורמים המתאימים, כדי להבטיח את רווחתו ובטחונו הרפואי גם של החולה וגם של המטפל.

 

לראש העמוד

 

בעיות בהתמודדות עם הסרטן ומסקנות

 

ההתמודדות עם הסרטן היא חוויה מתמשכת. זהו תהליך שמתחיל באבחון המחלה וממשיך בטיפולים בה ומעבר לכך. החולה בתהליך ההישרדות מסרטן הוא אדם פעיל החותר להצלחה, לוחם ומנצח. גם אחרי שהטיפול נגמר יכול להיות שתהיה מוטרד מחזרת המחלה בשלב כלשהו בחייך. יתכן שתגרור איתך שאריות של מבוכה, כעס, חרדה או עצבות, ויהיו זמנים שתחוש התרוממות רוח, במיוחד כשתכיר בהישגים שהשגת בתקופת המחלה. לבסס מחדש את התקווה לעתיד הוא תהליך שלוקח זמן. רגשות מורכבים כמו תחושת אשמה הם אולי לא הגיוניים אך הם אמיתיים. בדרך כלל הזמן עושה את שלו. אמנם לא תוכל לשכוח את החוויה לעולם, אך יתכן שלא תרצה לשכוח אותה. למעשה ההתמודדות עם המחלה יכולה להפוך תהליך קשה למתגמל ומפצה. נרפאי סרטן מספרים שחווית החיים עם הסרטן עזרה להם להשיג נקודת מבט שונה ומשמעות חדשה וטובה לקיומם.

  

לראש העמוד

 

בדיקת דם חדשה מסייעת בזיהוי מוקדם של סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

בדיקת דם חדשה PAC-MANN-1 לזיהוי מקרים של אדנוקרצינומה של צינוריות לבלב בכל השלבים עם סגוליות ורגישות גבוהות. במאמר שפורסם  בכתב העת Science Translational Medicine דווח כי הובילה לזיהוי טוב יותר של סרטן בשלב מוקדם כאשר שולבה עם בדיקת CA 19-9.

מעשנים או הפסקתם? כך תדעו אם אתם זכאים לבדיקה הקריטית הזו

התפרסם ב-ynet.

הממשלה אישרה את המלצת ועדת סל הבריאות להוסיף בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות CT במינון קרינה נמוך. איך מתבצעת הבדיקה ומי זכאי לה? המדריך המלא.

סל התרופות 2025: מה בפנים?

התפרסם ב"כמוני". 

עשרות תרופות למחלות כרוניות, טיפולים חדישים לסרטן, בדיקות סקר לסרטן הריאה למעשנים מבוגרים ועוד.

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

התפרסם ב - ynet. 

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ - 3200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר, העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

טיפולים חדשניים במלנומה: "היום יש תקווה גם בשלבים מתקדמים"

התפרסם ב-ynet.

מהם השלבים השונים של המלנומה? מתי נדרש טיפול מונע? ואילו אפשרויות טיפול חדשניות קיימות היום? ד"ר נתנאל אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה בבילינסון, בשיחה על ההתפתחויות האחרונות בטיפול במחלה המורכבת.

מחקר ישראלי פורץ דרך: שילוב של שתי תרופות מאריך חיי חולי סרטן דם

תוחלת החיים של החולים במחלה לפני הטיפול היתה חודשים בודדים. לפי המחקר החדש, לאחר 18 חודשי מעקב, הטיפול שמר על יעילותו אצל כ-86% מהמטופלים. אצל 70% מהמטופלים, המחלה לא התקדמה כלל לאחר שנה וחצי.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

חליל האור - סדנת 4 מפגשים: מוח גוף ונפש.

4 מפגשים בזום. החל מ- 3.3.25.

מוח, גוף ונפש - כלים מעשיים לחיבור בין גוף לנפש ולשחרור מתחים.

כל מפגש 60 דקות. ללא עלות ואין צורך להירשם מראש.

יום ספורטיבי לפתיחת אירועי שנת ה-20 לאמ"ן - מיאלומה נפוצה

יתקיים ביום שישי, 28.3.25, בחוף הצוק הדרומי בתל אביב.

יש להירשם דרך אתר עמותת אמ"ן.

חליל האור - השפעת תהליכי גוף-נפש על ממאירויות המטולוגיות כרוניות

מפגש בזום

יום רביעי, 26.3.25, בשעה 19:30

קישור למפגש באתר חליל האור.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.