לוגו משולב
לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL)

CLL - טיפול נטול כימותרפיה

 

ד"ר גלעד יצחקי (לשעבר אחראי מרפאת CLL, מכון המטו-אונקולגיה, מרכז דוידוף, בי"ח בילינסון).

ד"ר לירון הופשטטר, מרכזת תחום CLL, המחלקה ההמטולוגית, בי"ח בילינסון.

 

מעודכן לינואר 2024.

 

לוקמיה לימפוציטית כרונית (Chronic Lymphocytic Leukemia - CLL) היא הלוקמיה השכיחה ביותר בעולם המערבי. בארץ מאובחנים מדי שנה כ-450 חולי CLL. הגיל החציוני באבחנה הוא סביב 70 שנה אם כי הפרוגנוזה של חולים המאובחנים בגיל צעיר יותר דומה לזו אצל מבוגרים. המחלה מתבטאת לרוב בעלייה במספר התאים הלבנים הקרויים לימפוציטים (לימפוציטוזיס) ובהמשך הגדלת קשרי לימפה וטחול, ובשלב מאוחר יותר אף ירידה בתאי הדם האחרים לרבות אנמיה (ירידה בהמוגלובין) ותרומבוציטופניה (ירידה בטסיות הדם). המחלה הינה כרונית ולרוב מתקדמת בקצב איטי, וההישרדות לרוב הינה ארוכת שנים. לכן במרבית המקרים אין צורך בטיפול בעת האבחנה אלא מעקב בלבד. בתקופה זו ובכלל, חשוב להתייחס לכך שמטופלים עם CLL נוטים יותר לזיהומים ולממאירויות נוספות, ולכן יש לבצע את החיסונים המומלצים ובדיקות סקר המקובלות לסרטן, לרבות סקר שומות במרפאת עור.

 

הטיפול ב CLL נדרש כאשר החולים מפתחים הגדלה משמעותית מאוד של קשרי הלימפה והטחול ו/או ירידה ניכרת בספירות הדם האחרות. בעבר, היה נהוג להשתמש במספר משלבים כימותרפיים, אך בעשור האחרון חלה התקדמות ניכרת בהבנה של מנגנוני המחלה, ומציאת טיפולים ביולוגיים ממוקדי-מטרה, הפוגעים במסלולים תוך-תאיים ספציפיים. בעקבות כך, הוכח במספר מחקרים כי הטיפול הביולוגי יעיל יותר ובטוח מטיפולים כימותרפיים, ולכן זהו הטיפול המקובל היום.

 

כיום ישנן שתי קבוצות עיקריות של תרופות ל-CLL:

 

מעכבי BTK (Bruton Tyrosine Kinase)

 

תרופות אלו מעכבות חלבון בשם BTK, החיוני להעברת אותות בתאי ה-CLL, שימור חיות התאים ומניעת מותם. תרופות אלו ניתנות בצורת כדורים בלבד. כיום ישנן שתי תרופות מאושרות לטיפול ב-CLL בסל התרופות:

  • איברוטיניב (ibrutinib, Imbruvica) במינון 420 מ"ג פעם ביום.

  • אקלברוטיניב (acalabrutinib, Calquence) במינון 100 מ"ג פעמיים ביום.

 

התרופות מובילות לנסיגה מהירה מאוד בגודל קשרי הלימפה. בחודשים הראשונים צפויה עלייה ניכרת במספר התאים הלבנים בדם, שאינה מסוכנת, ומבטאת מעבר התאים מקשרי הלימפה אל הדם. התופעה חולפת עם המשך נטילת התרופה. התרופות האלה ניתנות באופן כרוני, עד התקדמות המחלה או צורך להפסיקן בשל תופעות לוואי. רוב המטופלים נוטלים את התרופה ואינם סובלים מתופעות לוואי או לרוב מתופעות לוואי קלות וחולפות, כגון חום, פריחה, בחילה קלה, שלשול, כאבי פרקים, כאב ראש, זיהומים עונתיים ועוד. תופעות אלו בד"כ אינן מהוות סיבה להפחתת מינון או הפסקת הטיפול. עם זאת, ישנן מספר תופעות לוואי שאינן שכיחות אך חשוב לתת עליהן את הדעת:

  • פרפור פרוזדורים – הפרעת קצב של הלב שלרוב אינה מסוכנת, אך בדרך כלל דורשת טיפול תרופתי לרבות טיפול אנטי-קואגולנטי (דילול דם) כדי למנוע היווצרות קרישי דם. הסיכון גבוה בעיקר בגברים, מבוגרים עם רקע של יתר לחץ דם ומחלות לבביות קודמות. הסיכון לתופעת לוואי זו נמוך יותר עם אקלברוטיניב לעומת איברוטיניב.

  • יתר לחץ דם – מתפתח לאורך השנים– דורש מעקב ולעיתים טיפול ייעודי. הסיכוי לתופעה זו  גם גבוה יותר עם איברוטניב לעומת אקלברוטיניב.

  • דימומים – לרוב מדובר בדימומים עוריים שטחיים בלבד. לעיתים רחוקות יתכן דימום משמעותי יותר. מומלץ, בתאום עם ההמטולוג המטפל, להפסיק את הטיפול עם תרופות אלו סביב ניתוחים או פרוצדורות פולשניות אחרות.

 

ונטוקלקס (Venetoclax (Venclexta

 

תרופה זו מעכבת חלבון בשם BCL2 שלו תפקיד משמעותי במניעת מות תאי ה-CLL. התרופה ניתנת בכדורים, במינון של 400 מ"ג פעם ביום.

התרופה ניתנת לרוב בשילוב עם נוגדן חד שבטי נגד CD20 (חלבון שמבוטא על פני תאי ה-CLL), שניתן דרך הווריד.

  • במטופלים שלא טופלו בעבר מדובר בנוגדן בשם אובינוטוזומב /גזייבה (obinutuzumab).

  • במטופלים בקו מתקדם מדובר בנוגדן בשם ריתוקסימב (rituximab) 

 

היתרון בטיפול עם ונטוקלקס הוא בכך שמוביל לתגובה עמוקה מאוד אשר מאפשרת את הפסקת הטיפול לאחר תקופה קצובה.  

  • למטופלים בקו ראשון – הטיפול ניתן למשך שנה

  • למטופלים בקו מתקדם – הטיפול ניתן לרוב במשך שנתיים 

אחד מהסיבוכים האפשריים במתן ונטוקלקס הוא פירוק כה מהיר של התאים, אשר יוביל לתסמונת הקרויה "תסמונת פירוק הגידול" TLS (Tumor Lysis Syndrome), בה שחרור חומרים מהתאים המתפרקים עלול לגרום לנזק כלייתי, הפרעה באיזון מלחי הדם ועוד. כדי למנוע זאת, נהוג  להתחיל את הטיפול במינון נמוך מאוד של 20 מ"ג ולעלות אחת לשבוע במינון לאורך 5 שבועות, עד להגעה למינון המלא. זאת תוך מתן נוזלים וניטור קפדני אחר בדיקות דם במרפאה ההמטולוגית. כאשר התהליך מבוצע כייאות, הסיכון ל-TLS אפסי. בנוסף, מתן הנוגדן החד שבטי קודם להתחלת ונטוקלקס מקטין את עומס המחלה ומפחית אף הוא את הסיכוי לתסמונת. תופעות לוואי נוספות כגון חולשה או שלשול הן לרוב קלות וחולפות.

 

שילוב תרופות - מעכב BTK דור ראשון - איברוטיניב יחד עם ונטוקלקס

 

ישנם מספר מחקרים שמעידים על התועלת של הגישה הזו בהשגת הפוגה עמוקה וממושכת מהמחלה לאחר 15 חודשים בלבד של טיפול במשלב. עם זאת, עדיין לא הוכחה יעילות המשלב לעומת מתן כל תרופה בנפרד. כמו כן, עדיין לא הוכחה יעילות הטיפול בחולים עם מוטציה ב-TP53.

 

בחירת הטיפול עבור המטופל:

 

לפני התחלת הטיפול, אנו נוהגים לבדוק מספר סמנים פרוגנוסטים (IGHV, בדיקת כרומוזומים בשיטת FISH, בדיקת מוטציה ב TP53) אשר עשויים לסייע בבחירת הטיפול. למשל, במיעוט החולים עלולים להימצא חסר בזרוע הקצרה של כרומוזום 17 (deletion 17p) או מוטציה בגן TP53, שכרוכים בפרוגנוזה פחות טובה. במטופלים אלו לרוב נעדיף מתן טיפול קבוע עם חסמי BTK ולא טיפול קצוב בזמן.

עם זאת, בחירת הטיפול המתאים עבור כל מטופל, תלויה בעיקר במצבו הכללי, מחלות הרקע שלו, ובהעדפותיו לגבי הטיפול (קבוע לעומת קצוב בזמן, טיפול פומי (דרך הפה) בלבד לעומת טיפול יחד עם נוגדן הניתן דרך הווריד וכיו"ב). למשל, בחולים עם תחלואה לבבית משמעותית, ייתכן ונעדיף להימנע ממתן של חסמי BTK; בחולים עם פגיעה כלייתית משמעותית, יתכן ונמנע ממתן ונטוקלקס.

 

כמובן שאלו רק דוגמאות, והבחירה בטיפול המתאים תעשה לאחר דיון מעמיק עם ההמטולוג המטפל.

 

חשוב לציין, כי יתכנו תגובות בין-תרופתיות עם תרופות אחרות, ולכן מומלץ להיוועץ בהמטולוג המטפל עם כל תרופה חדשה שאתם נוטלים.


טיפולים עתידיים ב-CLL:

 

הטיפול ב -CLL מתקדם בקצב מהיר מאוד, ונוכח ריבוי המחקרים בתחום, יתכן וכבר בעתיד הקרוב מבחר התרופות לטיפול בקו ראשון יהיה אף גדול יותר. בין החידושים העיקריים הצפויים:

  • מעכבי BTK יותר ספציפיים עם פרופיל בטיחות משופר וללא פגיעה ביעילות הטיפול. למשל, זאנוברוטיניב (zanubrutinib, Brukinsa) אשר מאושרת כבר לטיפול בלימפומות אחרות, מאושרת ע"י ה FDA גם ל-CLL מינואר 2023, אך אינה נמצאת בסל התרופות.

  • מעכבי BTK לא-קוולנטים - אחת מהבעיות במתן ממושך של מעכבי BTK היא היווצרות עמידות של תאי המחלה לתרופה, לרוב כתוצאה מהיווצרות של מוטציה ספציפית שמפריעה לקישור התרופה באתר הייעודי שלה. מעכבי BTK לא קוולנטיים הם קבוצה של תרופות אשר מראות יעילות בחולים לאחר קווי טיפול רבים, כולל בכאלו שפיתחו עמידות למעכבי BTK קודמים.

  • תרופות שפוגעות במסלולים תוך תאיים נוספים (למשל מעכבי PI3K).

  • אימונותרפיה - רתימת מערכת החיסון כנגד תאי ה CLL – עדיין בשלבים מוקדמים, אך עשוי להיות רלוונטי בעתיד לחולים אחרי קווי טיפול רבים.

 

במוסדינו מתנהלים כל הזמן מחקרים קליניים הבוחנים את יעילותן של גישות חדשניות לטיפול. אתם מוזמנים לשאול את ההמטולוג המטפל האם יש מחקר שעשוי להיות רלוונטי עבורכם.  

 

לסיכום, מחלת ה-CLL היא אמנם מחלה כרונית, אך הטיפול בה עבר מהפך בעשור האחרון. הטיפול כיום נטול כימותרפיה, יעיל יותר, עם פרופיל בטיחות גבוה, וממשיך להתקדם בקצב מרשים.  

 


 

ניתן למצוא מידע נוסף לגבי CLL והטיפול בו באתר האגודה למלחמה בסרטן, ובעמותות חולים כמו עמותת "חליל האור" אשר ממלאות תפקיד חשוב במתן מידע, תמיכה וליווי המטופלים, ומאפשרות לפגוש מטופלים במצב דומה. לחוברת מידע של עמותת חליל האור, לחץ כאן.

 


 

מחקר ישראלי פורץ דרך: שילוב של שתי תרופות מאריך חיי חולי סרטן דם

תוחלת החיים של החולים במחלה לפני הטיפול היתה חודשים בודדים. לפי המחקר החדש, לאחר 18 חודשי מעקב, הטיפול שמר על יעילותו אצל כ-86% מהמטופלים. אצל 70% מהמטופלים, המחלה לא התקדמה כלל לאחר שנה וחצי.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

אנחנו חיים בתקופה משמעותית מאד בכל הקשור לטיפול בגרורות בכבד

התפרסם בהארץ.

בזכות הגישה המשולבת הכוללת טיפולים תרופתיים, ניתוחים וטכנולוגיות חדשניות, גרורות לכבד אינן גזר דין מוות.

גילה שיש לו גידול במוח - והתחיל לרוץ: סיפורו מעורר ההשראה של אופק שגיב

בגיל 30 גילה אופק כי הוא סובל מגליומה ועליו לעבור ניתוח אחר ניתוח. מתוך הקושי, הוא התחיל לרוץ ומאז הוא לא עוצר לרגע.

הטיפול שהעלים את הסרטן והדהים את החוקרים קיבל הכרה מה-FDA

התפרסם בישראל היום.

התרופה ג'מפרלי ניתנת לחולים עם סרטן רקטלי בשלב מתקדם, שיש לו מאפיינים ביולוגיים יחודיים.

לראשונה: ועדת סל התרופות תדון בהכנסת דיקור סיני לחולי סרטן

התפרסם בישראל היום.

הדיקור מסייע לחולים להתמודד עם כאב ותופעות לוואי ומאפשר עמידה איתנה יותר מול המחלה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

בואו נדבר על זה: כל מה שחשוב לדעת על סרטן הריאה

התפרסם ב-ynet. פודקסט.

סרטן הריאה הוא הקטלני ביותר במדינה ובעולם כולו - ובו בעת, מהווה את אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר. מה חשוב לדעת, אילו בדיקות כדאי לעשות והאם זו מחלה למעשנים בלבד?

הטיפול בסרטן השד עבר שינוי משמעותי בשנים האחרונות

התפרסם בהארץ.

המלחמה בסרטן השד עברה כברת דרך עם הישגים משמעותיים, ובכללם ארסנל גדול יותר של תרופות וטיפולים הניתנים בהתאם לגישת רפואה מותאמת אישית.

Lancet Oncology: טיפול כחול-לבן מפחית כאבים בחולי סרטן הלבלב

חוקרים מ"שיבא" פיתחו טיפול קרינתי לעצב הצליאק פלקסוס, המשפר משמעותית את איכות חייהם של חולי סרטן לבלב ומפחית מאד את רמת הכאב שלהם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית הרחם

התפרסם ב - e-med.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את מתן pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם.

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

osimertinib בדרך להיות מאושר ל - NSCLC בכל שלבי הטיפול (ASCO)

פורסם ב-emed. 

יתכן כי בקרוב osimertinib (Tagrisso)  יהיה מאושר לטיפול בכל שלבי NSCLC עם מוטציה בקולטן ל-EGFR, לאחר תוצאות ניסוי שהוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קורס מיינדפולנס (און-ליין)

במיוחד לחולים אונקולוגים, למחלימי סרטן ולבני משפחותיהם.

8 מפגשים אינטרנטיים, בימי שני בין השעות 10:00-12:00

החל מ - 6.1.25

עמותת אמ"ן (מיאלומה נפוצה) - מפגש בנושא תזונה, תנועה ונשימה

יתקיים ביום שלישי, 28.1.25, במרכז הכנסים נאות אפעל, רמת אפעל.

יש להירשם מראש.

המפגש בתשלום.

חליל האור - מפגש בזום בנושא MPN

יתקיים ביום ראשון, 18.2.25 בשעה 19:30.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.