פרופ' ערן שדות,
מנהל היחידה לניתוחי לבלב, כבד, ודרכי מרה. המערך הכירורגי, בית חולים בלינסון ומרכז דוידוף, מרכז רפואי רבין. הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב.
הערות מומחה: פרופ' אהרון סולקס - רופא בכיר במערך האונקולוגי (מנהל המערך האונקולוגי לשעבר, בגמלאות).
מעודכן לשנת 2020
סרטן כיס מרה ודרכי מרה אלו סרטנים יחסית נדירים.
כיס המרה הוא איבר הנמצא צמוד מתחת לכבד והוא אוגר מרה אשר עוזרת בעיכול אוכל שומני. דרכי המרה מחברות בין הכבד, אשר מייצר את המרה, אל כיס המרה, ומשם למערכת העיכול (לתריסריון).
סוגי סרטן כיס מרה ודרכי מרה:
הרוב המוחלט נקרא אדנוקרצינומה, שהוא גידול שמקורו בשכבה הפנימית של דופן כיס המרה ודרכי המרה. גידולי דרכי המרה ידועים בשם כולנגיוקרצינומה.
כולנגיוקרצינומה יכולה להתפתח מחוץ לכבד, ומרבית גידולים מסוג זה נקראים גידול על שם קלצ'קין. עוד סוג של כולנגיוקרצינומה הוא הסוג התוך-כבדי, אשר מהווה גידול כבד ראשוני.
גורמי סיכון לסרטן כיס מרה: אבנים בכיס מרה, דלקת בכיס מרה, "Porcelain Gallbladder" (כיס מרה מסויד), טייפואיד, השמנה, סיפור משפחתי של סרטן כיס מרה, פוליפים בכיס מרה.
גורמי סיכון לסרטן בדרכי המרה: סוכרת, עישון, הפטיטיס C, ציסטות מולדות, טפילים, מחלה דלקתית של המעי (קוליטיס).
סימפטומים:
סרטנים אלו גורמים למעט מאוד סימפטומים עד אשר הם מגיעים לשלב מתקדם. אחד הסימנים הראשונים של גידולים אלו הוא צהבת וגרוד בעור. תסמינים נוספים יכולים להיות: חולשה, תאבון ירוד, ירידה במשקל, חום.
אבחנה: סרטן כיס מרה בדרך כלל מאובחן באופן מקרי תוך כדי הסרת כיס המרה בשל אבנים. סרטן דרכי מרה בדרך כלל מאובחן בשלב מתקדם כאשר מתפתחת צהבת.
הבדיקות אשר יעזור לנו לאבחן ולברר את שלב המחלה:
בדיקות דם: בילירובין, תפקודי כבד וקרישה, סמני גידול כגון: CA19-9, CEA.
הדמיה: אנחנו משתמשים באמצעי ההדמיה המדויקים ביותר, אשר מאפשרים לנו למקם את הגידול ולתכנן את הטיפול.
סוגי אמצעי ההדמיה הם:
- Multiphasic CT: מאפשר לנו לזהות במדויק את הכבד, דרכי המרה, קשריות לימפה, וריד פורטלי ועורקי הכבד.
- (MRI:MRCP (Magnetic Resonance Cholangio-Pancreatography מיוחד המאפשר לזהות גידולים בחלק הפנימי של דרכי המרה וכיס המרה.
- Ultrasound: מאפשר להבדיל בין גידול סרטני לגידול לא סרטני. מעבר לכך ניתן למדוד זרימות דם ע"י דופלר.
- Positron Emission Tomography -PET: אמצעי המאפשר זיהוי גרורות.
בדיקות נוספות אשר בחולים מסוימים חלקן יכולות לעזור באבחנה וברור שלב הגידול:
- ביופסיה: בדרך כלל בהכוונת CT ניתן לדקור את הגידול עם מחט דקה ולאבחן את סוג הגידול על פי סוג התאים.
- אנדוסקופיה: פרוצדורה המבוצעת על ידי גסטרואנטרולוג ומאפשרת לקחת ביופסיה, למדוד את גודל והיקף הגידול, וכן לנקז חסימות בדרכי המרה.
- לפרוסקופיה: ניתוח זעיר פולשני שמטרתו דגימה מהגידול לשם אבחנה.
הגידול בתחילת הדרך הנו מקומי ובהמשך עלול ליצור גרורות באיברים אחרים.
טיפול:
ניתוח הוא הטיפול המועדף לסרטן כיס המרה ודרכי המרה משום שהוא מאפשר את האפשרות הטובה ביותר לריפוי.
- ניתוח כיס מרה: הטיפול היעיל ביותר לסרטן כיס מרה שאינו מפושט הוא ניתוח שבו מוסר כיס המרה, חלק מהכבד שצמוד אל כיס המרה ובלוטות לימפה אזוריות. לינק לניתוחי רובוט בבלינסון.
- ניתוח דרכי מרה: כמו סרטן כיס מרה גם לסרטן בדרכי המרה, ניתוח הוא הטיפול היעיל ביותר כאשר הסרטן אינו מפושט.
- כריתת כבד חלקית: זה ניתוח שבו מסירים מקטע מהכבד, אונה שלמה, או חלק גדול יותר מהכבד, ובנוסף "לוקחים" מרווח ביטחון של רקמת כבד בריאה כדי להבטיח כי הגידול הוסר בשלמותו. גישה זו שכיחה בטיפול בכולנגיוקרצינומה תוך כבדית.
- ניתוח על שם וויפל (Whipple): ניתוח זה נקרא גם פנקריאטיקודואודנקטומי שכולל הסרת כיס המרה, תרסריון, חלק מהקיבה, דרכי המרה וראש הלבלב. (פרוצדורה זו נפוצה לטיפול בכולנגיוקרצינומה של דרכי מרה שנמצאות בתוך הלבלב.
- כאשר הגידול נמצא בשלב שאינו נתיח ישנן אפשרויות טיפוליות אשר יכולות להפוך אותו לנתיח. כל עוד הגידול לא נתיח ניתן להקל על הסימפטומים על ידי יצירת מעקף לדרכי המרה החסומות על ידי ניתוח או על ידי הרכבת סטנט.
- כמותרפיה וקרינה: טיפולים אלו ניתנים לסרטן בשלב שאינו נתיח ובמקרים מסוימים בעזרת טיפולים אלו הגידול יכול לקטון ולהפוך לנתיח.
מעקב לסרטן בכיס המרה ודרכי המרה:
אחד הנושאים החשובים לנו הוא להמשיך לעקוב אחריך גם אחרי שהסתיימו הטיפולים הפעילים. אנחנו רוצים לוודא כי החלמת כראוי וגם שלא מתפתחים סימנים המעידים אולי על חזרת המחלה.
למרפאה לניתוחי כבד, לבלב, ודרכי מרה, לחץ כאן.