לוגו משולב
לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML)

AML - בפתחו של עידן חדש בטיפול

 

 

פרופ' אופיר וולך, מנהל יחידת האשפוז ההמטו-אונקולוגי במרכז דוידוף, בי"ח בילינסון. מעודכן לשנת 2024

 

לויקמיה מיאלואידית חריפה (AML) היא מחלה ממארת נדירה יחסית שמקורה בתאים במח העצם. שכיחותה באוכלוסייה מוערכת בארבעה מקרים לכל 100 אלף תושבים ובארץ אנו מעריכים שישנם 400-500 מקרים חדשים לשנה. המחלה שכיחה יותר בגיל המבוגר (הגיל החציוני לאבחנה הוא 68 שנים) אם כי אנו פוגשים מטופלים בכל הגילאים. AML היא מחלה משמעותית הדורשת טיפול מיידי ודחוף מכיוון שהתחלואה במחלה זו קשורה בעיקר בנטייה להתפתחות זיהומים קשים ודימומים משמעותיים בהיעדר מערכת חיסון וקרישה מתפקדות.

 

הטיפול המקובל לא השתנה באופן מהותי לאורך עשורים רבים וכלל טיפול כימותרפי אינטנסיבי במספר מחזורי טיפול עם השתלת מח עצם מתורם זר בחולים בעלי מדדי סיכון גנטיים מוגברים. עם זאת, אחד האתגרים בטיפול ב AML היא העובדה שברבים מהמטופלים לא ניתן לתת טיפול אינטנסיבי בשל גילם או בשל מחלות רקע ובאוכלוסייה זו הגישה הטיפולית מורכבת ודורשת שימוש בטיפולים פחות אגרסיביים. 

 

עבורנו, הרופאים המטפלים בחולי AML, השנים האחרונות היו מרתקות ומשמעותיות בעיקר בשל ההתפתחויות המדעיות המאפשרות טיפול מותאם ויעיל יותר עבור המטופלים שלנו.

 

כיום אנו יודעים כי AML היא מחלה המאופיינת בשינויים גנטיים נרכשים שונים ומגוונים (מוטציות). חשוב להדגיש, כי במרבית המקרים השינויים הגנטיים המדוברים מתרחשים בתאי המחלה בלבד ואינם שינויים משפחתיים או מולדים העוברים בתורשה.

 

בשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בהבנת השינויים הגנטיים הנרכשים הגורמים ל- AML. תובנות אלה תורמות לאבחנה, להערכת סיכון המחלה מבחינת סיכויי ההישנות ואולי חשוב מכל, מסייעות בהחלטות טיפוליות כמו צורך בהשתלת מוח עצם בהפוגה או בהוספת טיפולים ביולוגים מכווני מטרה (targeted therapies).

 

הפרופיל הגנטי של המחלה מהותי להבנת סיכון המחלה והתאמת טיפול יעיל. לעיתים הרופא ימתין עד קבלת תוצאות גנטיות ראשוניות ממח העצם לפני המלצה על טיפול ספציפי למטופל.

 

ניתן למקד את ההתקדמות בטיפול ב-AML בשנים האחרונות במספר מישורים:


1. שילוב טיפולים ביולוגים עם כימותרפיה


שילוב טיפולים ביולוגים מונחי מטרה עם כימותרפיה נמצא כמשפר תגובה בצורה משמעותית בקרב חולי AML. חלק מהטיפולים הללו כבר מצאו דרכם לסל התרופות וניתנות באופן רוטיני בארץ. מוטציה בקולטן תאי המכונה FLT3 היא מהשכיחות ב-AML וניתן לזהות אותה בכשליש מהמטופלים. בשנים האחרונות ישנו עניין רב בשימוש במעכבים למוטציה זו בטיפול ב-AML.

שילוב התכשיר מידוסטאורין (Rydapt) יחד עם טיפול כימותרפי אינטנסיבי בחולי AML עם מוטציה ב-FLT3 שיפר את אחוזי ההחלמה בכ-8% במחקר פאזה שלישית גדול בהשוואה לטיפול כימותרפי אינטנסיבי בלבד (מחקר ה-RATIFY).

 

דוגמא נוספת היא השימוש בנוגדנים כנגד תאי המחלה.

(Mylotarg) Gemtuzumab Ozogamicin הוא נוגדן מצומד כנגד CD33.

CD33 הוא קולטן המבוטא בתאי הלויקמיה (ב- 90% מהמקרים). Mylotarg הוא נוגדן כנגד CD33 המצומד למולקולת כימותרפיה בשם Calicheamicin.  הנוגדן במקרה זה משמש כמעיין "טיל חכם" הנושא את הכימותרפיה ליעדה. ברגע שהנוגדן נצמד ונכנס לתא הלויקמי, הכימותרפיה המצומדת משתחררת בתא הממאיר ועושה את פעולתה.

טיפול זה נבדק במספר מחקרי פאזה שלישית גדולים ונמצא כמשפר הישרדות בשילוב עם אינדוקציה אינטנסיבית כאשר ניתן למטופלים עם פרופיל מחלה גנטית טוב ובינוני (favorable and intermediate risk).

 

2. טיפולים נמוכי עצימות


בשנים האחרונות אנו עדים לכניסתם של טיפולים נמוכי עצימות ל- AML. טיפולים אלה מבוססים על כימותרפיה במינון נמוך בשילוב עם טיפולים ביולוגים ומיועדים למטופלים עם AML אשר נמצאים בסיכון מוגבר לרעילות טיפול כימותרפי אינטנסיבי מפאת גילם המבוגר, מצב תפקודי ירוד או בשל מחלות רקע משמעותיות כמו מחלת לב או ריאה קשות. 

 

טיפולים אלה הוכחו לאחרונה כיעילים ב- AML. יש לזכור כי למרות שמדובר בטיפולים נמוכי עצימות, גם טיפולים אלה כרוכים ברעילות פוטנציאלית ודורשים מעקב רפואי הדוק בזמן הטיפול ולאחריו.

לדוגמא לאחרונה אושר לשימוש בארץ המשלב של ונטוקלאקס עם כימותרפיה במינון נמוך לחולי AML שאינם מועמדים לטיפול אינטנסיבי.

ונטוקלקס (Venclexta) הוא תכשיר ביולוגי פומי אשר מעכב חלבון בשם BCL2. עיכוב חלבון זה מפר איזון מטבולי בתא והופך אותו רגיש יותר לטיפולים כימותרפיים משלימים.

שילוב של תכשיר זה עם אזאצידין (Vidaza), תרופה כימותרפית במינון נמוך המשפיעה על הבקרה הגנטית של התאים הממאירים (פעילות אפיגנטית) או עם תרופה כימותרפית בשם ציטראבין במינון נמוך נמצא כיעיל בחולים עם AML אשר אינם מועמדים לטיפול מפאת גילם, מצבם התפקודי או מחלות רקע משמעותיות. במחקר פאזה שלישית שהשווה טיפול בוידאזה עם או בלי ונטוקלס (מחקר ה- Viale A), תוספת ונטוקלקס הייתה קשורה בהפחתה של 34% בסיכויי התמותה.

 

מחלת ה-AML מציבה אתגרים רבים למטופל ולמשפחתו. לעיתים אבחנה זו כרוכה באשפוזים וטיפולים ממושכים ואין ספק שהדבר כרוך בהתמודדות ובהסתגלות של המטופל למצב החדש. בעידן הנוכחי כמות המידע והמחקרים עצומה ולעיתים קשה להכיל ולהבין את כל המידע. עמותות חולים כמו עמותת "חליל האור" ממלאות תפקיד מרכזי במתן מידע, תמיכה, ליווי ובית שאפשר לפגוש בו מטופלים ומשפחות במצב דומה על מנת לקבל מידע, הכוונה ולחלוק את הקושי והתקווה. לחוברת הסבר על AML של עמותת חליל האור, לחץ כאן.

 

בשנים הקרובות נראה עוד ועוד תכשירים ביולוגים חדשים נכנסים לקליניקה בתקווה לטיפולים יעילים ונטולי רעילות ככל הניתן. יש למה לצפות...

סרטן השד-פריצת דרך בטיפול: השילוב התרופתי שעשוי להאריך חיים

התפרסם ב-ynet.

נתונים מעודדים במיוחד שהוצגו בכנס ASCO שנערך בשיקגו מגלים: חולות בסרטן שד מסוג אגרסיבי שקיבלו שילוב של טרודלבי וקיטרודה עברו 11.2 חודשים בלי שהמחלה התקדמה...

טיפול חדש בסרטן הריאות הפחית דרמטית את הסיכון למוות-ASCO

התפרסם ב-ynet.

טיפול טרום ניתוחי חדש שיפר את הישרדותם של חולי סרטן ריאה מוקדם מסוג NSCLC והפחית ב-90% את הסיכון למוות בקרב מטופלים עם תגובה פתולוגית מלאה.התוצאות הוצגו  בכנס האונקולוגי ASCO.

פריצת דרך רפואית: טיפול חדשני השיג שליטה על סרטן ריאות במצב מתקדם

פורסם במאקו.

חולים בסרטן ריאות שלקחו חלק בניסוי תרופה חדשה הגיבו בצורה מצויינת לטיפול הביולוגי שניתן באמצעות כדורים. כ-95% מהמשתתפים הצליחו להשתלט על המחלה ומשך התגובה הגיע כמעט ל-9 חודשים.

בארה"ב וגם בישראל: בדיקת פאפ ביתית לגילוי סרטן צוואר הרחם

התפרסם ב-ynet.

ה-FDA אישר את הערכה הראשונה לאיסוף עצמי של דגימה נרתיקית לאבחון הנגיף HPV. בישראל, כל קופות החולים מקדמות מהלכים דומים - וחלקן כבר החלו בפיילוטים.

פריצת דרך בטיפול בסרטן ראש -צוואר: תרופה חדשה משנה את כללי המשחק.

התפרסם בישראל היום.

לאחר למעלה מ-20 שנה ללא התקדמות בטיפול, מחקר חדש הוכיח כי קיטרודה מעניקה לחולי ראש-צוואר 5 שנות חיים ללא חזרת המחלה. פרופ' פופובצר, החוקר שהוביל את המחקר בישראל: "תוצאה שמשנה את הפרקטיקה".

מבט חדש על סרטן השחלה: התקדמות רפואית ופתרונות מותאמים אישית

פורסם ב-medpage.

על החידושים האחרונים בתחום האבחון והטיפול בסרטן השחלה וכיצד הם משנים את הפרוגנוזה עבור מטופלות.

מעשנים או הפסקתם? כך תדעו אם אתם זכאים לבדיקה הקריטית הזו

התפרסם ב-ynet.

הממשלה אישרה את המלצת ועדת סל הבריאות להוסיף בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות CT במינון קרינה נמוך. איך מתבצעת הבדיקה ומי זכאי לה? המדריך המלא.

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

התפרסם ב - ynet. 

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ - 3200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר, העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

טיפולים חדשניים במלנומה: "היום יש תקווה גם בשלבים מתקדמים"

התפרסם ב-ynet.

מהם השלבים השונים של המלנומה? מתי נדרש טיפול מונע? ואילו אפשרויות טיפול חדשניות קיימות היום? ד"ר נתנאל אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה בבילינסון, בשיחה על ההתפתחויות האחרונות בטיפול במחלה המורכבת.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

סטודיו פתוח: מפגשים של יצירה באומנות למטופלים בהנחיית צוות מרכז דוידוף - ללא עלות

מחקרים מראים כי ביטוי יצירתי תורם לשיפור מצב הרוח, להפחתת חרדה ומתח, לחיזוק מערכת החיסון ולפיתוח חוסן נפשי. מוזמנים לבוא ולהתמסר לעולם האמנות בדרך חוויתית, נעימה ומרפאה.

למטופלי דוידוף.

חליל האור - כנס למטופלים המטו-אונקולוגיים

המרכז הרפואי שערי צדק בשיתוף עמותת חליל האור ועמותת CML, מזמינים אתכם ואת בני משפחותיכם לכנס למטופלים המטו-אונקולוגיים, שיתקיים ביום שני, 7.7.25 בשעה 16:00.

שערי צדק, הבניין הראשי, חדר אירוח קומה 4.

מכירים את החבילה התומכת למטופלים אונקולוגיים בכללית מושלם?

 לקוחות כללית מושלם פלטינום המתמודדים עם מחלת הסרטן זכאים לחבילת שירותים תומכת, שנועדה להקל עליהם בתקופה המורכבת הזו.

שירותי התרגום של "קול הבריאות"

השירות מאפשר תרגום בזמן אמת לחמש שפות:

ערבית, רוסית, אמהרית, טיגרית וצרפתית.

המוקד פועל בטלפון 5144*

בימים א-ה : 08:00-20:00

יום ו: 08:00-13:00

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.