לוגו משולב
סרטן הערמונית

ביופסיה מכוונת לערמונית - פיוזן - Fusion Prostate Biopsy


 

פרופ' שי גולן  - מנהל השירות לאורולוגיה אונקולוגית במרכז רפואי "רבין" ויו"ר החוג לאורולוגיה אונקולוגית של האיגוד הישראלי לאורולוגיה

 מעודכן לשנת 2024

 

הקדמה

 

עד לעשור האחרון תהליך האבחון והטיפול של סרטן הערמונית היה מאוד פשטני ומוגבל.  התפתחות שיטות צילום מתקדמות כגון  ה- MRI וה- PET PSMA איפשרה להדגים את הממצאים החשודים. דבר זה מאפשר כיום לבצע ביופסיית ערמונית מדוייקת יותר תוך שילוב צילומים המכוונים את המבצע - ביופסיית פיוזן  (ביופסיית היתוך). השינוי הדרמטי הזה מאפשר בחירה טובה יותר של המטופלים הזקוקים לביופסיה וקבלת תוצאות מהימנות יותר מאי פעם.

 

מתי מבצעים בדיקת ביופסיה של הערמונית?

 

בעבר, החשד לסרטן ערמונית היה נסמך כמעט אך ורק על בדיקת ה- PSA. זוהי בדיקת דם בה נמדדת רמת חלבון  ה- Prostate Specific Antigen. חלבון זה מופרש באופן טבעי מבלוטת הערמונית ורמתו בדם עולה גם במצבים שפירים שאינם קשורים לסרטן כמו דלקת, הגדלת ערמונית או פעילות מינית. מכאן שרמת הדיוק של הבדיקה מוגבלת מאוד.

 

גם הביופסיה לאבחנה של סרטן ערמונית הייתה מוגבלת מבחינת יכולת הדיוק שלה. הביופסיה הייתה מבוצעת בהנחיית אולטרא סאונד בלבד שלרוב אינו מאפשר לראות את הגידול ומאפייניו (מיקומו וגודלו). האולטרא סאונד מראה את הערמונית והביופסיה הייתה נעשית באופן שיטתי לדגימת אזורי הערמונית השונים ובתקווה לפגוע ברקמת הגידול הסרטני. 

 

כיום, אמצעי הצילום כמו MRI או PET PSMA מאפשרים לשלב בין תמונת האולטרא סאונד המראה את הערמונית בלבד לתמונות האזורים החשודים בערמונית. ביופסיה זו נקראת פיוז'ן - "היתוך" - לאור השילוב בין אמצעי הצילום. הקווים המנחים הבינלאומיים והישראליים ממליצים על ביצוע MRI לפני החלטה על ביופסיה. ה- MRI מאפשר להבחין באזורים חשודים בערמונית. בעזרת שלבי ה- MRI השונים ניתן לקבוע מיקום, גודל האזור החשוד לסרטן ורמת השחד כי אכן מדובר בתהליך סרטני. מחקרים איכותיים הוכיחו את השיפור באבחון סרטן ערמונית כשעשית ביופסיית פיוזן בהנחיית ה- MRI.

 

אם אכן נמצאו ממצאים סרטניים בערמונית, ימליץ האורולוג על הטיפול המתאים לפי מאפייני המטופל (גיל, מצב בריאותי) ומאפייני הגידול הסרטני (דרגת האגרסיביות שלו ונרחבות המחלה). 

 

מי מתאים לעבור ביופסיית פיוז'ן?

 

המטופלים אשר להם מתאימה ביופסיה ערמונית בשיטת fusion הם אלה אשר עברו את בדיקות ה-PSA, ולאחר מכן נמצא בהדמיית ה-MRI כי ישנם ממצאים חשודים בערמונית שלהם.

 

כיצד מתבצעת בדיקת ביופסיה של הערמונית בשיטת פיוז'ן?

 

ביופסיה פיוז'ן בגישה פרינאלית נעשית תחת הרדמה כללית קצרה ובמהלכה, באמצעות מחט עדינה נלקחות דגימות דרך העור שבין שק האשכים לפי הטבעת (אזור הפרינאום). כאמור, ההכוונה נעשית תוך שימוש בתוכנת מחשב המשלבת בין תמונת האולטרא סאונד לתמונות ה- MRI.

 

מהם היתרונות של השיטה?

 

יתרונות ביופסיית הפיוזן בגישה הפרינאלית :

 

  • הכוונת הדקירה באמצעות תוכנת מחשב העושה שימוש בתמונות ה- MRI מאפשרת דיוק מירבי של הביופסיה לעומת הביופסיה בשיטה המסורתית עם אולטרא סאונד בלבד, שבה לא יכלו הרופאים לאתר בדיוק היכן ישנו ממצא חשוד בערמונית.  

 

  • יתרון נוסף הוא שבביופסיית הפיוזן הפרינאלית (דרך הפרינאום) הדקירה נעשית דרך העור ולא כפי שהיה נהוג דרך פי הטבעת. המנעות מהחדרת המחט דרך פי הטבעת מפחיתה משמעותית את הסיכון לזיהום והוכחה כבטוחה יותר לעומת שיטת ההחדרה המיושנת דרך פי הטבעת  .

 

  • ביופסיית הפיוזן הפרינאלית מאפשרת גישה קלה יותר לאזורים מסויימים בערמונית שקשים יותר לדגימה בגישה דרך פי הטבעת. עוד לציין כי לאור הרדמה כללית, הביופסיה אינה כרוכה בכאב.

 

באופן כללי מדובר בביופסיה המתקדמת והבטוחה ביותר אשר נעשית על ידי אורולוג מנתח המומחה באונקולוגיה אורולוגית .

 

כיצד נדרשים המטופלים להתכונן לבדיקת ביופסיה של הערמונית בשיטת פיוז'ן?

 

ההכנה לביופסיה כוללת בדיקות דם, אק"ג וצילום חזה לקראת ההרדמה. בנוסף יש לבצע בדיקת שתן לתרבית שנועדה לוודא שהשתן סטרילי ונקי מחיידקים אשר יכולים להגדיל את הסיכון לזיהום. עבור מטופלים הסובלים מעצירות ישנה המלצה לבצע חוקן בטרם הבדיקה. טרם הביופסיה על המטופל להיות בצום.

 

מהן תופעות הלוואי שעלולות להופיע לאחר הבדיקה?

 

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר לאחר ביצוע ביופסיית פיוז'ן בערמונית הן רגישות קלה באזור הפרניאום שדרכו בוצעה הדקירה ודימום בשתן. שתי התופעות חולפות תוך ימים ספורים במרבית המיקרים.

 

תופעות לוואי אחרות המתרחשות באחוז קטן מאוד מהחולים (1-2%) הן זיהום ואצירת שתן.

 

  • התפתחות זיהום – במקרה של עליית חום מעל 38 מעלות או צמרמורת יש לפנות לחדר מיון להבדק . הטיפול יכלול מתן אנטיביוטיקה דרך הוריד.

 

  • אצירת שתן  - במטופלים הסובלים מקושי בהשתנה ובעיקר אלו עם ערמונית בנפח גדול , קיים סיכון לאצירת שתן. בכדי להקטין סיכון זה יש ליטול את התרופות המשפרות את עוצמת זרם השתן (כגון אומניק או קסטרל) ביום הביופסיה. במקרה של אצירת שתן מוכנס קטטר למספר ימים.

 

 

אילו עוד סוגי ביופסיות של הערמונית קיימות ומה ההבדלים ביניהם?

 

מלבד שיטת ביופסיה פיוז'ן בגישה פרינאלית אשר לה יתרונות רבים, ישנן שיטות ביופסיה אחרות .

 

אצל מספר קטן מאוד של מטופלים ניתן למשש גוש נרחב הבולט מהערמונית בבדיקה רקטלית. במיקרים אלו אין חובה לבצע בדיקת MRI והביופסיה יכולה להעשות בגישה המסורתית תוך שימוש באולטרא סאונד בלבד. בביופסיה כזו נלקחות 12 דגימות מאזורי הערמונית השונים . הדקירה במקרה כזה יכולה להעשות דרך פי הטבעת או דרך הפרינאום (כפי שהוסבר לעיל). החסרון העיקרי של ביופסיה הנעשית דרך פי הטבעת הוא אחוז זיהומים גבוה יותר לעומת הביופסיה דרך עור הפרינאום.

 

 

סיכום


שיטת ביופסיית הערמונית פיוז'ן דרך הפרינאום, על בסיס צילום ה- MRI היא השיטה המתקדמת והמומלצת היום לאבחון סרטן ערמונית.  אבחון מדוייק הוא הבסיס הקריטי לטיפול נכון. דבר זה חשוב מאי פעם, לאור אפשרויות רבות לניהול סרטן ערמונית החל ממעקב בלבד, ניתוח רובוטי, טיפול פוקלי או קרינה.  בירור על ידי אורולוג שהתמחה באונוקלוגיה ומיומן בשיטת הפיוז'ן ובטיפולים השונים בסרטן ערמונית זה המפתח לעליה על המסלול הטיפולי הנכון.


 

סרטן השד-פריצת דרך בטיפול: השילוב התרופתי שעשוי להאריך חיים

התפרסם ב-ynet.

נתונים מעודדים במיוחד שהוצגו בכנס ASCO שנערך בשיקגו מגלים: חולות בסרטן שד מסוג אגרסיבי שקיבלו שילוב של טרודלבי וקיטרודה עברו 11.2 חודשים בלי שהמחלה התקדמה...

טיפול חדש בסרטן הריאות הפחית דרמטית את הסיכון למוות-ASCO

התפרסם ב-ynet.

טיפול טרום ניתוחי חדש שיפר את הישרדותם של חולי סרטן ריאה מוקדם מסוג NSCLC והפחית ב-90% את הסיכון למוות בקרב מטופלים עם תגובה פתולוגית מלאה.התוצאות הוצגו  בכנס האונקולוגי ASCO.

פריצת דרך רפואית: טיפול חדשני השיג שליטה על סרטן ריאות במצב מתקדם

פורסם במאקו.

חולים בסרטן ריאות שלקחו חלק בניסוי תרופה חדשה הגיבו בצורה מצויינת לטיפול הביולוגי שניתן באמצעות כדורים. כ-95% מהמשתתפים הצליחו להשתלט על המחלה ומשך התגובה הגיע כמעט ל-9 חודשים.

בארה"ב וגם בישראל: בדיקת פאפ ביתית לגילוי סרטן צוואר הרחם

התפרסם ב-ynet.

ה-FDA אישר את הערכה הראשונה לאיסוף עצמי של דגימה נרתיקית לאבחון הנגיף HPV. בישראל, כל קופות החולים מקדמות מהלכים דומים - וחלקן כבר החלו בפיילוטים.

פריצת דרך בטיפול בסרטן ראש -צוואר: תרופה חדשה משנה את כללי המשחק.

התפרסם בישראל היום.

לאחר למעלה מ-20 שנה ללא התקדמות בטיפול, מחקר חדש הוכיח כי קיטרודה מעניקה לחולי ראש-צוואר 5 שנות חיים ללא חזרת המחלה. פרופ' פופובצר, החוקר שהוביל את המחקר בישראל: "תוצאה שמשנה את הפרקטיקה".

מבט חדש על סרטן השחלה: התקדמות רפואית ופתרונות מותאמים אישית

פורסם ב-medpage.

על החידושים האחרונים בתחום האבחון והטיפול בסרטן השחלה וכיצד הם משנים את הפרוגנוזה עבור מטופלות.

מעשנים או הפסקתם? כך תדעו אם אתם זכאים לבדיקה הקריטית הזו

התפרסם ב-ynet.

הממשלה אישרה את המלצת ועדת סל הבריאות להוסיף בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות CT במינון קרינה נמוך. איך מתבצעת הבדיקה ומי זכאי לה? המדריך המלא.

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

התפרסם ב - ynet. 

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ - 3200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר, העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

טיפולים חדשניים במלנומה: "היום יש תקווה גם בשלבים מתקדמים"

התפרסם ב-ynet.

מהם השלבים השונים של המלנומה? מתי נדרש טיפול מונע? ואילו אפשרויות טיפול חדשניות קיימות היום? ד"ר נתנאל אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה בבילינסון, בשיחה על ההתפתחויות האחרונות בטיפול במחלה המורכבת.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

סטודיו פתוח: מפגשים של יצירה באומנות למטופלים בהנחיית צוות מרכז דוידוף - ללא עלות

מחקרים מראים כי ביטוי יצירתי תורם לשיפור מצב הרוח, להפחתת חרדה ומתח, לחיזוק מערכת החיסון ולפיתוח חוסן נפשי. מוזמנים לבוא ולהתמסר לעולם האמנות בדרך חוויתית, נעימה ומרפאה.

למטופלי דוידוף.

חליל האור - כנס למטופלים המטו-אונקולוגיים

המרכז הרפואי שערי צדק בשיתוף עמותת חליל האור ועמותת CML, מזמינים אתכם ואת בני משפחותיכם לכנס למטופלים המטו-אונקולוגיים, שיתקיים ביום שני, 7.7.25 בשעה 16:00.

שערי צדק, הבניין הראשי, חדר אירוח קומה 4.

מכירים את החבילה התומכת למטופלים אונקולוגיים בכללית מושלם?

 לקוחות כללית מושלם פלטינום המתמודדים עם מחלת הסרטן זכאים לחבילת שירותים תומכת, שנועדה להקל עליהם בתקופה המורכבת הזו.

שירותי התרגום של "קול הבריאות"

השירות מאפשר תרגום בזמן אמת לחמש שפות:

ערבית, רוסית, אמהרית, טיגרית וצרפתית.

המוקד פועל בטלפון 5144*

בימים א-ה : 08:00-20:00

יום ו: 08:00-13:00

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.