לוגו משולב
סרטן בלוטת התריס

יוד רדיואקטיבי

יוד רדיואקטיבי (I-131, radioactive iodine) משמש לטיפול בסרטן ממוין של בלוטת התריס מעל ל-50 שנה. טיפול זה מבוסס על היכולת הייחודית של תאי בלוטת התריס לקלוט ביעילות יוד מזרם הדם, אשר משמש את תאי הבלוטה לייצור הורמוני הבלוטה T3 ו- T4. מאחר ושאר האיברים בגוף לא משתמשים ביוד, שארית היוד שאינו נקלט על ידי בלוטת התריס מופרש בשתן. לכן, היתרון העיקרי בשימוש ביוד רדיואקטיבי (בניגוד לטיפולים אחרים לסרטן) הוא שהחומר נקלט רק בתאי המטרה שלנו - תאי בלוטת התריס, ולכן גורם לתופעות לוואי מועטות. 


היעילות של הטיפול ביוד רדיואקטיבי תלויה בשני גורמים עיקריים:

  1. מינון היוד הרדיואקטיבי – החל ממינון קטן של 30 מיליקירי ועד מינון גבוה של 200 מיליקירי.

  2. היכולת של תאי הסרטן לקלוט יוד רדיואקטיבי- גידולים הקולטים יוד רדיואקטיבי בצורה טובה יגיבו היטב לטיפול, בעוד שגידולים שאינם קולטים יוד -  לא יגיבו, גם אם ניתן מנות גבוהות וחוזרות של יוד רדיואקטיבי.

 

מהי אבלציה של בלוטת התריס

 

המונח המקובל למתן יוד רדיואקטיבי לאחר כריתה של בלוטת התריס הוא אבלציה. מטרת האבלציה להשלים את הניתוח ע"י הרס של שאריות  בלוטת התריס שייתכן ונשארו בצוואר, דבר זה מסייע למעקב אחר המחלה לאורך שנים: מאפשר לעקוב אחר סמן הסרטן תירוגלובולין ומאפשר לבצע מיפויים של בלוטת התריס בעתיד.


בנוסף, תפקיד היוד הרדיואקטיבי הניתן במסגרת האבלציה יכול גם להרוס תאים סרטניים שנותרו בצוואר. למרכיב זה של הטיפול אנו קוראים "מרכיב אדג'ובנטי" שתפקידו להפחית את הסיכון לחזרת המחלה בעתיד. על פי כל הנתונים הקליניים של החולה (אולטרסאונד, דו"ח ניתוח ודו"ח פתולוגי) אנו יודעים לקבוע היום מי החולים הזקוקים למרכיב האדג'ובנטי הכרוך במינונים גבוהים יותר (בדרך כלל 100 מיליקירי או יותר).

כאשר יש רקמת סרטן בגוף שאיננו יכולים להסיר בניתוח (למשל גרורות בריאות), נרצה לתת מנה טיפולית עם מינון גבוה של יוד רדיואקטיבי (עד 200 מיליקירי).


חשוב לציין שתאים סרטניים קולטים יוד רדיואקטיבי בצורה פחות יעילה בהשוואה לתאים תקינים של בלוטת התריס, ולכן לצורך המרכיב האדג'ובנטי יש להשתמש במינונים גבוהים יותר (בד"כ מעל 100 מיליקירי) בהשוואה לטיפול ההורס רק את שאריות רקמת בלוטת התריס התקינה של החולה (החל מ-30 מיליקירי). לאור זאת חשוב להגדיר בצורה מדויקת מה מטרת הטיפול בכל מטופל/ת.

למה נותרו תאים של בלוטת התריס בצוואר לאחר הניתוח? האם המנתח לא הוציא הכל?


גם לאחר ניתוח בידי המנתח הטוב ביותר נותרים בצוואר תאים של בלוטת התריס, בעיקר באזורים המקבעים את הבלוטה למקומה. ניתוח לכריתת בלוטת התריס הוא ניתוח עדין בו יש להקפיד שלא לפגוע בעצבים העוברים מאחורי הבלוטה או בבלוטות הפאראתירואיד הסמוכות לה, ולכן עדיף להשאיר מספר תאים של הבלוטה בצוואר ולא לגרום נזקים לאיברים סמוכים.

האם מתן יוד רדיואקטיבי יעיל בטיפול במחלה?


התשובה היא כן. בחולים בסיכון בינוני וגבוה לחזרת המחלה מחקרים הוכיחו שמתן יוד רדיואקטיבי מפחית את הסיכון לחזרת המחלה ואף מפחית תמותה מהמחלה. הטיפול יעיל ביותר בחולים צעירים עם מוקדי מחלה קטנים.

לפי מה קובעים מי זקוק לאבלציה עם יוד רדיואקטיבי?


ההמלצה לגבי מי זקוק לאבלציה עם יוד רדיואקטיבי מבוססת על נתונים המתקבלים לאחר הניתוח: גודלו של סרטן בלוטת התריס, מספר האתרים המעורבים, מעורבות של הגבולות הניתוחיים, והאם יש עדויות לכך שהסרטן התפשט מחוץ לבלוטה.
באופן כללי, בגידולים קטנים המוגבלים לבלוטה אין צורך ביוד רדיואקטיבי ובמקרים בהם יש גידול גדול, חדירה משמעותית מחוץ לבלוטה, או גרורות לבלוטות לימפה או אתרים מחוץ לצוואר, בדרך כלל יהיה מומלץ שימוש ביוד רדיואקטיבי.

כיצד מבוצע הטיפול?


לקראת מתן היוד הרדיואקטיבי יש להכין את הגוף על מנת לאפשר קליטה מרבית (מקסימלית) של החומר בתאי הסרטן. הכנה זו כוללת:

  1. עליה ברמת TSH – זאת ניתן להשיג ע"י הפסקת נטילת הורמוני בלוטת התריס למשך כ-3 שבועות הגורמת לעליית רמת TSH המיוצר בגוף, או לחילופין להשתמש בזריקות של TSH רקומביננטי (תירוג'ן) הניתן בזריקות במשך יומיים לפני מתן היוד הרדיואקטיבי.

  2. דיאטה דלת יוד – במשך 14-10 יום לצורך "הרעבת" תאי בלוטת התריס ליוד.

תופעות לוואי של יוד רדיואקטיבי


ככלל, ליוד רדיואקטיבי תופעות לוואי מועטות ורובן חולפות תוך ימים לאחר הטיפול.


בימים הראשונים שכיח לסבול מבחילות בהן ניתן לטפל ע"י כדורים נגד בחילה. פגיעה חולפת בחוש הטעם עלולה להמשך מספר שבועות.


בחודשים לאחר הטיפול תופעת הלוואי העיקרית היא דלקת בבלוטות הרוק אשר קולטות חלק קטן מאוד מהיוד הרדיואקטיבי. דלקת זו יכולה להביא לנפיחות ורגישות מעל בלוטות הרוק, ובמינונים גבוהים עלול לעיתים נדירות לגרום ליובש בפה.

כאשר יש דלקת בבלוטות רוק שאינה חולפת לאחר מספר שבועות, מומלץ להתייעץ עם רופא אף אוזן גרון או רופא פה ולסת.

 

השפעות ארוכות טווח:

אלו מועטות ביותר בהשוואה לטיפולים אחרים לסרטן.

 

בנשים יש עבודות המעידות על ירידה מסויימת ברזרבה השחלתית. ממצא זה משמעותי בעיקר בנשים מעל גיל 35 המעוניינות בפריון. מומלץ לדון על כך עם הרופא המטפל.

 

סיכון לסרטן אחר עקב החשיפה לקרינה - סיכון זה קיים בכל רמה של חשיפה לקרינה, וכך גם לגבי יוד רדיואקטיבי. מדובר בסיכון קטן. לאור זאת, הגישה כיום היא לצמצם את השימוש ביוד רדיואקטיבי למקרים בהם התועלת עולה בבירור על הסיכונים (הקטנים) מהטיפול.

 

 

ככלל, יש עליה בתדירות ובחומרת תופעות הלוואי עם העלייה במינון ובתדירות הטיפולים ביוד רדיואקטיבי ויש לשקול את הצורך בטיפול בהתאם למאפייני הסרטן בכל מטופל/ת.

לסיכום


יוד רדיואקטיבי הוא טיפול יעיל ובטוח לסרטן בלוטת התריס, אשר בשימוש נכון יכול להפחית את הסיכון לחזרת המחלה, לטפל במחלה שארית בגוף, לסייע במעקב אחר המחלה ואף להפחית תמותה מהמחלה.

הטיפול ניתן בצורה מותאמת אישית, לפי מאפייני המטופל והגידול.


מבט חדש על סרטן השחלה: התקדמות רפואית ופתרונות מותאמים אישית

פורסם ב-medpage.

על החידושים האחרונים בתחום האבחון והטיפול בסרטן השחלה וכיצד הם משנים את הפרוגנוזה עבור מטופלות.

עושות כותרות - "שוהים עם היצירה כמו הרגע של האלכימאי"

נגה סלע, אחות אונקולוגית ומטפלת באמנות ביחידה האינטגרטיבית במרכז דוידוף - "אנחנו פוגשים את המטופלים בכל שלבי הטיפול האונקולוגי, במצבים מתקדמים יותר של המחלה וגם בהחלמה, ותומכים בגוף ובנפש, כדי לעבור טוב יותר את הטיפולים".

מעשנים או הפסקתם? כך תדעו אם אתם זכאים לבדיקה הקריטית הזו

התפרסם ב-ynet.

הממשלה אישרה את המלצת ועדת סל הבריאות להוסיף בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות CT במינון קרינה נמוך. איך מתבצעת הבדיקה ומי זכאי לה? המדריך המלא.

סל התרופות 2025: מה בפנים?

התפרסם ב"כמוני". 

עשרות תרופות למחלות כרוניות, טיפולים חדישים לסרטן, בדיקות סקר לסרטן הריאה למעשנים מבוגרים ועוד.

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

התפרסם ב - ynet. 

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ - 3200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר, העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

טיפולים חדשניים במלנומה: "היום יש תקווה גם בשלבים מתקדמים"

התפרסם ב-ynet.

מהם השלבים השונים של המלנומה? מתי נדרש טיפול מונע? ואילו אפשרויות טיפול חדשניות קיימות היום? ד"ר נתנאל אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה בבילינסון, בשיחה על ההתפתחויות האחרונות בטיפול במחלה המורכבת.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

מרכז דוידוף - קורס מיינדפולנס אונליין

8 מפגשים אינטרנטיים

בימי שני 10:00-12:00

החל מ- 21.4.25

יש להירשם מראש, המחיר מסובסד.

חליל האור - חידושים בהשתלות מח עצם מכנס ה-EBMT

מפגש בזום

יתקיים ביום שני, 28.4.25 בשעה 19:30.

האגודה למלחמה בסרטן - יום עיון סרטן השד בחיפה

יתקיים ב - 6.5.25, בין השעות 08:45-13:00, בבית החולים האיטלקי בחיפה.

לחולים, מחלימים ובני משפחה. 

ללא תשלום. יש להירשם מראש.

חליל האור - מפגש בזום בנושא GVHD בעיניים

יתקיים ביום שלישי, 20.5.25, בשעה 20:00

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.