ייעוץ מקצועי: ד"ר דרור לימון, מנהל מכון הקרינה במרכז דוידוף, בי"ח בילינסון.
מעודכן לינואר 2023
מהי רדיוכירורגיה סטריאוטקטית?
טיפול בקרינה, או רדיותרפיה, הינו שימוש בקרינה מייננת, בעלת אנרגיה גבוהה, אשר פוגעת בתאי גידול ומביאה להשמדתם.
רדיוכירורגיה סטריאוטקטית הינה שיטה טיפולית, בה קרינה בעוצמה גבוהה, ניתנת לגידולים קטנים יחסית וגורמת להרס שלהם. הטיפול הממוקד יכול להינתן לגידולים בכל הגוף, כאשר הטיפול מכוון לגידולים במח הוא רדיוכירורגיה (SRS) וכאשר ניתן לגידולים במקומות אחרים בגוף, הוא נקרא stereotactic body radiotherapy (SBRT). בטיפול SRS מנת הקרינה ניתנת ב-5-1 טיפולים. השיטה משמשת בעיקר לטיפול בגרורות מוחיות אך גם בעוד גידולי מוח, כחלופה לניתוח במקרים בהם הוצאה מלאה של הנגע קשה או בלתי אפשרית, או כאשר מצבו של המטופל לא מאפשר ניתוח. מתן הקרינה נעשה תוך שמירה מרבית על רקמת המוח שסביב לנגע.
שלבי הטיפול:
ביקור רופא
לאחר קבלת פנייתך לטיפול ביחידה תוזמן לרופא קרינה או לרופא נוירוכירורג, המומחה לרדיוכירורגיה, לצורך בדיקת התאמת הטיפול למצבך הרפואי. במהלך ביקור זה יסביר לך הרופא על מטרת הטיפול, תהליך הטיפול ותופעות הלוואי הצפויות.
תכנון הטיפול
(סימולציה)
לפני תחילת הטיפול בקרינה יש צורך לתכנן את הטיפול. תהליך זה נקרא סימולציה ומבוצע באמצעות מכשיר CT ייעודי. במהלך הסימולציה תותאם לראשך מסיכה פלסטית קשיחה, אשר מטרתה לקבע את ראשך במהלך הטיפול, למנוע תזוזה ולהגביר את הדיוק במהלך הקרינה. המסכה מורכבת מחומר פלסטי הניתן לעיצוב. היא מורכבת מחלקים שונים הנבנים על המצח ועל חלקי הפנים השונים תוך קיבועה לשיניים. ברגעים הראשונים כאשר יניח טכנאי הקרינה את רשת המסכה על הפנים תחוש כי היא חמה ורכה, כעבור זמן מה תתקשה הרשת. בניית המסכה נעשית בשלבים, ובין שלב לשלב נדרשת לעיתים המתנה עד להתקשות חלקי המסכה השונים. חשוב לדעת כי המסכה אינה מפריעה לנשימה חופשית.
תהליך הסימולציה מבוצע על ידי רנטגנאי ריפוי, נמשך כמחצית השעה והוא אינו כרוך בכאב.
לאחר סיום הסימולציה צוות הרופאים והפיזיקאים יוצרים את תכנית הקרינה המותאמת לך על פי בדיקות ה-MRI שביצעת ובדיקת ה-CT מהסימולציה. הטיפול יתוכנן באופן כזה, שעיקר הקרינה תתרכז לאזור הטיפול, תוך הקטנת החשיפה של האיברים הבריאים הסמוכים.
חשוב לדעת!
שינויים במבנה הגולגולת עשויים לפגוע בתכנון הטיפול ולכן:
-
שיניים תותבות - יש ליידע את הטכנאי על קיום שיניים תותבות. במידה ויש שני סטים יש להגיע לטיפול עם סט שיניים התותבות בו נעשה שימוש במהלך הסימולציה (תכנון הטיפול).
-
זקן - אין לשנות סממנים חיצוניים (זקן, שפם ,שיער, שימוש בשיניים תותבות) בין תהליך הסימולציה (תכנון הטיפול) לתהליך הטיפול.
-
מכשיר שמיעה - במידה ואת/ה נעזר במכשיר שמיעה יש ליידע את הטכנאי ולהוציאו טרם הסימולציה (תכנון הטיפול).
-
תכשיטים - מומלץ להגיע לסימולציה ולטיפול ללא תכשיטים באזור הראש והפנים.
- שיער - אין להסתפר בין מועד ביצוע הסימולציה למועד הטיפול הקרינתי או במהלכו.
הכנה תרופתית לקראת הטיפול
לעיתים קרינה למוח עלולה לגרום לבצקת ובחלק מהמקרים, יומלץ לך על טיפול תרופתי בסטרואידים במטרה לצמצם תופעה זו ולהפחית תופעות לוואי פוטנציאליות מהטיפול. במידה ויש צורך בטיפול כזה תקבל את ההוראות וההנחיות מהרופא ומהאחות.
איך ניתן הטיפול בקרינה?
הטיפול בקרינה מתבצע באמצעות מכשיר – מאיץ קווי המפיק קרינה בעלת אנרגיה גבוהה.
בחדר הקרינה יש מיטת טיפול ומאיץ קווי.
לקבלת הטיפול תתבקש לשכב על מיטת הטיפול בתנוחה דומה לזו ששכבת בה במהלך הסימולציה, רנטגנאי הריפוי ירכיב את המסכה שנבנתה עבורך במהלך תכנון הטיפול – הסימולציה ויבצע מיקום ראשוני שלך בהתאם לאזור הטיפול. טרם תחילת הטיפול ובמהלכו מבוצעים צילומי רנטגן בחדר שמטרתם למקם אותך באופן מדויק לטיפול הקרינתי. כל צילום עובר אישור רופא, בטרם ממשיכים בהליך הטיפול.
הטיפול נמשך כ-30-15 דקות, אינו כואב, אך לעיתים כרוך באי נוחות עקב לחץ של המסיכה על הפנים.
חשוב שלא תזוז במהלך הטיפול, אך אתה יכול כמובן לבלוע רוק ולנשום באופן רגיל.
בסיום הטיפול, תשוחרר לביתך עם ההנחיות הרפואיות, במידת הצורך.
תופעות לוואי
קיימות תופעות לטווח הקצר ולטווח הארוך.
-
עייפות – יתכן ותחוש עייפות מספר ימים ולעיתים מספר שבועות לאחר הטיפול. חסוך אנרגיה לדברים שאתה רוצה לעשות במיוחד, וודא שאתה צובר מספיק שעות שינה. סייע לאחרים לעזור לך. יש להקפיד על כלכלה נכונה ובריאה ועל פעילות גופנית.
-
תגובה בעור – היא חריגה אך אפשרי שתהיה נשירת שיער קלה באזור הטיפול.
- כאבי ראש – יתכנו כאבי ראש קלים. בחילות- יתכנו בחילות קלות.
הן כאבי הראש והן הבחילות, יכולות להיגרם עקב בצקת מוחית סביב הגידול, תופעה אשר מטופלת בעזרת סטרואידים .
אם בערב או בלילה לאחר הטיפול יופיעו כאבי ראש קשים, בחילה קשה, הקאות, חולשה וירידה משמעותית בתפקוד יש לפנות למיון כללי ולהיות בקשר עם הצוות המטפל בבוקר שלמחרת.
מעקב - על פי סוג הגידול והטיפול שקיבלת, תוזמן מספר חודשים לאחר הטיפול לביקורת רופא עם בדיקת MRI מח חדשה.
כתובת לפניות
בכל בעיה המתעוררת בימים שלאחר הטיפול ניתן לפנות ליחידה לטיפול
בקרינה בדרכים הבאות:
פנייה
לחדר אחיות ביחידה לטיפול בקרינה בטלפון– 03-9377966–בין השעות 07:00-11:00
בכל פנייה שלא בשעות המענה הטלפוני ניתן לפנות במייל שכתובתו Radiotherapynurses@clalit.org.il