לוגו משולב
לימפומה שאינה הודג'קין (NHL)

השתלות מח עצם מתורם

ראשי פרקים:
מטרות
מקורות השתל
הכנת החולה להשתלה
הטיפול המכין לקראת ההשתלה
טיפולים נוספים שיינתנו לפני ההשתלה ולאחריה
תהליך ההשתלה
מהלך לאחר - השתלה
מחלת השתל כנגד המאכסן (GVHD)

 

מאת: פרופ' משה ישורון ,מנהל היחידה להשתלות מח עצם, מרכז דוידוף ,בי"ח בילינסון.

מעודכן לינואר 2023

 

מטרות:
בהשתלת מוח עצם עצמית מטרת הההשתלה לאפשר מתן כמותרפיה במינון גבוה תוך צמצום הרעילות למערכת החיסון והדם.

בהשתלה מתורם (בן משפחה או זר) קיים מרכיב מרכזי נוסף: תאי השתל מזהים את תאי המחלה כתאים זרים ומשמידים אותם. לחימה חיסונית נקראת Graft versus tumor effect.

 

מידת יעילותה של הלחימה החיסונית שונה כנגד ממאירויות שונות:
א. לויקמיות כרוניות ולימפומות מדרגת ממאירות נמוכה – מאוד יעילה.
ב. לויקמיות חריפות ומילומה נפוצה -  יעילות בינונית.
ג. ממאירויות סולידיות  (כמו סרטן שד ומעי גס) – יעילות נמוכה.

חזרה למעלה


מקורות השתל:

  1. תורם בן משפחה
  2. תורם זר
  3. דם חבל טבור
  4. בן משפחה עם התאמה חלקית

 

כאשר חולה מועמד לעבור השתלה מתורם (השתלה אלוגנאית), עליו לעבור בדיקת סיווג רקמות המגדירה את "תעודת הזהות הגנטית" שלו.

 

בשלב ראשון נבדוק את בני משפחתו הקרובים, אחים ואחיות כדי לגלות אם "תעודת הזהות הגנטית" שלהם זהה לזו של החולה. לכל אח ואחות סיכוי שווה של 1/4 להימצא תואמים לחולה. במידה ונמצא בן משפחה עם התאמה גנטית נעדיף אותו על פני תורם זר, מכיוון שסיכויי ההצלחה בהשתלה מתורם בן משפחה גבוהים יותר מאשר בהשתלה מתורם זר. ככל שהמשפחה הגרעינית של החולה גדולה יותר, הסיכוי למצוא תורם מתאים מקרב בני משפחתו גבוהה יותר.

 

במידה ולא נמצא תורם מתאים מקרב בני המשפחה, נתחיל בתהליך חיפוש ממוחשב של תורם מתאים במאגרי המידע הפזורים בעולם. מאגרים אלה מכילים מידע גנטי אודות כ- 12 מיליון תורמים פוטנציאלים. לצורך החיפוש במאגרים, סיווג הרקמות של החולה ייבדק ויוגדר ברמת דיוק של 10 ספרות. נתוני הסיווג המפורטים יוקלדו במחשב, ויתאפשר זיהוי ראשוני של תורמים פוטנציאלים.
המצב המיטבי הינו כאשר מאותר תורם אחד או יותר עם התאמה "מלאה", דהיינו 10 מתוך 10. במידה ולא איתרנו תורם כזה, ניתן להסתפק בתורם עם התאמה של 9/10. ככל שמידת ההתאמה נמוכה יותר, סיכויי ההישרדות לאחר ההשתלה נמוכים יותר. מכאן נובעת השאיפה למצוא תורם עם התאמה מלאה.
משאותר תורם פוטנציאלי, תתבצע פניה למאגר בו רשום התורם, כדי להשלים מידע גנטי חסר, לוודא שהתורם אכן זמין ומוכן לתרומה, ותופנה בקשה למאגר למשלוח דגימת דם של התורם כדי לאמת את ההתאמה הגנטית של החולה והתורם.
משאומתה ההתאמה הגנטית, יוסכם עם המאגר על מועד איסוף השתל ומשלוחו למרכז המשתיל.

חזרה למעלה



כיצד ייאסף השתל?


כל תורם יעבור בדיקות רפואיות, כולל בדיקת רופא ובדיקות דם, בטרם יוחלט סופית על התאמתו לתרומה.
בין אם מדובר בתורם בן משפחה או מתורם זר, איסוף השתל ייעשה באופן דומה.

 

לרוב ייאסף השתל ממחזור הדם של התורם בפעולה הנקראת Pheresis הנעשית בבנק הדם. התורם מקבל במשך 4 ימים תרופה בשם Neupogen  בהזרקה תת עורית הממריצה את לשד העצם  לייצר תאי גזע ולהנדידם למחזור הדם.
תופעות לוואי אפשריות וצפויות כתוצאה מהזריקות: כאבי שרירים ועצמות, וחום. אלה ניתנים לשליטה בקלות בעזרת אקמול או נורופן.

 

ביום החמישי, יום האיסוף, התורם יחובר למכשיר pheresis השואב את הדם מידו האחת, המכשיר מסרכז ומפריד את תאי הגזע הנחוצים להשתלה, ויתרת הדם מוזרמת לתורם דרך ידו השנייה. הפעולה נמשכת כ-4 עד 6 שעות. המטרה להגיע ל"קציר" של כמות תאים מסוימת. לפיכך, בחלק מהמקרים ניתן יהיה להסתפק ביום אחד של איסוף, ובחלק מהמקרים נזדקק ל-2 ימי איסוף.


במקרים מועטים, איסוף השתל לא ייעשה מדמו של התורם, אלא ישירות מלשד העצם שלו. הפעולה תיעשה תחת הרדמה מלאה בחדר ניתוח, ולשד העצם יישאב בעזרת מזרקים מעצם האגן.

חזרה למעלה

הכנת החולה להשתלה


לאחר החלטה רפואית על הפניית חולה להשתלת מח עצם, עליו יהיה לעבור מספר שלבי הכנה כולל:

  1. בדיקת רופא, תוך שימת דגש על מחלות רקע שעלולות להשפיע על מהלך ההשתלה.
  2. בדיקות דם מקיפות.
  3. בדיקות הדמיה.
  4. בדיקת תפקודי ראות.
  5. אקו לב או מיפוי לב להערכת תפקוד לבבי
  6. הכנסת צנתר לווריד מרכזי (בהרדמה מקומית), דרכו יינתנו הטיפולים התרופתיים, תבוצע ההשתלה ותילקחנה בדיקות  דם.


חזרה למעלה


הטיפול המכין לקראת ההשתלה


לפני ההשתלה יינתן לחולה טיפול מכין (conditioning או התניה) על ידי משלב תרופות +/- טיפול קרינתי. מטרת הטיפול להכחיד תאים ממאירים רבים ככל האפשר וליצור תנאים שיאפשרו את קליטת השתל.  משך הטיפול המכין כ – 5 עד 7 ימים. למניעת בחילות והקאות תינתנה תרופות מתאימות.


אנו מבדילים בגדול בין שני סוגי טיפול מכין:

  1. טיפול מילואבלטיבי – טיפול עצמתי שהורס לחלוטין את מח העצם של החולה, וניתן בד"כ רק לאנשים צעירים (עד גיל 50-55).
  2. טיפול נון-מילואבלטיבי – טיפול שאינו עצמתי, ומטרתו בעיקר לאפשר את קליטת השתל ללא פגיעה קשה במח העצם. טיפול זה יינתן למושתלים מבוגרים (מעל גיל 50-55), או לחולים בעלי מחלות רקע מגבילות.

חזרה למעלה


טיפולים נוספים שיינתנו לפני ההשתלה ולאחריה:


א. טיפול אימונוסופרסיבי – משלב תרופתי שמטרתו להקל קליטת השתל מחד, ולמנוע את מחלת השתל כנגד המאכסן (Graft versus host disease או GVHD) מאידך.
ב. טיפול תרופתי מניעתי כנגד מגוון מחוללים זיהומיים (חיידקים, נגיפים, פטריות וטפילים). טיפול זה יינתן לחולה במשך חודשים ארוכים לאחר ההשתלה מכיוון שמערכת החיסון שלו תהיה עדין חלשה.

חזרה למעלה


תהליך ההשתלה


ההשתלה נעשית על עירוי של תאי השתל דרך צנתר ורידי מרכזי בדומה לעירוי מנת דם. משך העירוי עד מספר שעות. לרוב, עירוי השתל עובר ללא תופעות לוואי משמעותיות. כאשר קיים חוסר התאמה בין סוגי הדם של המושתל והתורם, ייעורה השתל לאט יותר ולאחר הכנה תרופתית, כדי למנוע תופעות לוואי אפשריות.

חזרה למעלה


מהלך לאחר - השתלה
מספר ימים לאחר גמר הטיפול המכין, תרדנה ספירות הדם של החולה לשפל שמשכו בין 7-14 יום.

 

 בתקופה זו יינתן דגש על מספר נושאים:

  1. המושתל יקבל זריקות נויפוגן, כדי להאיץ את קצב התאוששות הכדוריות הלבנות, ובכך לקצר את משך תקופת הסיכון ללקות בזיהומים מסכני חיים.
  2. טיפול אנטיביותי מניעתי כאמור לעיל. במידה והחולה יפתח חום או זיהום יורחב ויותאם הטיפול האנטיביותי.
  3. עירוי מוצרי דם – כולל מנות דם וטסיות, עד לקליטת השתל וייצור עצמוני של כדוריות הדם.
  4. בעקבות הטיפול הכימי המכין עלול המושתל לסבול מהעדר תיאבון, פצעים בפה, כאבי בטן ושלשול. בימים אלה יקבל החולה עירוי נוזלים, משככי כאבים כולל מורפיום, תרופות עוצרות שלשול, ובמידת הצורך כלכלה תוך ורידית.


כשבוע עד שבועיים מיום ההשתלה, צפוי השתל להיקלט  וספירות הדם להתאושש. במקביל, יחלפו הכאבים והשלשולים, והמושתל יחזור בהדרגה לכלכלה פומית.

חזרה למעלה


מחלת השתל כנגד המאכסן (GVHD)


בשל השוני הגנטי בין המושתל והתורם (מכיוון שלא מדובר בתאומים זהים) עלולים תאי השתל לתקוף את גוף החולה באותו אופן שהם תוקפים את תאי המחלה. בצורתה החריפה (ב-3 החודשים הראשונים שלאחר ההשתלה) מתבטאת התסמונת ב:

  1. תפרחת עורית – מקומית או מפושטת, מגרדת או שורפת, לעתים מלווה בהופעת שלפוחיות או קילוף של העור.
  2. פגיעת כבד והופעת צהבת.
  3. שלשול מימי או דמי, עם או בלי כאבי בטן.

 

שכיחות התסמונת, בין 30-50 אחוז כאשר התורם בן משפחה עם התאמה מלאה ובין 50-70 אחוז כאשר מדובר בתורם זר תואם. ככל שחוסר ההתאמה בין המושתל והתורם גדול יותר, שכיחות הסיבוך וחומרתו גבוהים יותר.


התסמונת רצויה מחד, מכיוון שחולים שלקו בה בעלי סיכון מופחת להישנות מחלתם הממארת, אך מאידך מדובר בסיבוך בעל פוטנציאל מסכן חיים כאשר היא מתפרצת בצורתה הקשה.
בהופיעה התסמונת, יתוגבר הטיפול התרופתי האימונוסופרסיבי כדי למנוע מתאי השתל להמשיך ולתקוף את הגוף.


משך האשפוז הממוצע לחולה העובר השתלה אלוגנאית כ – 4 שבועות. משך הזמן עלול להתארך במידה ומופיעים סיבוכים מעכבים.


לקראת השחרור, יתודרך המושתל על ידי הצוות הרפואי אודות התרופות שעליו להמשיך וליטול, כלכלה מותרת ומומלצת לעומת כלכלה אסורה, התנהלות חברתית, דרכי תקשורת בהופיעה בעיה רפואית חריפה ועוד.

 

בתקופה הראשונה שלאחר השחרור, יהיה על המושתל לבוא לביקורות רפואיות תכופות (3-4 פעמים  בשבוע) לביצוע בדיקות דם, בדיקת רופא וטיפולים רפואיים. הביקורים ילכו ויפחתו עם הזמן במקביל להתאוששות החולה.

חזרה למעלה

 

שיפור לאורך הזמן בשיעורי הישרדות חולים עם סרטן כבד

התפרסם ב-e-med.

שיעור ההישרדות של חולים עם סרטן כבד השתפרו עם השנים, אם כי שיעורי ההישרדות הכוללים עדיין נמוכים. במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open כותבים החוקרים כי אבחנה מוקדמת וטיפול שיפרו משמעותית את תוצאות ההישרדות בין תחילת שנת 2006 ועד סוף שנת 2019.

מוטציה בגן BRCA: "הסרטן שלי הציל את חיי הבנות שלי"

התפרסם ב-ynet.

לאחר אבחנה עם סרטן השחלות, הרופאים המליצו גם לבנות של המטופלת להיבדק.שלושן נמצאו נשאיות של מוטציה בגן BRCA ובזכות כריתה מניעתית חייהן ניצלו. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי, מנהלת יחידת אונקולוגיית שד במרכז דוידוף בבילינסון, מסבירה מדוע הבדיקה קריטית.

במקום לטוס לרופאים, הם מגיעים לחולי סרטן באילת: שינוי משמעותי

התפרסם ב - ynet.

כבר שנים שתושבי אילת נאלצים לנסוע שעות למרכז כדי לקבל טיפול. כעת, מהלך חדש של בית החולים בילינסון מביא רופאים אונקולוגיים אליהם.

ליווי אישי צמוד: יועץ אווטאר 24/7 לחולות סרטן השד

התפרסם ב-doctors only. 

פרוייקט מחקרי חדש של מכון סמואלי במרכז דוידוף: אפליקציה מבוססת AI תעניק ייעוץ ומעקב רפואי צמוד לחולות סרטן שד ותנטר תופעות לוואי במהלך טיפולים אונקולוגיים.

מהו משך הזמן האופטימלי של טיפול אימונותרפי בחולים עם מלנומה?

התפרסם ב-doctorsonly.

מסקנות מחקר שנערך במרכז דוידוף לחקר הסרטן עשויות לשנות את הקווים המנחים לטיפול במלנומה גרורתית: משך זמן הטיפול האחזקתי במטופלים שהשיגו תגובה מלאה אינו צריך לעלות על חצי שנה.

ממצאים מבטיחים למחקר ישראלי על סרטן החלחולת: סיכויי הריפוי יגדלו משמעותית

התפרסם ב-ynet. 

טיפול חדש שנחקר במרכז דוידוף בבילינסון מצא כי שילוב הטיפול האימונותרפי עם הכימי-קרינתי, העלים את הסרטן אצל 65% מהנבדקים ומנע ניתוח. בעקבות התוצאות המבטיחות, צפוי מחקר נרחב בישראל ובגרמניה. הנתונים מצביעים על הפוטנציאל. זה אור בקצה המנהרה, אמר פרופ' ברוך ברנר שמוביל את המחקר.

Lancet Oncology: טיפול כחול-לבן מפחית כאבים בחולי סרטן הלבלב

חוקרים מ"שיבא" פיתחו טיפול קרינתי לעצב הצליאק פלקסוס, המשפר משמעותית את איכות חייהם של חולי סרטן לבלב ומפחית מאד את רמת הכאב שלהם.

ASCO: ניתן למנוע כמעט ממחצית מקרי המוות

האגודה האמריקאית לסרטן: 40% ממקרי הסרטן החדשים וכמחצית ממקרי המוות מסרטן מעל גיל 30 בארה"ב מיוחסים לגורמי סיכון ניתנים למניעה. עישון בראש רשימת הגורמים.

שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים

התפרסם באתר העמותה הישראלית לסרטן העור.

חוקרים בטכניון מציגים שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית הרחם

התפרסם ב - e-med.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את מתן pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם.

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

בדרך לאישור ה-FDA: בדיקת הדם שתגלה את סרטן המעי הגס

התפרסם ב - ynet.

פיתוח חדש של חברה אמריקאית יאפשר אבחון של סרטן המעי הגס והחלחולת באמצעות בדיקת דם פשוטה, בניגוד למצב כיום שבו נדרש לבצע קולונוסקופיה או בדיקת דם סמוי בצואה. לשימוש בקרב אנשים שעומדים בקריטריונים. 

האם CAR-T ישנה את כללי המשחק עבור B-ALL בקרב צעירים? (ASCO)

התפרסם ב - emed.

בארבע השנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בפרופיל מטופלים צעירים (עד 25) אשר קיבלו את הטיפול האימונותרפי בתאי CAR-T עבור לוקמיה  לימפובלסטית חריפה של תאי B חוזרת או עמידה, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה (ASCO).

האם סרטן ריאות יהפוך למחלה כרונית: "לא הרבה פעמים רואים דבר כזה ברפואה"

פורסם ב-ynet.

מחקרים חדשים שהוצגו בארה"ב מצאו כי תרופות חדשות מפחיתות עד 84% את הסיכוי להתקדמות המחלה או מוות, ושומרות על יציבותה לחמש שנים.

osimertinib בדרך להיות מאושר ל - NSCLC בכל שלבי הטיפול (ASCO)

פורסם ב-emed. 

יתכן כי בקרוב osimertinib (Tagrisso)  יהיה מאושר לטיפול בכל שלבי NSCLC עם מוטציה בקולטן ל-EGFR, לאחר תוצאות ניסוי שהוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.

תרופה כחול-לבן מבוססת מיקרוביום הראתה תוצאות חיובית בחולי סרטן

התפרסם ב-doctors only.

התרופה, פיתוח של חברת הביוטק הישראלית ביומיקה, גרמה לעצירת גידולים סרטניים בחולי סרטן ריאות NSCLC וחולי סרטן המעי.

חיים ניצלו: מטופלים שביקשו לדחות תורים הועברו לביקור וירטואלי

התפרסם בישראל היום.

בבית החולים בילינסון מספרים כי מטופלים המטו אונקולוגיים רבים ביקשו לדחות את ביקורם בשל המלחמה. המעבר למרחב הוירטואלי אפשר למנוע הידרדרות חמורה במצבם.

קנביס רפואי - התהליך והזכאות לקבלת מרשם ורישיון

ב - 1 באפריל 2024 ייכנסו לתוקף שינויים בתהליך הזכאות להחזקת קנביס רפואי.

קנאביס רפואי - סיוע בהליך קבלת רשיון

במכון מור - בלעדי ללקוחות שירותי בריאות כללית.

סיוע, ליווי והדרכה בהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי - און ליין (בתשלום)

חליל האור - וובינר בנושא בריאות העור בחולי CLL

יתקיים ביום רביעי, 9.10.24 בשעה 18:00.

בהנחיית ד"ר גלעד יצחקי - המרכז הרפואי מאיר וד"ר איריס אמיתי-לייש - בי"ח בילינסון.

חליל האור - וובינר - AI בשירות החולים

מפגש בזום.

יתקיים ביום רביעי, 30.10.24 בשעה 20:00.

בהנחיית אורי גורן, מנהל מרכז החדשנות, בית חולים מאיר.

העמותה הישראלית לסרטן העור - כנס

כנס מטופלות ומטופלי סרטן העור בשיתוף עם מכון שרת לאונקולוגיה ( הדסה עין כרם) והעמותה הישראלית לסרטן העור,  יתקיים ביום שישי, 8.11.24 מהשעה 08:30 במלון צובה בהרי ירושלים.

יש להירשם מראש.

סדנא בנושא אינטימיות מיניות ודימוי גוף לנשים עם מחלת סרטן שד גרורתי

הסדנא מיועדת לנשים עם סרטן שד גרורתי המטופלות במרכז דוידוף.

לסרטון הסבר על הסדנא ולקישור לרישום, לחץ/י על "קרא עוד".

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

מחלימות עבור חולות ומתמודדות: הנשים שפיתחו פתרונות טכנולוגיים אחרי שעברו כריתת שד

התפרסם ב-ynet.

בגדי ים מותאמים לפרוטזות, חזיות מותאמות לאחרי ניתוח - אלה הם רק חלק מהפתרונות שפותחו על ידי נשים שהתמודדו עם סרטן השד והבינו מה חסר.

צ'י קונג הוא האומנות לחיות: נסעתי לסין לרפא את הגוף - וריפאתי את החיים שלי

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד שאיתו אובחנה השחקנית נירה רבינוביץ בגיל 40, הוציא אותה למסע ארוך להשבת בריאותה, שבמהלכו גילתה את אומנות התרגול הסינית העתיקה, צ'י קונג.

טוב לדעת: 10 עובדות על מחקרים קליניים באונקולוגיה

התפרסם במאקו.

כיצד מתנהלים המחקרים שמשפיעים על חיי המטופלים? אלו תהליכים הם כוללים? ומה המשמעות עבור המשתתפים במחקר? ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת שירות גידולי הריאה במרכז הרפואי בילינסון עם הסברים. (סרטון).

למה הרופאה שלחה אותי לבדיקת BRCA?

התפרסם ב-ynet.

האם צריך להתאים בדיקות סקר לסרטן שד באופן פרטני לכל אישה? מי צריכה לעשות בדיקות למוטציה BRCA? מה כולל אבחון וייעוץ גנטי?

פעילות גופנית מאומצת לפרק זמן קצר עשויה להפחית את הסיכון למחלה ממארת

התפרסם ב-e-med.

מנתונים חדשים שהתפרסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בקרב מבוגרים המבצעים כל יום פעילות גופנית מאומצת במשך 4-5 דקות נרשמה ירידה של עד 32% בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול עשוי להשפיע על הישרדות חולים עם סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

דגימות צואה מחולים ששרדו זמן רב לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב הדגימו שכיחות גבוהה יחסית של זני חיידקים שנקשרו בעבר עם תגובה חיסונית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

סגן מנהל בית חולים ויזם: כך משנה פרופ' גל מרקל את הטיפול בסרטן

התפרסם בגלובס. 

סטארט-אפיסט שיזם כמה חברות המפתחות תרופות אימונותרפיות לסרטן וסגן מנהל בית החולים בילינסון, מדבר על הלקחים שהפיק מהעסקה שהתפספסה עם ענקית התרופות מרק ועל החידושים האחרונים שהכניס לבית החולים בטיפול בחולים.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

עדי בת ה-17 הקימה מיזם לתמיכה בחולים שקיבלו זה עתה את הבשורה הקשה

עדי ייסדה מיזם - "פרוייקט מצפן" - שבו סטודנטים לרפואה מלווים חולים מרגע קבלת הבשורה הקשה - בטיפולים, בניתוחים וגם בקרבות מול הבירוקרטיה.

באנו לדבר על פריצת הדרך בחקר סרטן השד

התפרסם בכלכליסט.

פרופ' רינת ירושלמי משאלי (מנהלת יחידת אונקולוגיית השד במרכז דוידוף בבילינסון) הובילה את המחקר בתרופת אנהרטו, שהאריכה חיים בקרב חולות בסרטן שד גרורתי וזכתה לסיקור נרחב בעולם. 

"עצירת המחלה הוכפלה": דרך טיפול חדשה בסרטן השד

הכתבה התפרסמה ב-mako.

על פי מחקר חדש שהתפרסם בכנס בשיקגו התרופה "אנהרטו" עצרה את התקדמות סרטן השד באופן משמעותי. החוקרת הראשית: "התוצאות מוכיחות בפעם הראשונה שהטיפול משפר את ההישרדות בקרב קבוצה מסויימת של חולות בסרטן השד".

"כובע הקרח" שמונע את נשירת השיער אצל חולי סרטן

נשירת שיער היא אחת מתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים לחולי סרטן. בישראל קיים טיפול פשוט יחסית שיעיל עבור 60% מהחולים והחולות ומונע את נשירת השיער - כובע קרח.

הטיפול בסרטן שמשנה את כללי המשחק מול המחלה

כתבה מ-ynet.

עד לפני כמה שנים לרפואה לא היה מה להציע לחולים בלוקמיה ולימפומה עם מחלה אגרסיבית ועמידה לטיפולים. היום, הטיפול (CAR-T) שמגייס את מערכת החיסון למלחמה מול הסרטן נותן תקווה לחולים רבים.

מתאים מהונדסים ועד נוגדנים דו ראשיים: פריצות הדרך הגדולות של השנה בסרטן הדם

כתבה ב- ynet.

כנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה (ASH) שנערך לפני שבועיים בארה"ב הציג כמה פריצות דרך המטולוגיות מרעישות - מתרפיה תאית לקו שני של טיפול, דרך טכנולוגיית נוגדנים דו ראשיים ועד תרופה חדשה למניעת סיבוכי השתלת מוח עצם מתורם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה ראשונה לטיפול ב-GVHD בחולי סרטן

כתבה מ-e-med. 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודיע על אישור Abatacept (אורנסיה) בשילוב עם דיכוי חיסוני למניעת תגובת GVHD אקוטית במבוגרים וילדים המופנים להשתלת מח עצם מתורם זר.

הכלבים הטיפוליים שמסייעים למאושפזים

כתבה שפורסמה ב-ynet. 

מיכל לבנשטיין היא אחות ותיקה בביה"ח בילינסון והראשונה בארץ שהצליחה להכניס כלבים טיפוליים למחלקות האשפוז כדי להעניק לחולים סעד רגשי. "בעזרת הכלב, החולה הופך ממטופל למטפל", היא מסבירה, "וזה מגביר את המוטיבציה שלו, מחזיר לו את תחושת המסוגלות ומשפר את מצב רוחו".

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.