לוגו משולב
גידולי מוח ראשוניים

טיפול בגידולי מוח ראשוניים

הטיפול והמעקב בחולים עם גידולי מוח ראשוניים נעשה ע"י צוות רב מקצועי הכולל- נוירו-כירורג, רופא קרינה, אונקולוג, נוירולוג, רדיולוג, פתולוג, אח מתאם, עובד סוציאלי ועוד.


הטיפול בגידולי מוח ראשוניים תלוי במספר גורמים: מצב החולה, גיל החולה, סוג הגידול, מרקרים מולקולארים, גודל הגידול ומיקום הגידול. לטיפול מספר מרכיבים עיקריים: טיפול ראשוני בתסמינים וטיפול בגידול הכולל: טיפול ניתוחי, טיפול קרינתי וטיפול כימותרפי.


טיפול ראשוני:

טיפול זה מיועד להקלה על הסימנים והסימפטומים הראשונים שנגרמים על ידי הגידול. חלק מההסתמנות הקלינית נובע מעליה בלחץ התוך גולגלתי על רקע הצטברות נוזלים ברקמת המוח סביב הגידול – בצקת מוחית – הבצקת הינה תגובה נורמלית של הגוף לגירוי שיוצר הגידול ברקמת המוח. הטיפול הראשוני בבצקת המוחית הנלווית לגידול הינו על ידי סטרואידים, תרופות נוגדות דלקת. מינון הטיפול בסטרואידים אינו קבוע ונקבע על ידי היקף הבצקת המוחית ותלונות המטופל. נציין כי לא כל חולה זקוק לטיפול בסטרואידים. בנוסף בחולים עם חשד ללימפומה מוחית מנסים להימנע משימוש בסטרואידים לפני ביצוע ביופסיה מוחית, היות וטיפול בסטרואידים יכול להשפיע על תוצאות הביופסיה.


לעיתים הסיבה לעליה בלחץ התוך גולגלתי הינה הפרעה בזרימת או בספיגת נוזל מוח-השדרה. במקרה זה הטיפול הינו על ידי ניקוז הנוזל בהכנסת נקז מחדרי המוח אל חלל הבטן (VP shunt) או על ידי פעולה ניתוחית אחרת.


תופעה נוספת המצריכה התערבות טיפולית מידית הינה הופעה של התקף פרכוסי. התקף כזה יכול להתבטא בהופעה של רעד חריף ובלתי נשלט בכל הגוף או בחלקו ועשוי גם להתבטא באירוע של התנתקות חריפה או איבוד הכרה. בזמן ההתקף, יש לקרוא מיד לעזרה רפואית. אין לנסות ולעצור את ההתקף בכח ואין לשפוך מים על המטופל. רוב ההתקפים חולפים לאחר מספר שניות או דקות ספורות ולעיתים קרובות המטופל ממשיך לסבול מחולשה או בלבול לאחר ההתקף ואינו חוזר לעצמו מיד. בזמן ההתקף החריף מקובל לתת טיפול מידי לעצירת הפרכוס, בתרופות ממשפחת הואליום. לאחר הפרכוס יש להתחיל באופן קבוע טיפול נוגד פרכוסים לתקופה ממושכת. דוגמאות לתרופות למניעת פרכוסים – קפרה, אפנוטין, דפלפט (Keppra, Epanutin, Depalept ) ועוד.

טיפול ניתוחי:

לטיפול ניתוחי יכולות להיות מטרות שונות: ניתוח לכריתה מלאה של הגידול, ניתוח לצורך כריתה חלקית או ניתוח לצורך הוצאת דגימה - ביופסיה של הגידול. סוג הניתוח נקבע לפי סוג הגידול, מיקום הגידול ומצבו של החולה.


הגולגולת הינה בעלת נפח מוגבל ולכן כאשר הגידול גדל הוא גורם לעליית הלחץ התוך גולגלתי. לכן לעיתים מטרת הניתוח היא להוריד את הלחץ התוך גולגלתי המוגבר. כריתת הגידול כשלעצמו לעיתים תגרום להקלה בסימנים המשניים לגידול.


טיפול קרינתי:

בחלק מהמקרים, בעיקר בגידולי המוח מדרגה גבוהה, ניתוח אינו מספיק ויש צורך בטיפול קרינתי. בקרינה משתמשים בקרני X (קרני רנטגן) על מנת להרוס את תאי הגידול ולעצור את גדילתם. לעיתים משתמשים בקרינה כאשר הגידול ממוקם באזור בו לא ניתן לנתח.


תכנון הטיפול הקרינתי נעשה ע"י רופא קרינה. התכנון נעשה בצורה כזאת שהקרינה תגיע לאיזור הגידול וכמה שפחות תפגע ברקמה בריאה ובכך למנוע תופעות לוואי. בזמן הקרינה לובשים מסכה שעוזרת להחזיק את הראש במקום בזמן הטיפול הקרינתי. בד"כ הטיפול ניתן במנות יומיות זהות במשך 5 ימים בשבוע והמשך הכולל של הטיפול תלוי בסוג הגידול, מיקומו והרקמות הסובבות אותו.


לעיתים הטיפול הקרינתי משולב בטיפול כימותרפי, על מנת לשפר את יעילות הטיפול. טיפול קרינתי יכול לגרום לתופעות לוואי, כגון עייפות, כאב ראש, נשירת שיער והפרעה בזיכרון.


בסוגים מסוימים של גידולים (כגון מנינגיומה או נוירינומה אקוסטית) ניתן לעיתים לתכנן קרינה ממוקדת המאפשרת מתן חד פעמי של מנת קרינה גבוהה המגיעה בדיוק רב מאד לאיזור הגידול ולא לרקמות הסובבות אותו. כאמור סוג קרינה זה לא מתאים לכל הגידולים והרופא המטפל ימליץ על סוג הקרינה המתאים למחלה בה מדובר.


טיפול כימותרפי:

טיפול כימותרפי הינו שימוש בתרופות על מנת להשמיד תאים המתחלקים במהירות, תכונה שמאפיינת תאי סרטן. טיפול כימותרפי יכול לגרום לתופעות לוואי כגון נשירת שיער, חולשה, בחילות, ירידה בספירות הדם. חולים הנמצאים בטיפול כימותרפי צריכים להיות במעקב הדוק על מנת שניתן יהיה לטפל בבעיות שתתעוררנה או בתופעות לוואי.


כימותרפיה ניתנת בכמה דרכים - דרך הווריד או דרך הפה. סוג הכימותרפיה נקבע על פי סוג המחלה. בגליובלסטומה מקובל לתת טיפול בטמודל (Temodal) משולב עם קרינה ובהמשך בטמודל בלבד.


המוח מוקף במחסום שנקרא מחסום דם-מוח Blood Brain Barrier, שהינו מחסום שמיועד לשמור על המוח מפני חדירת חומרים ומחוללי מחלה היכולים להזיק לו. החיסרון של מחסום זה הינו שהוא מפריע לתרופות לחדור למוח ולכן בעת טיפול בגידול של מערכת העצבים חלק מהתרופות הניתנות בגידולים באזורים אחרים בגוף לא תהיינה יעילות וצריכים להיות בררנים בבחירת הטיפול. טמודל הינה דוגמה לכימותרפיה החוצה את מחסום דם-מוח. חולים רבים עם גידולי מוח ראשוניים מטופלים בתרופה זאת. ככלל טמודל כתרופה בדרך כלל נסבלת היטב ע"י החולים. תופעות הלוואי העיקריות של התרופה הינן - עצירות, בחילות וירידה בספירת הדם. ירידה בספירת הדם עלולה לחשוף את החולה לזיהומים ודימומים. ניתן לשלוט על העצירות והבחילות בעזרת טיפול נוגד עצירות וטיפול נוגד בחילות. לגבי ספירת הדם - במהלך הטיפול עוקבים בקפדנות אחר ספירת הדם.


Targeted Therapy טיפול ממוקד מטרה:
טיפול המתמקד על מרכיב מסוים בתא, או מפריע למסלול מטבולי שתא הסרטן זקוק לו על מנת לשרוד. כאשר הטיפול הממוקד נקשר לחלבון מסוים הוא יכול לעצור תפקודים מסוימים של התא הסרטני. דוגמה לטיפול ממוקד היא התרופה Bevacizumab (אבסטין). טיפול זה הוא טיפול ממוקד הפוגע ביכולת תאי הסרטן לייצר כלי דם חדשים. בתרופה זאת משתמשים בהישנות (בחזרת המחלה) של גליובלסטומה וגידולים אחרים בדרגת התמיינות גבוהה.

טיפולים בשדות חשמליים:

טיפול בשדות חשמליים הינו אסטרטגיה חדשה לטיפול בגידולי מוח שנעשה באמצעות מכשיר הנקרא NovoTTF. מכשיר זה מחובר לראש והוא מייצר שדה חשמלי שנועד לעצור את החלוקה של תאי סרטן ללא פגיעה בתאים הלא-סרטניים. לאחרונה פורסמו מחקרים המראים כי מכשיר זה יעיל בטיפול בחולי גליובלסטומה. מכשיר ה- NovoTTF נכנס לסל הבריאות לחולים עם אבחנה בגליובלסטומה שמועמדים לטיפול בקרינה וטמודל. למידע נוסף, לחץ כאן.

 

מחקרים קליניים:

מחקרים קליניים נועדו על מנת לבחון טיפולים חדשים. חולים משתתפים במחקרים קליניים מכמה סיבות - לנסות טיפול חדשני, לעזור למצוא ריפוי למחלה, לעזור לפתח טיפולים חדשים למחלות.


לפני החלטה להשתתף במחקר קליני על החולה לקבל הסבר מפורט על הטיפול החדש ועל תופעות הלוואי שלו. אם חולה מחליט להשתתף הוא יימצא במעקב הדוק.


טיפול באימונותרפיה:

טיפול זה מיועד להשפיע על מערכת החיסון במטרה לגרום למערכת החיסון לתקוף את הגידול ולעצור את גדילתו או להשמיד אותו. נכון להיום אין מידע חד משמעי על יעילות אימונותרפיה בגידולי מוח. מתנהלים כעת מחקרים קליניים שיעריכו את השפעת טיפול זה על גידולי מוח ראשוניים.

 

ליחידה לנוירו-אונקולוגיה במרכז דוידוף, לחץ כאן.

מבט חדש על סרטן השחלה: התקדמות רפואית ופתרונות מותאמים אישית

פורסם ב-medpage.

על החידושים האחרונים בתחום האבחון והטיפול בסרטן השחלה וכיצד הם משנים את הפרוגנוזה עבור מטופלות.

עושות כותרות - "שוהים עם היצירה כמו הרגע של האלכימאי"

נגה סלע, אחות אונקולוגית ומטפלת באמנות ביחידה האינטגרטיבית במרכז דוידוף - "אנחנו פוגשים את המטופלים בכל שלבי הטיפול האונקולוגי, במצבים מתקדמים יותר של המחלה וגם בהחלמה, ותומכים בגוף ובנפש, כדי לעבור טוב יותר את הטיפולים".

מעשנים או הפסקתם? כך תדעו אם אתם זכאים לבדיקה הקריטית הזו

התפרסם ב-ynet.

הממשלה אישרה את המלצת ועדת סל הבריאות להוסיף בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות CT במינון קרינה נמוך. איך מתבצעת הבדיקה ומי זכאי לה? המדריך המלא.

סל התרופות 2025: מה בפנים?

התפרסם ב"כמוני". 

עשרות תרופות למחלות כרוניות, טיפולים חדישים לסרטן, בדיקות סקר לסרטן הריאה למעשנים מבוגרים ועוד.

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

התפרסם ב - ynet. 

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ - 3200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר, העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

טיפולים חדשניים במלנומה: "היום יש תקווה גם בשלבים מתקדמים"

התפרסם ב-ynet.

מהם השלבים השונים של המלנומה? מתי נדרש טיפול מונע? ואילו אפשרויות טיפול חדשניות קיימות היום? ד"ר נתנאל אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה בבילינסון, בשיחה על ההתפתחויות האחרונות בטיפול במחלה המורכבת.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

מרכז דוידוף - קורס מיינדפולנס אונליין

8 מפגשים אינטרנטיים

בימי שני 10:00-12:00

החל מ- 21.4.25

יש להירשם מראש, המחיר מסובסד.

חליל האור - חידושים בהשתלות מח עצם מכנס ה-EBMT

מפגש בזום

יתקיים ביום שני, 28.4.25 בשעה 19:30.

האגודה למלחמה בסרטן - יום עיון סרטן השד בחיפה

יתקיים ב - 6.5.25, בין השעות 08:45-13:00, בבית החולים האיטלקי בחיפה.

לחולים, מחלימים ובני משפחה. 

ללא תשלום. יש להירשם מראש.

חליל האור - מפגש בזום בנושא GVHD בעיניים

יתקיים ביום שלישי, 20.5.25, בשעה 20:00

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.