לוגו משולב
סרטן הריאה

טיפול בסרטן ריאה- רוחות של שינוי

ד"ר עופר רתם ולילך יוסף, יחידת סרטן ריאה, מרכז דוידוף, בי"ח בילינסון, 2021.

 

בישראל מאובחנים בכל שנה יותר מ-2,000 חולים בסרטן הריאה. בשנים האחרונות הודות לפריצות דרך בהבנת המחלה, חידושים ביכולת האבחון ובטיפולים שפותחו, נרשמת עלייה באיכות ובתוחלת החיים של החולים. מדי שנה אפשרויות טיפול חדשות נוספות ואיתן נפתחות דלתות של תקווה. שתי הצורות העיקריות של סרטן הריאה הן סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים המכונה (non-small cell lung cancer) NSCLC המהווה כ-85% מכלל מקרי סרטן הריאה, וסרטן ריאה מסוג תאים קטנים המכונה (SCLC (small-cell lung cancer המהווה כ- 15% מכלל המקרים.  סרטן התאים שאינם קטנים נחלק לשלושה סוגים עיקריים: אדנוקרצינומה, סרטן תאי קשקשי, וסרטן מסוג תאים גדולים1. במשך עשורים רבים ועד לאמצע שנות ה- 2000 , הטיפול במחלה נסמך על משלבי כימותרפיה על בסיס פלטינום, אך בעשור האחרון מתרחשת מהפכה של ממש בטיפול בסרטן ריאה בעיקר הודות לבדיקות החדשות של הריצוף הגנומי.

 

אפיון מדויק של תאי הסרטן נעשה באמצעות בחינת ההרכב הגנטי של התאים. אפיון זה עשוי לאתר את המוטציה הקשורה להתהוות המחלה אצל כרבע מהחולים ולאפשר טיפולים מותאמים אישית - טיפולים ביולוגים.  טיפול כזה חשוב במיוחד לגבי חולים אלה, ובפרט בקרב אלו שעישנו מעט או שלא עישנו בכלל ולמרות זאת לקו בסרטן הריאה. תרופות אלו פועלות נגד אתר הנמצא על התא הגידולי או בתוכו, או על תאים המסייעים להתפתחות הגידול. הן מבוססות על נוגדנים או מולקולות קטנות המכוונים כנגד התפתחות והתחלקות של התא הגידולי.

 

הייחוד של תרופות ביולוגיות הוא בכך שהן יעילות יותר מכימותרפיה למטופלים המתאימים, ותופעות הלוואי לרוב קלות יותר מהתופעות שנלוות לטיפול כימותרפי. כיום בוחנים רקמה מהגידול על מנת לנסות להתאים טיפול אנטי-סרטני לשינויים הספציפיים שחלו ברקמות של החולה עצמו. בהתאם לכך, בונים טיפול הכולל תרופות ביולוגיות או אימונולוגיות, המשתנה לפי אופי המחלה שנמצא בבדיקות אלה. כמו כן, ניתן לשלב בין טיפולים שונים לפי הצורך. המוטציה השכיחה ביותר היא  בגן EGFR ומוטציות שכיחות פחות ניתן למצוא בגן BRAF, HER2, ROS, RET, MET,ALK. אנו מתבשרים על מגוון טיפולים חדשים בהתאם למוטציות השונות ולשלבי מחלה שונים ובשנים האחרונות תוחלת החיים עם המחלה עלתה פי שלוש ואף פי ארבע בהשוואה לכימותרפיה בלבד במטופלים שבהם נמצאה התאמה גנומית לטיפול ביולוגי2

 

תרופות נוספות שהחלו להופיע בשנים האחרונות והובילו למהפכה בטיפול בסרטן ריאה, הן תרופות מקבוצת אימונותרפיה, המיועדות להפעיל את מערכת החיסון של האדם שאצלו נמצא הגידול. הן דואגות שתאי הגידול יותקפו - בדומה לדרך בה מערכת החיסון תוקפת חיידקים ווירוסים. כיום הפרדיגמה הטיפולית היא שחולי סרטן ריאה עם ביטוי חלבון PDL1 חיובי (50%<) בדרך כלל  יטופלו בתרופה אימונותרפית בודדת ללא צורך בתוספת של טיפול כימותרפי. בשאר החולים שאינם מאופיינים ב-PDL1 חיובי משלבים גם טיפול כימותרפי וגם טיפול אימונותרפי על מנת לשפר את המדדים הרפואיים שלהם, את תוחלת החיים וכמובן את איכות החיים. 

 

מידי שנה תוצאות טיפולים חדשניות ומהפכניות מוצגות בכנס השנתי של החברה האמריקנית לאונקולוגיה בשיקגו (ASCO).  גם השנה נחשפו בכנס כמה חידושים טיפוליים מבטיחים בסרטן ריאה העתידים לשנות את הגישות הטיפוליות המבשרים את המשך המהפכה הטיפולית בדרך לשיפור איכות החיים ותוחלת החיים של המטופלים.

 

להלן כמה מהמחקרים המרכזיים שהוצגו השנה בכנס:

 

תוצאות מחקרים של טיפול בשלבי מחלה מוקדמים של NSCLC :

 

מחקר IMpower010 הראה שטיפול באטזוליזומאב (Atezolizumab) שניתן לאחר טיפול  כימותרפי אדג'ובנטי (טיפול כימותרפי שניתן לאחר ניתוח ) יעיל  בהשוואה לטיפול כימותרפי בלבד  ומפחית את הסיכויים לחזרה של הגידול 3.

עדכונים ממחקר   Checkmate-816 הראו שטיפול ניאודג'ובנטי (טיפול שניתן לפני ניתוח –בכדי להפחית את גודל הגידול) של ניבולומאב (nivolumab)+ כימותרפיה הובילו לירידה משמעותית בגודל הגידול בהשוואה לטיפול בכימותרפיה בלבד. מטופלים שטופלו במשלב עברו ניתוח שבו היה ניתן להוציא את הגידול במלואו4.

מחקר STARS  הראה כי בחולים עם NSCLC  בשלב I  טיפול קרינתי ממוקד  יעיל כמו ניתוח ולכן יכול להיות אופציה טובה, במיוחד למטופלים שלא יכולים לעבור ניתוח מסיבות בריאותיות5.

 

תוצאות מחקרים באימונתרפיה ל NSCLC

 

עדכון מחקר Checkmate 9LA - מחקר פאזה שלישית שמשווה ארבעה מחזורי כימותרפיה לשני מחזורים של תשלובת כימותרפיה ושתי תרופות אימונותרפיות, ניבולומאב+איפילימומאב (Ipilimumab),גם לאחר שנתיים ממשיכים לראות הצלחה לטיפול של אימונותרפיה +כימותרפיה בחולים עם NSCLC   בשלב מתקדם6.

עדכון למחקר Checkmate 227  - לאחר ארבע שנים של מעקב, התוצאות מראות יעילות בשרידות ממושכת בחולים עם NSCLC  בשלבי מחלה מתקדמים שטופלו בקו ראשון עם ניבולומאב+ איפילימומאב בהשוואה לטיפול בכימותרפיה בלבד7.

עדכון למחקר PACIFIC  - לאחר 5 שנים של מעקב חולים עם NSCLC  שלב III  לא נתיח ממשיכים להראות תועלת ארוכת טווח של טיפול משולב של כימו-קרינה עם דורבלומאב (Durvalumab). בשליש מהחולים אין עדות להתקדמות מחלה ו-43% מהחולים חיים לאחר חמש שנים8

 

תוצאות מחקרים של טיפול ממוקד מטרה- טיפול ביולוגי

 

EGFR Exon 20 ins: השנה נוספו מספר אפשרויות לטיפול ממוקד במוטציית EGFR exon20:

Ryberant (amivantamab-vmjw) - במאי 2021 התקבל אישור ה-FDA לטיפול קו שני למטופלים עם מוטציה זו. Poziotinib ו- Mobocertinib הראו תוצאות מבטיחות באוכלוסיית מטופלים זו9.

 

בנוסף פאזה ראשונה של מחקר של DZD9008  - מעכב נוסף של EGFRex20 in הראה תוצאות של פרופיל בטיחות מקובל ופעילות אנטי סרטנית מבטיחה10 .

 

בנוסף נכנסו עוד אפשרויות טיפול נוספות לחולים עם NSCLC +EGFR שפיתחו עמידות ל-osimertinib. אפשרות אחת היא שילוב של  lazertinib+amivantamabי11

 

אפשרות נוספת היא partritumab deruxtecanי12

 

התפרסמו גם טיפולים חדשים כנגד מוטציות pertuzumab+trastuzumab HER 2 ו- docetaxel כקו ראשון. בדרך כלל זה טיפול מקובל לסרטן שד אך יתכן שיעיל גם בחולי סרטן ריאה13.  

 

טיפול חדש נוסף למוטציה KRAS G12C - סוטוראסיב14 (sotarasib) ,הראה יעילות ובטיחות ולאחרונה אושר על ידי ה-FDA. 

 

לחולי NSCLC עם מוטציה של capmatinib, MET alternation  ממשיך להיות אופציה טיפולית דומיננטית ל- METex14 skipping. לעומת זאת לחולים עם tepotinib, MET amplification מעכב MET סלקטיבי, היא אופציה מבטיחה כקו ראשון לטיפול לחולים אלו 15

 

בנוגע למטופלים עם RET-altered, ישנו טיפול חדש, מעכב  (BOS172738) RET, החוקרים דיווחו על פרופיל בטיחות מקובל ויעילות אנטי סרטנית16.


   

במבט אחורה, אם לפני עשור עמדו בפני מטופלים עם ממאירות ריאה מתקדמת שתי אופציות טיפוליות (שילוב של שתי תרופות כימותרפיות או תרופה בודדת ממשפחת הכימותרפיה), כיום ובוודאי לקראת שנת 2021 - עומדות אופציות מרובות ויעילות הרבה יותר: טיפולים ביולוגים, משלבי כימותרפיה עם אימונותרפיה, אימונותרפיה לבד, משלבי אימונותרפיה, משלב כימי-אימוני-ביולוגי. התחום עובר מהפיכה ואתה עליה משמעותית באיכות החיים ובתוחלת החיים של המטופלים.מחקרים ופריצות דרך ימשיכו להיות חלק מהתפתחות תחום האונקולוגיה כך שבעתיד צפוי שיהיה היצע רחב יותר של תרופות ושילובים ביניהן. כל זאת על מנת להביא לעלייה משמעותית בשרידות ולהביא לסיכויי החלמה גבוהים יותר.    

 

למאמר המלא בגירסת PDF כולל הערות ורשימה ביבליוגרפית, לחץ כאן

שיפור לאורך הזמן בשיעורי הישרדות חולים עם סרטן כבד

התפרסם ב-e-med.

שיעור ההישרדות של חולים עם סרטן כבד השתפרו עם השנים, אם כי שיעורי ההישרדות הכוללים עדיין נמוכים. במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open כותבים החוקרים כי אבחנה מוקדמת וטיפול שיפרו משמעותית את תוצאות ההישרדות בין תחילת שנת 2006 ועד סוף שנת 2019.

מוטציה בגן BRCA: "הסרטן שלי הציל את חיי הבנות שלי"

התפרסם ב-ynet.

לאחר אבחנה עם סרטן השחלות, הרופאים המליצו גם לבנות של המטופלת להיבדק.שלושן נמצאו נשאיות של מוטציה בגן BRCA ובזכות כריתה מניעתית חייהן ניצלו. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי, מנהלת יחידת אונקולוגיית שד במרכז דוידוף בבילינסון, מסבירה מדוע הבדיקה קריטית.

במקום לטוס לרופאים, הם מגיעים לחולי סרטן באילת: שינוי משמעותי

התפרסם ב - ynet.

כבר שנים שתושבי אילת נאלצים לנסוע שעות למרכז כדי לקבל טיפול. כעת, מהלך חדש של בית החולים בילינסון מביא רופאים אונקולוגיים אליהם.

ליווי אישי צמוד: יועץ אווטאר 24/7 לחולות סרטן השד

התפרסם ב-doctors only. 

פרוייקט מחקרי חדש של מכון סמואלי במרכז דוידוף: אפליקציה מבוססת AI תעניק ייעוץ ומעקב רפואי צמוד לחולות סרטן שד ותנטר תופעות לוואי במהלך טיפולים אונקולוגיים.

מהו משך הזמן האופטימלי של טיפול אימונותרפי בחולים עם מלנומה?

התפרסם ב-doctorsonly.

מסקנות מחקר שנערך במרכז דוידוף לחקר הסרטן עשויות לשנות את הקווים המנחים לטיפול במלנומה גרורתית: משך זמן הטיפול האחזקתי במטופלים שהשיגו תגובה מלאה אינו צריך לעלות על חצי שנה.

ממצאים מבטיחים למחקר ישראלי על סרטן החלחולת: סיכויי הריפוי יגדלו משמעותית

התפרסם ב-ynet. 

טיפול חדש שנחקר במרכז דוידוף בבילינסון מצא כי שילוב הטיפול האימונותרפי עם הכימי-קרינתי, העלים את הסרטן אצל 65% מהנבדקים ומנע ניתוח. בעקבות התוצאות המבטיחות, צפוי מחקר נרחב בישראל ובגרמניה. הנתונים מצביעים על הפוטנציאל. זה אור בקצה המנהרה, אמר פרופ' ברוך ברנר שמוביל את המחקר.

Lancet Oncology: טיפול כחול-לבן מפחית כאבים בחולי סרטן הלבלב

חוקרים מ"שיבא" פיתחו טיפול קרינתי לעצב הצליאק פלקסוס, המשפר משמעותית את איכות חייהם של חולי סרטן לבלב ומפחית מאד את רמת הכאב שלהם.

ASCO: ניתן למנוע כמעט ממחצית מקרי המוות

האגודה האמריקאית לסרטן: 40% ממקרי הסרטן החדשים וכמחצית ממקרי המוות מסרטן מעל גיל 30 בארה"ב מיוחסים לגורמי סיכון ניתנים למניעה. עישון בראש רשימת הגורמים.

שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים

התפרסם באתר העמותה הישראלית לסרטן העור.

חוקרים בטכניון מציגים שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית הרחם

התפרסם ב - e-med.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את מתן pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם.

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

בדרך לאישור ה-FDA: בדיקת הדם שתגלה את סרטן המעי הגס

התפרסם ב - ynet.

פיתוח חדש של חברה אמריקאית יאפשר אבחון של סרטן המעי הגס והחלחולת באמצעות בדיקת דם פשוטה, בניגוד למצב כיום שבו נדרש לבצע קולונוסקופיה או בדיקת דם סמוי בצואה. לשימוש בקרב אנשים שעומדים בקריטריונים. 

האם CAR-T ישנה את כללי המשחק עבור B-ALL בקרב צעירים? (ASCO)

התפרסם ב - emed.

בארבע השנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בפרופיל מטופלים צעירים (עד 25) אשר קיבלו את הטיפול האימונותרפי בתאי CAR-T עבור לוקמיה  לימפובלסטית חריפה של תאי B חוזרת או עמידה, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה (ASCO).

האם סרטן ריאות יהפוך למחלה כרונית: "לא הרבה פעמים רואים דבר כזה ברפואה"

פורסם ב-ynet.

מחקרים חדשים שהוצגו בארה"ב מצאו כי תרופות חדשות מפחיתות עד 84% את הסיכוי להתקדמות המחלה או מוות, ושומרות על יציבותה לחמש שנים.

osimertinib בדרך להיות מאושר ל - NSCLC בכל שלבי הטיפול (ASCO)

פורסם ב-emed. 

יתכן כי בקרוב osimertinib (Tagrisso)  יהיה מאושר לטיפול בכל שלבי NSCLC עם מוטציה בקולטן ל-EGFR, לאחר תוצאות ניסוי שהוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.

תרופה כחול-לבן מבוססת מיקרוביום הראתה תוצאות חיובית בחולי סרטן

התפרסם ב-doctors only.

התרופה, פיתוח של חברת הביוטק הישראלית ביומיקה, גרמה לעצירת גידולים סרטניים בחולי סרטן ריאות NSCLC וחולי סרטן המעי.

חיים ניצלו: מטופלים שביקשו לדחות תורים הועברו לביקור וירטואלי

התפרסם בישראל היום.

בבית החולים בילינסון מספרים כי מטופלים המטו אונקולוגיים רבים ביקשו לדחות את ביקורם בשל המלחמה. המעבר למרחב הוירטואלי אפשר למנוע הידרדרות חמורה במצבם.

קנביס רפואי - התהליך והזכאות לקבלת מרשם ורישיון

ב - 1 באפריל 2024 ייכנסו לתוקף שינויים בתהליך הזכאות להחזקת קנביס רפואי.

קנאביס רפואי - סיוע בהליך קבלת רשיון

במכון מור - בלעדי ללקוחות שירותי בריאות כללית.

סיוע, ליווי והדרכה בהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי - און ליין (בתשלום)

העמותה הישראלית לסרטן העור - כנס

כנס מטופלות ומטופלי סרטן העור בשיתוף עם מכון שרת לאונקולוגיה ( הדסה עין כרם) והעמותה הישראלית לסרטן העור,  יתקיים ביום שישי, 8.11.24 מהשעה 08:30 במלון צובה בהרי ירושלים.

יש להירשם מראש.

חליל האור - כנס למטופלי לימפומה ו - CLL

יתקיים ביום שלישי 26.11.24 בשעה 16:00 באודיטוריום ע"ש שטרן - בבניין הכירורגי, סורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי.

הכנס ללא עלות אך יש להירשם מראש.

סדנא בנושא אינטימיות מיניות ודימוי גוף לנשים עם מחלת סרטן שד גרורתי

הסדנא מיועדת לנשים עם סרטן שד גרורתי המטופלות במרכז דוידוף.

לסרטון הסבר על הסדנא ולקישור לרישום, לחץ/י על "קרא עוד".

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

מחלימות עבור חולות ומתמודדות: הנשים שפיתחו פתרונות טכנולוגיים אחרי שעברו כריתת שד

התפרסם ב-ynet.

בגדי ים מותאמים לפרוטזות, חזיות מותאמות לאחרי ניתוח - אלה הם רק חלק מהפתרונות שפותחו על ידי נשים שהתמודדו עם סרטן השד והבינו מה חסר.

צ'י קונג הוא האומנות לחיות: נסעתי לסין לרפא את הגוף - וריפאתי את החיים שלי

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד שאיתו אובחנה השחקנית נירה רבינוביץ בגיל 40, הוציא אותה למסע ארוך להשבת בריאותה, שבמהלכו גילתה את אומנות התרגול הסינית העתיקה, צ'י קונג.

טוב לדעת: 10 עובדות על מחקרים קליניים באונקולוגיה

התפרסם במאקו.

כיצד מתנהלים המחקרים שמשפיעים על חיי המטופלים? אלו תהליכים הם כוללים? ומה המשמעות עבור המשתתפים במחקר? ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת שירות גידולי הריאה במרכז הרפואי בילינסון עם הסברים. (סרטון).

למה הרופאה שלחה אותי לבדיקת BRCA?

התפרסם ב-ynet.

האם צריך להתאים בדיקות סקר לסרטן שד באופן פרטני לכל אישה? מי צריכה לעשות בדיקות למוטציה BRCA? מה כולל אבחון וייעוץ גנטי?

פעילות גופנית מאומצת לפרק זמן קצר עשויה להפחית את הסיכון למחלה ממארת

התפרסם ב-e-med.

מנתונים חדשים שהתפרסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בקרב מבוגרים המבצעים כל יום פעילות גופנית מאומצת במשך 4-5 דקות נרשמה ירידה של עד 32% בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול עשוי להשפיע על הישרדות חולים עם סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

דגימות צואה מחולים ששרדו זמן רב לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב הדגימו שכיחות גבוהה יחסית של זני חיידקים שנקשרו בעבר עם תגובה חיסונית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

סגן מנהל בית חולים ויזם: כך משנה פרופ' גל מרקל את הטיפול בסרטן

התפרסם בגלובס. 

סטארט-אפיסט שיזם כמה חברות המפתחות תרופות אימונותרפיות לסרטן וסגן מנהל בית החולים בילינסון, מדבר על הלקחים שהפיק מהעסקה שהתפספסה עם ענקית התרופות מרק ועל החידושים האחרונים שהכניס לבית החולים בטיפול בחולים.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

עדי בת ה-17 הקימה מיזם לתמיכה בחולים שקיבלו זה עתה את הבשורה הקשה

עדי ייסדה מיזם - "פרוייקט מצפן" - שבו סטודנטים לרפואה מלווים חולים מרגע קבלת הבשורה הקשה - בטיפולים, בניתוחים וגם בקרבות מול הבירוקרטיה.

באנו לדבר על פריצת הדרך בחקר סרטן השד

התפרסם בכלכליסט.

פרופ' רינת ירושלמי משאלי (מנהלת יחידת אונקולוגיית השד במרכז דוידוף בבילינסון) הובילה את המחקר בתרופת אנהרטו, שהאריכה חיים בקרב חולות בסרטן שד גרורתי וזכתה לסיקור נרחב בעולם. 

"עצירת המחלה הוכפלה": דרך טיפול חדשה בסרטן השד

הכתבה התפרסמה ב-mako.

על פי מחקר חדש שהתפרסם בכנס בשיקגו התרופה "אנהרטו" עצרה את התקדמות סרטן השד באופן משמעותי. החוקרת הראשית: "התוצאות מוכיחות בפעם הראשונה שהטיפול משפר את ההישרדות בקרב קבוצה מסויימת של חולות בסרטן השד".

"כובע הקרח" שמונע את נשירת השיער אצל חולי סרטן

נשירת שיער היא אחת מתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים לחולי סרטן. בישראל קיים טיפול פשוט יחסית שיעיל עבור 60% מהחולים והחולות ומונע את נשירת השיער - כובע קרח.

הטיפול בסרטן שמשנה את כללי המשחק מול המחלה

כתבה מ-ynet.

עד לפני כמה שנים לרפואה לא היה מה להציע לחולים בלוקמיה ולימפומה עם מחלה אגרסיבית ועמידה לטיפולים. היום, הטיפול (CAR-T) שמגייס את מערכת החיסון למלחמה מול הסרטן נותן תקווה לחולים רבים.

מתאים מהונדסים ועד נוגדנים דו ראשיים: פריצות הדרך הגדולות של השנה בסרטן הדם

כתבה ב- ynet.

כנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה (ASH) שנערך לפני שבועיים בארה"ב הציג כמה פריצות דרך המטולוגיות מרעישות - מתרפיה תאית לקו שני של טיפול, דרך טכנולוגיית נוגדנים דו ראשיים ועד תרופה חדשה למניעת סיבוכי השתלת מוח עצם מתורם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה ראשונה לטיפול ב-GVHD בחולי סרטן

כתבה מ-e-med. 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודיע על אישור Abatacept (אורנסיה) בשילוב עם דיכוי חיסוני למניעת תגובת GVHD אקוטית במבוגרים וילדים המופנים להשתלת מח עצם מתורם זר.

הכלבים הטיפוליים שמסייעים למאושפזים

כתבה שפורסמה ב-ynet. 

מיכל לבנשטיין היא אחות ותיקה בביה"ח בילינסון והראשונה בארץ שהצליחה להכניס כלבים טיפוליים למחלקות האשפוז כדי להעניק לחולים סעד רגשי. "בעזרת הכלב, החולה הופך ממטופל למטפל", היא מסבירה, "וזה מגביר את המוטיבציה שלו, מחזיר לו את תחושת המסוגלות ומשפר את מצב רוחו".

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.