שלב סיום הטיפול יכול להיות מלחיץ ומרגש בעת ובעונה אחת. תרגיש הקלה עם סיום הטיפול ועם זאת, אתה עלול להיות מודאג מחזרת המחלה. זוהי דאגה שכיחה ביותר בקרב מחלימים ממחלת הסרטן. גם ללא חזרת המחלה, אנשים שהיו חולים בסרטן לומדים לחיות עם אי הוודאות.
לעיתים יחלוף זמן עד שתפנים שאכן החלמת מהמחלה ועד שהחששות יפוגו. מידע נוסף על הדרך לחיות עם הסיכוי לחזרת הסרטן ניתן למצוא במסמך של cancer.net:
coping with fear of recurrence
מעקב וביקורת
המעקב והשמירה על בריאותך אחרי הטיפול הרפואי תלויים במידה רבה בסוג הלימפומה שיש לך, סוג הטיפול שקיבלת, ורמת ההצלחה של הטיפול.
עם תום הטיפולים הרופא ירצה לראות אותך באופן סדיר, לשאול לגבי תסמינים (סימפטומים) - אם יש לך ולבצע בדיקה גופנית. אתה גם תתבקש לעבור בדיקות דם, בכדי לוודא שהתאוששת מהטיפול ולעקוב אחר סימני התחדשות המחלה. המעקב כולל גם בדיקות הדמיה: בדיקת על-קולית (אולטראסאונד), בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT, Computerized tomography) ובדיקת PET-CT. בהתבסס על סוג, מיקום ושלב הלימפומה. סריקות PET יעילות במיוחד למקרה שהרופאים אינם בטוחים שהרקמה שנראתה בבדיקת הסי-טי ( (CT היא לימפומה פעילה או רקמת צלקת.
המפגש עם רופא חדש
במועד כלשהו אחרי האבחון והטיפול, אתה עשוי למצוא את עצמך מול רופא חדש. חשוב מאוד לתת לרופא החדש את הפרטים המדויקים של האבחון והטיפולים שעברת. דאג שיימצאו בידך העתקים מהמסמכים הבאים שיהיו זמינים בכל עת:
- העתק של הדו"ח הפתולוגי מכל ביופסיה או ניתוח.
- אם עברת ניתוח – העתק של דו"ח הניתוח.
- אם היית מאושפז – העתק של מכתב סיכום המחלה, שקבלת בעת השחרור.
- אם עברת טיפול בהקרנות – סיכום סוג ומינון ההקרנות, וכן התאריכים והמקומות בהם נעשו הטיפולים.
- רשימת התרופות שקבלת, המינון ותאריכי הטיפולים.
דיאטה ותזונה
שמירה על תזונה נכונה קשה לעיתים לכל אדם, אך היא קשה עוד יותר בזמן ואחרי טיפול במחלת הסרטן. לדוגמא, הטיפול עלול לגרום לבחילות ולשינוי בחוש הטעם שלך, וכן לירידה בתיאבון ובמשקל כשאתה בעצם לא רוצה בכך. מצד שני חולים אחרים עלולים לעלות במשקל גם כשאינם אוכלים יותר מהרגיל, מה שגורם ללא מעט תסכול.
אם אתה יורד במשקל או שחוש הטעם שלך נפגם במהלך הטיפול, השתדל בכל זאת להקפיד לאכול די הצורך, וזכור שבעיות אלה בדרך כלל ישתפרו עם הזמן. תוכל לבקש מהצוות הרפואי להפנות אותך לדיאטן/נית מומחה לתזונה, שיציע לך רעיונות כיצד להתמודד עם תופעות לוואי אלה. תוכל פשוט לאכול מנות קטנות במרווחי זמן של 1 שעה עד 3 שעות עד שהמצב ישתפר, ותרגיש מספיק טוב כדי לחזור להרגלי האכילה הרגילים.
אחד הדברים הטובים ביותר שתוכל לעשות בתום הטיפולים, הוא לאמץ הרגלי תזונה בריאים. תופתע לגלות כמה יתרונות ארוכי טווח נובעים משינויים די פשוטים, כגון גיוון התפריט במאכלים בריאים. השתדל לאכול 5 או יותר סוגי ירקות ופירות מדי יום. בחר בדגנים מלאים, לחם מקמח מלא, במקום קמח לבן. השתדל למעט באכילת בשר שמן ואוכל מעובד כמו נקניקים למיניהם. אם אתה שותה משקאות חריפים, הגבל את הכמות לכוסית או שתיים לכל היותר ליום. הקפד לעסוק בפעילות גופנית באופן סדיר. הצירוף של דיאטה טובה ופעילות גופנית סדירה יעזרו לך לשמור על אנרגיות ומשקל בריא.
תוכל למצוא מידע שיעזור לך באתר שלנו, בפרק תזונה.
מנוחה ותשישות
תשישות היא תסמין נפוץ מאוד בקרב מטופלים במחלת הסרטן. אין מדובר בעייפות רגילה, כי אם באפיסת כוחות שאינה חולפת לאחר מנוחה. אצל חלק מהמטופלים תימשך התשישות זמן רב אחרי הטיפול, והם עלולים להתייאש מן הניסיון לעסוק בפעילות גופנית. חשוב לציין שמחקרים הראו שפעילות גופנית היא הגורם העיקרי בהפחתת התשישות.
פעילות גופנית
מחקרים עדכניים גילו שבקרב חולים שהחלימו מסרטן ועוסקים בפעילות גופנית, אחוזי התמותה וחזרת הסרטן קטנים מאלה של אנשים שאינם פעילים.
כל פעילות גופנית שתבחר צריכה להתאים לצרכיך האישיים. לפני שתתחיל, דבר עם חברי הצוות הרפואי שלך, כדי שיוכלו להביע דעתם לגבי תכנית האימונים שלך. אחר כך מצא שותף או שותפה לפעילות הגופנית, כדי שלא תרגיש לבד.
פעילות גופנית יכולה לשפר את בריאותך הגופנית והנפשית
- היא תשפר את הכושר הקרדיו-וסקולרי שלך (לב-ריאה ומחזור הדם).
- תחזק את שרירי הגוף.
- תפחית את התשישות.
- תפחית חרדות ותחושת דיכאון.
- תגרום לך להרגיש שמח יותר.
- תעזור לך להרגיש טוב יותר עם עצמך.
אנו יודעים שלטווח ארוך פעילות גופנית משחקת תפקיד חשוב במניעת סוגי סרטן מסוימים. האגודה האמריקאית לסרטן ממליצה לאנשים בוגרים להשתתף בסוג אחד לפחות של פעילות גופנית במשך 30 דקות או יותר, 5 ימים בשבוע לפחות. לילדים ונערים מומלץ לעשות לפחות 60 דקות של פעילות גופנית נמרצת ביום, במשך 5 ימים בשבוע לפחות.