לוגו משולב
לימפומה שאינה הודג'קין (NHL)

כימותרפיה


מעודכן לינואר 2023 


בכדי להשיג השפעה מיטבית להכחדת מירב תאי הגידול, נהוג לשלב מספר תרופות כימותרפיות. ישנם מספר משלבים טיפוליים, המותאמים לדרגת האלימות של הלימפומה ולתכונות ייחודיות של תאי הלימפומה (כגון, קיומם של חלבונים מסוימים בתאי הגידול). הטיפולים עשויים להינתן למשך מספר מחזורים, כשכל מחזור נמשך לתקופה של כשלושה עד ארבעה שבועות. רוב הטיפולים ניתנים במסגרת היחידה לאשפוז יום, מבלי להזדקק לאשפוז בבית החולים. אולם, בחלק מהמשלבים הכימיים, הטיפול חייב להינתן במסגרת אשפוז בבית החולים. לעתים, כאשר התגובה למשלב הטיפולי אינה מספקת, יוחלף הטיפול למשלב אחר.

 

 

השילוב הנפוץ ביותר של תרופות כימותרפיות בלימפומה שאינה הודג'קין נקרא CHOP והוא מכיל את התרופות: ציקלופוספאמיד (Cyclophosphamide , ציטוקסאן), דוקסורוביצין (Doxorubicin , אדריאמיצין), וינקריסטין (Vincristine, אונקובין) ופרדניזון (Prednisone). זהו טיפול שניתן לרוב בלימפומות שאינן הודג'קין אגרסיביות או עם התנהגות אגרסיבית, הכי נפוץ זוהי לימפומה מסוג Diffuse Large B Cell Lymphoma. בלימפומות שאינן הודג'קין מסוג תאי B, בד"כ מוסף למשלב הכימותרפי תרופה ביולוגית שנקראית ריתוקסימאב (Rituximab), בשם מסחרי rixathon or truxima. ריתוקסימאב הוא נוגדן כנגד חלבון שכיח שנמצא על תאי לימפומה מסוג B, הנקרא CD20. 



בלימפומות אינדולנטיות (בלימפומות איטיות ,זוחלות), מקובל כיום טיפול כימותרפי מסוג בנדאמוסטין (Bendamustine), הניתן בשילוב עם טיפול ביולוגי, בד"כ נוגדן : ריתוקסימאב או אובינוטוזומאב (Gazyva/obinutuzumab).  אובינוטוזומאב הוא גם נוגדן כנגד CD20 אבל הוא כולו הומני (בניגוד לריתוקסימאב שהוא מורכב מחלק הומני וחלק עכברי).



שילוב כימותרפי מקובל נוסף בלימפומות זוחלות הוא COP או CVP, שזה כמו CHOP רק ללא האדריאמיצין (התרופה שגורמת נשירת שיער בין השאר).
תרופות כימותרפיות מקובלות נוספות אשר ניתן לתת אותן גם דרך הפה כגלולות, כוללות: כלוראמבוציל (chlorambucil), פלודאראבין (fludarabine) וכן אטופוזיד (etoposide).

תרופות ללימפומה של תאי T: רומידפסין (Romidepsin), פראלאטרקסאט (Pralatrexate).



משלבי הצלה:
משלבים לחולים שמחלתם נשנתה (חזרה) כוללים בד"כ טיפול בתרופות שונות מאלו שהחולה נחשף אליהן, ובד"כ מבוססים על חומר כימי שנקרא פלטינום. פרוטוקול שכיח הוא ICE, הכולל איפוספמיד (Ifosfamide), קרבופלטין (Carboplatin) ואטופוסיד (Etoposide). המשלב ניתן במשך 3 ימים.
משלב הצלה נוסף הוא GEMOX והוא כולל גמזאר (Gemcitabine, Gemzar) ואוקסליפלטין (Oxaliplatin). יש משלבי הצלה נוספים דומים כגון ESHAP  או DHAP .

תופעות לוואי:
התרופות הכימותרפיות משמידות תאים סרטניים, אך בה בעת עלולות לגרום לנזק לתאי הגוף, המתבטא כתופעות לוואי. תופעות הלוואי הספציפיות תלויות בסוג התרופות שניתן ובעוצמתו (מינון התרופה), וכן באורך תקופת הזמן, שבמהלכה ניתנות התרופות. תופעות לוואי שכיחות כוללות:
• נשירת שיער
• כיבים בפה
• חוסר תיאבון
• בחילה והקאה
• סיכון מוגבר ללקות בזיהום (בגלל ירידה במספר תאי הדם לבנים)

• דימומים (בשל ירידה במספר טסיות דם)

• תשישות וחולשה (בגלל ירידה במספר תאי דם אדומים)


רוב תופעות הלוואי הללו הינן קצרות טווח ונעלמות לאחר תום הטיפול. על פי רוב, קיימים גם אמצעים להקל על תופעות הלוואי. כך למשל, ניתנות תרופות שיימנעו בחילה והקאה, לפני מתן תרופות שגורמות לבחילות. 

בטיפולי כימותרפיה העלולים לגרום לירידה ניכרת של ספירות תאי דם לבנים, מקובל לתת טיפול מקדים המונע את ירידת הכדוריות הלבנות ומפחית את הסיכון ללקות בזיהום והוא גורמי צמיחה GCSF.



אם ספירת תאי הדם הלבנים שלכם נמוכה עד מאוד, תוכלו לצמצם את הסיכון ללקות בזיהום על ידי נקיטת הצעדים הבאים:
• רחצו ידיים לעתים מזומנות. 
• הימנעו מאכילת פירות וירקות טריים ולא מבושלים, ומכל מזון העלול לשאת חיידקים.
• הימנעו מחשיפה לפרחים וצמחים טריים, שכן אלו עלולים להיות מכוסי עובש. 
• דאגו לכך שאנשים הבאים עמכם במגע יקפידו ליטול את ידיהם לפני כן. 
• הימנעו מחשיפה לקבוצות גדולות של אנשים ולחולים עם מחלת חום (יש להימנע מהתקהלות במקומות סגורים, כגון קניונים או בתי כנסת)

תרופות המכילות גורמי גדילה תאיים מסוג G-CSF או אריתרופוייטין, ניתנות כטיפול נילווה לכימותרפיה, בכדי להעלות את ספירת תאי הדם הלבנים (ולהקטין את הסיכון לזיהום) או להעלאת מספר הכדוריות האדומות, (בהתאמה). דרך נוספת למניעת זיהומים היא מתן אנטיביוטיקה במהלך הטיפול, כאשר ספירת התאים הלבנים יורדת מתחת לרמה נמוכה במיוחד. אם מופיעות תופעות לוואי חמורות, יתכן שלא יהיה מנוס מלהוריד את מינון הכימותרפיה או אף להפסיקה לתקופה קצובה. 

תסמונת הרס תאי הגידול (Tumor lysis syndrome) נגרמת כתוצאה מהפירוק המהיר של תאי הלימפומה הסרטניים, המופיעה במחזור הטיפול הראשון. כאשר תאי הלימפומה נהרסים, הם משחררים את מרכיביהם למחזור הדם. חומרי פירוק של תאי הלימפומה עלולים לגרום לעליה חדה ברמת חומצת השתן וחומרים מסוכנים נוספים, אשר עלולים לפגוע בכליות ובאברים אחרים. לפיכך, החולה יקבל טיפול למניעת תסמונת הרס תאי הגידול, באמצעות תוספת של עירוי נוזלים ותרופות. 

הטיפול הכימותרפי עלול לגרום גם לתופעות לוואי מאוחרות (נדירות), אשר עשויות להימשך לאורך זמן או שעלולות להופיע רק כעבור שנים מתום הטיפול. תופעת לוואי אפשרית כזו, היא נזק למוח העצמות אשר עלול במקרים נדירים להביא ללויקמיה. כמו כן, תרופות מסוימות עלולות לגרום נזק לשריר הלב, לכליות או למערכת העצבים. 

סרטן השד-פריצת דרך בטיפול: השילוב התרופתי שעשוי להאריך חיים

התפרסם ב-ynet.

נתונים מעודדים במיוחד שהוצגו בכנס ASCO שנערך בשיקגו מגלים: חולות בסרטן שד מסוג אגרסיבי שקיבלו שילוב של טרודלבי וקיטרודה עברו 11.2 חודשים בלי שהמחלה התקדמה...

טיפול חדש בסרטן הריאות הפחית דרמטית את הסיכון למוות-ASCO

התפרסם ב-ynet.

טיפול טרום ניתוחי חדש שיפר את הישרדותם של חולי סרטן ריאה מוקדם מסוג NSCLC והפחית ב-90% את הסיכון למוות בקרב מטופלים עם תגובה פתולוגית מלאה.התוצאות הוצגו  בכנס האונקולוגי ASCO.

פריצת דרך רפואית: טיפול חדשני השיג שליטה על סרטן ריאות במצב מתקדם

פורסם במאקו.

חולים בסרטן ריאות שלקחו חלק בניסוי תרופה חדשה הגיבו בצורה מצויינת לטיפול הביולוגי שניתן באמצעות כדורים. כ-95% מהמשתתפים הצליחו להשתלט על המחלה ומשך התגובה הגיע כמעט ל-9 חודשים.

בארה"ב וגם בישראל: בדיקת פאפ ביתית לגילוי סרטן צוואר הרחם

התפרסם ב-ynet.

ה-FDA אישר את הערכה הראשונה לאיסוף עצמי של דגימה נרתיקית לאבחון הנגיף HPV. בישראל, כל קופות החולים מקדמות מהלכים דומים - וחלקן כבר החלו בפיילוטים.

פריצת דרך בטיפול בסרטן ראש -צוואר: תרופה חדשה משנה את כללי המשחק.

התפרסם בישראל היום.

לאחר למעלה מ-20 שנה ללא התקדמות בטיפול, מחקר חדש הוכיח כי קיטרודה מעניקה לחולי ראש-צוואר 5 שנות חיים ללא חזרת המחלה. פרופ' פופובצר, החוקר שהוביל את המחקר בישראל: "תוצאה שמשנה את הפרקטיקה".

מבט חדש על סרטן השחלה: התקדמות רפואית ופתרונות מותאמים אישית

פורסם ב-medpage.

על החידושים האחרונים בתחום האבחון והטיפול בסרטן השחלה וכיצד הם משנים את הפרוגנוזה עבור מטופלות.

מעשנים או הפסקתם? כך תדעו אם אתם זכאים לבדיקה הקריטית הזו

התפרסם ב-ynet.

הממשלה אישרה את המלצת ועדת סל הבריאות להוסיף בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות CT במינון קרינה נמוך. איך מתבצעת הבדיקה ומי זכאי לה? המדריך המלא.

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

התפרסם ב - ynet. 

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ - 3200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר, העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

טיפולים חדשניים במלנומה: "היום יש תקווה גם בשלבים מתקדמים"

התפרסם ב-ynet.

מהם השלבים השונים של המלנומה? מתי נדרש טיפול מונע? ואילו אפשרויות טיפול חדשניות קיימות היום? ד"ר נתנאל אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה בבילינסון, בשיחה על ההתפתחויות האחרונות בטיפול במחלה המורכבת.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

סטודיו פתוח: מפגשים של יצירה באומנות למטופלים בהנחיית צוות מרכז דוידוף - ללא עלות

מחקרים מראים כי ביטוי יצירתי תורם לשיפור מצב הרוח, להפחתת חרדה ומתח, לחיזוק מערכת החיסון ולפיתוח חוסן נפשי. מוזמנים לבוא ולהתמסר לעולם האמנות בדרך חוויתית, נעימה ומרפאה.

למטופלי דוידוף.

חליל האור - כנס למטופלים המטו-אונקולוגיים

המרכז הרפואי שערי צדק בשיתוף עמותת חליל האור ועמותת CML, מזמינים אתכם ואת בני משפחותיכם לכנס למטופלים המטו-אונקולוגיים, שיתקיים ביום שני, 7.7.25 בשעה 16:00.

שערי צדק, הבניין הראשי, חדר אירוח קומה 4.

מכירים את החבילה התומכת למטופלים אונקולוגיים בכללית מושלם?

 לקוחות כללית מושלם פלטינום המתמודדים עם מחלת הסרטן זכאים לחבילת שירותים תומכת, שנועדה להקל עליהם בתקופה המורכבת הזו.

שירותי התרגום של "קול הבריאות"

השירות מאפשר תרגום בזמן אמת לחמש שפות:

ערבית, רוסית, אמהרית, טיגרית וצרפתית.

המוקד פועל בטלפון 5144*

בימים א-ה : 08:00-20:00

יום ו: 08:00-13:00

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.