לוגו משולב
רפואה משלימה

הדמיון ככלי טיפולי

ראשי פרקים

הקדמה

מחלת הסרטן ודמיון מודרך

הנחיות כלליות לתרגול הקלטות ההרפיה

תקליטור דמיון מודרך

 

מאת: ד"ר ברוך אליצור, פסיכולוג קליני – רפואי, נשיא עמותת "נתינה מהלב".

 

הקדמה


היכולת לדמיין הינה תכונה גנטית, הנפוצה בקרב כל בני המין האנושי, ללא תלות בתרבות, בגזע, במין ובגיל. כיוון שאנשים רבים נוטים לשחזר בדמיונם חוויות העבר ולדמיין את העתיד, ניתן להניח, שנטיה זו משרתת צורך תת הכרתי עמוק שתרמה להשרדותו של האדם הקדמון, ומשרתת אף את האדם המודרני. כאשר הצייד חזר למערה ושיחזר את תהליך הצייד, או את חיית הטרף שרדפה אחריו, הדמיון עזר לו להפיק לקחים לעתיד ובכך שיפר את סיכויי השרדותו. האדם המודרני יכול לנצל את כח הדמיון למטרות חיוביות שונות כמו: התמודדות עם פחדים, שיפור ההסתגלות, הרפיה גופנית ונפשית, שיפור ההישגים בפעילות ספורטיבית, התמודדות עם כאבים גופניים, הכנה גופנית ונפשית לפני ניתוח, הורדת יתר לחץ דם ולהחלמה ממחלות גופניות.

לראש העמוד


מחלת הסרטן ודמיון מודרך

 

ד"ר קרל סיימונטון - אונקולוג שעבד בקליפורניה. בסיפרו הידוע "לשוב להיות בריא", הוא מספר, שיום אחד הופיע במשרדו אדם מבוגר, שהבדיקות הראו שימיו ספורים. למרות זאת, הוא נראה חיצונית מצויין והוא הרבה לחייך ולהתבדח עם סיימונטון. סיימונטון מספר, שהוא שאל את החולה: "מה הסוד שלך, שאתה במצב רוח כל כך מורמם?" החולה השיב: "כל יום אני יושב בחדרי, עוצם עיניים למשך מספר דקות ומדמיין שכריש שט בדמי ואוכל את תאי הסרטן. זה ניראה לי כמו במשחקי מחשב. כאשר הכריש מסיים את פעולתו, אני פוקח את עיני ומרגיש בריא לחלוטין." סיימונטון חשב בלבו שלפניו עוד זקן תימהוני. למזלנו, סיימונטון נשוי לפסיכולוגית. כשהוא חזר לביתו ושיתף אותה בסיפור, היא החליטה לנסות זאת עם חולים נוספים.

כיום, ד"ר סיימונטון נחשב לאחד האנשים המפורסמים בעולם בשטח האונקולוגיה הפסיכו-סוציאלית. הוא ואשתו יסדו מכון שכתובתו: http://www.simontoncenter.com , בו הם מטפלים בקבוצות רבות של חולי סרטן. בהתאם לשיטתם, החולים לומדים להכנס למצב הרפייתי ולאחר מכן, כל אחד, בהתאם לאישיותו, נלחם ומשמיד את תאי הסרטן. שיטתו של סימנטון נתנה תנופה מאד חזקה לטיפול בכל סוגי המחלות הגופניות באמצעות הדמיון.

אחד מתלמידיו של ד"ר סיימונטון, ד"ר ברני סייגל, השכיל לכתוב ספר פופולרי בשם: " אהבה, רפואה וניסים". ספרו נהיה רב מכר עולמי. אף הוא הקים מכון, שכתובתו: http://www.berniesiegelmd.com , בו  הוא מלמד חולי סרטן להתמודד עם מחלתם, באמצעות הדמיון.

מאז פורסמה השיטה של טיפול בחולי סרטן באמצעות הדימיון, נערכו מחקרים רבים על הקשר בין מצבי דחק לבין מועד פרוץ מחלת הסרטן לסוגיו השונים. נמצא במחקרים, שרמת הדחק של אנשים במהלך השנה שלפני פרוץ מחלת הסרטן, היתה יותר גבוהה מאשר רמת הדחק של אנשים בריאים, במהלך השנה לפני שענו על השאלון. בבתי חולים רבים בעולם מועסקים פסיכולוגים, המיישמים את שיטתו של ד"ר סיימונטון. נערכו גם מחקרים רבים, במטרה לבחון את השפעת הטיפול באמצעות הדמיון על חולי סרטן. התוצאות אינן חד משמעותיות לגבי החלמה מלאה מהמחלה. לעומת זאת, ברוב המחקרים נמצא, שהשיטה תורמת משמעותית לאיכות החיים של החולה. המטופלים מגייסים רוח לחימה חיובית, מצב רוחם מרומם יותר, והם חדורי תקוה לעתיד.


בשנים האחרונות נערכו מספר מחקרים על השפעתה של כתיבת יומן על איכות החיים של חולי סרטן. נמצא במחקרים, שחולים הכותבים יום יום את רגשותיהם החיוביים והשליליים, רגועים יותר ואיכות חייהם טובה יותר בהשואה לחולים מקבוצת ביקורת, שלא כתבו. הנחתי היא, שהכתיבה תורמת להתמודדות עם המחלה בשתי דרכים: ראשית, במהלך כתיבת היומן, החולים מבטאים את רגשותיהם העמוקים באופן הגלוי ביותר. חולים רבים נמנעים מלשתף את בני משפחתם בחרדה המציפה אותם, או בתחושות הכאבים, פן ידאיגו ויצערו אותם. שנית, ביטוי רגשות בכתב מצריך הפעלת אזורי מוח מפותחים, הקשורים בהגיון ובשליטה עצמית ,ואילו תחושות של רגש טהור נוצרות באזורי מוח פרימיטיבים שהשליטה עליהם קשה הרבה יותר. התוצאה היא, שביטוי הרגשות בכתב תורם להתמודדות עם הרגשות השונים בדרך הגיונית וחיובית. אין ספק שמחלת הסרטן מעלה את רמת המתח והחרדה. כיוון שכך, חשוב ביותר לאדם החפץ להתמודד טוב יותר עם מחלת הסרטן, להחשף תחילה לכל תרגילי ההרפיה המפורטים באתר. לפני תרגול הרפיה בפעם ראשונה בעזרת ההקלטות, חשוב לעיין בפרק: "הנחיות כלליות לתרגול הקלטות ההרפיה." עם הנסיון, כל אחד יתרגל את שיטות ההרפיה המתאימות ביותר לאישיותו ולצורך המידי שהתעורר. במהלך תרגיל ההרפיה, עלינו לדמיין שאנו משמידים את תאי הסרטן, כל אחד בדרך המתאימה לאישיותו. כמובן שבכל תרגיל ניתן להשמידם בדרך שונה. במידה והטיפול העצמי לא יביא לרוגע יחסי, מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי.

ספרים מומלצים בנושא טיפול פסיכולוגי בסרטן:
← לשוב להיות בריא. סיימונטון קרל.
← אהבה, רפואה וניסים. סיגל ברני.

הספרים נמצאים במרכז למחלות סרטן ע"ש מאיר ליזר, מרכז דוידוף, בי"ח בילינסון.

לראש העמוד

 

הנחיות כלליות לתרגול הקלטות ההרפיה

 

נשאלתי על ידי אנשים רבים מהי הסיבה שתרגיל הרפיה, המועבר בהקלטה, תורם לשיחרור מתחושות מתח וחרדה? לדעתי, שלושה גורמים תורמים לרגיעה:

  • אוירת הביטחון המוקרנת מקצב הדיבור האיטי והרגוע,
  • הסוגסטיות המכוונות להרפיית הגוף והנפש, הנכללות בכל תרגיל
  • הדרכת המתרגל לדמיין מצבים מרגיעים.

אנו כבני האדם שייכים לקבוצת החיות החברתיות. בראש כל קבוצת חיות חברתיות עומד מנהיג, המכונה על ידי הביולוגים בשם: אלפא. תפקידו של אלפא הוא להיות ערני, בעת שבני קבוצתו ערניים פחות, כמו בעת אכילה או שינה. כאשר אלפא מזהה סכנה, הוא משמיע קולות אזהרה בעוצמה גבוהה, הגורמים לבני קבוצתו להתכונן גופנית ונפשית לתגובת "מלחמה או מנוסה". כאשר אלפא משדר לבני קבוצתו רוגע, בני קבוצתו נרגעים ואף נרדמים. אני מניח שהנחיות ההרפיה המוקלטות נתפשות, בתת הכרתו של המתרגל, כמסר מאלפא, שהמקום בטוח ולכן אפשר להרגע ולישון שינה עמוקה.


באתר של ד"ר ברוך אליצור מצויים חמישה תרגילי הרפיה שונים: שניים בני 20 דקות, אחד בן 10 דקות ושניים בני חמש דקות.  ניתן לתרגל הרפיה בעזרת ההקלטות: בעיניים עצומות, במצב של ישיבה נוחה או שכיבה במיטה, בתנוחה הנוחה לנו. בעת תרגול הרפיה, חשוב שלא להתאמץ ולהתרכז בכל מילה ובכל משפט. לעיתים קרובות המחשבות נודדות תוך כדי האזנה ולעיתים אף מנמנמים, לפרק זמן קצר או ארוך. הנסיון מראה, שגם בעת שהמחשבות נודדות, או בעת נימנום קל, תוכן הדברים נקלט ומשרה תחושה של רוגע.

 

בחלק מהקלטות ההרפיה נכללות הנחיות לכיווץ ולהרפיית אברי גוף שונים. אם הדבר אינו מתאים לנו מסיבה גופנית או נפשית, ניתן להאזין להנחיות מבלי לבצען. כמו כן, בחלק מהקלטות ההרפיה נכללות הנחיות לדמיין נופים או פעילויות שונות. אם אנו מתקשים לדמיין, אפשר רק לחשוב על כך. אם הנוף או הפעילות אינם מתאים לנו, ניתן להתעלם מההנחיות אלו.


תרגול הרפיה לפני השינה מאפשר להמנע ממחשבות טורדניות וכתוצאה מכך, אנו נרדמים ביתר קלות. באותם לילות שאנו מתקשים להרדם, רצוי לחזור ולהאזין להקלטה בת 20 הדקות, עד שנרדם (אם ישנה אפשרות, רצוי אף להשמיע את ההקלטה במחזוריות לאורך כל הלילה). הנסיון מראה, שגם בעת השינה, המסרים המרגיעים נקלטים במח ומעודדים שינה רגועה יותר. אם התעוררנו באמצע הלילה, או בשעות בוקר מוקדמות מדי, נפעיל מחדש את ההקלטה וכך נחזור ונרדם בעזרתה.


תרגיל ההרפיה בן 10 הדקות ושני תרגילי ההרפיה בני חמש הדקות, עשוים לרענן אדם שאין לו מספיק זמן להאזין לתרגיל מלא באורך 20 דקות. ניתן לתרגל בעזרת אחת מההנחיות הקצרות, בכל פעם שאנו חשים בעיפות או במתח, במהלך שעות העבודה או הלימודים. התוצאה תהיה: שיפור הריכוז והתפקוד.

לראש העמוד

 

תקליטור דמיון מודרך


ניתן להאזין לתקליטור דמיון מודרך והרפיה עצמית באתר של ד"ר ברוך אליצור, פסיכולוג קליני, 'התמודדות עם מתחים ,חרדות, כאבים ומחלות'. האתר בעברית ללא תשלום. http://www.baruch-elitzur.com

 

לראש העמוד

 

לרשימת אתרים בנושא דמיון מודרך באתר מרכז המידע למחלות הסרטן, לחץ כאן

מחקר ישראלי פורץ דרך: שילוב של שתי תרופות מאריך חיי חולי סרטן דם

תוחלת החיים של החולים במחלה לפני הטיפול היתה חודשים בודדים. לפי המחקר החדש, לאחר 18 חודשי מעקב, הטיפול שמר על יעילותו אצל כ-86% מהמטופלים. אצל 70% מהמטופלים, המחלה לא התקדמה כלל לאחר שנה וחצי.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

אנחנו חיים בתקופה משמעותית מאד בכל הקשור לטיפול בגרורות בכבד

התפרסם בהארץ.

בזכות הגישה המשולבת הכוללת טיפולים תרופתיים, ניתוחים וטכנולוגיות חדשניות, גרורות לכבד אינן גזר דין מוות.

גילה שיש לו גידול במוח - והתחיל לרוץ: סיפורו מעורר ההשראה של אופק שגיב

בגיל 30 גילה אופק כי הוא סובל מגליומה ועליו לעבור ניתוח אחר ניתוח. מתוך הקושי, הוא התחיל לרוץ ומאז הוא לא עוצר לרגע.

הטיפול שהעלים את הסרטן והדהים את החוקרים קיבל הכרה מה-FDA

התפרסם בישראל היום.

התרופה ג'מפרלי ניתנת לחולים עם סרטן רקטלי בשלב מתקדם, שיש לו מאפיינים ביולוגיים יחודיים.

לראשונה: ועדת סל התרופות תדון בהכנסת דיקור סיני לחולי סרטן

התפרסם בישראל היום.

הדיקור מסייע לחולים להתמודד עם כאב ותופעות לוואי ומאפשר עמידה איתנה יותר מול המחלה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

בואו נדבר על זה: כל מה שחשוב לדעת על סרטן הריאה

התפרסם ב-ynet. פודקסט.

סרטן הריאה הוא הקטלני ביותר במדינה ובעולם כולו - ובו בעת, מהווה את אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר. מה חשוב לדעת, אילו בדיקות כדאי לעשות והאם זו מחלה למעשנים בלבד?

הטיפול בסרטן השד עבר שינוי משמעותי בשנים האחרונות

התפרסם בהארץ.

המלחמה בסרטן השד עברה כברת דרך עם הישגים משמעותיים, ובכללם ארסנל גדול יותר של תרופות וטיפולים הניתנים בהתאם לגישת רפואה מותאמת אישית.

Lancet Oncology: טיפול כחול-לבן מפחית כאבים בחולי סרטן הלבלב

חוקרים מ"שיבא" פיתחו טיפול קרינתי לעצב הצליאק פלקסוס, המשפר משמעותית את איכות חייהם של חולי סרטן לבלב ומפחית מאד את רמת הכאב שלהם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית הרחם

התפרסם ב - e-med.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את מתן pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם.

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

osimertinib בדרך להיות מאושר ל - NSCLC בכל שלבי הטיפול (ASCO)

פורסם ב-emed. 

יתכן כי בקרוב osimertinib (Tagrisso)  יהיה מאושר לטיפול בכל שלבי NSCLC עם מוטציה בקולטן ל-EGFR, לאחר תוצאות ניסוי שהוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קורס מיינדפולנס (און-ליין)

במיוחד לחולים אונקולוגים, למחלימי סרטן ולבני משפחותיהם.

8 מפגשים אינטרנטיים, בימי שני בין השעות 10:00-12:00

החל מ - 6.1.25

עמותת אמ"ן (מיאלומה נפוצה) - מפגש בנושא תזונה, תנועה ונשימה

יתקיים ביום שלישי, 28.1.25, במרכז הכנסים נאות אפעל, רמת אפעל.

יש להירשם מראש.

המפגש בתשלום.

חליל האור - מפגש בזום בנושא MPN

יתקיים ביום ראשון, 18.2.25 בשעה 19:30.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.