לוגו משולב
סרטן מעי הגס והחלחולת

אמצעי אבחון

איך מאבחנים את סרטן המעי הגס והחלחולת (קולון ורקטום)?

סרטן המעי הגס והחלחולת מתגלה בדרך כלל אחרי הופעת תסמינים (סימפטומים) ולרוב החולים בשלבים הראשונים אין תסמינים כלל. התסמינים מופיעים ברוב המקרים רק בשלבים המתקדמים של המחלה. משום כך חשוב כל כך להישמע להמלצה לעשות בדיקות סקירה לפני שמתגלים תסמינים כלשהם.


במידה והרופא מוצא ממצא חשוד בבדיקות הסקירה, או אם יש לך תסמין כלשהו מרשימת התסמינים המפורטת להלן, תעבור בדרך כלל תהליך אבחוני.


סימנים ותסמינים של סרטן המעי הגס והחלחולת
אם מופיע אצלך אחד מהתסמינים הבאים עליך לפנות  לרופא לאבחנה ולטיפול:

 

• שינויים בהרגלי היציאות כגון: שלשול, עצירות, צואה צרה יותר, הנמשכים יותר מימים ספורים.
• תחושה שעליך להתפנות, אם תחושה זו אינה חולפת אחרי שהלכת לשירותים.
• דימום מפי הטבעת, צואה כהה (שחורה) או דם בצואה (אם כי לעתים קרובות תיראה הצואה כרגיל).
• כאבי בטן או התכווצויות בבטן.
• חולשה ותשישות.
• ירידה לא מוסברת במשקל.


רוב התסמינים האלה נגרמים בדרך כלל בגלל בעיות רפואיות אחרות כגון זיהומים, טחורים או מחלת מעיים דלקתית. אף על פי כן, אם מופיעה אצלך תופעה כזאת, חשוב לגשת לרופא מיד כדי לבדוק מהי הסיבה ולטפל בה במידת הצורך.

 


התהליך האבחוני, בין אם הגעת אליו בעקבות בדיקות סקירה או בגלל תסמינים, יכלול בדרך כלל את הצעדים הבאים:


היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית
אם יש לך סימנים או תסמינים המעלים חשד לסרטן המעי הגס והחלחולת, הרופא ירצה לרשום היסטוריה רפואית מלאה, כולל ההיסטוריה המשפחתית, כדי לברר תסמינים וגורמי סיכון.


כחלק מהבדיקה הגופנית, הרופא ימשש את הבטן בחיפוש אחרי גושים או איברים מוגדלים, ויבדוק גם את שאר הגוף. יתכן שיבצע גם בדיקת אצבע בפי הטבעת. בבדיקה זו מחדיר הרופא לחלחולת אצבע עטויה בכפפה משומנת, כדי לגשש אחר משהו לא תקין.


בדיקות דם

הרופא יזמין בדרך כלל בדיקות דם מסוימות על מנת להעזר בתוצאותיהן לצורך האבחנה של  סרטן המעי הגס והחלחולת.


ספירת דם מלאה (CBC): הרופא יזמין ספירת דם מלאה כדי לראות אם יש לך אנמיה (חוסר בתאי דם אדומים). חלק מהחולים בסרטן המעי הגס והחלחולת לוקים באנמיה בגלל דימום ממושך מהגידול. כמו כן, תיערך בדיקת דם של תפקודי כבד, מפני שסרטן זה עלול להתפשט לכבד ולגרום לתופעות לא תקינות.


סמנים (מרקרים) לממאירות

סרטן המעי הגס והחלחולת מייצר לפעמים חומרים כגון נוגדן קרצינואמבריוני (CEA, Carcinoembryonic Antigen) וחומר הנקרא CA 19-9, והללו משתחררים לתוך מחזור הדם. בדיקות דם לגילוי סמני סרטן אלה נערכות בדרך כלל בשילוב עם בדיקות נוספות כדי לעקוב אחרי חולים שכבר חלו בסרטן המעי הגס והחלחולת וטופלו. הסמנים מספקים התראה מוקדמת במקרים שהסרטן חוזר.


סמני סרטן אלה אינם משמשים לגילוי סרטן אצל אנשים שמעולם לא חלו ונראים בריאים, מפני שהבדיקות אינן תמיד מדויקות. רמת הסמן יכולה להיות תקינה אצל חולה סרטן, ויכולה להיות לא תקינה מסיבות אחרות שאינן סרטן. לדוגמה, רמות גבוהות עשויות להימצא בדמם של אנשים עם דלקת כיבית של המעיים (קוליטיס), גידולים לא ממאירים במעיים, סוגים מסוימים של מחלות כבד או מחלת ריאות כרונית. גם עישון מעלה רמות של CEA.


בדיקות שבהן מחפשים פוליפים או סרטן של המעי הגס והחלחולת

אם תסמינים, בדיקה גופנית או בדיקות הדם מעלים חשד לסרטן המעי הגס והחלחולת, הרופא ימליץ על בדיקות נוספות. לדוגמה בדיקות אנדוסקופיות כגון סיגמואידוסקופיה, קולונוסקופיה, בדיקות דימות או קולונוסקופיה וירטואלית.


קולונוסקופיה
בדיקת קולונוסקופיה מאפשרת לרופא להביט אל פנים החלחולת והמעי הגס כולו, בזמן שהנבדק שרוי במצב של הרגעה בעזרת תרופות. קולונוסקופ (קולון = מעי גס, אנדוסקופ = צינור מואר) מוחדר דרך פי הטבעת ולאורך המעי כולו, בחיפוש אחר פוליפים או גידולים סרטניים. במהלך הבדיקה, הרופא יכול להסיר פוליפ או רקמה אחרת לצורכי בדיקה (ראה ביופסיה בהמשך). זוהי שיטת הבדיקה היחידה שגם מונעת את סרטן המעי, בגלל  הסרת פוליפים, שמהם מתפתח הסרטן.


ביופסיה
אם בבדיקות האבחון נמצא פוליפ או גידול – לוקחים מהם ביופסיה . בביופסיה הרופא מסלק פיסה קטנה של רקמה בעזרת מכשיר מיוחד המועבר דרך האנדוסקופ. לפעמים יש קצת דימום אחר כך, אך הוא נפסק בדרך כלל אחרי זמן קצר.

 

הביופסיה נשלחת למעבדה, ונבדקת במיקרוסקופ  על ידי רופא פתולוג, רופא שהוכשר לאבחן סרטן ומחלות אחרות באמצעות דגימות רקמה. בדיקות אחרות יכולות לעורר חשד שיש סרטן, אך רק ביופסיה יכולה לקבוע זאת בוודאות.


בדיקות דימות

בבדיקות דימות משתמשים בגלי קול, ברנטגן, בשדות מגנטיים או בחומרים רדיואקטיביים כדי ליצור תמונה של חלקים פנימיים בגוף. יש סיבות שונות לעריכת בדיקות דימות, למשל כדי לגלות אם אזור חשוד הוא ממאיר, כדי לברר באיזו מידה התפשט הסרטן, וכדי לראות אם הטיפול היה יעיל.


טומוגרפיה ממוחשבת (סי-טי CT)

בדיקת סי-טי היא צילום רנטגן המפיק תמונות מפורטות בצורת חתכים ספציפיים של הגוף. במקום לצלם תמונה אחת כמו בצילום רנטגן רגיל, סורק הסי-טי מסתובב סביבך בשעה שאתה שוכב על השולחן ומצלם תמונות רבות. מחשב מצרף את הצילומים הללו לכלל תמונה כוללת של החתכים מהאיבר שנבדק. שלא כמו בצילום רנטגן רגיל, בסי-טי אפשר לראות תמונות מפורטות של רקמות רכות בגוף. בדיקה זו מסייעת לקבוע אם סרטן המעי התפשט לכבד ולאיברים אחרים.


אחרי שמצלמים סדרה ראשונה של תמונות יבקשו ממך לפעמים לשתות נוזל ניגוד ו/או לקבל עירוי שדרכו יזריקו לגופך צבע ניגוד. דבר זה מסייע בסימון יעיל יותר של מבנים בגוף. לאחר מכן מצלמים סדרה שנייה של תמונות.


חומרי הניגוד עלולים לגרום לתחושה של גל חום, בעיקר בפנים. יש אנשים אלרגיים לחומר והם מקבלים פריחה הנקראת חַרֶלֶת או סרפדת. לעתים רחוקות יש תגובות קשות יותר כמו קשיי נשימה או ירידה בלחץ הדם. לפני שתעברו בדיקה כזו, דווחו לרופא אם היתה לכם אי-פעם תגובה לחומר ניגוד המשמש בצילומי רנטגן, והאם ידועות לך תוצאות של בדיקות הנוגעות לכליות (תפקוד כליתי).


סריקות סי-טי נמשכות זמן רב יותר מצילומי רנטגן רגילים. גם כאן עליך לשכב בלי תנועה על שולחן. בזמן הבדיקה השולחן נע פנימה והחוצה לתוך הסורק, מכונה בצורת טבעת שמקיפה לגמרי את השולחן. ייתכן שתהיה לך תחושה של מקום סגור בגלל הטבעת שבתוכה אתה צריך לשכב בזמן הצילומים.


בשנים האחרונות יש במרכזים רפואיים רבים בדיקה חדשה הנקראת סי-טי סלילי או ספיראלי (Helical CT, Spiral CT). סוג זה של סורק סי-טי משתמש במכונה מהירה יותר. החלק הסורק של המכונה מסתובב סביב הגוף בהתמדה, ומאפשר לרופאים לאסוף את התמונות במהירות רבה יותר ממכשיר סי-טי רגיל. הדבר מקטין את הסיכוי שהתמונות יהיו "מטושטשות" כתוצאה מתנועות הנשימה. כמו כן ניתן בשיטה זו להקטין את מינון הקרינה שמקבל המטופל בזמן הבדיקה. אך היתרון הגדול ביותר הוא ש"פרוסות" התמונה דקות יותר, והדבר נותן תמונות מפורטות יותר ומאפשר לרופאים להביט באזור החשוד מזוויות שונות.


יש בדיקה הנקראת סי-טי ספיראלי עם פורטוגרפיה (הסתכלות בווריד השער או הווריד הפורטלי – הווריד הגדול המוביל מהמעיים אל הכבד). לצורך בדיקה זו מזריקים חומר ניגוד לוורידים המובילים לתוך הכבד כדי לסייע בגילוי גרורות מסרטן המעי הגס והחלחולת.


ביופסיית מחט בהנחיית סי-טי

בסריקת סי-טי ניתן להשתמש גם כדי לכוון בדייקנות את מחט הביופסיה לתוך האזור החשוד כגידול או כגרורה. בהליך זה שוכב המטופל על שולחן הסריקה של הסי-טי, בשעה שהרדיולוג מכניס מחט ביופסיה דרך העור לכיוון אזור הגוש. מצלמים שוב ושוב בסי-טי עד שהרופאים בטוחים שהמחט נמצאת בתוך הגוש. לאחר מכן, מוציאים דגימה של ביופסיית מחט דקה (פיסה זעירה של רקמה) או דגימה של ביופסיית ליבה (גליל דק של רקמה שארכו פחות 1.3 ס"מ וקוטרו פחות מ-3 מ"מ) ובודקים את הדגימה במיקרוסקופ.


קולונוסקופיה וירטואלית

בסריקות סי-טי ניתן להשתמש גם כדי לבצע "קולונוסקופיה וירטואלית". בדיקה זו דורשת אותו סוג של הכנה כמו בקולונוסקופיה (טיהור המעי הגס מצואה). לפני ביצוע הסריקה מנפחים את המעי הגס באוויר כדי שניתן יהיה לראות אותו בבירור. הדבר מותח את המעי הגס וגורם להרגשה לא נוחה.


לאחר מכן מבצעים סי-טי ספיראלי של הבטן. מתקבלות תמונות של חתכים דקים שניתן לשלב כדי ליצור מראה דו-ממדי ותלת-ממדי של המעי הגס ושל החלחולת. אם מגלים משהו לא תקין, תבוצע קולונוסקופיה כדי להוציא דגימות רקמה מהאזור החריג.

 

אולטרסאונד

בבדיקת אולטרסאונד משתמשים בגלי קול ובהד שלהם כדי להפיק תמונה של איברים פנימיים או גושים. מכשיר קטן דמוי מיקרופון הנקרא "מַתמֵר" פולט גלי קול וקולט את ההדים החוזרים מרקמות הגוף. מחשב מתרגם את ההדים לתמונה בשחור-לבן המוצגת על צג המחשב. בדיקה זו אינה מכאיבה ואינה חושפת את המטופל לקרינה.


אולטרסאונד בטן היא בדיקה שמשמשת לבחינת גידולים בכבד, בכיס השתן, בלבלב או בתוך חלל הבטן, אף על פי שאינה יכולה לגלות גידולים במעי הגס.


בשעת ביצוע אולטרסאונד בטן, המטופל שוכב על השולחן והטכנאי מחליק את המתמר על גבי העור של חלק הגוף שאותו בודקים. בדרך כלל משמנים קודם לכן את העור בג'ל.


כדי לעשות הערכה לאנשים עם סרטן המעי הגס והחלחולת ניתן להשתמש בעוד שני סוגים מיוחדים של אולטרסאונד:


אולטרסאונד אנדורקטלי (Endorectal Ultrasound) עושה שימוש במתמר מיוחד שניתן להכניס אותו ישירות לחלחולת. בבדיקה זו מנסים לראות באיזו מידה חדר הסרטן דרך דופן החלחולת והאם התפשט לאיברים סמוכים כגון קשריות הלימפה.


אולטרסאונד תוך-ניתוחי (Intraoperative Ultrasound) מבוצע לאחר שהמנתח פתח את חלל הבטן. מצמידים את המתמר לכבד, וזוהי בדיקה יעילה מאוד בגילוי גרורות שסרטן המעי הגס והחלחולת שלח אל הכבד.


הדמיית תהודה מגנטית  MRI) Magnetic Resonance Imaging) 
כמו סי-טי, גם סריקת MRI מספקת תמונות מפורטות של רקמות רכות בגוף. אבל בסריקת MRI משתמשים במגנטים חזקים במקום בקרני רנטגן. בדרך כלל מזריקים חומר ניגוד בשם גדוליניום לווריד לפני הסריקה כדי להיטיב לראות את הפרטים.


בסריקות MRI סובל המטופל אי-נוחות רבה יותר מאשר בסריקות סי-טי. ראשית, הן נמשכות זמן רב יותר – עד שעה. שנית, המטופל צריך לשכב בתוך מקום  צר, וזה מגביל את התנועה ויכול להפחיד אנשים עם קלסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים). יש מכונות MRI חדשות, "פתוחות" יותר, שניתן להיעזר בהן במקרים של מטופלים כאלה. כמו כן משמיעה המכונה קולות זמזום וחבטה שעלולים להעיק במקצת. יש מרכזים רפואיים המספקים אוזניות עם מוסיקה כדי לעמעם את הרעש.
שימוש בדמיון מודרך גם  יכול לסייע בהפחתת הקושי.


סריקות MRI מועילות לפעמים בבדיקת אזורים בכבד שנראים לא תקינים, אולי בגלל גרורות. הן מסייעות גם בקביעת מידת ההתפשטות של סרטן החלחולת.


צילום חזה
צילום חזה מבוצע לפעמים אחרי שהמטופל אובחן כלוקה בסרטן המעי הגס והחלחולת, כדי לקבוע אם נשלחו גרורות לריאות.


סריקת פאט PET) Positron Emission Tomography)

בבדיקה זו מזריקים לווריד צורה של סוכר רדיואקטיבי (הידוע בשם FDG) שמידת הרדיואקטיביות שלו נמוכה מאוד. מפני שתאים ממאירים בתוך הגוף גדלים במהירות, הם קולטים כמויות גדולות של הסוכר הרדיואקטיבי. מצלמה מיוחדת מפיקה אז תמונה של האזורים הרדיואקטיביים בגוף. זו איננה תמונה מפורטת כמו סי-טי או MRI, אבל די בה כדי לספק מידע מועיל על הגוף כולו.


סריקות פאט משמשות גם כאשר הרופא יודע שהסרטן התפשט (או שחזר אחרי טיפול), אבל אינו יודע לאילו חלקים בגוף. אפשר להשתמש בסריקת פאט במקום לצלם כמה צילומי רנטגן שונים, כי בה ניתן לסרוק את הגוף כולו.


יש מכונות חדשות המסוגלות לבצע הן סריקת פאט והן סריקת סי-טי בבת אחת. הדבר מאפשר לרדיולוג להשוות אזורים עתירי רדיואקטיביות בסריקת פאט עם המראה של אותם אזורים בסי-טי.
מכשיר ה CT מציג אנטומיה ומכשיר ה PET מציג תמונה פיזיולוגית ומטבולית.


אנגיוגרפיה

בדיקה זו מסייעת לפעמים בתכנון הניתוח, בעיקר בגידולים בכבד. הרופא מכניס צינורית דקה מאוד (המכונה קטטר או צנתר) לתוך עורק, בדרך כלל בצד הפנימי של הירך. את הצנתר משחילים לתוך העורק עד שהקצה קרוב לכבד. אז מזריקים במהירות צבע ניגוד ומצלמים סדרה של צילומי רנטגן. כך יכול המנתח לראות את מיקומם של כלי הדם הסמוכים לגידולים בכבד, כדי שיוכל להוציא את הגידולים בלי לגרום לדימום קשה.

 

למידע נוסף בחוברת "מניעה ואבחון מוקדם של סרטן המעי הגס" של האגודה למלחמה בסרטן, לחץ כאן

 

 


שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

בואו נדבר על זה: כל מה שחשוב לדעת על סרטן הריאה

התפרסם ב-ynet. פודקסט.

סרטן הריאה הוא הקטלני ביותר במדינה ובעולם כולו - ובו בעת, מהווה את אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר. מה חשוב לדעת, אילו בדיקות כדאי לעשות והאם זו מחלה למעשנים בלבד?

הטיפול בסרטן השד עבר שינוי משמעותי בשנים האחרונות

התפרסם בהארץ.

המלחמה בסרטן השד עברה כברת דרך עם הישגים משמעותיים, ובכללם ארסנל גדול יותר של תרופות וטיפולים הניתנים בהתאם לגישת רפואה מותאמת אישית.

סרטן השד אצל גברים: "יש הדחקה ובושה". מי צריך להיבדק?

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד אצל גברים הוא נדיר, אך מדי שנה מאובחנים בישראל עשרות חולים. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז דוידוף בבילינסון: אין מספיק מודעות בנושא. גברים מגיעים לאבחון וטיפול בדרך כלל בשלבים יותר מתקדמים של המחלה.

בדרך למהפכה עולמית: פריצת דרך ישראלית בטיפול בסרטן הערמונית

התפרסם בישראל היום.

מחקר ראשוני שנערך בבית החולים בילינסון מעלה אפשרות לשינוי דרמטי באפשרות הטיפול בסרטן הערמונית - על פי המחקר חולים יצטרכו לעבור פחות הקרנות בהשוואה לטיפולים היום.

שיפור לאורך הזמן בשיעורי הישרדות חולים עם סרטן כבד

התפרסם ב-e-med.

שיעור ההישרדות של חולים עם סרטן כבד השתפרו עם השנים, אם כי שיעורי ההישרדות הכוללים עדיין נמוכים. במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open כותבים החוקרים כי אבחנה מוקדמת וטיפול שיפרו משמעותית את תוצאות ההישרדות בין תחילת שנת 2006 ועד סוף שנת 2019.

מוטציה בגן BRCA: "הסרטן שלי הציל את חיי הבנות שלי"

התפרסם ב-ynet.

לאחר אבחנה עם סרטן השחלות, הרופאים המליצו גם לבנות של המטופלת להיבדק.שלושן נמצאו נשאיות של מוטציה בגן BRCA ובזכות כריתה מניעתית חייהן ניצלו. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי, מנהלת יחידת אונקולוגיית שד במרכז דוידוף בבילינסון, מסבירה מדוע הבדיקה קריטית.

במקום לטוס לרופאים, הם מגיעים לחולי סרטן באילת: שינוי משמעותי

התפרסם ב - ynet.

כבר שנים שתושבי אילת נאלצים לנסוע שעות למרכז כדי לקבל טיפול. כעת, מהלך חדש של בית החולים בילינסון מביא רופאים אונקולוגיים אליהם.

ליווי אישי צמוד: יועץ אווטאר 24/7 לחולות סרטן השד

התפרסם ב-doctors only. 

פרוייקט מחקרי חדש של מכון סמואלי במרכז דוידוף: אפליקציה מבוססת AI תעניק ייעוץ ומעקב רפואי צמוד לחולות סרטן שד ותנטר תופעות לוואי במהלך טיפולים אונקולוגיים.

מהו משך הזמן האופטימלי של טיפול אימונותרפי בחולים עם מלנומה?

התפרסם ב-doctorsonly.

מסקנות מחקר שנערך במרכז דוידוף לחקר הסרטן עשויות לשנות את הקווים המנחים לטיפול במלנומה גרורתית: משך זמן הטיפול האחזקתי במטופלים שהשיגו תגובה מלאה אינו צריך לעלות על חצי שנה.

ממצאים מבטיחים למחקר ישראלי על סרטן החלחולת: סיכויי הריפוי יגדלו משמעותית

התפרסם ב-ynet. 

טיפול חדש שנחקר במרכז דוידוף בבילינסון מצא כי שילוב הטיפול האימונותרפי עם הכימי-קרינתי, העלים את הסרטן אצל 65% מהנבדקים ומנע ניתוח. בעקבות התוצאות המבטיחות, צפוי מחקר נרחב בישראל ובגרמניה. הנתונים מצביעים על הפוטנציאל. זה אור בקצה המנהרה, אמר פרופ' ברוך ברנר שמוביל את המחקר.

Lancet Oncology: טיפול כחול-לבן מפחית כאבים בחולי סרטן הלבלב

חוקרים מ"שיבא" פיתחו טיפול קרינתי לעצב הצליאק פלקסוס, המשפר משמעותית את איכות חייהם של חולי סרטן לבלב ומפחית מאד את רמת הכאב שלהם.

ASCO: ניתן למנוע כמעט ממחצית מקרי המוות

האגודה האמריקאית לסרטן: 40% ממקרי הסרטן החדשים וכמחצית ממקרי המוות מסרטן מעל גיל 30 בארה"ב מיוחסים לגורמי סיכון ניתנים למניעה. עישון בראש רשימת הגורמים.

שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים

התפרסם באתר העמותה הישראלית לסרטן העור.

חוקרים בטכניון מציגים שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית הרחם

התפרסם ב - e-med.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את מתן pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם.

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

בדרך לאישור ה-FDA: בדיקת הדם שתגלה את סרטן המעי הגס

התפרסם ב - ynet.

פיתוח חדש של חברה אמריקאית יאפשר אבחון של סרטן המעי הגס והחלחולת באמצעות בדיקת דם פשוטה, בניגוד למצב כיום שבו נדרש לבצע קולונוסקופיה או בדיקת דם סמוי בצואה. לשימוש בקרב אנשים שעומדים בקריטריונים. 

האם CAR-T ישנה את כללי המשחק עבור B-ALL בקרב צעירים? (ASCO)

התפרסם ב - emed.

בארבע השנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בפרופיל מטופלים צעירים (עד 25) אשר קיבלו את הטיפול האימונותרפי בתאי CAR-T עבור לוקמיה  לימפובלסטית חריפה של תאי B חוזרת או עמידה, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה (ASCO).

האם סרטן ריאות יהפוך למחלה כרונית: "לא הרבה פעמים רואים דבר כזה ברפואה"

פורסם ב-ynet.

מחקרים חדשים שהוצגו בארה"ב מצאו כי תרופות חדשות מפחיתות עד 84% את הסיכוי להתקדמות המחלה או מוות, ושומרות על יציבותה לחמש שנים.

osimertinib בדרך להיות מאושר ל - NSCLC בכל שלבי הטיפול (ASCO)

פורסם ב-emed. 

יתכן כי בקרוב osimertinib (Tagrisso)  יהיה מאושר לטיפול בכל שלבי NSCLC עם מוטציה בקולטן ל-EGFR, לאחר תוצאות ניסוי שהוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.

תרופה כחול-לבן מבוססת מיקרוביום הראתה תוצאות חיובית בחולי סרטן

התפרסם ב-doctors only.

התרופה, פיתוח של חברת הביוטק הישראלית ביומיקה, גרמה לעצירת גידולים סרטניים בחולי סרטן ריאות NSCLC וחולי סרטן המעי.

חיים ניצלו: מטופלים שביקשו לדחות תורים הועברו לביקור וירטואלי

התפרסם בישראל היום.

בבית החולים בילינסון מספרים כי מטופלים המטו אונקולוגיים רבים ביקשו לדחות את ביקורם בשל המלחמה. המעבר למרחב הוירטואלי אפשר למנוע הידרדרות חמורה במצבם.

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קנביס רפואי - התהליך והזכאות לקבלת מרשם ורישיון

ב - 1 באפריל 2024 ייכנסו לתוקף שינויים בתהליך הזכאות להחזקת קנביס רפואי.

קנאביס רפואי - סיוע בהליך קבלת רשיון

במכון מור - בלעדי ללקוחות שירותי בריאות כללית.

סיוע, ליווי והדרכה בהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי - און ליין (בתשלום)

האגודה למלחמה בסרטן והמרכז הרפואי הדסה מזמינים אתכם ליום עיון אונליין בנושא סרטן הריאה

האגודה למלחמה בסרטן והמרכז הרפואי הדסה מזמינים אתכם ליום עיון בנושא סרטן הריאה. יום העיון יתקיים אונליין ב - 11.12.24, בין השעות 11:00-12:30.

יש להירשם מראש.

קורס מיינדפולנס (און-ליין)

במיוחד לחולים אונקולוגים, למחלימי סרטן ולבני משפחותיהם.

8 מפגשים אינטרנטיים, בימי שני בין השעות 10:00-12:00

החל מ - 6.1.25

חליל האור - מפגש בזום בנושא CML

סיכום חדשות מכנס ASH 2024.

יתקיים ביום ראשון, 5.1.25, בשעה 19:30

חליל האור - מפגש בזום בנושא לימפומה שאינה הודג'קין

סיכום חדשות מכנס ASH 2024.

יתקיים ביום ראשון, 12.1.25, בשעה 19:30.

עמותת אמ"ן (מיאלומה נפוצה) - מפגש בנושא תזונה, תנועה ונשימה

יתקיים ביום שלישי, 28.1.25, במרכז הכנסים נאות אפעל, רמת אפעל.

יש להירשם מראש.

המפגש בתשלום.

חליל האור - הכנס השנתי - CLL

יתקיים ביום שישי, 14.2.2025, בגני יהושוע, פארק הירקון, תל אביב.

ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום, מומלץ להירשם מראש.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

מחלימות עבור חולות ומתמודדות: הנשים שפיתחו פתרונות טכנולוגיים אחרי שעברו כריתת שד

התפרסם ב-ynet.

בגדי ים מותאמים לפרוטזות, חזיות מותאמות לאחרי ניתוח - אלה הם רק חלק מהפתרונות שפותחו על ידי נשים שהתמודדו עם סרטן השד והבינו מה חסר.

צ'י קונג הוא האומנות לחיות: נסעתי לסין לרפא את הגוף - וריפאתי את החיים שלי

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד שאיתו אובחנה השחקנית נירה רבינוביץ בגיל 40, הוציא אותה למסע ארוך להשבת בריאותה, שבמהלכו גילתה את אומנות התרגול הסינית העתיקה, צ'י קונג.

טוב לדעת: 10 עובדות על מחקרים קליניים באונקולוגיה

התפרסם במאקו.

כיצד מתנהלים המחקרים שמשפיעים על חיי המטופלים? אלו תהליכים הם כוללים? ומה המשמעות עבור המשתתפים במחקר? ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת שירות גידולי הריאה במרכז הרפואי בילינסון עם הסברים. (סרטון).

למה הרופאה שלחה אותי לבדיקת BRCA?

התפרסם ב-ynet.

האם צריך להתאים בדיקות סקר לסרטן שד באופן פרטני לכל אישה? מי צריכה לעשות בדיקות למוטציה BRCA? מה כולל אבחון וייעוץ גנטי?

פעילות גופנית מאומצת לפרק זמן קצר עשויה להפחית את הסיכון למחלה ממארת

התפרסם ב-e-med.

מנתונים חדשים שהתפרסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בקרב מבוגרים המבצעים כל יום פעילות גופנית מאומצת במשך 4-5 דקות נרשמה ירידה של עד 32% בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול עשוי להשפיע על הישרדות חולים עם סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

דגימות צואה מחולים ששרדו זמן רב לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב הדגימו שכיחות גבוהה יחסית של זני חיידקים שנקשרו בעבר עם תגובה חיסונית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

סגן מנהל בית חולים ויזם: כך משנה פרופ' גל מרקל את הטיפול בסרטן

התפרסם בגלובס. 

סטארט-אפיסט שיזם כמה חברות המפתחות תרופות אימונותרפיות לסרטן וסגן מנהל בית החולים בילינסון, מדבר על הלקחים שהפיק מהעסקה שהתפספסה עם ענקית התרופות מרק ועל החידושים האחרונים שהכניס לבית החולים בטיפול בחולים.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

עדי בת ה-17 הקימה מיזם לתמיכה בחולים שקיבלו זה עתה את הבשורה הקשה

עדי ייסדה מיזם - "פרוייקט מצפן" - שבו סטודנטים לרפואה מלווים חולים מרגע קבלת הבשורה הקשה - בטיפולים, בניתוחים וגם בקרבות מול הבירוקרטיה.

באנו לדבר על פריצת הדרך בחקר סרטן השד

התפרסם בכלכליסט.

פרופ' רינת ירושלמי משאלי (מנהלת יחידת אונקולוגיית השד במרכז דוידוף בבילינסון) הובילה את המחקר בתרופת אנהרטו, שהאריכה חיים בקרב חולות בסרטן שד גרורתי וזכתה לסיקור נרחב בעולם. 

"עצירת המחלה הוכפלה": דרך טיפול חדשה בסרטן השד

הכתבה התפרסמה ב-mako.

על פי מחקר חדש שהתפרסם בכנס בשיקגו התרופה "אנהרטו" עצרה את התקדמות סרטן השד באופן משמעותי. החוקרת הראשית: "התוצאות מוכיחות בפעם הראשונה שהטיפול משפר את ההישרדות בקרב קבוצה מסויימת של חולות בסרטן השד".

"כובע הקרח" שמונע את נשירת השיער אצל חולי סרטן

נשירת שיער היא אחת מתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים לחולי סרטן. בישראל קיים טיפול פשוט יחסית שיעיל עבור 60% מהחולים והחולות ומונע את נשירת השיער - כובע קרח.

הטיפול בסרטן שמשנה את כללי המשחק מול המחלה

כתבה מ-ynet.

עד לפני כמה שנים לרפואה לא היה מה להציע לחולים בלוקמיה ולימפומה עם מחלה אגרסיבית ועמידה לטיפולים. היום, הטיפול (CAR-T) שמגייס את מערכת החיסון למלחמה מול הסרטן נותן תקווה לחולים רבים.

מתאים מהונדסים ועד נוגדנים דו ראשיים: פריצות הדרך הגדולות של השנה בסרטן הדם

כתבה ב- ynet.

כנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה (ASH) שנערך לפני שבועיים בארה"ב הציג כמה פריצות דרך המטולוגיות מרעישות - מתרפיה תאית לקו שני של טיפול, דרך טכנולוגיית נוגדנים דו ראשיים ועד תרופה חדשה למניעת סיבוכי השתלת מוח עצם מתורם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה ראשונה לטיפול ב-GVHD בחולי סרטן

כתבה מ-e-med. 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודיע על אישור Abatacept (אורנסיה) בשילוב עם דיכוי חיסוני למניעת תגובת GVHD אקוטית במבוגרים וילדים המופנים להשתלת מח עצם מתורם זר.

הכלבים הטיפוליים שמסייעים למאושפזים

כתבה שפורסמה ב-ynet. 

מיכל לבנשטיין היא אחות ותיקה בביה"ח בילינסון והראשונה בארץ שהצליחה להכניס כלבים טיפוליים למחלקות האשפוז כדי להעניק לחולים סעד רגשי. "בעזרת הכלב, החולה הופך ממטופל למטפל", היא מסבירה, "וזה מגביר את המוטיבציה שלו, מחזיר לו את תחושת המסוגלות ומשפר את מצב רוחו".