הניתוחים לטיפול בסרטן המעי הגס שונים במעט מהניתוחים לטיפול בסרטן החלחולת, ולכן יתוארו בנפרד.
ניתוחים לטיפול בסרטן המעי הגס
הניתוח הוא בדרך כלל הטיפול העיקרי לסרטן המעי הגס בשלבים הראשונים. הניתוח נקרא קולקטומיה או כריתה חלקית של המעי הגס. בדרך כלל כורתים את החלק הממאיר בתוספת קטע של מעי תקין משני צדדיו, וכן את קשריות הלימפה הסמוכות. לאחר מכן מחברים את שני קצות המעי בתפירה. בסרטן המעי הגס אין בדרך כלל צורך בניתוח קולוסטומיה (פתח בבטן לניקוז היציאות), אם כי לפעמים עושים קולוסטומיה זמנית כדי לאפשר למעי הגס להחלים.
בדרך כלל מבוצע הניתוח על ידי חתך בבטן, אבל במקרים מסוימים של סרטן בשלב מוקדם יש אפשרות לגישה אחרת:
בקולקטומיה בסיוע לפרוסקופיה,
במקום חתך ארוך אחד בבטן, המנתחים מבצעים מספר חתכים קטנים. מכשירים ארוכים מיוחדים מוכנסים לפתחים הקטנים הללו ובעזרתם כורתים חלק מהמעי ואת קשריות הלימפה. נראה ששיטה זו טובה לריפוי סרטן בשלבים ראשונים כמו השיטה הרגילה, וקצב ההחלמה של המטופלים מהיר מעט יותר מהחלמתם בניתוח הרגיל. אבל, ניתוח זה דורש מיומנות מיוחדת. אם אתם חושבים על ניתוח כזה, חפשו מנתחים מיומנים שכבר עשו הרבה ניתוחים כאלה.
ניתוחים לטיפול בסרטן החלחולת
ניתוח הוא בדרך כלל הטיפול העיקרי גם בסרטן החלחולת, אם כי הקרנות וכימותרפיה יינתנו לעתים קרובות לפני הניתוח. יש סוגים אחדים של ניתוחים בסרטן החלחולת.
מטופלים בעלי גידול סרטני בחלחולת יזדקקו יותר לקולסטומיה קבועה מאשר חולי סרטן המעי הגס. זאת משום שייתכן שלא יוותר מספיק מעי גס בריא בכדי לחבר את שני הקצוות יחד שוב לאחר הניתוח.
ההחלטה על סוג הניתוח תלויה במיקומו של הגידול הסרטני והמרחק שלו מפתח פי הטבעת.
ניתוחים מסוימים (כגון כריתת פוליפים, כריתה מקומית) ניתן לבצע בעזרת מכשירים המוכנסים לפי הטבעת, בלי לחתוך את העור. אפשר להשתמש באחת מהשיטות הללו כדי לכרות גידולים ממאירים בשלב 1 שהם קטנים למדי ובעלי מאפיינים טובים יחסית.
ברוב הגידולים הממאירים בשלב 1 וכן ברוב הגידולים בשלב 2 ו-3 משתמשים בניתוחים מסוג אחר, המתוארים כאן:
כריתה קדמית נמוכה (Low anterior resection).
בשיטה זו מנתחים גידולים ממאירים הסמוכים לחלק העליון של החלחולת, קרוב לנקודת החיבור למעי הגס. המנתח מבצע חתך בבטן בלבד. לאחר מכן הוא כורת את הגידול וכמות קטנה של רקמה תקינה משני צדדיו, וכן את קשריות הלימפה הסמוכות וכמות גדולה של רקמות שומן ורקמות סיביות סביב החלחולת. פי הטבעת לא נפגע. אחרי הניתוח תופרים את המעי הגס לפי הטבעת, והגוף ממשיך להפריש צואה בדרך הרגילה.
לעיתים יש צורך בהתקנת קולוסטומיה (colostomy) זמנית, שתסייע בהחלמה מהניתוח. קולוסטומיה היא פתח במעי הגס ליד דופן הבטן. דרך פתח זה מתנקזות ההפרשות המוצקות (צואה). הקולוסטומיה הזמנית תוצא בהמשך על מנת לאפשר את חידוש רצף הפרשת הצואה דרך פי הטבעת.
כריתת פי הטבעת ורקטום תחתון, או ניתוח ע"ש מיילס
(Abdominoperineal resection, AP resection).
בגידולים ממאירים בחלק התחתון של החלחולת, קרוב יותר לחיבור החיצוני אל פי הטבעת, המנתח מבצע חתך אחד בבטן, ועוד חתך באזור שסביב פי הטבעת. הואיל ופי הטבעת נכרת, יש צורך בניתוח להתקנת קולוסטומיה קבועה.
אם עברת קולוסטומיה או אורוסטומיה, תצטרך עזרה כדי ללמוד איך לטפל בסטומה. עזרה כזו תינתן על ידי אחיות שקיבלו הכשרה מיוחדת. בדרך כלל הן תבקרנה אותך לפני הניתוח וישובו אחרי הניתוח כדי להדריך אותך.
התמודדות עם סטומה- באתר האגודה למלחמה בסרטן לשוב לחיים רגילים עם קולוסטומיה
ניתוחים לטיפול בסרטן מפושט (גרורתי) של המעי הגס והחלחולת
לפעמים ניתן לנתח גם סרטן ששלח גרורות לאיברים אחרים וניתוח כזה יכול להאריך את חייך, או, תלוי בהתפשטות המחלה, אולי אפילו לרפא אותך. לגבי גרורות בכבד, בנוסף לניתוח יש שיטות נוספות שניתן להיעזר בהן כדי להשמיד את התאים הממאירים. שיטות אלה כוללות שיטות לחסימת אספקת הדם לגידול או להשמדת תאים ממאירים על ידי הקפאה או על ידי חימום בגלים קצרים (מיקרו).