לוגו משולב
סרטן מעי הגס והחלחולת

כימותרפיה

כימותרפיה (או בקיצור כימו) היא טיפול על ידי תרופות נגד סרטן. בטיפול כימי מערכתי ניתנות התרופות בהזרקה לווריד או בבליעה. התרופות מגיעות למחזור הדם ודרכו לכל אזורי הגוף. טיפול זה יעיל נגד סרטן אשר שלח גרורות (התפשט) אל מעבר לאיבר שבו הופיע לראשונה. בכימותרפיה אזורית מוזרקות התרופות ישירות אל העורק המוביל לאיבר שמכיל את הגידול הסרטני. בגישה זו מינון התרופות הכימותרפיות המגיעות אל תאי הסרטן מרוכז יותר. בנוסף, היא מצמצמת את תופעות הלוואי בכך שהיא מגבילה את כמות התרופות המגיעות לשאר חלקי הגוף. עירוי לעורק הכבד, שבו מוזרקת התרופה הכימותרפית הישר לתוך עורק הכבד, היא דוגמה לטיפול כימי מקומי הניתן לפעמים במקרים של סרטן המעי שהתפשט לעבר הכבד. צריך לזכור עם זאת, שטיפולים כימיים מקומיים בסרטן המעי אינם נחשבים עדיין לסטנדרטיים והשימוש בהם נדיר יחסית.


 ישנם כמה מצבים שבהם ניתן להשתמש בכימותרפיה כטיפול בסרטן המעי הגס והחלחולת:


טיפול מניעתי (משלים, אדג'ובנטי).
מתן כימותרפיה אחרי הניתוח, הידוע בשם טיפול מניעתי או משלים, יכול להקטין את הסכנה לחזרה של המחלה ולשפר את שיעור ההישרדות של מטופלים בשלבים מסוימים של סרטן המעי הגס וסרטן החלחולת. טיפול כזה ניתן לאחר הניתוח כאשר אין ממצאים של סרטן, אבל יש אפשרות שהוא עלול לחזור. התיאוריה מאחורי טיפול מניעתי היא שמספר קטן של תאי סרטן נותר בגוף אחרי הניתוח, או שנפלטו מהגידול הראשוני והתמקמו בחלקים אחרים של הגוף. הטיפול ניתן בתקווה שהכימותרפיה תשמיד את התאים האלה, באשר יהיו.

כימותרפיה לפני ניתוח (ניאו-אדג'ובנטית).
במקרים מסוימים של סרטן החלחולת ניתנת כימותרפיה (ביחד עם הקרנות) לפני הניתוח, כדי לנסות לכווץ את הגידול ולהקל על הניתוח. טיפול זה נקרא ניאו-אדג'ובנטי.

כימותרפיה לסרטן מתקדם.

 כימותרפיה יכולה לשמש גם כדי לכווץ גידולים ולהקל על תסמינים בסרטן בשלבים מתקדמים. במצבים כאלה לא ניתן לצפות לריפוי, אבל הטיפול יכול להאריך חיים אצל חלק מהמטופלים. כיום קיימים טיפולים יעילים למדי כנגד סרטן מעי גס מתקדם, שמאריכים באופן משמעותי את חיי החולים.


התרופות המשמשות לטיפול בסרטן המעי הגס והחלחולת

 תרופות אחדות מתאימות לשימוש בסרטן המעי הגס והחלחולת. לעתים קרובות    משלבים שתיים או שלוש מתרופות אלה כדי להגביר את יעילותן.


פלואורואורציל-5 או Fluorouracil) 5-FU).

תרופה זו נמצאת בשימוש כמה עשרות שנים, והיא חלק מרוב הפרוטוקולים לטיפול בסרטן המעי הגס והחלחולת. בדרך כלל היא ניתנת עם תרופה נוספת הנקראת לוקוברין (או חומצה פולינית), המגבירה את יעילותה.
יש כמה לוחות זמנים שונים לשימוש בתרופה זו. לפעמים היא ניתנת כעירוי במשך שעתיים, או (שכיח יותר) כהזרקה מהירה ואחריה הזלפה מתמשכת במשך יום או יומיים. אל מטופל המקבל הזלפה מתמשכת מחברים משאבה קטנה אשר מזליפה את התרופה לצנתר מרכזי תוך-ורידי [היקמן או פורטקאט]. ברוב הפרוטוקולים, טיפול עם 5-FU מבוצע פעם בשבועיים.
 תופעות הלוואי האפשריות בתרופה זו כוללות בחילה, אובדן תיאבון, פצעים בפה, שלשול, ספירת דם נמוכה, רגישות לאור שמש, ותסמונת של אדמומית בכפות הידיים והרגליים, המלווה לפעמים בשלפוחיות או בעור מתקלף.
 

קפסיטבין (קסלודה) (Capecitabine,Xeloda) ו Uracil-ftorafor)-UFT)

אלה הן תרופה כימותרפיות בצורת גלולה. בדרך כלל לוקחים אותן פעמיים ביום במשך שבועיים, ואחריהם שבוע הפסקה. אחרי שהגלולה נמצאת בתוך הגוף, היא הופכת ל-5-FU. תרופות אלה יעילות באותה מידה כמו מתן 5-FU.
אמנם ניתן לקחת תרופות אלה הביתה כגלולה, אך בכל זאת אלה הן תרופות כימותרפיות חזקות. תופעות הלוואי האפשריות דומות לאלה שנרשמו ב-5-FU, אך בקסלודה הבעיות בכפות הידיים והרגליים שכיחות יותר.

אירינוטקאן (קמפטוסאר) (Irinotecan, Camptosar).
תרופה זו משולבת עם 5-FU ולוקוברין (ידוע בשם פרוטוקול FOLFIRI) כקו טיפול ראשון לסרטן המעי הגס והחלחולת. במקרים מסוימים מנסים אותה לבדה כקו טיפול שני אם תרופות כימותרפיות אחרות הפסיקו להשפיע. נותנים אותה בעירוי לווריד במשך שלושים דקות עד שעתיים.
אחת הבעיות עם אירינוטקאן היא שיש אנשים שאינם מצליחים לפרק את התרופה, וכך היא נשארת בגוף וגורמת לתופעות לוואי קשות. הסיבה לכך היא וריאציה גנטית תורשתית, וניתן לבדוק אם היא קיימת. הבדיקה הפשוטה ביותר היא מדידת רמות הבילירובין בדם. בילירובין הוא חומר המיוצר בכבד. אם הוא נמצא ברמה קצת גבוהה, זהו סימן לווריאציה הגנטית שבגללה אנשים רגישים לאירינוטקאן. לעת עתה רוב הרופאים אינם עושים בדיקה שגרתית לווריאציה הגנטית עצמה.
תופעות הלוואי העיקריות של אירינוטקאן הן שלשול חמור וספירת דם נמוכה, אף על פי שאפשריות תופעות נוספות כגון בחילה. סביר שתקבל לפני הטיפול תרופות שתסייענה במניעת בחילות  ובמניעת שלשול. עליך לומר לרופא מיד אם מופיע אצלך שלשול או תופעות לוואי אחרות. יתכן שהרופא לא ימליץ על אירינוטקאן אצל מטופלים קשישים או בעלי בעיות רפואיות חמורות.

אוקסליפלטין (אלוקסטין) (Oxaliplatin, Eloxatin).

תרופה זו ניתנת בדרך כלל בשילוב עם 5-FU ולוקוברין (פרוטוקול הידוע בשם FOLFOX) או עם קפסיטאבין (פרוטוקול XELOX) כקו טיפול ראשון או שני לסרטן המעי הגס והחלחולת בשלב מתקדם.
בתרופה זו משתמשים גם לטיפול מניעתי (אדג'ובנטי) אחרי ניתוח בסרטן בשלבים מוקדמים. אוקסליפלטין ניתן בעירוי לווריד במשך שעתיים, בדרך כלל פעם בשבועיים או פעם בשלושה שבועות.
אוקסליפלטין עלולה לפגוע בעצבים היקפיים (פגיעה הנקראת "נוירופתיה") ודבר זה עלול לגרום לחוסר תחושה, לעקצוץ, ולרגישות גבוהה לקור בגפיים, בעיקר בכפות הידיים והרגליים. אצל רוב המטופלים, תופעות אלה נעלמות אחרי הפסקת הטיפול, אבל במקרים מסוימים נגרם נזק ארוך-טווח לעצבים. אם אתה צריך לקבל אוקסליפלטין, דבר עם הרופאים מראש על תופעות הלוואי, ועליך להודיע להם מיד אם אתה מפתח חוסר תחושה ועקצוץ או תופעות לוואי אחרות.

תופעות לוואי של כימותרפיה.

תרופות כימותרפיות תוקפות תאים המתחלקים במהירות, ומשום כך הן יעילות נגד תאים ממאירים. עם זאת, גם תאים אחרים בגוף, כגון תאי מח העצם, התאים המצפים את הפה ואת המעיים, וזקיקי השיער, מתחלקים במהירות, ובדרך כלל גם תאים אלה נפגעים מכימותרפיה, וזה מה שגורם לתופעות הלוואי.

תופעות הלוואי של כימותרפיה תלויות בסוג התרופות שניתנו ובמינון, ובמשך הזמן שבו ניתנו.

תופעות לוואי כלליות של תרופות כימותרפיות יכולות לכלול:

  • נשירת שיער
  • פצעים בפה
  • אובדן תיאבון
  • בחילה והקאות
  • סיכון מוגבר לזיהומים (בגלל ספירה נמוכה של כדוריות דם לבנות)
  • נטייה לדימומים וחבלות (בגלל ספירה נמוכה של טסיות דם)
  • תשישות (בגלל ספירה נמוכה של כדוריות דם אדומות)


מלבדן יש תופעות לוואי ספציפיות לתרופות מסוימות. תופעות אלה יפורטו בתיאור של כל תרופה ותרופה.
רוב תופעות הלוואי הן קצרות טווח ונעלמות אחרי סיום הטיפול. לעתים קרובות יש שיטות להפחית את תופעות הלוואי. לדוגמה, ניתן לתת תרופות שימנעו או יפחיתו את הבחילה וההקאות. אל תהססו לשאול את הצוות הרפואי האונקולוגי על תופעות הלוואי.
עליך לדווח לצוות הרפואי על כל תופעות הלוואי או השינויים שחלו בגוף בזמן קבלת כימותרפיה, כדי שניתן יהיה לטפל בהם מיד. במקרים מסוימים יש צורך להפחית את מינון התרופה הכימותרפית או לעכב את המשך הטיפול או להפסיקו כדי למנוע החמרה בתופעות הלוואי.
קשישים מצליחים לסבול כימותרפיה לסרטן המעי הגס והחלחולת בצורה טובה למדי. אין סיבה להפסיק טיפול באנשים שמצב בריאותם הכללי טוב רק בגלל גילם.

 


למידע נוסף בנושא, ראו מאמר: סרטן המעי גס – המחלה והדרכים לטפל בה,  לחץ כאן.

מבט חדש על סרטן השחלה: התקדמות רפואית ופתרונות מותאמים אישית

פורסם ב-medpage.

על החידושים האחרונים בתחום האבחון והטיפול בסרטן השחלה וכיצד הם משנים את הפרוגנוזה עבור מטופלות.

עושות כותרות - "שוהים עם היצירה כמו הרגע של האלכימאי"

נגה סלע, אחות אונקולוגית ומטפלת באמנות ביחידה האינטגרטיבית במרכז דוידוף - "אנחנו פוגשים את המטופלים בכל שלבי הטיפול האונקולוגי, במצבים מתקדמים יותר של המחלה וגם בהחלמה, ותומכים בגוף ובנפש, כדי לעבור טוב יותר את הטיפולים".

מעשנים או הפסקתם? כך תדעו אם אתם זכאים לבדיקה הקריטית הזו

התפרסם ב-ynet.

הממשלה אישרה את המלצת ועדת סל הבריאות להוסיף בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות CT במינון קרינה נמוך. איך מתבצעת הבדיקה ומי זכאי לה? המדריך המלא.

סל התרופות 2025: מה בפנים?

התפרסם ב"כמוני". 

עשרות תרופות למחלות כרוניות, טיפולים חדישים לסרטן, בדיקות סקר לסרטן הריאה למעשנים מבוגרים ועוד.

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

התפרסם ב - ynet. 

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ - 3200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר, העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

טיפולים חדשניים במלנומה: "היום יש תקווה גם בשלבים מתקדמים"

התפרסם ב-ynet.

מהם השלבים השונים של המלנומה? מתי נדרש טיפול מונע? ואילו אפשרויות טיפול חדשניות קיימות היום? ד"ר נתנאל אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה בבילינסון, בשיחה על ההתפתחויות האחרונות בטיפול במחלה המורכבת.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

מרכז דוידוף - קורס מיינדפולנס אונליין

8 מפגשים אינטרנטיים

בימי שני 10:00-12:00

החל מ- 21.4.25

יש להירשם מראש, המחיר מסובסד.

חליל האור - חידושים בהשתלות מח עצם מכנס ה-EBMT

מפגש בזום

יתקיים ביום שני, 28.4.25 בשעה 19:30.

האגודה למלחמה בסרטן - יום עיון סרטן השד בחיפה

יתקיים ב - 6.5.25, בין השעות 08:45-13:00, בבית החולים האיטלקי בחיפה.

לחולים, מחלימים ובני משפחה. 

ללא תשלום. יש להירשם מראש.

חליל האור - מפגש בזום בנושא GVHD בעיניים

יתקיים ביום שלישי, 20.5.25, בשעה 20:00

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.