בטיפולי קרינה נעשה שימוש בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה (כמו קרני רנטגן) או בחלקיקים כדי להשמיד תאים ממאירים. זהו חלק מהטיפול בסרטן המעי הגס והחלחולת. טיפולי כימותרפיה יכולים להגביר את יעילות טיפולי הקרינה בחלק מסוגי סרטן המעי הגס והחלחולת, ולכן נותנים בדרך כלל את שני הטיפולים הללו ביחד.
השימוש העיקרי בטיפולי קרינה אצל חולי סרטן המעי הגס נעשה אצל חולים בהם הגידול ממוקם בחלחולת (רקטום). בסרטן החלחולת טיפולי הקרנות ניתנים בדרך כלל כדי למנוע את הישנות (חזרת) הסרטן באגן, המקום בו התחיל הגידול. ניתן לתת אותם לפני הניתוח או אחריו, אבל לאחרונה הרופאים החלו להעדיף טיפול לפני הניתוח, ביחד עם הכימותרפיה. אם הגודל או המיקום של הגידול בחלחולת מקשה על הניתוח, משתמשים לפעמים בהקרנות לפני הניתוח כדי לכווץ את הגידול. טיפול קרינתי ניתן גם כדי לסייע בריסון סרטן החלחולת באנשים שמצב בריאותם אינו מאפשר לנתחם.
שימוש נוסף בטיפולי קרינה אצל חולי סרטן המעי הגס והחלחולת הוא כאשר הגידול הממאיר מחובר לאיבר פנימי או לדופן הפנימית של הבטן. כאשר זה קורה אין המנתחים יכולים להיות בטוחים שהסירו לחלוטין את כל הגידול, ואז יתכן שישתמשו בטיפול הקרנות כדי להשמיד תאים ממאירים שנותרו אולי אחרי הניתוח. בדרך כלל אין משתמשים בהקרנות כדי לטפל בסרטן גרורתי של המעי הגס והחלחולת, משום שתופעות הלוואי מגבילות את המינון שאפשר לתת למטופל.
לעתים משתמשים בהקרנות כדי להקל את התסמינים בחולי סרטן מתקדם הסובלים מחסימת מעיים, דימום או כאבים.
סוגי ההקרנות
ניתן להשתמש בסוגים שונים של טיפולי קרינה לטיפול בסרטן המעי הגס והחלחולת.
רדיותרפיה חיצונית או הקרנה חיצונית (External beam radiation).
בטיפול זה מכוונים אל הגידול קרינה מתוך מכונה שנמצאת מחוץ לגוף ונקראת מאיץ ליניארי (linear accelerator). סוג זה של רדיותרפיה מומלץ בדרך כלל לחולי סרטן המעי הגס.
לפני תחילת הטיפול עורכים הטכנאים מדידות מדויקות כדי לקבוע את הזוויות המתאימות שבהן יכוונו את הקרינה וכדי להחליט מהו המינון המתאים. תהליך זה נקרה סימולציה ("הדמייה") ומבוצעת על ידי מכונת CT יעודית.
רדיותרפיה חיצונית דומה לצילום רנטגן, אבל הקרינה אינטנסיבית יותר. ההליך עצמו אינו כרוך בכאב. כל טיפול נמשך רק דקות אחדות, אם כי זמן ההכנה – מיקום הגוף לקראת הטיפול – גוזל זמן רב יותר. בדרך כלל נותנים טיפולי קרינה 5 ימים בשבוע במשך כ-5-6 שבועות.
רדיותרפיה בגישה לחלל המעי (Endocavitary radiation therapy).
כמו ברדיותרפיה חיצונית, גם הקרנות אלה מבוצעות ממקור קרינה הנמצא מחוץ לגוף. זהו מכשיר שמחזיקים ביד ומכניסים לתוך פי הטבעת. המכשיר מקרין בעוצמה רבה במשך דקות אחדות. על טיפול זה חוזרים עוד 3 פעמים בערך בהפסקות של שבועיים כדי לקבל את המינון המלא. היתרון בשיטה זו היא שהקרינה מגיעה לחלחולת בלי לעבור את העור ורקמות אחרות בבטן, ולכן יש סיכוי שיהיו פחות תופעות לוואי. הדבר מאפשר למטופלים מסוימים, בעיקר קשישים, להימנע מניתוח רדיקלי וקולוסטומיה. בטיפול זה משתמשים רק בגידולים קטנים. לפעמים נותנים ביחד איתו גם רדיותרפיה חיצונית.
בְּרַכיתֵרַפּיה או רדיותרפיה פנימית (Brachytherapy).
בשיטה זו שותלים כופתיות קטנות של חומר רדיואקטיבי ("גרגרים") בתוך הגידול הממאיר או לידו. הקרינה עוברת רק מרחק קטן, וכך מגבילים את ההשפעה על הרקמות הבריאות שמסביב. רדיותרפיה פנימית משמשת לפעמים לטיפול בחולי סרטן החלחולת, בעיקר אלה שמצב בריאותם אינו מאפשר להם לעמוד בניתוח לצורך ריפוי. בדרך כלל זהו הליך חד פעמי ואינו דורש ביקורים יומיים במשך שבועות.
תופעות הלוואי של טיפולי קרינה.
אם אתם עומדים לקבל טיפולי קרינה, חשוב לדבר עם הרופאים לפני כן על תופעות הלוואי האפשריות, כדי שתדעו למה לצפות. תופעות לוואי אפשריות לטיפול קרינה בסרטן המעי הגס והחלחולת עלולות לכלול:
• גירוי בעור במקום שבו התמקדה הקרינה
• בחילה
• גירוי בחלחולת, שעלול לגרום לשלשול, לכאבים בזמן יציאות, או לדם בצואה
• הפרעה בשליטה בפעולת המעיים
• גירוי בכיס השתן, שעלול לגרום להשתנה תכופה, לצריבה בזמן מתן שתן, או לדם בשתן
• תשישות
• בעיות מיניות (אין-אונות אצל גברים וגירוי בנרתיק אצל נשים)
רוב תופעות הלוואי ייחלשו אחרי סיום הטיפולים, אבל בעיות כגון גירוי בחלחולת ובכיס השתן עלולות להמשך. בחלק קטן מהחולים גירויים אלה עלולים להיות בלתי הפיכים. אם התפתחו אצלכם תופעות לוואי אלה או אחרות, דברו עם הרופא כדי שניתן יהיה לנקוט צעדים להפחית אותם או להקל עליכם.