הסרטן והטיפול בו עלולים לגרום לכל מיני תופעות לוואי. אולם הרפואה התקדמה מאוד בשנים האחרונות בהפחתת הכאב, הבחילה וההקאות, הזיהומים, התשישות, ותופעות לוואי אחרות של הטיפול נגד סרטן. טיפולים רבים כיום הם פחות אינטנסיביים מבעבר, אבל יעילים באותה מידה. בדרך כלל יש לרופאים שיטות רבות להקל על החולה כאשר תופעות כאלה מתרחשות.
הפחד מתופעות הלוואי שכיח אחרי אבחנה של סרטן, אבל כדאי לך לדעת שהצוות הרפואי יקדיש תשומת לב רבה למניעת תופעות הלוואי ולהפחתת חומרתן. לפני תחילת הטיפול, דברי עם הרופא על תופעות הלוואי האפשריות של הטיפול הספציפי שאת תקבלי. תופעות אלה תלויות במגוון גורמים, כולל סוג הסרטן, מיקומו, תכנית הטיפולים (כולל משך הטיפול והמינון) ומצב בריאותה הכללי של החולה.
שאלי את הרופא אילו תופעות לוואי סביר שיהיו אצלך (ואילו לא), מתי הן עלולות להופיע ואיך יטפל בהן הצוות הרפואי אם אכן יתרחשו. אל תשכחי לספר לרופא על תופעות לוואי שהרגשת בזמן הטיפול ואחריו.
מידע נוסף (בעברית) ניתן למצוא באתר שלנו בפרק "התמודדות עם תופעות לוואי" .
אתר עמותת אחת מתשע מספק מידע מקיף בנושא בפרק "תופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים".
בנוסף לתופעות הלוואי הגופניות תהינה מן הסתם גם תופעות פסיכוסוציאליות (נפשיות וחברתיות).
קראי עוד על החשיבות שבטיפול בצרכים אלה כאן Coping With Cancer (באנגלית), ומידע בעברית תוכלי למצוא באתר שלנו, "התמודדות של חולה ומשפחתו עם מחלת הסרטן".
מידע נוסף על השפעות מאוחרות (late effects) או על תופעות לוואי ארוכות-טווח תוכלי למצוא בפרק אחרי הטיפול וכדאי גם לשוחח עליהן עם הרופא.
Translated with permission from American Society of Clinical Oncology®.
© American Society of Clinical Oncology, 2009. All rights reserved.
The editors and ASCO are not responsible for errors or omissions in translations.