הכותבת היא דר' שגית משולם דרזון, רופאה בכירה ומנהלת תחום הכירורגיה המשחזרת של השד בבי"ח בילינסון , מעודכן לינואר 2021 .
כריתת שד בין אם מלאה או חלקית היא חוויה קשה ולעיתים אף טראומתית לכל אשה. מעבר לקושי הפיזי הטמון בכל ניתוח תחת הרדמה כללית לצד תקופת החלמה לא פשוטה קיים גם הקושי הנפשי שכרוך בניתוח. נשים רבות מדווחות על פגיעה בתחושת הנשיות והמיניות שלהן. שחזור שד יכול לסייע לך להשיב את תחושת השלמות הגופנית והנפשית.
שחזור שדיים יכול להתבצע מיידית בזמן כריתת השד וכן יכול להתבצע בשלב מאוחר, לאחר ההחלמה מכריתת השד.
קיימים שני מסלולים עיקריים לשחזור שד. אין מסלול אחד שהוא שעדיף מהשני ויש להתאים את סוג הניתוח לכל אישה באופן הייחודי לה. המפתח לשביעות רצון גבוהה מהניתוח טמון בהתאמה בין סוג הניתוח למבנה הגוף של האישה, לרקע הרפואי שלה ולאורח חייה.
-
שחזור עם שתלי סיליקון - זהו ניתוח שמתאים יותר לנשים רזות יחסית עם שד שאינו גדול ונפול במיוחד וכן לנשים שלא עברו טיפולי הקרנות קודם לניתוח. בזמן ניתוח הכריתה מרוקן הכירורג את השד מתוכנו ומשאיר את מעטפת העור של השד ללא פגע. עם סיום ריקון השד מתוכנו מחליף הכירורג הפלסטי את רקמת השד שהוסרה בשתל סיליקון בגודל ובצורה המתאימים ביותר למבנה הגוף של האשה ולגודל וצורת הצד השני. לצורך השחזור עם שתל סיליקון בזמן הכריתה יש צורך ביריעה מיוחדת הנקראת "אלודרם" אשר עוטפת את השתל בחלקו התחתון ומסייעת בעיצוב השד המשוחזר.
אלודרם הוא בעצם עור אנושי שעבר תהליך ארוך של הוצאת כל התאים ממנו והפיכתו ליריעה של רקמת חיבור סטרילית. השרייתו במים פיזיולוגים בזמן הניתוח הופכת אותו לאלסטי מאד. הוא מחובר לחלקו התחתון של שריר החזה ומגדיר יפה את הקוטב התחתון של השד המשוחזר. האלסטיות שבו מאפשרת הכנסת שתל סיליקון מלא כבר בזמן ניתוח הכריתה.
בנשים מסויימות, לא ניתן לבצע השחזור עם שתל הסיליקון הסופי בזמן הכריתה ויש צורך בניתוח שחזור שד בשני שלבים. בשלב ראשון, הוא שלב כריתת השד, מוכנס מותחן רקמות אל מתחת לשרירי החזה. מותחן הרקמות הוא מעין בלון ריק. תפקידו למתוח את עור השד ולאפשר בסופו של תהליך הכנסה של שתל סיליקון קבוע.
שבועיים לאחר הניתוח האשה מגיעה למרפאה לצורך ניפוח המותחן. מים פיזיולוגים מוזרקים דרך פומית קטנה שנמצאת ע"ג המותחן. לאחר מספר ניפוחים, בתדירות של אחת לשבועיים, המותחן מגיע לגודל הרצוי. בשלב זה המותחן מוסר בחדר ניתוח בניתוח קצר ובמקומו מוכנס שתל סיליקון קבוע.
-
שחזור עם רקמות עצמוניות מגוף האשה - שחזור מסוג זה מתאים יותר לנשים מלאות יותר עם שד גדול וכן לנשים שעברו הקרנות בעברן. בניתוח מסוג זה נלקח עור ושומן ממקום אחר בגוף ומועבר לבית החזה, לאיזור הניתוח שם הוא מעוצב ליצירת שד חדש. סוג זה של ניתוחים הוא ארוך יותר עם החלמה ממושכת יותר ומערב איזור נוסף של הגוף בניתוח. דופן הבטן התחתונה הוא האיזור המועדף ללקיחת עור ושומן. שומן דופן הבטן יכול להחליף בצורה הטובה ביותר את רקמת השד כך שהשד המשוחזר כמעט וזהה לשד המקורי במרקם ובצורה. יתרון נוסף הטמון בניתוח הוא שבנוסף ליצירת השד מוסר העור והשומן העודף מהבטן בדומה למתיחת בטן אסתטית. עם סיום הניתוח מתקבלת צלקת רוחבית מצד לצד בבטן התחתונה בדומה לצלקת של מתיחת בטן.
קיימות שתי שיטות ניתוחיות להעברת העור והשומן מהבטן:
* (TRANSVERSE RECTUS ABDOMINIS MUSCLE FLAP (TRAM FLAP
העור והשומן מועברים מדופן הבטן דרך תעלה תת עורית אל איזור השד ביחד עם שריר אחד משרירי הבטן שמעביר דרכו את כלי הדם הנחוצים לרקמה.
* (DEEP INFERIOR EPIGASTRIC PERFORATOR FLAP (DIEP FLAP
טכניקה חדישה יותר, המיושמת בבי"ח בילינסון, הדורשת התמקצעות מיוחדת. בשיטה הזו העור והשומן נלקחים מדופן הבטן ביחד עם כלי הדם המזינים אותם, וזאת מבלי לפגוע בשרירי הבטן. הרקמה מנותקת מדופן הבטן ומועברת למעלה ליצירת שד חדש תוך חיבור כלי דם קטנים, בקוטר של מילימטר אחד עד שניים, בטכניקה הנקראת מיקרוכירורגית היות והיא דורשת מיקרוסקופ.
ייחודה של השיטה הוא בכך שהיא אינה דורשת הקרבה של אחד משרירי הבטן לצורך הניתוח.
LATTISSIMUS DORSI MUSCULOCUTANEOUS FLAP
בנשים רזות במיוחד, ללא עודפי עור ושומן בבטן, שלא יכולות לעבור שחזור עם שתל סיליקון בשל טיפולי הקרנות בעברן, האפשרות העדיפה לשחזור השד היא עם עור ושריר הנלקח מהגב. הרקמה מועברת מאיזור הגב דרך תעלה בבית השחי לקדמת החזה ליצירת שד. במרבית המקרים אין בגב די שומן ליצירת שד ולכן יש צורך במרבית המקרים בתוספת של שתל סיליקון תחת הרקמה למתן נפח נוסף. עם סיום הניתוח מתקבלת צלקת בצד הגב אך אין עיוות נראה לעין במראה הגב.
באשר לשחזור הפטמות:
שחזור פטמות מתבצע כשלושה חודשים לאחר שחזור השד. מדובר בפרוצדורה פשוטה, בת כעשר דקות, תחת הרדמה מקומית, באשפוז יום, בה אנו מרימים פיסת עור בצורת תלתן במרכז השד. מסובבים את שלושת עלי התלתן כך שיתנו מבנה תלת ממדי של פטמה. הצבע הכהה יותר של העטרה בד"כ משוחזר על ידי קעקוע הנעשה על ידי מקעקעת רפואית. שחזור הפטמה והעטרה מקנים לשד את מראהו הסופי ומסתיר חלק גדול מהצלקת הניתוחית.
תהליך ההחלמה
תוכלי לחזור לעבודה בדרך כלל כשבועיים- שלושה לאחר שחזור שד עם שתלי סיליקון וכארבעה עד ששה שבועות לאחר שחזור עם רקמות שלך. דר' משולם-דרזון ממליצה למטופלות שלה לאחר שחזור שד לקחת לפחות שבועיים של מנוחה בבית ע"מ להאיץ את תהליך ההחלמה ולהגיע לתוצאות האידיאליות.
בחודש הראשון יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת והרמת משאות כבדים. אם יש לך ילדים קטנים תזדקקי לסיוע בטיפול בהם.
בשחזור עם שתלי סיליקון מומלץ ללבוש חזיית ספורט תומכת לכל היממה למשך חודש ימים.
סיבוכים שיתכנו בניתוח שחזור שדיים
כל ניתוח טומן בחובו סיכון מסוים ולכן יש חשיבות בבחירת כירורג מנוסה בתחום שחזורי שד.
בשחזור עם שתלי סיליקון:
-
דימום יתר היכול לגרום לנפיחות וכאב.
-
זיהום סביב השתל - אנטיביוטיקה מניעתית בשבוע שלאחר הניתוח תפחית הסיכון לסיבוך זה. יחד עם זאת במקרים נדירים כאשר הזיהום חודר לאזור השתל, יש צורך בהוצאת השתל והמתנה של מספר חודשים טרם הכנסת שתל חדש.
-
התכווצות קופסית - יצירה של מעטפת צלקתית נוקשה סביב השתל שמקנה לשד מרקם נוקשה. תופעה זו שכיחה בייחוד לאחר טיפולי הקרנות.
בשחזור עם רקמות שלך:
במידה והשחזור הוא מדופן הבטן, מתקבלת צלקת רוחבית בבטן התחתונה הדומה לצלקת המתקבלת לאחר ניתוח אסתטי למתיחת בטן. הצלקת יכולה להיות רחבה מהרגיל. יתכנו סיבוכים של חולשת דופן הבטן, ולעיתים נדירות בקע (הרניה).כן קיים סיכון של 1-5% לכשלון של השחזור כיון שהרקמה המועברת לא תקבל די אספקת דם.
במידה והרקמה נלקחת מהגב, נותרת צלקת בגב שיכולה להיות רחבה מהרגיל, תתכן הצטברות נוזל באזור הגב. בד"כ לקיחת השריר מהגב אינה גורמת לחולשה או לירידה בתפקוד למעט נשים העוסקות בפעילות ספורטיבית תחרותית. כשלון של השחזור הוא מאד נדיר בסוג זה של שחזור שד.
שיעור הסיבוכים הוא גבוה יותר בנשים מעשנות סוכרתיות. תוכלי להפחית את שיעור הסיבוכים ע"י מעקב קפדני אחר ההנחיות של הרופא המטפל.
עיצוב השד לאחר כריתה חלקית
בכעשרים עד שלושים אחוזים מהמקרים, הוצאת גוש מהשד או כריתה חלקית של השד יכולה להביא לעיוותים משמעותיים בצורת השד. כמו כן יתכנו הבדלים ניכרים בין הצד המנותח לצד השני. במצבים בהם הגוש המוסר הוא גדול ביחס לרקמת השד הנותרת או כאשר הגוש הוא במיקום בעייתי (צמוד לפטמה או בחלקו התחתון של השד) שיתופו של פלסטיקאי בתהליך צפוי למנוע את העיוותים הצפויים ואף לתת לשד צורה טובה יותר מזו שהייתה טרם הכריתה.
ניתוחים אלו נקראים ניתוחים אונקופלסטים והם מצריכים מידה רבה של יצירתיות והתאמה של הניתוח למקרה הספציפי- לגודל הגידול, למיקומו על גבי השד, לגודל וצורת השד ולמבנה הגוף של האישה. מעורבותו של הפלסטיקאי צריכה להיות מוקדמת ככל האפשר, כבר בזמן האבחנה וההחלטה בדבר הניתוח.
הניתוח
עיצוב מחדש של רקמת השד הנותרת - במצבים בהם השד אינו קטן מדי (CUP Bׁ גדול ומעלה), להשתמש בטכניקות הלקוחות מתחום ניתוחי הרמה והקטנת שדיים ע"מ לעצב מחדש את רקמת השד הנותרת לאחר כריתת הגוש. כך מקבל השד מראה מעוצב ומורם יותר. הצלקות המתקבלות הן בדומה לניתוח הרמת שדיים אסתטי: צלקת סביב העטרה וצלקת היורדת מתחתית העטרה לכיוון הקפל התת שדי.
תוספת נפח לשד - במצבים בהם השד קטן (CUP Bׁ קטן ומטה) ואין די רקמת שד שתשאר לאחר הוצאת הגוש לצורך עיצוב השד מחדש ויש צורך בתוספת של נפח לשד. ניתן להחליף את הנפח החסר לאחר הוצאת הגוש ברקמת עור ושומן של האשה עצמה הנלקחת מאיזור הגב או מהאיזור שתחת השד. במידה ולא צפויות הקרנות לאחר הוצאת הגוש ניתן להשלים הנפח החסר על ידי שתל סיליקון קטן.
ניתוח השד השני - לאחר הוצאת הגידול מהשד האחד וסיום עיצובו של השד, בד"כ יש צורך לבצע ניתוח אסתטי של הצד השני על מנת להגיע לסימטריה מלאה. הניתוח יכול להיות הגדלת השד השני, הקטנה שלו או הרמה שלו.
קישור למרפאת כירורגיה משחזרת של השד , בי"ח בילינסון