כתיבה: שרה גרדין (לשעבר אחות ביחידה לטיפול בקרינה, מרכז דוידוף).
הערות מומחה: ד"ר דרור לימון , מנהל מכון הקרינה, מרכז דוידוף, בי"ח בילינסון.
מעודכן לשנת 2022
טיפול בקרינה לשד ניתן כטיפול משלים לניתוח כריתה מלאה (mastectomy) או כריתה חלקית (lumpectomy). במידה ויש צורך בטיפול כימותרפי, הקרינה תתבצע בסיומו.
המטרה במקרים אלה היא להשמיד את כל תאי הסרטן שאולי נותרו באזור שנותח ולהפחית את הסיכוי לצמיחתם המחודשת. לעיתים כאשר הגידול גדול במיוחד ניתנת הכימותרפיה ולעיתים אף הקרינה עוד טרם הניתוח במטרה לצמצם את הגידול.
רדיותרפיה חיצונית היא שיטת הקרינה המקובלת ביותר בטיפול בסרטן השד.
רדיותרפיה = טיפול קרינתי - זהו טיפול בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה (קרינת רנטגן או קרני X) שנועדו להרוס תאים ממאירים. הטיפול בקרינה ניתן באמצעות מכשיר הנקרא מאיץ קווי. המכשיר ממוקם במרחק מה מהגוף ומזכיר צילום רנטגן שיגרתי. טיפול זה ניתן בשכיבה על מיטת הטיפולים,במהלכו לא מרגישים את הקרינה והטיפול אינו כואב.
במידה והרופא המטפל בך החליט על הצורך בטיפול בקרינה (רדיותרפיה) תוזמני לביקור אצל רופא ביחידת הקרינה, כעבור זמן מה תוזמני לתהליך התכנון הנקרא סימולציה וכולל ביצוע סריקת CT של אזור הטיפול. כשבוע שבועיים לאחר ביצוע הסימולציה יתחיל הטיפול הקרינתי עצמו.
סימולציה - לפני תחילת הטיפול הקרינתי יש צורך לתכנן את הטיפול. תחילת התהליך בביצוע סימולציה עם סריקת CT של אזור הטיפול ומבוצע באמצעות מכשיר CT ייעודי. במהלך הסימולציה תקבע תנוחת השכיבה, ויבוצעו סימונים בסמוך לאזור הטיפול. מטרת התכנון היא לאפשר את כיוון מכונת הקרינה תמיד לאותו מקום בגוף, תוך צמצום הקרנת אזורים סמוכים. סימון האזור נעשה באמצעות נקודות קעקוע קטנות על גופך. הנקודות כמעט בלתי נראות אך קבועות. תהליך הסימולציה מבוצע על ידי רנטגנאי ריפוי, נמשך כמחצית השעה ולעיתים אף יותר והוא אינו כרוך בכאב.
מומלץ להגיע עם בגדים נוחים, עדיף בשני חלקים (חצאית וחולצה, מכנסיים וחולצה).
בקרינה לשד שמאל משתמשים בשיטות להרחקת הלב משדה הקרינה באמצעות עצירת נשימה בשאיפה עמוקה. תקבלי הדרכה ייעודית לתהליך זה.
לאחר ביצוע הסימולציה, תכנון הטיפול עובר לרופא המטפל, אשר מסמן על תמונות ה-CT את אזור הטיפול ואת האיברים הסמוכים, עליהם מעוניינים להגן. התכנון עובר בשלב הבא לפיזיקאים הרפואיים, אשר מתרגמים את ההנחיות הרפואיות לפעולות מכשיר הקרינה ומחשבים את בליעת הקרינה ופיזורה בגופך. לאחר סיום החישובים, התוצאה המתקבלת עוברת הליך של אישור רפואי ופיזיקאי, טרם מתן הטיפול בפועל.
הטיפול – במהלך הטיפול תתבקשי לשכב בתנוחה זהה לזו ששכבת בזמן התכנון (הסימולציה), לאחר כיוון המכשיר יעזבו רנטגנאי הריפוי את חדר הטיפול ויצפו בך בטלוויזיה במעגל סגור. הטיפול נמשך מספר דקות אולם התהליך כולו נמשך כ– 10 – 15 דקות.
טיפול בקרינה ניתן 5 ימים בשבוע, מיום א' עד ה'. מספר הטיפולים בקרינה לשד נע בין 5 – 30 (שבוע – 6 שבועות), ההחלטה על מספר הטיפולים נקבעת על ידי האונקולוג הקרינתי.
שיטת טיפול זו אינה עושה אותך "לרדיואקטיבית" ועל כן גם אינה מונעת ממך מפגש עם אנשים אחרים, כולל ילדים.
תופעות הלוואי העיקריות של טיפול בקרינה לשד כוללות עייפות ותגובה בעור.
התגובה בעור מתבטאת באודם בדרגות שונות. לעיתים גרד או צריבה באזור הקרינה. בדרך כלל השינויים בעור חולפים בהדרגה עד כשנה לאחר סיום הטיפול בקרינה.
הצוות המטפל ידריך אותך כיצד לנהוג ולטפל בעור במהלך הטיפול הקרינתי.
ההמלצות המקובלות הן:
*רחצה במים פושרים וסבון תינוקות וייבוש עדין .
*להימנע מקומפרסים חמים או קרים באזור הטיפול (ניתן קומפרסים עם מים פושרים).
*אם יש צורך להסיר שיער באזור בית השחי מומלץ באמצעות מכשיר חשמלי.
*ניתן להשתמש בדאודורנט ללא אלומיניום וללא אלכוהול.
*להימנע מחיכוך של חזיות עם ברזלים או תפרים מיוחדים.
*למרוח משחה על פי הנחיות הצוות.
*אם הופיעו תגובות בעור אלו יחלפו בהדרגה. התגובה החריפה עשויה לחלוף לרוב לאחר שלושה עד ארבעה שבועות ולעיתים אף יותר.
*תחושת העייפות תחלוף גם היא בהדרגה במשך מספר חודשים.
למידע נוסף, ראו עלון מידע מאת צוות היחידה לרדיותרפיה (קרינה), לחץ כאן.
גישות נוספות בטיפול קרינתי לשד:
Accelerated Partial Breast Irradiation (APBI)
שיטה לקרינה ממוקדת באזור כריתת הגידול בלבד (Lumpectomy bed) ולא לשד כולו.
הקרינה ניתנת לשטח מצומצם ובשל כך ניתן לתת מינון קרינה גבוה יותר בזמן קצר יותר. שיטה זו בשימוש מצומצם ומתאימה למספר מועט של מטופלות.
ברכיתרפיה לאזור השד
ברכיתרפיה הינה שיטה נוספת למתן טיפול בקרינה. בשיטה זו מכניסים לאזור כריתת הגידול מקורות קרינה רדיואקטיביים (בניגוד לטיפול קרינתי רגיל, בו מקור הטיפול נמצא מחוץ לגוף המטופל).
השיטה מתאימה בעיקר לגידולים בשלב מוקדם של סרטן השד, יתרונה בכך שהיא חוסכת מהאישה מספר שבועות של טיפול קרינתי.
טיפול בקרינה תוך ניתוחי - Intraoperative Radiation Therapy (IORT)
במקרים מסויימים, טכניקת IORT מאפשרת מתן מנת הקרינה הנדרשת לטיפול במנה אחת במהלך הניתוח, לאחר הסרת הגידול מהשד. היתרון של השיטה הוא טיפול מיידי בתאי סרטן ומניעת שגשוגם וסיום הטיפול בקרינה תוך זמן קצר. הטיפול הינו מדוייק וחושף שטח קטן של השד לקרינה, מאחר ומכסה את אזור הכריתה בלבד.
שיטת טיפול זו עדיין לא מהווה רוטינה טיפולית בקרינה לשד ונמצאת בשימוש במרכזים מסוימים בלבד.
External Beam Radiation Therapy (EBRT)
זהו הטיפול הקרינתי החיצוני, השגרתי. בטיפול זה נעשה שימוש במאיץ הקווי. בכל המקרים נעשה שימוש בטיפול מבוסס IGRT - Image Guided Radiation Therapy. במקרים מורכבים, ניתן להשתמש גם בטכניקות תכנון מתקדמות דוגמת:
IMRT - Intensity Modulated Radiation Therapy
VMAT - Volumetric Modulated Arc Therapy
שיטות אלו מאפשרות מתן טיפול בצורה מדויקת ביותר במינונים גבוהים יותר ולזמן קצר יותר, תוך הגנה על האיברים הבריאים, בייחוד בקרינה לשד השמאלי (בו נדרשת הגנה על הלב).
חשוב לציין כי קיים עניין הולך וגובר בגישות טיפול אלו אולם הן אינן מהוות עדיין חלק מהרוטינה הטיפולית, מאחר והן מורכבות וחושפות לעיתים אזור נרחב יותר בגוף למנת קרינה נמוכה. ברוב הגדול של המקרים ניתן לתת את הטיפול הקרינתי החיצוני והשגרתי, בצורה יעילה ובטוחה מבלי להשתמש בטכניקות אלו.