לוגו משולב

אמצעי אבחון

 

במידה ויש לך תסמינים שעלולים להוות סימן לסרטן השד, עליך לפנות לרופא בהקדם. לאחר שישאל אותך כמה שאלות ויערוך בדיקה גופנית, אפשר שירצה לערוך בדיקות נוספות, כמו הבדיקות הרשומות להלן.

 

בדיקות דימות

 

ממוגרפיה: צילום המדגים את פנים השד.

 

הממוגרפיה הינה בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן השד. הבדיקה משמשת גם כבדיקת סקר (כאמצעי לגילוי מוקדם) ו/או כאשר מופיעים סימנים המחשידים לנוכחות גידול סרטני כגון: גוש במישוש, הפרשה מהשד ועוד..

תשובה תקינה של בדיקת ממוגרפיה תלווה בדרך כלל בהנחיה לשוב ולבצע בדיקה חוזרת בהתאם להמלצת הרופא המטפל .

 

במידה ובדיקת הממוגרפיה נעשתה בעקבות גילוי / אבחון גוש יש לברר את טיבו של הגוש באמצעות בדיקות נוספות וזאת בהתאם לשיקול דעתו של הרופא (ייתכן ותופני לבדיקות נוספות למרות שבדיקת הממוגרפיה יצאה תקינה).

 

ממוגרפיה הינה בדיקה יעילה לנשים מעל גיל 50, אשר אצלן רקמת השד יותר שומנית ופחות בלוטית. נשים צעירות הנמצאות עדיין בגיל הפוריות ייתכן ויופנו לבדיקות נוספות (בגלל מבנה רקמת השד) כמו אולטרסאונד, MRI  וכו'....

 

בדיקת ממוגרפיה תקינה אינה שוללת המצאות מחלת סרטן השד.

ממוגרפיה אינה יכולה להראות לבטח אם יש או אין סרטן. במידה והממוגרפיה אינה תקינה , מתחייב בירור המשכי הכולל הוצאת דגימה מרקמת השד ובדיקתה במיקרוסקופ. דגימה כזו נקראת ביופסיה (בהמשך).

 

אולטרסאונד (סונר) שד: שימוש בטכנולוגיית סריקה על קולית לבדיקת רקמות רכות.

 

אולטרסאונד היא בדיקה נוספת ו/ או משלימה את בדיקת הממוגרפיה (עפ"י שיקול רפואי) .

בבדיקת אולטראסאונד משתמשים בגלי קול כדי להדגים את השד ובלוטות בית השחי. גלי הקול מהדהדים, ההד נקלט במחשב ונוצרת תמונה על מסך המחשב.

בדיקה זו  יכולה למשל, לסייע להבחין בין גוש ציסטי (המכיל נוזל) לבין גוש מוצק.

 

 

סריקה על ידי  תהודה מגנטית - MRI:

(Magnetic Resonance Imaging)

 

סריקות MRI מתבצעות בנוסף לממוגרפיות כאמצעי לגילוי מוקדם אצל נשים הנמצאות בסיכון גבוה לסרטן השד, כגון נשים צעירות ו/ או נשאיות גנטיות.

כמו כן משתמשים בבדיקה  כאשר בבדיקות ההדמיה האחרונות נמצא ממצא אשר לא ברור טיבו.

 

בסריקת MRI משתמשים במגנטים חזקים במקום בקרני רנטגן. לפני הסקירה מזריקים לעתים קרובות חומר ניגוד בשם גדוליניום לתוך הווריד כדי להבליט את הפרטים(הזרקת גדוליניום מותנית בתפקודי כליה תקינים).

בדיקת  MRI עשויה להמשך זמן רב – לפעמים עד שעה. במהלך הבדיקה עלייך לשכב בתוך מקום צר. הליך זה לעיתים קשה לאנשים הסובלים מחרדה במקומות סגורים. המכונה משמיעה קולות חבטה רמים שעלולים להעיק מעט. בחלק מהמרכזים הרפואיים יינתנו אוזניות עם מוסיקה כדי לחסום את הרעש. שימוש בדמיון מודרך יכול לסייע להפחתת הקושי.

 

 

 

דקטוגרפיה (נקראת גם גלקטוגרפיה):

 

 

זהו סוג מיוחד של צילום רנטגן שיכול לסייע לגלות את הסיבה להפרשה מהפטמה.  לצורך הפעולה מוחדרת דרך הפטמה צינורית פלסטיק דקה לתוך פתח צינורית החלב. מזריקים צבע כדי לסמן את צינורית החלב בצילום רנטגן וכך ניתן לראות אם יש גידול בתוך הצינורית. אם יש הפרשה, ניתן לבדוק את הנוזל המופרש לגילוי תאים ממאירים.

 

קיימות בדיקות נוספות אשר יוכלו לסייע בידי הרופא לקבל תמונה ברורה יותר על מצבך. הרגישי חופשייה לבקש מהרופא הסבר מפורט על כל בדיקה.

 

ביופסיה

 

ביופסיה מבוצעת כאשר בדיקות אחרות מעלות חשד לסרטן השד. הדרך היחידה לדעת בוודאות האם מדובר בסרטן היא דרך דגימת תאים מהממצא החשוד.
קיימות צורות שונות לקבל מידע על תאי הרקמה:

 

ביופסיית מחט דקה (Fine needle aspiration, FNA):

 

בבדיקה זו משתמשים במחט חלולה דקה כדי לשאוב נוזל או תאים מהגוש. זוהי בדיקה מהירה ופשוטה. הדגימה נשלחת למעבדה לבירור ואבחון סוג התאים.

חסרונה של הבדיקה היא העובדה שהתשובה הניתנת מתייחסת רק להיעדר /נוכחות תאים ממאירים. לרוב, אין ביכולתה לאפיין את סוג התאים והמרכיבים הביולוגיים שלהם.

 

ביופסיית ליבה (מחט עבה)  True Cut Biobsy  / Core Needle Biobsy   

 

במקרה של גוש ברור, משתמשים  בבדיקה זו במחט  עבה יותר.  כדי להוציא 3 עד 5 קטעי רקמה,  את הביופסיה עושים בהרדמה מקומית .הבדיקה מתבצעת בדרך כלל תחת סונר (אולטרסאונד).

 

ביופסית מחט עבה בסיוע ואקום (MAMMOTOMEׂ)

 

בדיקה זו מתבצעת במידה והגוש או הסתיידויות נצפו רק בממוגרפיה ולא בסונר (אולטרסאונד).

זוהי ביופסית מחט המיועדת להוצאת דגימה מהשד, הדיקור נעשה בהרדמה מקומית תחת ממוגרפיה(כך ניתן לכוון למקום הנכון).

 

 

ביופסיה ניתוחית/פתוחה (Surgical Biopsy)

 

לפעמים יש צורך בניתוח כדי להוציא את כל הגוש או חלקו. מטרת הבדיקה להוציא כמות רבה יותר של הרקמה החשודה ולאפשר את אפיונה. על פי רוב הדבר נעשה במסגרת אשפוז יום של בית החולים  בהרדמה מקומית (מסביב לאזור הגוש). את הדגימה שולחים לבדיקה פתלוגית לקביעת האבחנה הסופית הקובעת האם יש צורך בהמשך טיפול כלשהו.

 

בדיקת הביופסיה בפתולוגיה:

 

בדיקת חתך קפוא (frozen section)

 

לעיתים נעשית בדיקת רקמות הממצאים תוך כדי הניתוח. הגוש שנכרת מוקפא (ולכן נקרא חתך קפוא) ונבדק במיקרוסקופ.

החיסרון של בדיקת חתך קפוא הוא מידת המהימנות ולכן נחשבת לתוצאה ראשונית בלבד.

 

שאלי את הרופא איזה סוג של ביופסיה תעברי ולמה עליך לצפות במהלך הבדיקה ואחריה.

 

את הרקמה שהוצאה בביופסיה בוחנים במיקרוסקופ במכון הפתולוגי כדי לראות אם היא שפירה (לא סרטנית) או ממאירה.
במידה ומדובר בסרטן, תבוצענה בדיקות נוספות במעבדה הפתולוגית (לגידול עצמו) על מנת לקבוע את הסוג והמאפיינים של הגידול.

 

א. GRADE דירוג השלבים בסרטן השד

 

הביופסיה תסייע לקבוע את דרגת (GRADE) הגידול בסקלה שבין 1 עד 3.  

דירוג התאים מתייחס למידת הדמיון של התא הגידולי לתא המקורי. נהוג לחשוב שמידת דמיון תאית נמוכה מעידה על יכולת התחלקות מהירה יותר.

 

ב. KI67 - בדיקה לרמה של חלבון זה מבוצעת בחלק מהמרכזים. KI67 הינו חלבון הנמצא בגרעין התא. רמה גבוהה של חלבון זה עשויה להעיד על קצב התחלקות תאית. כמו ה GRADE, גם מדד זה כשלעצמו אין ביכולתו לקבוע החלטה טיפולית.

 

ג. P53 – חלבון אשר תפקידו להתערב בתהליך התחלקות התא ולגרום להפסקת התחלקות של תאים לא תקינים. מוטציה בחלבון זה ורמה גבוהה שלו מעידים על אופיו של הגידול.

 

ד. בדיקת קולטנים הורמונאליים

 

קולטנים להורמונים הם חלבונים הנמצאים על מעטפת התא או בתוך התא, אשר יכולים לקשור את עצמם להורמונים המגיעים עם זרם הדם. אסטרוגן(ER) ופרוגסטרון ( PR) הם הורמונים הנקשרים לעתים קרובות לקולטנים ומזינים את צמיחתם של גידולי סרטן השד. בדגימת ביופסיה אפשר לבדוק אם יש בגידול קולטנים לאסטרוגן ו/או פרוגסטרון. אם כן, אומרים על הגידול שהוא חיובי ל-ER או חיובי ל-PR.  מרבית מחלות סרטן השד מבטאות נוכחות לקולטנים ואז ניתן לטפל בגידול עם טיפול אנדוקריני ("אנטי הורמונלי").

 

ה. בירור HER2/neu

 

בכחמישית מכל גידולי סרטן השד  נמצא שהגידול נושא עודף של חלבון הנקרא HER2/neu. גידולים המכילים רמות גבוהות של חלבון זה נקראים "חיוביים ל-HER2". גידול מסוג זה נוטה לגדול ולהתפשט מהר יותר מסוגים אחרים של סרטן השד, ולכן במרבית המקרים תידרש התערבות של כימותרפיה יחד עם תרופות ביולוגיות המדכאות חלבון זה.

יש לבצע בדיקת HER2/neu לכל החולות המאובחנות לראשונה עם סרטן שד. בסרטן המתבטא ביתר-HER2 ניתן לטפל בעזרת תרופות המתמקדות בחלבון הזה, כמו הרצפטין ולפטיניב.

 

 

אפיון גנטי של הגידול (בדיקות גנטיות לבחירת הטיפול המשלים)

 

מחקרים  הראו שבדיקת התבניות של מספר גנים בגידול עצמו (להבדיל מבדיקת נשאות גנטית תורשתית) יכולה לסייע כדי לקבוע מה הסיכוי להישנות גרורתית (חזרה)  של המחלה עם או בלי טיפול כימי. כיום עומדות לרשותנו שתי בדיקות כאלה, כל אחת בודקת סדרות אחרות של גנים: Oncotype DX® ו-MammaPrint®. ("אונקוטייפ" ו"מאמא פרינט") .

 

למידע נוסף בחוברת "סרטן השד" של האגודה למלחמה בסרטן (ראה פרק "דרכי האבחון"), לחץ כאן.

 

מחקר ישראלי פורץ דרך: שילוב של שתי תרופות מאריך חיי חולי סרטן דם

תוחלת החיים של החולים במחלה לפני הטיפול היתה חודשים בודדים. לפי המחקר החדש, לאחר 18 חודשי מעקב, הטיפול שמר על יעילותו אצל כ-86% מהמטופלים. אצל 70% מהמטופלים, המחלה לא התקדמה כלל לאחר שנה וחצי.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

אנחנו חיים בתקופה משמעותית מאד בכל הקשור לטיפול בגרורות בכבד

התפרסם בהארץ.

בזכות הגישה המשולבת הכוללת טיפולים תרופתיים, ניתוחים וטכנולוגיות חדשניות, גרורות לכבד אינן גזר דין מוות.

גילה שיש לו גידול במוח - והתחיל לרוץ: סיפורו מעורר ההשראה של אופק שגיב

בגיל 30 גילה אופק כי הוא סובל מגליומה ועליו לעבור ניתוח אחר ניתוח. מתוך הקושי, הוא התחיל לרוץ ומאז הוא לא עוצר לרגע.

הטיפול שהעלים את הסרטן והדהים את החוקרים קיבל הכרה מה-FDA

התפרסם בישראל היום.

התרופה ג'מפרלי ניתנת לחולים עם סרטן רקטלי בשלב מתקדם, שיש לו מאפיינים ביולוגיים יחודיים.

לראשונה: ועדת סל התרופות תדון בהכנסת דיקור סיני לחולי סרטן

התפרסם בישראל היום.

הדיקור מסייע לחולים להתמודד עם כאב ותופעות לוואי ומאפשר עמידה איתנה יותר מול המחלה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

בואו נדבר על זה: כל מה שחשוב לדעת על סרטן הריאה

התפרסם ב-ynet. פודקסט.

סרטן הריאה הוא הקטלני ביותר במדינה ובעולם כולו - ובו בעת, מהווה את אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר. מה חשוב לדעת, אילו בדיקות כדאי לעשות והאם זו מחלה למעשנים בלבד?

הטיפול בסרטן השד עבר שינוי משמעותי בשנים האחרונות

התפרסם בהארץ.

המלחמה בסרטן השד עברה כברת דרך עם הישגים משמעותיים, ובכללם ארסנל גדול יותר של תרופות וטיפולים הניתנים בהתאם לגישת רפואה מותאמת אישית.

Lancet Oncology: טיפול כחול-לבן מפחית כאבים בחולי סרטן הלבלב

חוקרים מ"שיבא" פיתחו טיפול קרינתי לעצב הצליאק פלקסוס, המשפר משמעותית את איכות חייהם של חולי סרטן לבלב ומפחית מאד את רמת הכאב שלהם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית הרחם

התפרסם ב - e-med.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את מתן pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם.

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

osimertinib בדרך להיות מאושר ל - NSCLC בכל שלבי הטיפול (ASCO)

פורסם ב-emed. 

יתכן כי בקרוב osimertinib (Tagrisso)  יהיה מאושר לטיפול בכל שלבי NSCLC עם מוטציה בקולטן ל-EGFR, לאחר תוצאות ניסוי שהוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קורס מיינדפולנס (און-ליין)

במיוחד לחולים אונקולוגים, למחלימי סרטן ולבני משפחותיהם.

8 מפגשים אינטרנטיים, בימי שני בין השעות 10:00-12:00

החל מ - 6.1.25

עמותת אמ"ן (מיאלומה נפוצה) - מפגש בנושא תזונה, תנועה ונשימה

יתקיים ביום שלישי, 28.1.25, במרכז הכנסים נאות אפעל, רמת אפעל.

יש להירשם מראש.

המפגש בתשלום.

חליל האור - מפגש בזום בנושא MPN

יתקיים ביום ראשון, 18.2.25 בשעה 19:30.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.