לוגו משולב

איך מטפלים בסרטן השד?

ראשי פרקים:

סוגים כלליים של טיפול
ניתוחים לטיפול בסרטן שד
שחזור שד
טיפול בקרינה/רדיותרפיה
כימותרפיה
טיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי
אימונותרפיה
טיפולים תומכים
הישנות (חזרה) של סרטן שד
סיכום

המידע בפרקים הבאים מבוסס על:
האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית הרפואית (ASCO)
האגודה האמריקאית לסרטן (American Cancer Society)

הערות מומחה: 
פרופ' רינת ירושלמי, מנהלת היחידה לגידולי שד, מרכז דוידוף, בי"ח בילינסון. 

ד"ר סיון אגרנט, רופאה בכירה ביחידה לגידולי שד, מרכז דוידוף, בי"ח בילינסון. 

מעודכן לשנת  2023

 

המידע בנושא הטיפול הרפואי במסמך זה אין בכוונתו לספק ייעוץ רפואי במקום המומחיות ושיקול הדעת של הצוות הרפואי שלך. מטרתו לסייע לך ולבני משפחתך בקבלת החלטות מושכלות, ביחד עם הרופא שלך.

קיימים מצבים בהם יש לרופאים סיבה להציע תכנית טיפול שונה מהטיפולים הכלליים שאנו מציגים כאן. אל תהססו לשאול אותם שאלות על אפשרויות טיפול אחרות.

סוגים כלליים של טיפול:


את הטיפולים ניתן לחלק לקבוצות לפי האופן / המיקום שבו הם פועלים ומתי משתמשים בהם.

א. טיפול מקומי לעומת טיפול מערכתי (סיסטמי)

מטרתו של טיפול מקומי (local) טיפול המתמקד בגידול בלבד, ללא השפעה על מערכות אחרות בגוף. דוגמאות לטיפולים מקומיים: ניתוחים וטיפולי קרינה.

טיפול מערכתי (systemic therapy) ניתן ישירות לזרם הדם או דרך הפה על מנת שיגיע לכל מקום בגוף ועל ידי כך יפגע בתאים הממאירים שאולי התפשטו מחוץ לשד. דוגמאות לטיפולים מערכתיים: טיפול כימי (כימותרפיה), טיפול הורמונלי, טיפול ביולוגי וטיפול חיסוני (אימונותרפיה).

ב. טיפול לפני ניתוח לעומת טיפול אחרי ניתוח.


במרבית הפעמים גם כשהגידול נכרת בשלמותו, מופנית המטופלת לקבל טיפול נוסף.

סוג טיפול זה נקרא טיפול מניעתי או משלים (אדג'ובנטי).

 

אנו יודעים כי פעמים רבות, כבר בשלבים ראשונים של התפתחות הגידול, תאים ממאירים מתנתקים מהגידול ומתפשטים דרך מחזור הדם/לימפה. יש לציין כי תאים אלו לא נצפים בבדיקות ההדמיה. התבייתות של תאים אלו באברים מרוחקים עלולים להביא להתפתחות גרורות מרוחקות מאוחר יותר. מטרת הטיפול המניעתי היא להשמיד את התאים הנסתרים האלה, ולמעשה למנוע בכך הופעת מחלה גרורתית.

הצורך בטיפול מניעתי (אחרי טיפול מקומי) נקבע על פי מידת הסיכון להישנות.

 

לעיתים, יינתן טיפול מערכתי לפני הניתוח (טיפול ניאו-אדג'ובנטי -Neoadjuvant).

מטרות הטיפול הטרום ניתוחי הן:


1) להקטין את הגידול ולאפשר ניתוח

2) לאפשר שימור שד

3) ללמוד על השפעת הטיפול על הגידול

4) לאפשר למטופלת לקבל תרופות שניתנות רק בסוג הטיפול הזה


הטיפולים מותאמים אישית בהתאם למאפייני הגידול והאישה.

הטיפול על פי רוב כוללים טיפול כימי+/- טיפול ביולוגי או +/- טיפול אימונולוגי או טיפול הורמונלי. 

 

לראש העמוד

ניתוחים לטיפול בסרטן שד:

 

הטיפול בסרטן השד כולל גם ניתוח המסיר את הגידול בשד בשלמותו עם שוליים נקיים. בנוסף נבדקת מעורבות בלוטות אזוריות באמצעות איתור בלוטת הזקיף או כריתה מלאה של הבלוטות בבית השחי.


כריתה חלקית - למפקטומיה (lumpectomy) נקראת גם ניתוח משמר שד:
.
בניתוחים כאלה מסירים רק חלק מהשד. גודל החלק שיוסר בניתוח תלוי בגודל הגידול, במיקומו, ובגורמים נוספים.
עד גיל 70 כמעט כל כריתה משמרת שד תחייב השלמת טיפול מקומי על ידי קרינה.
במידה ונדרש טיפול כימי נדחות ההקרנות עד לסיום הטיפול הכימי. במידה ונשארו תאים ממאירים בשולי הרקמה שנכרתה, ייתכן ויבוצע ניתוח נוסף הנקרא ניתוח להרחבת השוליים. מוציאים עוד רקמת שד ומרחיבים את השוליים הנקיים מגידול.

כריתת שד חלקית (quadrantectomy, partial mastectomy):

ניתוח פחות שכיח. בניתוח זה כורתים חלק נרחב יותר מאשר בכריתת גוש. בדרך כלל ניתן אחר כך טיפול קרינה. גם במקרה זה דוחים לפעמים את ההקרנות אם צריך לתת גם כימותרפיה.

תופעות הלוואי של ניתוחים אלה כוללות לפעמים כאבים, נפיחות לטווח קצר, רגישות למגע, והתקשות השד בגלל הרקמה הצלקתית שנוצרת במקום הניתוח. כאבים בשד המנותח ובבית השחי עלולים להופיע לעיתים גם שנים רבות לאחר הניתוח, אך על פי רוב לא מדובר על בעיה משמעותית.
חשוב מאד לקבל החלטה מושכלת לגבי סוג וגודל הניתוח לפני קבלת טיפולי הקרינה.

כריתת שד מלאה (mastectomy):

בכריתת שד מלאה כורתים את כל רקמת השד ולפעמים גם רקמות סמוכות נוספות.

כריתת שד רגילה (mastectomy simple or total):

בניתוח זה מסירים את כל השד, אבל לא את קשריות הלימפה בבית השחי ולא את רקמת השריר שמתחת לשד. לעתים כורתים את שני השדיים, בעיקר כאשר מטרת הכריתה היא למנוע הופעת סרטן. רוב הנשים חוזרות הביתה למחרת הניתוח, אך ייתכן ותשוחררנה לביתן עם צינורית קטנה מאזור הניתוח על מנת למנוע הצטברות נוזלים. האחות במחלקה הכירורגית תנחה את המטופלת כיצד לטפל בשד המנותח ובנקז.

כריתת שד רדיקלית מותאמת (mastectomy modified radical):

בניתוח זה מסירים את כל השד וגם חלק מקשריות הלימפה של בית השחי. זהו הניתוח השכיח ביותר לחולות העוברות כריתת שד.

 

כיתוב לאיור


כריתת גוש - Lumpectomy

גידול - Tumor

רקמת שד שהוסרה - Breast Tissue Removed

חתך בעור (אין מסירים עור) - (Skin Incision (no skin removed

 

כריתת שד חלקית -Quadrantectomy

גידול - Tumor

רקמת שד שהוסרה -Breast Tissue Removed

עור שהוסר - Skin Removed

 

כריתת שד מלאה - Total Mastectomy

גידול- Tumor

רקמת שד שהוסרה-Breast Tissue Removed

עור שהוסר- Skin Removed

 


בחירה בין ניתוח משמר שד (כריתת גוש) לבין כריתת שד

כאשר מדובר בסרטן בשלב מוקדם מרבית הנשים יכולות להחליט אם לעבור ניתוח משמר-שד או כריתת שד.
אחד היתרונות של כריתת גוש הוא שימור המראה המקורי של השד. החיסרון הוא שיש צורך בטיפול קרינה אחרי הניתוח, אבל לעיתים גם נשים שעברו כריתת שד מלאה נזקקות להשלמת הטיפול המקומי עם הקרינה.

אם עלייך להחליט איזה ניתוח לעבור, חשוב שתבררי את כל העובדות. אולי בתחילה יתעורר בך רצון לעבור כריתה מלאה כדי "להוציא הכול הכי מהר שאפשר". בגין תחושה זו נשים נוטות להעדיף כריתה מלאה יותר מהמנתחים שלהן. אבל העובדה היא שלגבי רוב החולות בסרטן השד בשלב 1 או 2, כריתה גוש או כריתה חלקית (בתוספת קרינה) יעילה באותה מידה (אם לא יותר) כמו כריתה מלאה. אין הבדל בשיעורי ההישרדות של נשים שטופלו בשתי השיטות. עם זאת ההחלטה לגבי סוג הניתוח תלווה גם בגורמים נוספים כמו גודל השד, מיקום הגידול ועוד. הרופא המטפל יוכל לסייע לך בקבלת ההחלטה המתאימה ביותר עבורך.

ניתוחים אחרים:


הסרת קשריות הלימפה בבית השחי (node dissection axillary lymph): 


ניתוח זה מבוצע כדי לברר את מידת התפשטות הסרטן לקשריות הלימפה שבבית השחי אם בכלל. מסירים חלק מהקשריות ובודקים אותן במיקרוסקופ. חשוב מאוד לדעת אם יש תאים ממאירים בקשריות הלימפה שבבית השחי, כי לפי הממצאים יוחלט הטיפול המתאים אחרי הניתוח. בעבר סברו שיש להסיר קשריות לימפה רבות ככל האפשר כדי להפחית את הסיכון לשליחת גרורות לחלקי גוף אחרים וכדי לשפר את הסיכוי להחלמה מהסרטן. כיום יודעים שהדרך הטובה ביותר לטפל בתאים ממאירים שהתפשטו מעבר לשד ולקשריות הלימפה היא בטיפול משלים (מניעתי). המידע מבלוטת הלימפה הוא מדד חשוב המסייע לקבל החלטות לגבי המשך טיפולים אחרים כגון קרינה וטיפול כימי, ולהקטנת הסיכון להישנות (חזרת המחלה) בבית השחי במידה ויש מחלה משמעותית באתר זה.

תופעת לוואי אפשרית להסרת קשריות הלימפה היא בצקת והתנפחות של הזרוע, הקרויה לימפאדמה (lymphedema). תופעה זו מתרחשת אצל 1 מתוך כל 4 נשים שיעברו הסרת קשריות לימפה. נשים שסובלות מהתנפחות, לחץ או כאב בזרוע אחרי ניתוח זה צריכות להודיע על כך לרופא מיד. לעתים קרובות ניתן לנקוט אמצעים כדי למנוע או להפחית את תוצאות הנפיחות.


מידע נוסף בנושא ניתן למצוא בחוברת מהאגודה למלחמה בסרטן

   

ולמידע באנגלית : Lymphedema - American Cancer Society




דגימת בלוטת הזקיף (sentinel lymph node biopsy):

ביופסיה על ידי דגימת בלוטת הזקיף היא שיטה לבדוק את בלוטות הלימפה מבלי להסיר את כולן. בשיטה זו מזריקים חומר רדיואקטיבי ו/או חומר צביעה בסמוך לגידול/ מסביב לפטמה. מערכת הלימפה מזרימה את החומר לקשרית הראשונה ("זקיף") או לקשריות הלימפה הראשונות המנקזות מאזור הגידול, וצובעת אותן בצבע או בחומר רדיואקטיבי המאפשר למנתח לזהות את הבלוטות. אלה הקשריות שיש סבירות גבוהה ביותר שהן מכילות תאים ממאירים במידה והגידול פרץ את גבולות השד.

קשריות אלה (בדרך כלל מדובר בבלוטה אחת עד שלוש) נבדקות על ידי הפתולוג. בעבר נוכחות של קשרית נגועה הוביל באופן די אוטומטי לכריתה מלאה של בלוטות הלימפה בבית השחי. ב- 2016 יצאו הנחיות המשנות מדיניות זו. אישה שעברה ניתוח משמר שד ונמצאו עד שתי בלוטות זקיף נגועות והיא מיועדת לטיפול משלים בקרינה, אין צורך להשלים כריתה של שאר הבלוטות,

לא כך הדבר כאשר בדיקת בלוטת הזקיף מבוצעת אחרי טיפול טרום ניתוחי. במצב כזה יש מקום על פי רוב להשלמת הדיסקציה.


לראש העמוד

מה צפוי לך בניתוח

נשים רבות פוחדות מניתוח. אולם אם תקבלי מידע על מה שצפוי לך לפני הניתוח, במהלכו ואחריו, אולי יסייע הדבר להפיג את הפחדים.

לפני הניתוח:

לאחר קבלת תוצאות הביופסיה תדעי אם יש או אין לך ממצא סרטני, גם את וגם הרופא המטפל בך תצטרכו להתאזר בסבלנות ולבצע בדיקות נוספות על מנת לדעת מה מידת התפשטות הגידול ובהתאם לכך לקבל החלטות טיפוליות. ודאי תיפגשי עם המנתח ימים אחדים לפני הניתוח כדי לדבר על מה שעומד להתרחש. יבקשו ממך לחתום על טופס הסכמה לניתוח, ובזה תתני רשות לרופא לנתח אותך. זהו הזמן המתאים לשאול את כל השאלות שמטרידות אותך.
במידה והנך מתלבטת לגבי סוג הטיפול מומלץ להיפגש עם אונקולוג וכירורג ולשמוע המלצות טיפוליות עוד לפני הניתוח.

יתכן שתתבקשי לתרום דם מראש למקרה שתזדקקי לעירוי דם במהלך הניתוח. הרופא ישאל אותך אילו תרופות, ויטמינים או תוספי מזון את לוקחת. יתכן שתצטרכי להפסיק לקחת חלק מהם שבוע או שבועיים לפני הניתוח.

הניתוח עצמו:

לצורך הניתוח יתכן שיציעו לך אפשרות בחירה בין ניתוח אמבולטורי (אשפוז יום) לבין אשפוז בבית החולים. סוג ההרדמה שתקבלי תלוי בסוג הניתוח שיבוצע ובמצבך. הרדמה כללית ניתנת בדרך כלל כאשר מדובר בכריתת שד או בהסרת קשריות הלימפה, ולעתים קרובות גם בניתוח משמר-שד. לפני הניתוח יכניסו עירוי (בדרך כלל לווריד בזרועך) כדי שתוכלי לקבל תרופות שאולי תזדקקי להן בניתוח. יחברו אותך למכונת אק"ג ויכרכו על זרועך שרוול למדידת לחץ דם, כדי שיוכלו לעקוב אחרי קצב הלב ולחץ הדם במהלך הניתוח.

משך הניתוח ומשך האשפוז תלויים גם הם בסוג הניתוח. לדוגמה, ניתוח כריתת שד מלאה הכולל הסרת קשריות לימפה יימשך שעתיים או שלוש. אחרי הניתוח יקחו אותך לחדר התאוששות, שם תישארי עד שתתעוררי ועד שהסימנים החיוניים שלך (לחץ דם, דופק ונשימה) יהיו יציבים.

אחרי הניתוח:

משך הזמן שתישארי בבית החולים ייקבע לפי סוג הניתוח שעברת, מצב בריאותך הכללי, אם יש לך בעיות רפואיות נוספות, מצבך בעת הניתוח, ואיך תרגישי אחריו.

על פי רוב, נשים שעברו כריתת שד נשארות בבית החולים לילה אחד או שניים ולאחר מכן שבות לביתן, לעומתן יש נשים שיאושפזו למשך יממה בלבד ומיד אחר כך ישתחררו.

ניתוחים פחות נרחבים כגון כריתת גוש ודגימת בלוטת הזקיף מבוצעים בדרך כלל על בסיס אשפוז יום ואינם דורשים לינה בבית החולים (במרכזים מסוימים).

אחרי הניתוח תעטוף את החזה שלך תחבושת הדוקה מעל מקום הניתוח. יתכן שתראי שניים או שלושה צינורות (נקזים) יוצאים מהשד או מבית השחי. נקזים אלה מנקזים נוזל שמצטבר בגוף בתהליך ההחלמה. רוב הנקזים נשארים במקומם למשך שבוע או שבועיים. כשההפרשה תצטמצם לכמות של 3 סמ"ק (כפית בערך) ליום, יוציאו את הנקז.

רוב הרופאים ידרשו ממך להתחיל להזיז את הזרוע מהר מאוד אחרי הניתוח, כדי לשמר את יכולת התנועה. נשים רבות שעברו כריתת גוש או כריתת שד מופתעות מכך שאינן סובלות כאבים רבים באזור השד. אבל הן נבהלות קצת מהתחושות המוזרות (חוסר תחושה, עקצוץ/משיכה) באזור בית השחי.

שאלי את הרופא מה עלייך לעשות אחרי הניתוח כדי להקל על עצמך. עלייך לקבל רשימה כתובה שבה תקבלי את ההסברים הבאים:

  • איך לטפל בפצע ובתחבושת
  • איך לטפל בנקזים
  • איך לדעת אם יש זיהום
  • מתי להתקשר לרופא או לאחות
  • מתי להתחיל להשתמש בזרוע, ואיך לעשות תרגילים כדי לשמר את יכולת התנועה.
  • מתי תוכלי ללבוש שוב חזייה
  • מתי ואיך להרכיב פרוטזה של השד
  • מה מותר ומה אסור לך לאכול
  • אילו תרופות לקחת (כולל תרופות נגד כאבים ואולי אנטיביוטיקה)
  • אילו פעילויות מותר ואסור לך לעשות
  • אילו רגשות עשויים להתעורר בעקבות הניתוח
  • מתי לקבוע תור לביקורת אצל הרופא שלך

 

רוב החולות באות לביקורת שבוע עד שבועיים אחרי הניתוח.

הרופא שלך ימסור לך את תוצאות הבדיקה הפתולוגית ויסביר לך אם את זקוקה לטיפול נוסף.

 

שחזור שד


ניתוחים אלה אינם מיועדים לרפא סרטן. הם מבוצעים כדי לשחזר את מראה השד אחרי כריתה. במידה ועליך לעבור כריתת שד ואת שוקלת לשחזר אותו אחר כך, עלייך להתייעץ עם מנתח פלסטי לפני ניתוח הכריתה, ובעיקר לפני טיפולי הקרינה במידה ויהיה בהם צורך. יש כמה אפשרויות לגבי סוג הניתוח ומועד ביצועו.

 

תוכלי לקבל מידע מפורט יותר לגבי כל אחד מסוגי הניתוחים הללו ותופעות הלוואי האפשריות שלהם כאן:

Breast Reconstruction after Mastectomy (באנגלית).

 


כמו כן, ניתן לקבל מידע על:

* שחזור שד באגודה למלחמה בסרטן.

 

* ניתוחים לשחזור שד בעמותת אחת מתשע.


 * שחזור שד, מאמר מאת ד"ר שגית משולם-דרזון באתר מרכז מידע דוידוף.

  

* אפשרות נוספת היא לשוחח עם נשים שעברו שחזור שד מהסוג שאת שוקלתקישור לארגון מתנדבות "יד להחלמה".

   

   

ליצירת קשר עם מתנדבת "יד להחלמה" תוכלי לפנות גם לטלפון: 1-800-360-707


 

לראש העמוד

טיפול בקרינה/רדיותרפיה:


למעבר למאמר בנושא גישות שונות לטיפול בקרינה לשד מאת שרה גרדין, לשעבר אחות ביחידת לטיפול בקרינה, בי"ח בילינסון, לחץ כאן. 

 

לראש העמוד

כימותרפיה


טיפול כימי פירושו שימוש בחומרים כימיים כדי להשמיד תאי סרטן. כימותרפיה מערכתית משתמשת בתרופות שאותן מזריקים לווריד או נותנים דרך הפה. תרופות אלה נכנסות למחזור הדם ומגיעות לכל חלקי הגוף. הכימותרפיה ניתנת במחזורים (סדרות של טיפולים), כאשר כל טיפול מלווה בתקופת התאוששות. הטיפול כולו נמשך בדרך כלל מספר חודשים. 

 

מתי נעשה שימוש בכימותרפיה? 

ישנם מספר מצבים בהם מומלצת כימותרפיה.


טיפול מניעתי (אדג'ובנטי):


מתן טיפול כימי אחרי הניתוח, הידוע בשם טיפול מניעתי/ משלים, מטרתו להפחית סיכון לחזרה של הגידול כמחלה גרורתית. טיפול כזה ניתן גם כאשר אין ממצאים של סרטן בהדמייה כל גופית. התיאוריה העומדת מאחורי טיפול מניעתי/ משלים היא שמספר קטן של תאי סרטן נותר בגוף אחרי הניתוח, או שנפלטו מהגידול הראשוני והתמקמו בחלקים אחרים של הגוף. הטיפול ניתן בתקווה שהכימותרפיה תשמיד את התאים האלה, באשר יהיו.

 


כימותרפיה לפני ניתוח (ניאו-אדג'ובנטית):

  

היום, חלק ניכר מהטיפולים האונקולוגים עוברים לטיפול הטרום ניתוחי.

מגמה זו בולטת במיוחד בגידולים מסוג HER2  חיובי וטריפל נגטיב, במחלות בשלב II-III.

בעבר, המטרה העיקרית של הטיפול הטרום ניתוחי הייתה לגרום להקטנה של הגידול ולאפשר ניתוח מיטבי. היום יש לנו מטרות נוספות וביניהן ללמוד על התגובה לטיפול ובמידה ולא מושגת תגובה מלאה, להציע טיפול כימי/ביולוגי נוסף גם אחרי הניתוח.

במחלה עם מעט בלוטות לימפה נגועות - נרצה להשיג היעלמות המחלה בבית השחי ובכך לאפשר הימנעות מדיסקציה אקסילרית.

 

יתרון נוסף לטיפול הטרום ניתוחי - מאפשר הוספת תרופות שיעילותן הוכחה בטיפול הטרום ניתוחי, אך טרם הוכחה בטיפול שלאחר ניתוח, למשל: במחלה מסוג טריפל נגטיב ניתן להוסיף טיפול באימונותרפיה או קרבופלטין.

 

במחלה מסוג HER2 ניתן להוסיף טיפול ביולוגי נוסף מסוג פרטוזומאב.

 

יש לציין שלא כל הטיפולים נמצאים בסל השירותים וההוספה שלהם לטיפול היא בהתאם לשיקול דעתו של הרופא.


כימותרפיה לסרטן עם גרורות לאברים מרוחקים:


כימותרפיה יכולה לשמש גם כדי לכווץ גידולים ולהקל על תסמינים בסרטן בשלבים מתקדמים (נשים אשר הסרטן שלהם כבר התפשט בעת האבחון אל איברים מרוחקים). במצבים כאלה אין מדברים על ריפוי אלא על הארכת חיים וטיפול בסימפטומים. בכל שלב נמדד רווח אל מול הפסד מן הטיפול, ובהתאם מחליטים על המשך הטיפול.


כיצד נותנים כימותרפיה?


הטיפול הכימי יכול להיות מורכב מתרופה בודדת או משלב של תרופות. בכל מקרה מתן הטיפול מבוסס על מחקרים וידע שנצבר ממטופלות רבות ומתועד בספרות.


שמות של תרופות כימותרפיות (רשימה חלקית):


לפניך רשימה חלקית של תרופות ושילובי תרופות המשמשים לטיפול בסרטן השד:

  • ציקלופוספמיד (ציטוקסן, (Cytoxan
  • מטוטרקסאט (יש לו שמות מסחריים רבים)
  • פלואורואורציל, (5-FU)
  • דוקסורוביצין (אדריאמיצין) Doxorubicin (Adriamycin)
  • אפירוביצין Epirubicin) )
  • פקליטקסל (טקסול) Paclitaxel (Taxol)
  • דוסטקסל (טקסוטר) Docetaxel (Taxotere)
  • CMF (ציקלופוספמיד, מטוטרקסט ו-5-FU)
  • CAF (ציקלופוספמיד, דוקסורוביצין ו-5-FU)
  • CEF (ציקלופוספמיד, אפירוביצין ו-5-FU)
  • EC (אפירוביצין וציקלופוספמיד)
  • AC (דוקסורוביצין וציקלופוספמיד)
  • TAC (דוסטקסל, דוקסורוביצין וציקלופוספמיד)
  • AC ואחריו T (דוקסורוביצין וציקלוספוספמיד, ואחריהם פקליטקסל(טקסול)
  • TC (דוסטקסל וציקלופוספמיד)
  • הרצפטין (Trastuzumab) קרבופלטין (Carboplatin) .
  • רוב התרופות יכולות להינתן גם בטיפול האדג'ובנטי וגם בטיפול מתקדם.

 

תרופות לטיפול בהישנות (חזרת המחלה) ובסרטן שד גרורתי:


  • וינורלבין (נוולבין) Vinorelbine (Navelbine)
  • קפסיטבין (קסלודה) Capecitabine (Xeloda)
  • אברקסן (Abraxane) Protein bound paclitaxel
  • דוקסיל(DOXIL) (PLD - Pegylated liposomal Doxorubicin)
  • גמציטבין (גמזאר) Gemcitabine (Gemzar)
  • קרבופלטין (Carboplatin)
  • AT (דוקסורוביצין ודוקסטקסל דוקסורוביצין ופקליטקסל)
  • GT (גמציטבין ופקליטקסל)
  • דוסטקסל וקפסיטבין
  • איקסבפילון (איקסמפרה) Ixabepilone (Ixempra)
  • טרסטוזומב, לפטיניב/טייקרב (Lapatinib/Tykerb) או בווציזומאב (אבסטין, ראו להלן) (Bevacizumab, Avastin) ניתנות לפעמים ביחד עם כימותרפיה במצבים ספציפיים.
  • אפיניטור (Afinitor, Everolimus)
  • פרג'טה (pertuzumab) 

 

התרופות הכימותרפיות לטיפול בסרטן נבדקות כל הזמן מחדש. הדרך הטובה ביותר לדעת יותר על התרופות שבהן תטופלי היא לדבר עם הרופא, שיוכל להסביר מה מטרתן, מה תופעות הלוואי ואילו תרופות אחרות אסור לקחת בזמן הטיפול.


מידע נוסף על התרופות הכימותרפיות ניתן למצוא בפרק "מידע תרופתי" באתר מרכז מידע.

 

  

תופעות לוואי


תפקיד התרופות הכימותרפיות הוא לתקוף תאים סרטניים אשר המאפיין הבולט שלהם הוא יכולתם להתחלק במהירות. כתוצאה מכך נפגעים תאים אחרים בגוף, כגון תאי מח העצם, התאים המצפים את הפה ואת המעיים, וזקיקי השיער, אשר גם הם מתחלקים במהירות וזה המקור לתופעות הלוואי. תופעות הלוואי של כימותרפיה תלויות בסוג התרופות שניתנו, במינון, בגילה של האישה ובמצבה הבריאותי.

תופעות לוואי כלליות של תרופות כימותרפיות יכולות לכלול:
עייפות, נשירת שיער, נטייה לזיהומים, בחילה והקאות, אובדן תיאבון ושלשול. תופעות לוואי אלה נעלמות בדרך כלל בתום הטיפול. לעתים רחוקות יש תופעות לוואי ארוכות טווח, כמו נזק ללב, נזק למערכת העצבים או גדול ממאיר משני.

 

לראש העמוד

טיפול הורמונלי


טיפול הורמונלי מתאים רק לגידולים עם ביטוי לקולטנים (רצפטורים) להורמונים. מסוג אסטרוגן או פרוגסטרון, "חיובי לקולטני הורמונים" פירושו שהגידול הזה משתמש בהורמונים כדי להזין את גדילתו (על מנת להתפתח). חסימת המסלול הזה, יש בה כדי להגביל את התפתחות הגידול. אם מתברר בבדיקה שהגידול חיובי לקולטני הורמונים אפשר לתת טיפול הורמונלי מניעתי, בין אם כטיפול סיסטמי יחיד ובין אם כטיפול המשכי לאחר טיפול כימי.
קיימים מספר סוגים של טיפולים הורמונליים. סוגי הטיפולים ניתנים בהתאם לגיל האישה, שלב המחלה, הפרופיל הרפואי שלה והחלטת הרופא. 


דוגמאות לתרופות המשמשות לטיפול הורמונלי מניעתי (אדג'ובנטי) הן: טמוקסיפן (Tamoxifen), אנסטרוזול/ארימידקס (Anastrozole, Arimidex), לטרוזול/פמרה (Letrozole,Femara), אקסמסטן/ ארומזין (Exemestane, Aromasin).


למידע נוסף מטעם האגודה על הטיפול ההורמונלי בסרטן השדלחץ כאן.



טמוקסיפן


טמוקסיפן היא התרופה הוותיקה ביותר שנחקרה כטיפול הורמונלי. הוכח שהתרופה יעילה בהפחתת הסיכון להישנות (לחזרת המחלה) בשד שטופל, בהפחתת הסיכון להתפתחות סרטן בשד השני, ובהפחתת הסיכון להתפתחות סרטן אצל נשים שלא לקו בסרטן השד בעבר אך נמצאות בסיכון גבוה ללקות במחלה זו.

 

טמוקסיפן ניתן למשך חמש שנים, מחקר ATLAS שממצאיו פורסמו בדצמבר 2012, הראה יתרון לנטילת טמוקסיפן במשך 10 שנים במקום 5, כמקובל למניעת חזרת המחלה. 


תופעות הלוואי של טמוקסיפן כוללות גלי חום, עלייה קטנה בסיכון להתפתחות סרטן רירית הרחם, וסיכון להיווצרות קרישי דם. טמוקסיפן הוא טיפול יעיל בין אם האישה בגיל הפריון או לאחריו. 


מעכבי ארומטאז (Aromatase inhibitors, AI)

טיפול זה יעיל רק בקרב נשים אשר השחלות שלהן לא פעילות.


מעכבי ארומטאז מפחיתים את כמות האסטרוגן המיוצר אצל נשים אלו, על ידי עיכוב אנזים הארומטאז (אנזים זה נחוץ כדי לייצר אסטרוגן).


עם התרופות האלה נמנות אנסטרוזול (Anastrozole),- 'ארימידיקס' ( Arimidex ) לטרוזול (letrozole) 'פמרה'( Femara), ואקסמסטאן (Exemestane), 'ארומזין' ( Aromasin ).


תופעות הלוואי של כל מעכבי הארומטאז כוללות כאבי פרקים, עלייה בסיכון לשברים בעצמות, עלייה בסיכון לתחלואת לב, פגיעה בפרופיל ליפידים ועוד.


היום מקובל לשלב טיפול במעכבי ארומטאז בנוסף לטיפול בטמוקסיפן כאשר כל טיפול ניתן בתורו. 

 

 דיכוי שחלתי (Gonadorelin analogues)

 

טיפול זה ניתן לנשים בגיל הפוריות עם סיכון גבוה לחזרת מחלה.

 

טיפול זה גורם להפסקת הייצור של אסטרוגן על ידי השחלות, ולמעשה מכניס את האישה לגיל המעבר. הפסקת הפעילות השחלתית היא ברוב המקרים הפיכה, אבל, מומלץ לדון עם האונקולוג על נושא זה.

 

טיפול זה ניתן בזריקות, לרוב כל 4 שבועות. דוגמה לתרופה מסוג זה: דקהפפטיל (decapeptyl depot), זולדקס (Zoladex).

 

תופעות לוואי של דיכוי שחלתי: גלי חום, הזעות לילה, דכדוך, עצבנות, רגישות יתר, יובש בנרתיק, ירידה בחשק המיני, ירידה בצפיפות העצם.

 

 

לראש העמוד

טיפול ביולוגי

ככל שאנו לומדים יותר על השינויים הביולוגיים והגנטיים הגורמים לסרטן, מצליחים החוקרים לפתח תרופות חדשות המטפלות ישירות בביטוי התאי של השינוי הגנטי. תרופות ממוקדות אלה פועלות בצורה שונה מהתרופות הכימותרפיות הרגילות. לעתים קרובות תופעות הלוואי שלהן שונות וחמורות פחות.


טרסטוזומב trastuzumab  (Herceptin, Ogivri)


טרסטוזומב הינו נוגדן חד שבטי המשמש כתרופה ביולוגית הפועלת באופן ממוקד וספציפי על תאי הגידול, הוא נקשר לחלבון מעודד- גדילה ששמו HER2/neu .


חלבון זה נמצא בכמויות קטנות על המעטפת של תאי שד תקינים, ובכמויות גדולות בחלק מתאי הסרטן הממאירים. תאי סרטן השד שמכילים כמות גדולה מדי מחלבון זה נקראים "חיוביים ל-HER2" .

הפעלת המסלול מאיצה את התפשטותם של תאים ממאירים. טרסטוזומב יכול לעצור את פעולתו של חלבון זה כך שלא יעודד גדילה של תאי סרטן השד. ייתכן והוא גם יכול לסייע למערכת החיסון לתקוף את התאים הממאירים.

תופעות הלוואי של תרופה זו מתונות למדי. באופן נדיר הן עשויות לכלול חום וצמרמורות, חולשה, בחילה, הקאה, שיעול, שלשול וכאבי ראש. תופעות לוואי אלה שכיחות פחות אחרי מתן המנה הראשונה. אצל אחוז קטן בנשים מסוימות עלולה התרופה לגרום לנזקים ללב תוך כדי הטיפול. אצל רוב הנשים, נזקים אלה הם קצרי-טווח והמצב משתפר כאשר מפסיקים את מתן התרופה. כאשר את מקבלת טרסטוזומב, עלייך להודיע באופן מיידי לרופא שלך אם את סובלת מקוצר נשימה, נפיחות, או מתקשה בפעילות גופנית.

 

פרטוזומב (פרג'טה) (Perjeta) pertuzumab


 

פרג'טה הינו נוגדן נוסף הנקשר לקולטן HER2 ומונע הפעלה שלו. פרג'טה ניתן יחד עם טרסטוזומב ויחד הם מעצימים את הפעילות אחד של השני.

תרופה זו ניתנת דרך הוריד. תרופה זו ניתנת בשלב הקדם ניתוחי יחד עם טרסטוזומב וכימותרפיה, לפעמים כחלק מהטיפול לאחר ניתוח. תרופה זו ניתנת גם כקו ראשון למחלה גרורתית.

כמו טרסטוזומב, גם לפרג'טה תופעות לוואי מתונות ולא שכיחות. ביניהן, תגובה לעירוי עצמו המתבטאת בחום וצמרמורת ופגיעה בשריר הלב, שהיא לרוב הפיכה.

 

 

פסגו phesgo (trastuzumab + pertuzumab)

 

פסגו הינה תרופה אשר משלבת יחד טרסטוזומב ופרטוזומב. במקרים בהם שתי התרופות ניתנות יחד כחלק מאותו פרוטוקול, ניתן לתת פסגו. פסגו הינה זריקה אשר ניתנת דרך הירך בהזרקה איטית של כ-5 דקות.

 

 

אדו טרסטוזומב אמטנסין (קדסיילה) T-DM1  (Kadcyla)

 

קדסיילה הינה תרופה מתחום חדש אשר הולך ומתפתח בשנים האחרונות שנקרא - antibody drug conjugate. תרופות אלו מבוססות על נוגדן אשר חברו אליו כימותרפיה. בצורה זו הכימותרפיה מגיעה בריכוז גבוה יותר לתאים אשר מבטאים את הקולטן לאותו נוגדן, ופחות תאים אחרים. כתוצאה מזה פרופיל תופעות הלוואי של תרופות אלו קל יותר בדרך כלל מפרופיל תופעות הלוואי של כימותרפיה.

 

קדסיילה ניתנת כטיפול משלים לאחר ניתוח או כחלק מהטיפול במחלה גרורתית.

תופעות הלוואי של קדסיילה הן לא רבות וכוללות נימול, ירידה של טסיות הדם ופגיעה בשריר הלב.

 

טרסטוזומב דרוקסטקאן (אנהרטו) (Enhertu) trastuzumab deruxtecan

 

אנהרטו היא תרופה נוספת המשלבת נוגדן עם כימותרפיה.

אנהרטו ניתנת היום במחלה גרורתית בלבד. הטיפול במחלה מוקדמת הוא במסגרת מחקר בלבד.

תופעות לוואי: אנהרטו יכולה לגרום לבחילות, חולשה, ירידה של מערכת החיסון, אנמיה ופגיעה בשריר הלב. במצבים נדירים תרופה זו יכולה לגרום לדלקת ריאות אינטרסטיציאלית. במידה ומופיע שיעול או  קושי בנשימה תוך כדי הטיפול יש לדווח לאונקולוג.

 

 טוקטיניב (טוקיסה) (Tukysa) tucatinib

 

טוקטיניב הינה תרופה אשר חוסמת את הפעילות של קולטן HER2 מתוך התא. תרופה זו ניתנת דרך הפה  וניתנת בשילוב עם הרצפטין וכימותרפיה, בדרך כלל קפציטבין.

תרופה זו ניתנת במחלה גרורתית.

תופעות הלוואי של טוקטיניב כוללות שלשול, אודם ובצקת של כפות ידיים ורגליים, עליה של תפקודי כבד, חולשה. 


 לפטיניב (טייקרב) Lapatinib Tykerb


זוהי תרופה נוספת המתמקדת בחלבון HER2/neu. תרופה זו ניתנת כגלולה, בדרך כלל ביחד עם כימותרפיה. משתמשים בה בחולות סרטן שד בהתוויות מיוחדות. תופעות הלוואי העיקריות בתרופה זו כוללות שלשול, בחילה, הקאות, פריחה, ותסמונת כף יד ורגל, הגורמת לעקצוץ, אדמומיות, נפיחות וכאבים בכפות הידיים והרגליים. השלשול הוא תופעה שכיחה והוא עלול להיות חמור. חשוב מאוד להודיע לצוות הרפואי על כל שינוי בפעולת המעיים שלך מיד כאשר הדבר קורה.


אווסטין Avastin Bevacizumab

 

ה FDA הסיר את אישורו מן התרופה ומאז הטיפול כמעט ולא בשימוש בארץ.

זהו נוגדן חד שבטי. משתמשים בו בד"כ בשילוב עם תרופות כימותרפיות. נוגדן זה מונע מהגידולים ליצור כלי-דם חדשים שיזינו את הגידול. אווסטין ניתנת בעירוי לווריד. יכולות להיות תופעות לוואי, נדירות אך חמורות. תופעות שכיחות: לחץ דם גבוה והפרשת חלבון בשתן. חשוב מאוד שהרופא יעקוב בקפידה אחרי לחץ הדם שלך במהלך הטיפול, וחשוב שתודיעי לצוות הרפואי על כל שינוי בהרגשתך.

בעתיד יפורסמו תוצאות של מחקרים ששלבו Avastin בטיפול המשלים.

 

 

מעכבי פארפ (אולפריב, טלזופריב) (Olaparib, Talazoparib) PARP inhibitors

 

מעכבי פארפ הן תרופות ביולוגיות אשר פוגעות במנגנון תיקון שברים בדנ"א שנקרא PARP. תרופה זו נמצאה כיעילה בסרטן שד אצל נשאיות של מוטציה בגן BRCA וניתנות דרך הפה.

אולפריב ניתנת לפעמים למטופלות לאחר ניתוח כטיפול מניעתי. אולפריב וטלזופריב, שתיהן, יכולות להינתן  גם לטיפול במחלה גרורתית.

תופעות הלוואי כוללות בחילות, ירידה של המוגלובין, ירידה של טסיות, ייתכן דיכוי של מערכת החיסון.

 

למידע נוסף לגבי תרופות ביולוגיות נוספות כמו פרג'טה, אפיניטור,T-DM1 ועוד... מאתר "האגודה למחלמה בסרטן" בחוברת סרטן השד, בפרק "טיפול מוכוון מטרה", לחץ כאן.

 

 

אימונותרפיה

 

אימונותרפיה הינו תחום באונקולוגיה אשר מגייס את מערכת החיסון לפעול נגד הגידול.

 

 פמברוליזומב (קיטרודה) (Keytruda) pembrolizumab

 

קיטרודה היא תרופה מקבוצת האימונותרפיה. היא פועלת על ידי גיוס תאים של מערכת החיסון לפעול נגד הגידול. תרופה זו ניתנת דרך הוריד.

קיטרודה ניתנת כיום לפעמים לסרטן שד שלילי לקולטנים triple negative כחלק מהטיפול הכימותרפי הקדם ניתוחי. לאחר הניתוח מטופלות רבות ימשיכו קיטרודה להשלים לשנה של טיפול.

קיטרודה ניתנת גם למחלה גרורתית כאשר צביעות של הגידול מראות המצאות של חלבון הנקרא PD-L1 בערכה המותאמת לקיטרודה. את הצביעה ניתן לעשות על הגידול בשד או על ביופסיה מאחת הגרורות. קיטרודה ניתנת יחד עם כימותרפיה.

 

 אטזוליזומב (טסנטריק) (Tecentriq) atezolizumab


טסנטריק היא תרופה מקבוצת האימונותרפיה. היא ניתנת לסרטן שד גרורתי שלילי לקולטנים triple negative יחד עם כימותרפיה אברקסן Abraxane. תרופה זו ניתנת כאשר יש צביעה חיובית לחלבון PD-L1 בערכה המותאמת לטסנטריק. 


 לראש העמוד

טיפולים תומכים:

 

ביספוספונטים (Bisphosphonates)


ביספוספונטים זו קבוצת תרופות הניתנת במקרים של גרורות בעצמות. מתן תרופות אלה מחזק את העצמות שנחלשו בגלל פלישת תאים ממאירים לתוכן, ומפחית את הסיכון לשברים. ביספוספונטים עשויים גם לסייע במניעת דלדול במסת העצם (אוסטיאופורוזיס) שעלול להתרחש כתוצאה מטיפול הורמונלי מסוג מעכבי ארומטאז (ראו לעיל) או מהקדמת גיל המעבר כתוצאה מכימותרפיה. תרופות אלה ניתנות בעירוי לווריד.

לאחרונה פורסם כי טיפול בביספוספונט מסוג zomera (זומרה) מומלץ גם כטיפול מניעתי אצל נשים ללא גרורות. נמצא כי טיפול זה שניתן אחת לחצי שנה למשך שנתיים מפחית סיכויים לחזרת המחלה. 

לביספוספונטים יש לפעמים תופעות לוואי, כולל תסמינים דומים לשפעת וכאבי עצמות. תופעה אחת, נדירה אבל חמורה, היא נזק לעצם הלסת, מומלץ להיבדק על ידי רופא השיניים ולקבל את אישורו לפני התחלת הטיפול. על פי רוב, רופאים אונקולוגים ממליצים לבצע את כל טיפולי השיניים הנדרשים לפני התחלת הטיפול.
.
בנוסף יש לבדוק תפקוד כלייתי טרם קבלת התרופה.

 

XGEVA- Denosumab

 

שייך גם הוא למשפחת הטיפולים תומכי העצם, המחזקים את צפיפות העצם.

הטיפול נמצא כמקטין סיכויי חזרת מחלה.

 

כל האמור לעיל בנושא טיפולים מחזקי עצם, מתאים אך ורק לנשים במצב הורמונלי המתאים לאישה בגיל אל-ווסת. 

 

לראש העמוד

הישנות (חזרה) של סרטן שד:

סרטן השד יכול לחזור בצורה מקומית או בצורה סיסטמית.


הישנות מקומית


הישנות סרטן שד פירושה סרטן שחזר אחרי שכבר אובחן וטופל פעם אחת. הוא עלול לחזור באותו שד או בשד השני (חזרה מקומית). הטיפול בהישנות מקומית כולל את כל עיבוד הנתונים אשר עליו כבר הורחב. על פי רוב שד שנותח יכול להנתח בשנית אך לא להיות מוקרן בשנית. התאמת הטיפול התרופתי תהיה בהתאם למאפייני הגידול ואפן החזרה.


הישנות גרורתית


סרטן השד עלול גם להתפשט לאיברים אחרים כגון ראות או עצמות.סוג זה נקרא סרטן שד גרורתי, שניתן לטיפול אך לא לריפוי. מטרת הטיפול בסרטן בשלב מתקדם היא להשיג הפוגה (היעדר המחלה באופן זמני או קבוע) או האטה בהתפשטות הגידול.
חשוב לזכור שסרטן שד גרורתי איננו גזר דין מוות, אלא מחלה כרונית אשר ניתן לחיות איתה לאורך שנים וליהנות מחיים מלאים.

למרות שקיימות בדיקות שעשויות לגלות הישנות גרורתית לפני שמופיעים הסימפטומים, מחקרים הראו שבדיקות אלה אינן משפרות את התגובה לטיפולים במחלה בשלב מתקדם, וגם אינן מאריכות חיים, על כן קרוב לודאי שהרופא לא יציע בדיקות כאלה.


הסימנים והתסמינים תלויים במקום ההישנות, וביניהם:


  • גוש מתחת לזרוע או בדופן בית החזה
  • כאבי עצמות או שברים, שעלולים להעיד על המצאות גרורות בעצמות
  • כאבי ראש או התקפים אפילפטיים, שעלולים להעיד על המצאות גרורות במוח
  • שיעול כרוני או קשיי נשימה, שעלולים להעיד על המצאות גרורות ברֵיאוֹת
  • כאבי בטן, אי נוחות, נפיחות בטנית, ירידה במשקל

 

תסמינים אחרים עשויים להיות קשורים למיקום הגרורות וביניהם ניתן למנות שינויים בראייה, שינויים ברמת המרץ, הרגשה של חולי או עייפות גדולה. לעתים קרובות ממליצים הרופאים על ביופסיה של אתר ההישנות כדי לאַמת את נכונות האבחנה וכדי לבדוק את מאפייני הגרורה. תוצאת ביופסיה זו יכולה להשפיע רבות על הטיפול.


הטיפול בסרטן שד חוזר או גרורתי תלוי בטיפול/ים הקודם/ים ובמאפייני הגידול (כגון מצבי ER, PR, HER2).


בסרטן גרורתי משתמשים בטיפול הורמונלי, בכימותרפיה ובטיפולים ממוקדים, הכול לפי הצורך. הקרנות וניתוח משמשים במקרים מסוימים אצל נשים עם גרורות באיברים מרוחקים.


 

לראש העמוד

סיכום:


מגוון האפשרויות הטיפוליות בסרטן שד הוא גדול ונרחב. מומלץ לדון עם הרופא שלך באפשרויות הטיפוליות הטובות ביותר עבורך. הרגישי חופשייה לשאול כל שאלה וזכרי, מגוון רב של אפשרויות משמעו שלא כל מה שמתאים לאחת מתאים לשנייה, ללא ספק את ראויה לטיפול הטוב ביותר .


 

 

שיפור לאורך הזמן בשיעורי הישרדות חולים עם סרטן כבד

התפרסם ב-e-med.

שיעור ההישרדות של חולים עם סרטן כבד השתפרו עם השנים, אם כי שיעורי ההישרדות הכוללים עדיין נמוכים. במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open כותבים החוקרים כי אבחנה מוקדמת וטיפול שיפרו משמעותית את תוצאות ההישרדות בין תחילת שנת 2006 ועד סוף שנת 2019.

מוטציה בגן BRCA: "הסרטן שלי הציל את חיי הבנות שלי"

התפרסם ב-ynet.

לאחר אבחנה עם סרטן השחלות, הרופאים המליצו גם לבנות של המטופלת להיבדק.שלושן נמצאו נשאיות של מוטציה בגן BRCA ובזכות כריתה מניעתית חייהן ניצלו. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי, מנהלת יחידת אונקולוגיית שד במרכז דוידוף בבילינסון, מסבירה מדוע הבדיקה קריטית.

במקום לטוס לרופאים, הם מגיעים לחולי סרטן באילת: שינוי משמעותי

התפרסם ב - ynet.

כבר שנים שתושבי אילת נאלצים לנסוע שעות למרכז כדי לקבל טיפול. כעת, מהלך חדש של בית החולים בילינסון מביא רופאים אונקולוגיים אליהם.

ליווי אישי צמוד: יועץ אווטאר 24/7 לחולות סרטן השד

התפרסם ב-doctors only. 

פרוייקט מחקרי חדש של מכון סמואלי במרכז דוידוף: אפליקציה מבוססת AI תעניק ייעוץ ומעקב רפואי צמוד לחולות סרטן שד ותנטר תופעות לוואי במהלך טיפולים אונקולוגיים.

מהו משך הזמן האופטימלי של טיפול אימונותרפי בחולים עם מלנומה?

התפרסם ב-doctorsonly.

מסקנות מחקר שנערך במרכז דוידוף לחקר הסרטן עשויות לשנות את הקווים המנחים לטיפול במלנומה גרורתית: משך זמן הטיפול האחזקתי במטופלים שהשיגו תגובה מלאה אינו צריך לעלות על חצי שנה.

ממצאים מבטיחים למחקר ישראלי על סרטן החלחולת: סיכויי הריפוי יגדלו משמעותית

התפרסם ב-ynet. 

טיפול חדש שנחקר במרכז דוידוף בבילינסון מצא כי שילוב הטיפול האימונותרפי עם הכימי-קרינתי, העלים את הסרטן אצל 65% מהנבדקים ומנע ניתוח. בעקבות התוצאות המבטיחות, צפוי מחקר נרחב בישראל ובגרמניה. הנתונים מצביעים על הפוטנציאל. זה אור בקצה המנהרה, אמר פרופ' ברוך ברנר שמוביל את המחקר.

Lancet Oncology: טיפול כחול-לבן מפחית כאבים בחולי סרטן הלבלב

חוקרים מ"שיבא" פיתחו טיפול קרינתי לעצב הצליאק פלקסוס, המשפר משמעותית את איכות חייהם של חולי סרטן לבלב ומפחית מאד את רמת הכאב שלהם.

ASCO: ניתן למנוע כמעט ממחצית מקרי המוות

האגודה האמריקאית לסרטן: 40% ממקרי הסרטן החדשים וכמחצית ממקרי המוות מסרטן מעל גיל 30 בארה"ב מיוחסים לגורמי סיכון ניתנים למניעה. עישון בראש רשימת הגורמים.

שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים

התפרסם באתר העמותה הישראלית לסרטן העור.

חוקרים בטכניון מציגים שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית הרחם

התפרסם ב - e-med.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את מתן pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם.

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

בדרך לאישור ה-FDA: בדיקת הדם שתגלה את סרטן המעי הגס

התפרסם ב - ynet.

פיתוח חדש של חברה אמריקאית יאפשר אבחון של סרטן המעי הגס והחלחולת באמצעות בדיקת דם פשוטה, בניגוד למצב כיום שבו נדרש לבצע קולונוסקופיה או בדיקת דם סמוי בצואה. לשימוש בקרב אנשים שעומדים בקריטריונים. 

האם CAR-T ישנה את כללי המשחק עבור B-ALL בקרב צעירים? (ASCO)

התפרסם ב - emed.

בארבע השנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בפרופיל מטופלים צעירים (עד 25) אשר קיבלו את הטיפול האימונותרפי בתאי CAR-T עבור לוקמיה  לימפובלסטית חריפה של תאי B חוזרת או עמידה, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה (ASCO).

האם סרטן ריאות יהפוך למחלה כרונית: "לא הרבה פעמים רואים דבר כזה ברפואה"

פורסם ב-ynet.

מחקרים חדשים שהוצגו בארה"ב מצאו כי תרופות חדשות מפחיתות עד 84% את הסיכוי להתקדמות המחלה או מוות, ושומרות על יציבותה לחמש שנים.

osimertinib בדרך להיות מאושר ל - NSCLC בכל שלבי הטיפול (ASCO)

פורסם ב-emed. 

יתכן כי בקרוב osimertinib (Tagrisso)  יהיה מאושר לטיפול בכל שלבי NSCLC עם מוטציה בקולטן ל-EGFR, לאחר תוצאות ניסוי שהוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.

תרופה כחול-לבן מבוססת מיקרוביום הראתה תוצאות חיובית בחולי סרטן

התפרסם ב-doctors only.

התרופה, פיתוח של חברת הביוטק הישראלית ביומיקה, גרמה לעצירת גידולים סרטניים בחולי סרטן ריאות NSCLC וחולי סרטן המעי.

חיים ניצלו: מטופלים שביקשו לדחות תורים הועברו לביקור וירטואלי

התפרסם בישראל היום.

בבית החולים בילינסון מספרים כי מטופלים המטו אונקולוגיים רבים ביקשו לדחות את ביקורם בשל המלחמה. המעבר למרחב הוירטואלי אפשר למנוע הידרדרות חמורה במצבם.

קנביס רפואי - התהליך והזכאות לקבלת מרשם ורישיון

ב - 1 באפריל 2024 ייכנסו לתוקף שינויים בתהליך הזכאות להחזקת קנביס רפואי.

קנאביס רפואי - סיוע בהליך קבלת רשיון

במכון מור - בלעדי ללקוחות שירותי בריאות כללית.

סיוע, ליווי והדרכה בהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי - און ליין (בתשלום)

חליל האור - וובינר בנושא בריאות העור בחולי CLL

יתקיים ביום רביעי, 9.10.24 בשעה 18:00.

בהנחיית ד"ר גלעד יצחקי - המרכז הרפואי מאיר וד"ר איריס אמיתי-לייש - בי"ח בילינסון.

חליל האור - וובינר - AI בשירות החולים

מפגש בזום.

יתקיים ביום רביעי, 30.10.24 בשעה 20:00.

בהנחיית אורי גורן, מנהל מרכז החדשנות, בית חולים מאיר.

העמותה הישראלית לסרטן העור - כנס

כנס מטופלות ומטופלי סרטן העור בשיתוף עם מכון שרת לאונקולוגיה ( הדסה עין כרם) והעמותה הישראלית לסרטן העור,  יתקיים ביום שישי, 8.11.24 מהשעה 08:30 במלון צובה בהרי ירושלים.

יש להירשם מראש.

סדנא בנושא אינטימיות מיניות ודימוי גוף לנשים עם מחלת סרטן שד גרורתי

הסדנא מיועדת לנשים עם סרטן שד גרורתי המטופלות במרכז דוידוף.

לסרטון הסבר על הסדנא ולקישור לרישום, לחץ/י על "קרא עוד".

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

מחלימות עבור חולות ומתמודדות: הנשים שפיתחו פתרונות טכנולוגיים אחרי שעברו כריתת שד

התפרסם ב-ynet.

בגדי ים מותאמים לפרוטזות, חזיות מותאמות לאחרי ניתוח - אלה הם רק חלק מהפתרונות שפותחו על ידי נשים שהתמודדו עם סרטן השד והבינו מה חסר.

צ'י קונג הוא האומנות לחיות: נסעתי לסין לרפא את הגוף - וריפאתי את החיים שלי

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד שאיתו אובחנה השחקנית נירה רבינוביץ בגיל 40, הוציא אותה למסע ארוך להשבת בריאותה, שבמהלכו גילתה את אומנות התרגול הסינית העתיקה, צ'י קונג.

טוב לדעת: 10 עובדות על מחקרים קליניים באונקולוגיה

התפרסם במאקו.

כיצד מתנהלים המחקרים שמשפיעים על חיי המטופלים? אלו תהליכים הם כוללים? ומה המשמעות עבור המשתתפים במחקר? ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת שירות גידולי הריאה במרכז הרפואי בילינסון עם הסברים. (סרטון).

למה הרופאה שלחה אותי לבדיקת BRCA?

התפרסם ב-ynet.

האם צריך להתאים בדיקות סקר לסרטן שד באופן פרטני לכל אישה? מי צריכה לעשות בדיקות למוטציה BRCA? מה כולל אבחון וייעוץ גנטי?

פעילות גופנית מאומצת לפרק זמן קצר עשויה להפחית את הסיכון למחלה ממארת

התפרסם ב-e-med.

מנתונים חדשים שהתפרסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בקרב מבוגרים המבצעים כל יום פעילות גופנית מאומצת במשך 4-5 דקות נרשמה ירידה של עד 32% בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול עשוי להשפיע על הישרדות חולים עם סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

דגימות צואה מחולים ששרדו זמן רב לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב הדגימו שכיחות גבוהה יחסית של זני חיידקים שנקשרו בעבר עם תגובה חיסונית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

סגן מנהל בית חולים ויזם: כך משנה פרופ' גל מרקל את הטיפול בסרטן

התפרסם בגלובס. 

סטארט-אפיסט שיזם כמה חברות המפתחות תרופות אימונותרפיות לסרטן וסגן מנהל בית החולים בילינסון, מדבר על הלקחים שהפיק מהעסקה שהתפספסה עם ענקית התרופות מרק ועל החידושים האחרונים שהכניס לבית החולים בטיפול בחולים.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

עדי בת ה-17 הקימה מיזם לתמיכה בחולים שקיבלו זה עתה את הבשורה הקשה

עדי ייסדה מיזם - "פרוייקט מצפן" - שבו סטודנטים לרפואה מלווים חולים מרגע קבלת הבשורה הקשה - בטיפולים, בניתוחים וגם בקרבות מול הבירוקרטיה.

באנו לדבר על פריצת הדרך בחקר סרטן השד

התפרסם בכלכליסט.

פרופ' רינת ירושלמי משאלי (מנהלת יחידת אונקולוגיית השד במרכז דוידוף בבילינסון) הובילה את המחקר בתרופת אנהרטו, שהאריכה חיים בקרב חולות בסרטן שד גרורתי וזכתה לסיקור נרחב בעולם. 

"עצירת המחלה הוכפלה": דרך טיפול חדשה בסרטן השד

הכתבה התפרסמה ב-mako.

על פי מחקר חדש שהתפרסם בכנס בשיקגו התרופה "אנהרטו" עצרה את התקדמות סרטן השד באופן משמעותי. החוקרת הראשית: "התוצאות מוכיחות בפעם הראשונה שהטיפול משפר את ההישרדות בקרב קבוצה מסויימת של חולות בסרטן השד".

"כובע הקרח" שמונע את נשירת השיער אצל חולי סרטן

נשירת שיער היא אחת מתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים לחולי סרטן. בישראל קיים טיפול פשוט יחסית שיעיל עבור 60% מהחולים והחולות ומונע את נשירת השיער - כובע קרח.

הטיפול בסרטן שמשנה את כללי המשחק מול המחלה

כתבה מ-ynet.

עד לפני כמה שנים לרפואה לא היה מה להציע לחולים בלוקמיה ולימפומה עם מחלה אגרסיבית ועמידה לטיפולים. היום, הטיפול (CAR-T) שמגייס את מערכת החיסון למלחמה מול הסרטן נותן תקווה לחולים רבים.

מתאים מהונדסים ועד נוגדנים דו ראשיים: פריצות הדרך הגדולות של השנה בסרטן הדם

כתבה ב- ynet.

כנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה (ASH) שנערך לפני שבועיים בארה"ב הציג כמה פריצות דרך המטולוגיות מרעישות - מתרפיה תאית לקו שני של טיפול, דרך טכנולוגיית נוגדנים דו ראשיים ועד תרופה חדשה למניעת סיבוכי השתלת מוח עצם מתורם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה ראשונה לטיפול ב-GVHD בחולי סרטן

כתבה מ-e-med. 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודיע על אישור Abatacept (אורנסיה) בשילוב עם דיכוי חיסוני למניעת תגובת GVHD אקוטית במבוגרים וילדים המופנים להשתלת מח עצם מתורם זר.

הכלבים הטיפוליים שמסייעים למאושפזים

כתבה שפורסמה ב-ynet. 

מיכל לבנשטיין היא אחות ותיקה בביה"ח בילינסון והראשונה בארץ שהצליחה להכניס כלבים טיפוליים למחלקות האשפוז כדי להעניק לחולים סעד רגשי. "בעזרת הכלב, החולה הופך ממטופל למטפל", היא מסבירה, "וזה מגביר את המוטיבציה שלו, מחזיר לו את תחושת המסוגלות ומשפר את מצב רוחו".

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.