נשירת שיער (אלופציה alopecia) הוא תופעת לוואי נפוצה של טיפולי כימותרפיה והקרנות. לא כל התרופות המשמשות לטיפול הכימותרפי גורמות לנשירת שיער. הרכב הטיפול הכימותרפי והמינונים שנקבעו ישפיעו על סיכויי הנשירה. (לא רק שיער הראש), טיפולי הקרנות יגרמו לנשירת שיער רק באזורים המטופלים.
נשירת השיער תתחיל בדרך כלל בין שבועיים לארבעה שבועות לאחר תחילת הטיפולים. אפשר שתהיה הידלדלות של השיער, או התקרחות מלאה. אובדן השיער הנגרם כתוצאה מהקרנות או מכימותרפיה הוא זמני. צמיחת שיער מחודשת עשויה להתחיל שישה עד שמונה שבועות לאחר השלמת טיפולי ההקרנות או לאחר כמה מחזורי טיפול כימותרפי.
הרופא המטפל יסביר לכם מהם סיכוייכם לאבד שיער לפני תחילת הטיפולים. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם נשירת שיער היא להיערך לקראתה מראש.
להלן כמה המלצות:
• כדאי להסתפר תספורת קצרה ואופנתית לפני תחילת הטיפולים. הדבר יכין אתכם לשינוי שיחול בהופעתכם כתוצאה מנשירת שיער.
• אם בדעתכם להשתמש בפֵאה, עדיף להיפגש עם מעצב הפֵּאות לפני תחילת הטיפולים. כך יוכל המעצב להתאים את הפאה לצבע ולמראה של שיערכם הטבעי.
• בקשו מהרופא מרשם לפאה, שכן יש חברות ביטוח המממנות זאת.
• לאחר תחילת הטיפולים, השתמשו בשמפו עדין, יבשו את השיער בטפיחות קלות וסרקו אותו בזהירות מבלי למשוך בשיער.
• השתמשו במייבש שיער רק כשצריך, ובחום נמוך.
• הימנעו מצביעת השיער או מסלסולו בתכשירים כימיים, במכשירי סלסול חשמליים או ב"רולים" (גלגלי סלסול).
• כסו את הכרית שלראשכם בציפית מבד סטן, כדי למנוע חיכוך בין השיער לקרקפת.
• ישנם חולים המעדיפים לשלוט במצב ולגלח לגמרי את שיער ראשם, כדי שלא יהיה עליהם להתמודד עם הנשירה. (זכרו, הקרחת באופנה!)
• אפשר גם להשתמש בצעיפים, בכובעים או בכיסוי ראש אחר לצד או במקום פאה.
לקבלת ייעוץ ועזרה ניתן להיעזר במספרה במרכז דוידוף, בי"ח בילינסון (ללא תשלום). למידע לחץ כאן
התחליף הקל לפאה - "השיער של הת'ר" - מארגי שיער הנתפרים לסרט ראש גמיש או לקשת שיער. למידע לחץ כאן