ד"ר צאלה כהן, רופאה במערך לטיפול תומך במרכז דוידוף, בי"ח בילינסון, 2021.
מהי אנמיה ומה הגורם לה?
תאי הדם האדומים נושאים חמצן לאברי הגוף, בבדיקות הדם הרופא בודק את ערך ההמוגלובין שמבטא את כמות תאים אלה. אנמיה היא מצב שבו יש בגופכם כמות נמוכה של תאי דם אדומים מכדי לשאת את כמות החמצן שגופכם נזקק לה לכן על הלב "להתאמץ" יותר. במצב זה יתכן ותרגישו פעימות לב מואצות או חזקות אפילו במאמצים קלים. אנמיה עלולה לגרום לכם לחוש קוצר נשימה, חולשה, סחרחורת, תשישות ועייפות רבה.
טיפולים אונקולוגים שונים (בעיקר כימותרפיה) גורמים לאנמיה, שכן הם מקשים על מוח העצמות לייצר תאי דם אדומים חדשים. סיבה נוספת לאנמיה עשויה להיות איבוד דם חריף כרוני.
בהתאם לסיבת האנמיה וחומרתה יחליט המטפל האם יש מקום להציע טיפול פעיל או השגחה בלבד. ברוב המקרים, כיוון שמדובר במצב זמני, נהוג להשגיח. בזמן זה יש מספר דרכים שיסייעו להתמודד.
- לשמור את האנרגיה למה שבאמת חשוב. פירושו של דבר שתבצעו רק את הפעילויות החשובות לכם ביותר. למשל, אפשר שתעדיפו ללכת לעבודה אך לא לנקות את הבית. או אולי תזמינו אוכל מוכן במקום לבשל ובזמן הזה לבלות עם הנכד.
- היו נדיבים לאחרים, קבלו את עזרתם. כאשר בני משפחה או חברים מציעים לעזור, הניחו להם לעשות זאת. הם יכולים לסייע בטיפול בילדים, בעריכת קניות, בסידורים שונים, לקחת אתכם לרופא או למלא מטלות אחרות שאתם עייפים מכדי להשלים בעצמכם.
- נוחו, העולם בחוץ יחכה. נסו לישון לפחות שמונה שעות בלילה. ייתכן ותזדקקו גם לתנומה קצרה או שתיים במהלך היום (שעה או פחות).
- השתדלו לשמור על תזונה מאוזנת. בחרו במשטר תזונה המכיל את כל הקלוריות ואת החלבונים שגופכם זקוק להם. תזונה בריאה היא לא בהכרח לא טעימה, התזונאית תוכל לעזור לכם להרכיב תפריט בריא שיכיל מזונות שאתם אוהבים (מידע נוסף בסעיף "תזונה").
- שתיה מספקת. שילוב של אנמיה והתייבשות מחמיר חולשה, סחרחורת וסכנה לנפילות. רצוי לשתות 8-10 כוסות נוזלים מגוונים ביום.
- בצעו שינוי תנוחה בהדרגתיות. במעבר משכיבה או ישיבה לעמידה חלים שינויים בלחץ הדם וזרימת הדם למוח. בנוכחות אנמיה שינויים אלו איטיים יותר ואתם עלולים לחוש סחרחורת ואף ליפול. בקימה משכיבה חשוב לשבת דקה, לאפשר לגוף לחזור לאיזון ורק אז לעמוד.
- טיפול באנמיה. הצוות המטפל יעקוב אחר ספירת הדם שלכם במהלך הטיפולים. במצבים מסויימים יוחלט כי יש מקום לטיפול. כיוון שכל טיפול עלול להיות כרוך בתופעות לוואי ואף בסיכונים הטיפול המוצע יהיה בהתאם לחומרת האנמיה, הסיבה לאנמיה ומידת ההשפעה על התפקוד ואיכות החיים. טיפול לאנמיה עשוי לכלול מתן ברזל וויטמינים, מתן זריקות שמטרתן עידוד יצירת תאי דם אדומים במוח העצם (אריטרופואטין) ואף מתן מנות דם.
חשוב לפנות לצוות המטפל במצבים הבאים:
- רמת העייפות שלכם גברה עד שאינכם מסוגלים עוד לעסוק בפעילויותיכם הרגילות.
- יש לכם סחרחורת ותחושות של קדם עילפון.
- אתם חשים קוצר נשימה ופעימות לב מואצות במאמצים קלים.
- כאשר תחושות דומות הופיעו בתוך זמן קצר בעיקר כאשר מלווה בתופעות של דמם: דם בצואה או צואה שחורה, כיח דמי עם קרישים ועוד.