מהם השינויים ומה גורם להם?
ד"ר פנינה דורפמן-אתרוג פסיכואונקולוגית.
מעודכן לשנת 2021
סוגים מסוימים של טיפולים אונקולוגיים עלולים להשרות קשיים ביחסים האינטימיים של מטופלי סרטן.
מטופלים רבים חשים פגיעה בתדמית הגוף שלהם בעיקר עקב הצטלקויות ושינוי במראה האברים הנובעים מניתוחים שונים הקשורים לאבחון ולטיפול בסרטן שבו לקו. מצבים הקשורים לשינוי במראה עורם בעקבות טיפול קרינתי, טיפולים ביולוגיים שונים או טיפולים המלווים השתלת מח עצם ( במטופלים המטו-אונקולוגיים ) משפעים על תדמית הגוף של המטופלים שהופכת שלילית וגורמת להם לרתיעה מקרבה גופנית כלשהי. אלו יכולים להיות סממנים של חרדות דחיה או הסתמנות דיכאונית. ניתן להיעזר בשירות לעבודה סוציאלית ובשירות הפליאטיבי (טיפול תומך) במרכז דוידוף, במצבים אלו, או לפנות לאגודה למלחמה בסרטן.
טיפולים הורמונליים הניתנים ללוקים בסרטן ערמונית או בסרטן שד, עלולים לגרום להפרעה משמעותית במעגל התגובה המינית. הפרעות כגון: ירידה בתשוקה המינית, ירידה באיכות הזיקפה או בנשים כאבים בעת המגע המיני ניתנים לאבחון ולטיפול – עליכם לדווח על כך לרופאים המטפלים אשר יפנו אתכם למטפלים במרכז דוידוף ובאגודה למלחמה בסרטן.
בעיות אצל נשים כוללות:
כאמור, הפרעה בתדמית הגוף, חוסר עניין במין, ירידה בתשוקה וביכולת הגרייה, ואף ביכולת להנאה ולהשגת אביונה ( אורגזמה) - הקשורות בדרך כלל בהסתמנות של חרדה ודיכאון – יש לפנות לשירות הפסיכו-אונקולוגי, המערך לטיפול תומך במרכז דוידוף או לאגודה למלחמה בסרטן.
יתכנו תסמיני גיל הבלות (לנשים שעדיין אינן בגיל הבלות). תסמינים אלו כוללים:
o גלי חום
o יובש בנרתיק
o שינויים במצבי הרוח
o מחזורי וסת בלתי סדירים או הפסקת המחזור
בעיות אצל גברים כוללות:
ירידה בתשוקה וברצון לקיים יחסי מין – אלו בדרך כלל סממנים של חרדה שניתן לטפל בהם ביעילות.
כאב אגני, ירידה ביכולת הזקפה וביכולת להגיע לאביונה (אורגזמה)- יכולים להיות עקב מצבים לאחר ניתוחים או כתוצאה מטיפולים קרינתיים והורמונליים, כמו גם כסממני מצבים חרדתיים ודיכאוניים. דווחו על כך לרופאים המטפלים.
דרכי התמודדות
לנשים:
• שוחחי עם הרופא המטפל או האחות אודות:
o מין: שאלי את הרופא המטפל או האחות אם מותר לך לקיים יחסי מין במהלך טיפולי הכימותרפיה/רדיותרפיה. לגבי רוב הנשים אין מניעה לקיים יחסי מין, אך כדאי לברר.
o מניעת הריון: חשוב מאוד שלא תיכנסי להריון במהלך טיפולי הכימותרפיה. הכימותרפיה עלולה להזיק לעובר, בעיקר בשלושת החודשים הראשונים להריון. התייעצי עם רופא או אחות לגבי הגבלת ילודה ודרכים למניעת הריון.
o תרופות: שוחחי עם הרופא המטפל או האחות. ניתן להיעזר בתרופות לטיפול בהפרעות השונות כגון העדר תשוקה, כאב אגני וכו'.
• לבשי בגדים תחתונים מכותנה (תחתוני כותנה וגרביונים בעלי בטנה פנימית עשויה כותנה).
• תוכלי להיעזר בחומר סיכה וגינאלי על בסיס מים (כגון ®K-Y Jelly או ®Astroglide ) בשעת קיום יחסי מין.
• נסי להתמודד עם גלי החום בדרכים הבאות:
o התלבשי בשכבות, עם סוודר נוסף או ז'קט שניתן להסיר בקלות.
o הקפידי על פעילות גופנית. זו יכולה להיות למשל הליכה, רכיבה על אופניים או כול סוג של אימון גופני.
ניתן להיעזר בתרופות שאינן הורמונליות ומאושרות לשימוש בכל הקופות- פני בבקשה לשירות הפסיכו-אונקולוגי במרכז דוידוף או לאחות באגודה למלחמה בסרטן.
לגברים:
• שוחח עם הרופא המטפל או האחות אודות:
o מין: שאל את הרופא המטפל או האחות אם מותר לך לקיים יחסי מין במהלך הכימותרפיה. רוב הגברים יכולים, אך כדאי לברר. השתמש בקונדום בשעת קיום יחסי מין, שכן ייתכן שהזרע שלך מכיל שרידים של החומר הכימותרפי.
o מניעת הריון: חשוב מאוד שאשתך או בת הזוג שלך לא תיכנס להריון בתקופה שאתה עובר טיפול כימותרפי. הכימותרפיה עלולה להזיק לזרע ולגרום למומים מולדים בעובר. הקפד להשתמש בקונדום בעת קיום יחסי מין.
לגברים ונשים:
• היו פתוחים וכנים עם בני הזוג שלכם. שוחחו אודות רגשותיכם והדברים המעיקים עליכם.
• חפשו דרכים נוספות להפגין קרבה ואהבה. אתם ובני זוגכם עשויים לרצות להראות את אהבתכם בדרכים חדשות בזמן הטיפולים הכימותרפיים. כך למשל, אם אתם מקיימים יחסי מין בתדירות נמוכה מהרגיל, אפשר שתרצו להתחבק ולהתלטף יותר, להתרחץ יחד, או לעשות דברים אחרים שיגרמו לכם לחוש קרובים זה אל זו.
• שוחחו עם הרופא, האחות, העובדת הסוציאלית או עם יועצים. אם אתם ובני זוגכם מודאגים בשל בעיות הקשורות במין, ייתכן שתרצו לדבר עם מישהו שיכול לעזור. אפשר להתייעץ עם פסיכיאטר, פסיכולוג, עובדת סוציאלית, יועץ נישואין, מטפל מין או איש דת.
לייעוץ בנושא דימוי גוף ומיניות לחולים בני כל הגילאים ניתן לפנות לצוות השירות הפסיכו-אונקולוגית במרכז דוידוף.
מרפאת התפקוד המיני – בית חולים בילינסון
יחסים, מיניות ואינטימיות של חולי סרטן. מאמר מאת לנה קורץ אלמוג, מטפלת מינית, האגודה למלחמה בסרטן.
ניתן לפנות לאגודה למלחמה בסרטן בטלפון: 03-5721643