לוגו משולב

מחקרי תזונה למניעת חזרת סרטן השד

דר' ניבה שפירא, תזונאית קלינית

פורסם באתר שלנו בשנת 2018, המאמר רלוונטי גם לשנת 2024


אורח החיים המערבי המאופיין במעט מדי פעילות גופנית ובדיאטה עשירה בשומן, פחמימות מעובדות וחלבון מן החי מקושר לשכיחות גבוהה של עודף משקל, סינדרום מטבולי (מאופיין ברמות סוכר  גבוהות בדם, השמנת יתר במיוחד באזור הבטן, רמה גבוהה של שומני דם ויתר לחץ דם), תנגודת לאינסולין ורמות גבוהות של גורמי גדילה והורמוני מין בדם. רוב הגורמים האלה ידועים כגורמי סיכון לסרטן השד ותורמים לעליה בסיכון להישנותו בחולי סרטן השד. מחקרים אחרונים מוכיחים שחוסר איזון מטבולי והורמונלי כזה יכול להשתנות בעזרת שינוי תזונתי כולל, מתזונה מערבית לדיאטות יותר "אתניות" – כמו הים תיכונית והסינית-אסיאתית (יותר צמחית, עתירת דגנים, ירקות וקטניות).
למרות שהתורשה משפיעה על הסיכון לסרטן, מיחסים את רוב מקרי הסרטן באוכלוסיה, להשפעת גורמי סביבה שאינם תורשתיים, אותם ניתן להפחית. מיחסים כשליש ממקרי התמותה מסרטן להרגלי דיאטה ופעילות גופנית מזיקים, 
האגודה האמריקאית לתזונה ופעילות גופנית  יחד עם האגודות למניעה של מחלות לב וסכרת – הציגו לקראת 2006 את 3 גורמי הסיכון המוסכמים לסרטן השד: השמנה בגיל המבוגר (לא בנשים צעירות), שתית אלכוהול וחוסר פעילות גופנית.


חשיפה לגורמי סיכון במהלך החיים, כולל גורמי סיכון תזונתיים – כבר ברחם, ו/או בגיל  ההתבגרות, יכולה להשפיע על הופעת המחלה. לכן הגישה התזונתית – מתמקדת במניעת נזק כבר במהלך גיל הילדות וההתבגרות ע"י שמירה על תזונה נכונה ומשקל תקין במשך כל החיים המבוגרים.

קשר ההשמנה המאוחרת
עודף משקל והשמנה לאחר המנופאוזה, קשורים להגדלת הסיכון לסרטן השד, אבל אין קשר וישנה אפילו ירידה קטנה של סיכון לסרטן השד בהשמנה לפני המנופאוזה.
אולם עודף משקל קשור עם סיכון גדול יותר להתקדמות המחלה. גם עליית משקל לאחר גילוי המחלה, ובמהלך הטיפול, מהווה גורם מגביר סיכון. נראה שהסיבה לכך היא בגלל רמות גבוהות יותר של אסטרוגנים שמיוצרים ברקמת השומן המוגדלת של נשים שמנות. בנשים שמנות המטופלות בטיפול הורמונלי חליפי (לאחר המנופאוזה), השפעת עודף המשקל אינה באה לידי בטוי, כנראה בגלל שבמילא הן מקבלות רמה גבוהה של אסטרוגן יותר מאשר הגוף מסוגל ליצר לאחר המנופאוזה.

קשר הפעילות הגופנית
אורח חיים עצל קשור בהגדלת הסיכון לסרטן שד, גם לפני וגם אחרי המנופאוזה. נשים אשר מבצעות פעילות גופנית סדירה הן בעלות סיכון נמוך יותר ב-30% או יותר. פעילות גופנית גם מפחיתה סיכון של חזרת המחלה – בכ-50% באלו שצועדות חצי שעה ביום צעידה מהירה מאד! פעילות יותר אינטנסיבית לא הגבירה עוד יותר את ההגנה.
לכן ממליצים על ביצוע פעילות גופנית מתונה עד נמרצת במשך שלושת רבעי שעה עד שעה, חמישה ימים בשבוע או יותר, העשויה להפחית הסיכון למחלה.
 
המלצות כלליות של האגודה האמריקאית לסרטן( ACS )
* שמירה על משקל גוף תקין במהלך כל החיים, על ידי צריכה קלורית מתאימה ופעילות גופנית. 
* פעילות גופנית קבועה: מבוגרים- לפחות חצי שעה פעילות מתונה  עד נמרצת,לפחות חמישה ימים בשבוע. ילדים ומתבגרים: לפחות שעה - פעילות מתונה עד נמרצת, לפחות חמש פעמים בשבוע. 
* הגבלת צריכת אלכוהול- לא יותר ממשקה אחד לאשה או שניים לגבר ליום.

בנוסף:
* לקרוא את תוויות המזון כדי לדעת את גודל המנה והרכבה. 
* להגביל אכילת מזונות עתירי קלוריות כמו: צ'יפס, סופגניות, פיצה, ממתקים, עוגות ועוד, והחלפתם במזונות דלי קלוריות כמו: ירקות, פירות (במתינות) וקטניות ובנוסף שתית מים במקום משקאות מוגזים ממותקים. 
* לאכול מגוון ירקות ופירות כל יום- לפחות 9 ביום (בעבר המליצו על 5), והעדפת אכילת פרי על שתיית מיצי פרי. 
* להעדיף מזון טרי, מאודה, מבושל, אפוי,צלוי, חלוט ולמעט באכילת מזון מטוגן, מעובד או חרוך. 
* להעדיף דגנים מלאים על מעובדים.
* להפחית בשר מעובד, אדום או/ו עתיר שומן ולהעדיף דגים, עוף (חלקים רזים) וקטניות בשילוב דגנים- כמקור לחלבונים.


קשר האלכוהול 
בעוד שלגברים מומלץ להגביל את עצמם לשני משקאות ביום, לנשים מומלץ להגביל צריכת אלכוהול למנה אחת (מנת אלכוהול מוגדרת לדוג' כפחית בירה -330 מ"ל או כוס יין- 150 מ"ל). שילוב של אלכוהול ועישון מגדיל את הסיכון לסרטן השד, הרבה יותר מהשפעת כל גורם בנפרד. שתית מספר משקאות אלכוהולים במהלך השבוע, מגדילה את הסיכון לסרטן השד בנשים ובמיוחד באלו שאינן צורכות מספיק חומצה פולית הנמצאת בכמות גדולה בעלים ירוקים, בשרים, דגים, חלב, תפוזים, ביצים , נבט חיטה ודגנים מועשרים. לכן רצוי שנשים עם סיכון גבוה לסרטן השד ישקלו המנעות מאלכוהול.

קשר צריכת השומן
הקשר בין צריכת שומן וסרטן שד נמצא בוויכוח. למרות שמספר מחקרים הציעו קשר כזה, מרבים המחקרים בעלי המשקל – לא אישרו זאת.  במחקר הWINS נמצא שהפחתת השומן לרמה נמוכה של כ-20% (בארה"ב צורכים בממוצע 40% מהקלוריות- משומן, בישראל כ-33%) הורידה משמעותית חזרת המחלה בכ-22%! במיוחד –בנשים שלהן אין תשובה הורמונלית ולכן זקוקות להגנה זאת לעומת נשים שטופלו בנוגדי אסטרוגן (טמוקסיפן לדוגמא). המשמעות התזונתית של הבדלים אלו ממחישה את חשיבות הגישה האינדיווידואלית של התערבות תזונתית בעתיד. 

אנטיאוקסידנטים- בולמי חמצון
כדי להגן על עצמו מנזקי חמצון שקשורים עם הגדלת הסיכון לסרטן, הגוף מפעיל מנגנונים פנימיים, וגם משתמש בחומרים תזונתיים  מהירקות והפירות. בולמי חמצון אלו כוללים ויטמין  C,ויטמין E, קרוטנואידים, פוליפנולים ועוד. לכן כדי להפחית סיכון לסרטן, ממליצים על הגברת צריכת שפע ירקות ופירות, דגנים מלאים, אגוזים-שקדים טריים, יחד עם שמן זית. ככל שמגוונים יותר את מקורות בולמי החמצון כך מבטיחים הגנה טובה יותר, כיוון שאחד תומך, מחזק ואף מחדש את השני. במעקב אחרי נשים שצרכו יותר ירקות ופירות, ריכוז הפיגמנטים הצהובים-אדומים (קרוטוניאידים) עלה בדמן בכ-20% והסיכון לחזרת סרטן השד ירד ב-43%!

סיבים תזונתיים
למרות שמחקרים על תרומת הסיבים להגנה מפני סרטן שד לא היו עקביים, במחקר שנערך באנגליה, על 35,792 נשים ופורסם בינואר 2007  בירחון האפידמיולוגיה הבין-לאומי נמצא שהגנת הסיבים היתה מובהקת ויכלה להפחית חזרת סרטן השד ב 50%!  רק בנשים לפני מנופאוזה.
כאשר שילבו את צריכת הסיבים עם גורם מגן נוסף – לדוגמא חומצה פולית, נמצא שהשילוב תרם להגנה עוד יותר משמעותית מאשר הסיבים בלבד.
בישראל, נשים צעירות – צורכות רק כ-52% מהרמה המומלצת של סיבים. נשים בכל הגילים, צורכות בממוצע כ-17 גרם סיבים, ובגיל הפריון (25-50 שנים) רק בין 14-15 גרם סיבים ליום!
סיבי דגנים, נמצאו בעלת התרומה הגדולה ביותר להגנה מפני סרטן.
הסיבים תורמים להורדת שיאי האינסולין היומיים שלנו ולבקרת רמת האסטרוגן בדם, ולכך משמעות מיוחדת בגיל הצעיר, בו רמת ההורמונים הטבעית גבוהה בהרבה בהשוואה לירידת רמת ההורמונים במנופאוזה.  בנוסף, מזונות עשירים בסיבים מדגנים מלאים ומפירות, עשירים גם בבולמי חמצון ולכן במיוחד מומלצים להגנה מפני סרטן.

שמן זית ואומגה 3
למרות ההמלצה הכללית להפחית כמות הקלוריות משומן וההמלצה הספציפית להפחית צריכת שומן רווי, מחקרים חוזרים ומציעים תרומה פוטנציאלית להגנה של שמן זית ומקורות לחומצת שומן אומגה 3 בתפריט. תרומת שמן הזית- האופייני לדיאטה הים תיכונית- להגנה מפני סרטן השד קשורה לעמידותו לחמצון וגם לבולמי חמצון שנמצאים בשמן הזית אשר יחד הוכח כמגנים מפני סרטן השד. גם לחומצת שומן אומגה 3  , יש תרומה להגנה מפני הסרטן. צריך רק לזכור שחומצת שומן אומגה 3 נוטה מאד להתחמצן ולכן עדיף לקבל אותה בתוך המזון השלם- ירקות ירוקים, גרעיני פשתן, שמן קנולה, דגי ים ועוד ולשלב עם צריכת ירקות עם רכיבים מגנים. במיוחד חשוב להקפיד על יחס שמנים נכון בין אומגה 6 לאומגה 3 (בסביבות 5), בעוד שבארץ יחס חומצת שומן אומגה 6 לאומגה 3 הוא גבוה בהרבה (בסביבות 8-9).

הקשר ההורמונלי – והסינדרום המטבולי
נשים הסובלות מהסינדרום המטבולי היו בסיכון הגבוה ביותר לסרטן השד. מספר מחקרים הציעו קשר בין עליה ברמות האינסולין ורמות הסוכר בדם  לבין סיכון לסרטן שד – אחרי המנופאוזה. בנוסף, רמה גבוהה של הורמוני מין לאחר המנופאוזה קשורה בעליה בסיכון לסרטן השד. נשים עם הרמה הגבוהה ביותר של הורמוני מין היו בסיכון פי 2-3 לסרטן שד מאשר אלו עם הרמה הנמוכה ביותר. לא נמצא קשר דומה בנשים לפני המנופאוזה.


התזונה שמפחיתה גורמי סיכון לסרטן שד
הדיאטה המערבית הוכחה כמגבירה סרטן שד בנשים לאחר המנופאוזה, לדוגמא-בסין. במיוחד דיאטה עם צריכה גבוהה של בשר אדום ובשרים מעובדים, דגנים מזוקקים, מתוקים וקינוחים. במחקר אחר נמצא שצריכת יתר של פחמימות עם מדד גליקמי גבוה היתה קשורה בעליה משמעותית מאד בסיכון בעיקר בנשים צעירות ורזות ( BMI <25) בהשוואה לתפריט עתיר ירקות, פירות, דגנים, עשיר בויטמינים וסיבים ואפילו בהשוואה לתפריט העשיר במוצרים מן החי.
לעומתן לדיאטה הים תיכונית תרומה משמעותית להגנה מפני סרטן שד וגם למניעת הישנות המחלה, במיוחד בנשים הסובלות מהסינדרום המטבולי ומרמה הורמונלית גבוהה בדם.

טיפים למניעה
* להפחית קלוריות ע"י העדפה של מזונות משביעים כמו דגנים מלאים, קטניות וירקות. 
*  להפחית מזונות בעלי מדד גליקמי ואינסולינמי גבוה (דגני בוקר מתירס, אורז, לחם לבן, מאפים, חטיפים  ועוגות), והגדלת צריכת הירקות. 
*  להפחית שומן רווי (בשר אדום ומעובד, מוצרי חלב שמנים) ולהעדיף שמן צמחי (עדיף בלתי מזוקק),  כמו שמן זית, אגוזים, שקדים ופיסטוקים. 
*  למתן צריכת חלבונים, בעיקר מהחי (פרט לדגים).


לסיכום
כיוון שהקשר בין תזונה לסרטן שד הוא קשר מתמשך ואורך כל החיים, התזונה כל הזמן משתנה לפי הנסיבות, וההתאמה בין התזונה לאדם היא ספציפית – אין להתפלא על מחקרים סותרים. בגדול, ישנה הסכמה שעם התזונה המערבית עולה שעור הסרטן במידה מדאיגה, ויש אפילו המכנים את קצב העלייה ברמה של מגיפה. מעבר להסכמה על מניעת השמנה מאוחרת, צמצום אלכוהול, והגברת פעילות גופנית – יש הוכחות מחקריות לגורמים מגינים במזון, אבל לא תמיד באותה רמת הוכחה. במקום להסיק מתוצאות סותרות בין שיטות תזונה שונות ותנאי חיים אחרים לגמרי, שאין קשר חד משמעי וברור,  ולהתעלם מההשלכות של הרגלי האכילה שלנו, כדאי שנבין שהקשר יותר מורכב וצריך להשקיע יותר ברמה המחקרית מדעית כדי להבין אותו ובמשמעות האישית כדי ליישם אותו.

-

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

בואו נדבר על זה: כל מה שחשוב לדעת על סרטן הריאה

התפרסם ב-ynet. פודקסט.

סרטן הריאה הוא הקטלני ביותר במדינה ובעולם כולו - ובו בעת, מהווה את אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר. מה חשוב לדעת, אילו בדיקות כדאי לעשות והאם זו מחלה למעשנים בלבד?

הטיפול בסרטן השד עבר שינוי משמעותי בשנים האחרונות

התפרסם בהארץ.

המלחמה בסרטן השד עברה כברת דרך עם הישגים משמעותיים, ובכללם ארסנל גדול יותר של תרופות וטיפולים הניתנים בהתאם לגישת רפואה מותאמת אישית.

סרטן השד אצל גברים: "יש הדחקה ובושה". מי צריך להיבדק?

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד אצל גברים הוא נדיר, אך מדי שנה מאובחנים בישראל עשרות חולים. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז דוידוף בבילינסון: אין מספיק מודעות בנושא. גברים מגיעים לאבחון וטיפול בדרך כלל בשלבים יותר מתקדמים של המחלה.

בדרך למהפכה עולמית: פריצת דרך ישראלית בטיפול בסרטן הערמונית

התפרסם בישראל היום.

מחקר ראשוני שנערך בבית החולים בילינסון מעלה אפשרות לשינוי דרמטי באפשרות הטיפול בסרטן הערמונית - על פי המחקר חולים יצטרכו לעבור פחות הקרנות בהשוואה לטיפולים היום.

שיפור לאורך הזמן בשיעורי הישרדות חולים עם סרטן כבד

התפרסם ב-e-med.

שיעור ההישרדות של חולים עם סרטן כבד השתפרו עם השנים, אם כי שיעורי ההישרדות הכוללים עדיין נמוכים. במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open כותבים החוקרים כי אבחנה מוקדמת וטיפול שיפרו משמעותית את תוצאות ההישרדות בין תחילת שנת 2006 ועד סוף שנת 2019.

מוטציה בגן BRCA: "הסרטן שלי הציל את חיי הבנות שלי"

התפרסם ב-ynet.

לאחר אבחנה עם סרטן השחלות, הרופאים המליצו גם לבנות של המטופלת להיבדק.שלושן נמצאו נשאיות של מוטציה בגן BRCA ובזכות כריתה מניעתית חייהן ניצלו. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי, מנהלת יחידת אונקולוגיית שד במרכז דוידוף בבילינסון, מסבירה מדוע הבדיקה קריטית.

במקום לטוס לרופאים, הם מגיעים לחולי סרטן באילת: שינוי משמעותי

התפרסם ב - ynet.

כבר שנים שתושבי אילת נאלצים לנסוע שעות למרכז כדי לקבל טיפול. כעת, מהלך חדש של בית החולים בילינסון מביא רופאים אונקולוגיים אליהם.

ליווי אישי צמוד: יועץ אווטאר 24/7 לחולות סרטן השד

התפרסם ב-doctors only. 

פרוייקט מחקרי חדש של מכון סמואלי במרכז דוידוף: אפליקציה מבוססת AI תעניק ייעוץ ומעקב רפואי צמוד לחולות סרטן שד ותנטר תופעות לוואי במהלך טיפולים אונקולוגיים.

מהו משך הזמן האופטימלי של טיפול אימונותרפי בחולים עם מלנומה?

התפרסם ב-doctorsonly.

מסקנות מחקר שנערך במרכז דוידוף לחקר הסרטן עשויות לשנות את הקווים המנחים לטיפול במלנומה גרורתית: משך זמן הטיפול האחזקתי במטופלים שהשיגו תגובה מלאה אינו צריך לעלות על חצי שנה.

ממצאים מבטיחים למחקר ישראלי על סרטן החלחולת: סיכויי הריפוי יגדלו משמעותית

התפרסם ב-ynet. 

טיפול חדש שנחקר במרכז דוידוף בבילינסון מצא כי שילוב הטיפול האימונותרפי עם הכימי-קרינתי, העלים את הסרטן אצל 65% מהנבדקים ומנע ניתוח. בעקבות התוצאות המבטיחות, צפוי מחקר נרחב בישראל ובגרמניה. הנתונים מצביעים על הפוטנציאל. זה אור בקצה המנהרה, אמר פרופ' ברוך ברנר שמוביל את המחקר.

Lancet Oncology: טיפול כחול-לבן מפחית כאבים בחולי סרטן הלבלב

חוקרים מ"שיבא" פיתחו טיפול קרינתי לעצב הצליאק פלקסוס, המשפר משמעותית את איכות חייהם של חולי סרטן לבלב ומפחית מאד את רמת הכאב שלהם.

ASCO: ניתן למנוע כמעט ממחצית מקרי המוות

האגודה האמריקאית לסרטן: 40% ממקרי הסרטן החדשים וכמחצית ממקרי המוות מסרטן מעל גיל 30 בארה"ב מיוחסים לגורמי סיכון ניתנים למניעה. עישון בראש רשימת הגורמים.

שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים

התפרסם באתר העמותה הישראלית לסרטן העור.

חוקרים בטכניון מציגים שיפור משמעותי בניבוי הצלחתם של טיפולים אימונותרפיים.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית הרחם

התפרסם ב - e-med.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את מתן pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם.

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

בדרך לאישור ה-FDA: בדיקת הדם שתגלה את סרטן המעי הגס

התפרסם ב - ynet.

פיתוח חדש של חברה אמריקאית יאפשר אבחון של סרטן המעי הגס והחלחולת באמצעות בדיקת דם פשוטה, בניגוד למצב כיום שבו נדרש לבצע קולונוסקופיה או בדיקת דם סמוי בצואה. לשימוש בקרב אנשים שעומדים בקריטריונים. 

האם CAR-T ישנה את כללי המשחק עבור B-ALL בקרב צעירים? (ASCO)

התפרסם ב - emed.

בארבע השנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בפרופיל מטופלים צעירים (עד 25) אשר קיבלו את הטיפול האימונותרפי בתאי CAR-T עבור לוקמיה  לימפובלסטית חריפה של תאי B חוזרת או עמידה, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה (ASCO).

האם סרטן ריאות יהפוך למחלה כרונית: "לא הרבה פעמים רואים דבר כזה ברפואה"

פורסם ב-ynet.

מחקרים חדשים שהוצגו בארה"ב מצאו כי תרופות חדשות מפחיתות עד 84% את הסיכוי להתקדמות המחלה או מוות, ושומרות על יציבותה לחמש שנים.

osimertinib בדרך להיות מאושר ל - NSCLC בכל שלבי הטיפול (ASCO)

פורסם ב-emed. 

יתכן כי בקרוב osimertinib (Tagrisso)  יהיה מאושר לטיפול בכל שלבי NSCLC עם מוטציה בקולטן ל-EGFR, לאחר תוצאות ניסוי שהוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.

תרופה כחול-לבן מבוססת מיקרוביום הראתה תוצאות חיובית בחולי סרטן

התפרסם ב-doctors only.

התרופה, פיתוח של חברת הביוטק הישראלית ביומיקה, גרמה לעצירת גידולים סרטניים בחולי סרטן ריאות NSCLC וחולי סרטן המעי.

חיים ניצלו: מטופלים שביקשו לדחות תורים הועברו לביקור וירטואלי

התפרסם בישראל היום.

בבית החולים בילינסון מספרים כי מטופלים המטו אונקולוגיים רבים ביקשו לדחות את ביקורם בשל המלחמה. המעבר למרחב הוירטואלי אפשר למנוע הידרדרות חמורה במצבם.

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קנביס רפואי - התהליך והזכאות לקבלת מרשם ורישיון

ב - 1 באפריל 2024 ייכנסו לתוקף שינויים בתהליך הזכאות להחזקת קנביס רפואי.

קנאביס רפואי - סיוע בהליך קבלת רשיון

במכון מור - בלעדי ללקוחות שירותי בריאות כללית.

סיוע, ליווי והדרכה בהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי - און ליין (בתשלום)

האגודה למלחמה בסרטן והמרכז הרפואי הדסה מזמינים אתכם ליום עיון אונליין בנושא סרטן הריאה

האגודה למלחמה בסרטן והמרכז הרפואי הדסה מזמינים אתכם ליום עיון בנושא סרטן הריאה. יום העיון יתקיים אונליין ב - 11.12.24, בין השעות 11:00-12:30.

יש להירשם מראש.

קורס מיינדפולנס (און-ליין)

במיוחד לחולים אונקולוגים, למחלימי סרטן ולבני משפחותיהם.

8 מפגשים אינטרנטיים, בימי שני בין השעות 10:00-12:00

החל מ - 6.1.25

חליל האור - מפגש בזום בנושא CML

סיכום חדשות מכנס ASH 2024.

יתקיים ביום ראשון, 5.1.25, בשעה 19:30

חליל האור - מפגש בזום בנושא לימפומה שאינה הודג'קין

סיכום חדשות מכנס ASH 2024.

יתקיים ביום ראשון, 12.1.25, בשעה 19:30.

עמותת אמ"ן (מיאלומה נפוצה) - מפגש בנושא תזונה, תנועה ונשימה

יתקיים ביום שלישי, 28.1.25, במרכז הכנסים נאות אפעל, רמת אפעל.

יש להירשם מראש.

המפגש בתשלום.

חליל האור - הכנס השנתי - CLL

יתקיים ביום שישי, 14.2.2025, בגני יהושוע, פארק הירקון, תל אביב.

ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום, מומלץ להירשם מראש.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

מחלימות עבור חולות ומתמודדות: הנשים שפיתחו פתרונות טכנולוגיים אחרי שעברו כריתת שד

התפרסם ב-ynet.

בגדי ים מותאמים לפרוטזות, חזיות מותאמות לאחרי ניתוח - אלה הם רק חלק מהפתרונות שפותחו על ידי נשים שהתמודדו עם סרטן השד והבינו מה חסר.

צ'י קונג הוא האומנות לחיות: נסעתי לסין לרפא את הגוף - וריפאתי את החיים שלי

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד שאיתו אובחנה השחקנית נירה רבינוביץ בגיל 40, הוציא אותה למסע ארוך להשבת בריאותה, שבמהלכו גילתה את אומנות התרגול הסינית העתיקה, צ'י קונג.

טוב לדעת: 10 עובדות על מחקרים קליניים באונקולוגיה

התפרסם במאקו.

כיצד מתנהלים המחקרים שמשפיעים על חיי המטופלים? אלו תהליכים הם כוללים? ומה המשמעות עבור המשתתפים במחקר? ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת שירות גידולי הריאה במרכז הרפואי בילינסון עם הסברים. (סרטון).

למה הרופאה שלחה אותי לבדיקת BRCA?

התפרסם ב-ynet.

האם צריך להתאים בדיקות סקר לסרטן שד באופן פרטני לכל אישה? מי צריכה לעשות בדיקות למוטציה BRCA? מה כולל אבחון וייעוץ גנטי?

פעילות גופנית מאומצת לפרק זמן קצר עשויה להפחית את הסיכון למחלה ממארת

התפרסם ב-e-med.

מנתונים חדשים שהתפרסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בקרב מבוגרים המבצעים כל יום פעילות גופנית מאומצת במשך 4-5 דקות נרשמה ירידה של עד 32% בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול עשוי להשפיע על הישרדות חולים עם סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

דגימות צואה מחולים ששרדו זמן רב לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב הדגימו שכיחות גבוהה יחסית של זני חיידקים שנקשרו בעבר עם תגובה חיסונית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

סגן מנהל בית חולים ויזם: כך משנה פרופ' גל מרקל את הטיפול בסרטן

התפרסם בגלובס. 

סטארט-אפיסט שיזם כמה חברות המפתחות תרופות אימונותרפיות לסרטן וסגן מנהל בית החולים בילינסון, מדבר על הלקחים שהפיק מהעסקה שהתפספסה עם ענקית התרופות מרק ועל החידושים האחרונים שהכניס לבית החולים בטיפול בחולים.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

עדי בת ה-17 הקימה מיזם לתמיכה בחולים שקיבלו זה עתה את הבשורה הקשה

עדי ייסדה מיזם - "פרוייקט מצפן" - שבו סטודנטים לרפואה מלווים חולים מרגע קבלת הבשורה הקשה - בטיפולים, בניתוחים וגם בקרבות מול הבירוקרטיה.

באנו לדבר על פריצת הדרך בחקר סרטן השד

התפרסם בכלכליסט.

פרופ' רינת ירושלמי משאלי (מנהלת יחידת אונקולוגיית השד במרכז דוידוף בבילינסון) הובילה את המחקר בתרופת אנהרטו, שהאריכה חיים בקרב חולות בסרטן שד גרורתי וזכתה לסיקור נרחב בעולם. 

"עצירת המחלה הוכפלה": דרך טיפול חדשה בסרטן השד

הכתבה התפרסמה ב-mako.

על פי מחקר חדש שהתפרסם בכנס בשיקגו התרופה "אנהרטו" עצרה את התקדמות סרטן השד באופן משמעותי. החוקרת הראשית: "התוצאות מוכיחות בפעם הראשונה שהטיפול משפר את ההישרדות בקרב קבוצה מסויימת של חולות בסרטן השד".

"כובע הקרח" שמונע את נשירת השיער אצל חולי סרטן

נשירת שיער היא אחת מתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים לחולי סרטן. בישראל קיים טיפול פשוט יחסית שיעיל עבור 60% מהחולים והחולות ומונע את נשירת השיער - כובע קרח.

הטיפול בסרטן שמשנה את כללי המשחק מול המחלה

כתבה מ-ynet.

עד לפני כמה שנים לרפואה לא היה מה להציע לחולים בלוקמיה ולימפומה עם מחלה אגרסיבית ועמידה לטיפולים. היום, הטיפול (CAR-T) שמגייס את מערכת החיסון למלחמה מול הסרטן נותן תקווה לחולים רבים.

מתאים מהונדסים ועד נוגדנים דו ראשיים: פריצות הדרך הגדולות של השנה בסרטן הדם

כתבה ב- ynet.

כנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה (ASH) שנערך לפני שבועיים בארה"ב הציג כמה פריצות דרך המטולוגיות מרעישות - מתרפיה תאית לקו שני של טיפול, דרך טכנולוגיית נוגדנים דו ראשיים ועד תרופה חדשה למניעת סיבוכי השתלת מוח עצם מתורם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה ראשונה לטיפול ב-GVHD בחולי סרטן

כתבה מ-e-med. 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודיע על אישור Abatacept (אורנסיה) בשילוב עם דיכוי חיסוני למניעת תגובת GVHD אקוטית במבוגרים וילדים המופנים להשתלת מח עצם מתורם זר.

הכלבים הטיפוליים שמסייעים למאושפזים

כתבה שפורסמה ב-ynet. 

מיכל לבנשטיין היא אחות ותיקה בביה"ח בילינסון והראשונה בארץ שהצליחה להכניס כלבים טיפוליים למחלקות האשפוז כדי להעניק לחולים סעד רגשי. "בעזרת הכלב, החולה הופך ממטופל למטפל", היא מסבירה, "וזה מגביר את המוטיבציה שלו, מחזיר לו את תחושת המסוגלות ומשפר את מצב רוחו".