חולי ומחלימי סרטן תוהים לעתים קרובות לגבי השאלה האם צריכת מזון מסוים ונטילת תוספי תזונה יכולים לשפר את איכות חייהם ואת הישרדותם. הם מבצעים חיפוש אחר פרסומים ומחקרים חדשותיים כדי למצוא מידע שיספק תשובות לשאלה.
חשוב לוודא, לפני ביצוע שינויים כלשהם בתזונה שלך, שהמידע שקראת מבוסס על עובדות ממחקרים רבים. בדרך כלל נדרש יותר ממחקר אחד כדי להוכיח ששיטה עובדת. לרוב, המלצות מאנשי מקצוע בתחום הבריאות מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
לכן, אם נחשפת לדיווח חדשותי שמתמקד במחקר אחד, חשוב לבדוק כמה אנשים נכללו במחקר ואם למחקרים אחרים היו תוצאות דומות. בנוסף, יש לדעת שכתבות חדשותיות קצרות, לעתים קרובות, אינן יכולות לשים ממצאי מחקר חדשים, בהקשר הנכון שלהם.
להלן מספר שאלות נפוצות שעולות בהקשר לתזונה והתשובות להן מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
המידע אינו מחליף יעוץ תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית.
תזונה
צמחונית
האם תזונה צמחונית מפחיתה את הסיכון לחזרה
של מחלת הסרטן?
לא
קיימת ראיה חזקה שמראה שתזונה צמחונית עוזרת להפחית את הסיכון לחזרת מחלת הסרטן בהשוואה
לתזונה עשירה בירקות, פירות ודגנים מלאים ומכילה כמויות קטנות של בשר ודגים.
אבל
דיאטות צמחוניות יכולות להיות טובות מכיוון שהן נוטות להיות דלות בשומן רווי ועשירות
בסיבים, ויטמינים ופיטוכימיקלים.
האגודה
האמריקאית למלחמה בסרטן הגדירה תזונה בריאה ומונעת סרטן כתזונה עשירה בירקות, פירות,
קטניות ודגנים מלאים ומגבילה או שאינה כוללת בשר אדום ומעובד, משקאות ממותקים, מזון
אולטרה מעובד ( מזון שכולל מרכיבים שמוצו מתוך מזון וכן תוספים היוצרים צבע, מרקם
וטעימות תעשייתיים ומתוחכמים) ומוצרי דגנים מזוקקים (דגנים שאינם
"מלאים").
מספר
דפוסי אכילה יכולים לענות על הגדרת האגודה האמריקאית למלחמה בסרטן לתזונה בריאה
ומונעת סרטן , וביניהם: תזונה ים תיכונית, דיאטת דש DASH ותזונה צמחונית.
תזונה
ללא גלוטן
האם אכילה של תזונה ללא גלוטן עוזרת
להפחית סיכון לסרטן?
גלוטן
הוא חלבון בחיטה, שיפון ושעורה, שעבור רוב האנשים, אינו גורם לתופעות לוואי.
לאלו
הסובלים ממחלת צליאק, גלוטן מעורר תגובה חיסונית הפוגעת ברירית המעי הדק ועלולה
להגביר את הסיכון לסרטן.
אנשים
מסוימים חווים רגישות לגלוטן ללא מחלת צליאק גלויה, ובהם, גלוטן עשוי לתרום לדלקת
במעי, מנגנון אחד שעשוי להניע סרטן במערכת
העיכול.
עם
זאת, ישנן עדויות מועטות הנוגעות לצריכת גלוטן ולסיכון לסרטני מערכת העיכול בקרב
האוכלוסייה הכללית.
עבור
אנשים ללא מחלת צליאק, אין עדות כי צריכת תזונה ללא גלוטן מקושרת עם סיכון
נמוך יותר לסרטן, ומחקרים רבים מראים כי צריכת דגנים מלאים, כולל אלה המכילים
גלוטן, מפחיתה ככל הנראה את הסיכון לסרטן המעי הגס.