לוגו משולב

תזונה נכונה

  

מעודכן ל - 2022

 

 

אכילה נכונה פירושה צריכת מגוון מזונות שיספקו את החומרים המזינים שהגוף זקוק להם בכדי לשמור על מצב תזונתי תקין.
חומרים מזינים אלה כוללים: חלבונים, פחמימות, שומנים, מים, ויטמינים ומינרלים.


חלבון

אנו זקוקים לחלבון לשם גדילה והתפתחות, לשיקום רקמות הגוף ולשמירה על מערכת חיסון בריאה. גוף שאיננו מקבל די חלבון יזדקק לזמן רב יותר כדי להחלים ממחלה ועמידותו בפני זיהום תהיה נמוכה יותר.

 

 

 

חולי סרטן זקוקים על פי רוב ליותר חלבון מהרגיל. לאחר ניתוח, כימותרפיה או הקרנות יש צורך בדרך כלל בתוספת חלבון להגלדת הרקמות וכסיוע במניעת זיהומים.

מקורות טובים לאספקת חלבון כוללים: עוף, הודו, בשר רזה, דגים, ביצים, מוצרי חלב, קטניות ואגוזים מסוגים שונים.


פחמימות

פחמימות מספקות לגוף את הדלק שהוא זקוק לו לצורך פעילות גופנית ותפקוד תקין של האיברים. 

המקורות הטובים ביותר לפחמימות הם: פירות, ירקות, לחם, דגנים מלאים וקטניות (אפונה, עדשים, שעועית, חומוס, פול, סויה) –  הם מספקים לגוף את הוויטמינים, המינרלים, הסיבים והפיטונוטרייֶנטים (חומרים מזינים המצויים בצמחים) הנחוצים לתאים.


מקורות נוספים לפחמימות הם: לחם, דגנים, תפוחי אדמה, אורז, תירס, ספגטי ופסטה. 


דברי מתיקה (קינוחים, ממתקים ומשקאות ממותקים) יכולים לספק פחמימות, אבל מכילים מעט מאוד חומרים מזינים.


שומנים

לשומנים תפקיד חשוב בתזונה. שומנים ושמָנים מספקים לגוף מקור אנרגיה עשיר. הם משמשים לאחסון אנרגיה, לבידוד רקמות הגוף ולהעברת ויטמינים מסוגים מסוימים דרך הדם. הם ממלאים תפקיד חשוב גם בתהליכי הכנת המזון בכך שהם משפרים את טעם האוכל, מרככים מזונות אפויים ומובילים חום במהלך הבישול.

יש שומנים טובים יותר לבריאות מאחרים. בהתחשב בהשפעה שיש לשומנים על הלב ועל רמת הכולסטרול שלכם, כדאי שתבחרו בשומנים בלתי-רווּיים (שומנים חד-בלתי-רווּיים ושומנים רב-בלתי-רווּיים).


שומנים חד-בלתי-רווּיים
נמצאים בעיקר בשמָנים צמחיים כגון: שמן קנולה ושמן זית. מצב הצבירה של שמנים אלו בטמפרטורת חדר הוא נוזלי.


שומנים רב-בלתי-רווּיים (או חומצות שומן רב-בלתי-רוויות) נמצאים בעיקר בשמָנים צמחיים כגון: שמן חריע, שמן חמניות, שמן תירס ושמן זרעי פשתן. הם נוזליים או רכים בטמפרטורת חדר.
חומצות שומן רב-בלתי-רוויות מסוימות כמו למשל חומצה לינולאית וחומצה אלפא-לינולנית נקראות חומצות שומן חיוניות, שכן הגוף איננו מסוגל לייצר אותן. הן נחוצות לבניית תאים ולייצור הורמונים. חומצות השומן החיוניות חייבות להתקבל מהמזון שאנו בוחרים לאכול. 


שומנים רוויים (או חומצות שומן רוויות) נמצאים בעיקר במזונות שמקורם מן החי כגון: עוף ובשר, חלב וחמאה. חלק מהשמנים הצמחיים כגון שמן קוקוס ושמן דקלים (זה המופק מציפת פרי הדקל וגם זה המופק מן הגלעין) הינם שמנים רוויים. שמנים רוויים נוטים להיות מוצקים בטמפרטורת החדר.


חומצות שומן טראנס נוצרות כאשר מעבדים שמנים מן הצומח למרגרינה או לשומן מוצק. מקורות שומן טראנס בתזונה כוללים חטיפים ודברי מאכל אפויים, שהוכנו בעזרת שמן צמחי או שומן צמחי מוצק שעברו הידרוגנציה (הוספת אטומי מימן) חלקית. שומני טראנס מצויים גם באופן טבעי בכמה מוצרים מן החי, כגון מוצרי חלב.



מים

מים ונוזלים חיוניים לבריאותנו. כל תאי הגוף זקוקים למים על מנת לתפקד. בדרך כלל, אדם צריך לשתות 6-10 כוסות של 250 מ"ל מים או משקה צלול אחר ביום, כדי להבטיח שכל תאי גופו מקבלים את הנוזלים הנחוצים להם.

אם אינכם שותים מספיק נוזלים או אם אתם מקיאים או משלשלים אתם עלולים להתייבש. 

 

ויטמינים ומינרלים

ויטמינים ומינרלים דרושים לצורך גדילה והתפתחות. הם גם מאפשרים לגוף לעשות שימוש באנרגיה (קלוריות) שמספק המזון. אדם המקפיד על תזונה מאוזנת שיש בה כמות מספקת של קלוריות וחלבונים יקבל בדרך כלל שפע של ויטמינים ומינרלים.

 

במקרים בהם הטיפול במחלת הסרטן גורם לתופעות לוואי שמשפיעות על צריכת המזון ונמשכות תקופות ארוכות, יכול להיות קשה לשמור על תזונה מאוזנת. במקרה כזה, הרופא המטפל או הדיאטנית עשויים להציע נטילת תוסף תזונה יומי המכיל מולטי-ויטמינים ומינרלים.

 

אם אתם נוטלים או מתכננים ליטול ויטמינים או תוספי תזונה, דאגו לשוחח על כך מראש עם הרופא המטפל והדיאטנית.

 

יש אנשים חולי סרטן הנוטלים כמויות גדולות של ויטמינים, מינרלים ותוספי תזונה אחרים במטרה לנסות להמריץ את המערכת החיסונית שלהם או אף להרוס תאים סרטניים. חלק מהחומרים האלו עלולים להזיק, בעיקר בכמויות גדולות. למעשה, מינונים גבוהים של ויטמינים ומינרלים מסוימים עלולים לפגוע ביעילותם של טיפולי הכימותרפיה וההקרנות.

במהלך הטיפולים עדיף לבחור בתוסף תזונה שאינו מכיל יותר מהערכים היומיים המומלצים של החומרים המזינים ובכזה שאיננו מכיל ברזל, אלא אם הרופא שלכם סבור שאתם זקוקים לברזל.

 

שוחחו על כך קודם עם הרופא המטפל והדיאטנית.


נוגדי חמצון

נוגדי חמצון הם החומרים המגנים על תאי הגוף מפני נזק הנגרם מרדיקלים חופשיים (שהם תוצרי-לוואי של תהליכים תקינים המתרחשים בגוף). דוגמאות לנוגדי חמצון כוללות ויטמין C, ויטמין E, ויטמין A (בטא-קרוטן) וסלניום. אם תרצו להוסיף נוגדי חמצון למזונכם, מומחי בריאות ממליצים על אכילת מגוון פירות וירקות, שהינם מקור טוב לנוגדי חמצון.

נטילת כמויות גדולות של תוספים נוגדי חמצון לרוב איננה מומלצת בזמן טיפולי כימותרפיה והקרנות. 


בטיחות המוצר

רבים מאמינים שאם גלולה או תוסף מזון נמכרים בחנויות, פירושו של דבר שהם יעילים ובטוחים לשימוש. דווחו לצוות הרפואי אודות כל תוסף בו אתם משתמשים או מתכוונים להשתמש.

הביאו את אריזת המוצר לרופא המטפל כדי לדון במינון ולהבטיח שהמרכיבים אינם פוגעים בבריאותכם או ביעילות הטיפולים. 

 

אם יש לכם תופעות לוואי כגון צפצופים בנשימה, גירוד, חוסר תחושה או דקירות בגפיים, הפסיקו ליטול את המוצר מייד ופנו לרופא המטפל.

 

סרטן השד-פריצת דרך בטיפול: השילוב התרופתי שעשוי להאריך חיים

התפרסם ב-ynet.

נתונים מעודדים במיוחד שהוצגו בכנס ASCO שנערך בשיקגו מגלים: חולות בסרטן שד מסוג אגרסיבי שקיבלו שילוב של טרודלבי וקיטרודה עברו 11.2 חודשים בלי שהמחלה התקדמה...

טיפול חדש בסרטן הריאות הפחית דרמטית את הסיכון למוות-ASCO

התפרסם ב-ynet.

טיפול טרום ניתוחי חדש שיפר את הישרדותם של חולי סרטן ריאה מוקדם מסוג NSCLC והפחית ב-90% את הסיכון למוות בקרב מטופלים עם תגובה פתולוגית מלאה.התוצאות הוצגו  בכנס האונקולוגי ASCO.

פריצת דרך רפואית: טיפול חדשני השיג שליטה על סרטן ריאות במצב מתקדם

פורסם במאקו.

חולים בסרטן ריאות שלקחו חלק בניסוי תרופה חדשה הגיבו בצורה מצויינת לטיפול הביולוגי שניתן באמצעות כדורים. כ-95% מהמשתתפים הצליחו להשתלט על המחלה ומשך התגובה הגיע כמעט ל-9 חודשים.

בארה"ב וגם בישראל: בדיקת פאפ ביתית לגילוי סרטן צוואר הרחם

התפרסם ב-ynet.

ה-FDA אישר את הערכה הראשונה לאיסוף עצמי של דגימה נרתיקית לאבחון הנגיף HPV. בישראל, כל קופות החולים מקדמות מהלכים דומים - וחלקן כבר החלו בפיילוטים.

פריצת דרך בטיפול בסרטן ראש -צוואר: תרופה חדשה משנה את כללי המשחק.

התפרסם בישראל היום.

לאחר למעלה מ-20 שנה ללא התקדמות בטיפול, מחקר חדש הוכיח כי קיטרודה מעניקה לחולי ראש-צוואר 5 שנות חיים ללא חזרת המחלה. פרופ' פופובצר, החוקר שהוביל את המחקר בישראל: "תוצאה שמשנה את הפרקטיקה".

מבט חדש על סרטן השחלה: התקדמות רפואית ופתרונות מותאמים אישית

פורסם ב-medpage.

על החידושים האחרונים בתחום האבחון והטיפול בסרטן השחלה וכיצד הם משנים את הפרוגנוזה עבור מטופלות.

מעשנים או הפסקתם? כך תדעו אם אתם זכאים לבדיקה הקריטית הזו

התפרסם ב-ynet.

הממשלה אישרה את המלצת ועדת סל הבריאות להוסיף בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות CT במינון קרינה נמוך. איך מתבצעת הבדיקה ומי זכאי לה? המדריך המלא.

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

התפרסם ב - ynet. 

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ - 3200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר, העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

טיפולים חדשניים במלנומה: "היום יש תקווה גם בשלבים מתקדמים"

התפרסם ב-ynet.

מהם השלבים השונים של המלנומה? מתי נדרש טיפול מונע? ואילו אפשרויות טיפול חדשניות קיימות היום? ד"ר נתנאל אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה בבילינסון, בשיחה על ההתפתחויות האחרונות בטיפול במחלה המורכבת.

גילוי מוקדם של סרטן אצל נשים: מתי כדאי לפנות לייעוץ גנטי ואיך נבדקים?

התפרסם במאקו.

נשאיות למוטציות בגן ה - BRCA נמצאות בסיכון של עד 80% לחלות בסרטן השד ועד 60% בסרטן השחלה. בדיקת הסקר לנשאיות פשוטה, כלולה בסל הבריאות עבור קבוצת הסיכון ויכולה להציל חיים.

מהפכת הטיפול בסרטן: מעבדות סמואלי בבילינסון מייצרות תקווה חדשה

התפרסם בכלכליסט.

בלב מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, מהפכה שקטה אך משמעותית מתרחשת. בתחילת 2024, הושקו מעבדות סמואלי לחקר הסרטן - מיזם חדשני שצפוי לשנות את פני הטיפול האונקולוגי בישראל ומעבר לה.

שיטת המגבעת: הגישה הניתוחית החדשה לסרטן הערמונית שמפחיתה תופעות לוואי

התפרסם ב - ynet.

גישה ניתוחית חדשה במהלך הניתוח הרובוטי לכריתת הערמונית - מורידה דרמטית את תופעות הלוואי ומקצרת את זמן ההחלמה. למי היא מתאימה, איך מתבצעת ומתי מומלץ להיבדק לסרטן הערמונית?

מרבית הנשים הצעירות יכולות להרות וללדת לאחר טיפול כנגד סרטן שד (ASCO)

התפרסם ב-e-med.

מרבית הנשים הצעירות ששרדו ממאירות שד וניסו להרות הצליחו להרות ולהביא ילדים לעולם, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה - American Society of Clinical Oncology.

סטודיו פתוח: מפגשים של יצירה באומנות למטופלים בהנחיית צוות מרכז דוידוף - ללא עלות

מחקרים מראים כי ביטוי יצירתי תורם לשיפור מצב הרוח, להפחתת חרדה ומתח, לחיזוק מערכת החיסון ולפיתוח חוסן נפשי. מוזמנים לבוא ולהתמסר לעולם האמנות בדרך חוויתית, נעימה ומרפאה.

למטופלי דוידוף.

חליל האור - כנס למטופלים המטו-אונקולוגיים

המרכז הרפואי שערי צדק בשיתוף עמותת חליל האור ועמותת CML, מזמינים אתכם ואת בני משפחותיכם לכנס למטופלים המטו-אונקולוגיים, שיתקיים ביום שני, 7.7.25 בשעה 16:00.

שערי צדק, הבניין הראשי, חדר אירוח קומה 4.

מכירים את החבילה התומכת למטופלים אונקולוגיים בכללית מושלם?

 לקוחות כללית מושלם פלטינום המתמודדים עם מחלת הסרטן זכאים לחבילת שירותים תומכת, שנועדה להקל עליהם בתקופה המורכבת הזו.

שירותי התרגום של "קול הבריאות"

השירות מאפשר תרגום בזמן אמת לחמש שפות:

ערבית, רוסית, אמהרית, טיגרית וצרפתית.

המוקד פועל בטלפון 5144*

בימים א-ה : 08:00-20:00

יום ו: 08:00-13:00

עמותת שני - בית למבריאים

מרכז שיקום גוף ונפש למבריאי סרטן. המקום פתוח גם למטופלים באישור רופא מטפל וגם לבני משפחה על בסיס מקום פנוי.

חלק מהפעילויות ללא עלות או בעלות נמוכה.

במושב נחלים.

קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם

אתם לא לבד!

במערך ההמטו-אונקולוגי נפתחה קבוצה להעצמת חוסן לבני משפחה המטפלים ביקיריהם, שתתכנס אחת לשבוע בימי רביעי בין השעות 12:00-13:30, באולם רדבן, קומה 1, מרכז דוידוף.

ללא עלות.

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.