מעודכן ל - 2022
אכילה נכונה פירושה צריכת מגוון מזונות שיספקו את החומרים המזינים שהגוף זקוק להם בכדי לשמור על מצב תזונתי תקין.
חומרים מזינים אלה כוללים: חלבונים, פחמימות, שומנים, מים, ויטמינים ומינרלים.
חלבון
אנו זקוקים לחלבון לשם גדילה והתפתחות, לשיקום רקמות הגוף ולשמירה על מערכת חיסון בריאה. גוף שאיננו מקבל די חלבון יזדקק לזמן רב יותר כדי להחלים ממחלה ועמידותו בפני זיהום תהיה נמוכה יותר.
חולי סרטן זקוקים על פי רוב ליותר חלבון מהרגיל. לאחר ניתוח, כימותרפיה או הקרנות יש צורך בדרך כלל בתוספת חלבון להגלדת הרקמות וכסיוע במניעת זיהומים.
מקורות טובים לאספקת חלבון כוללים: עוף, הודו, בשר רזה, דגים, ביצים, מוצרי חלב, קטניות ואגוזים מסוגים שונים.
פחמימות
פחמימות מספקות לגוף את הדלק שהוא זקוק לו לצורך פעילות גופנית ותפקוד תקין של האיברים.
המקורות הטובים ביותר לפחמימות הם: פירות, ירקות, לחם, דגנים מלאים וקטניות (אפונה, עדשים, שעועית, חומוס, פול, סויה) – הם מספקים לגוף את הוויטמינים, המינרלים, הסיבים והפיטונוטרייֶנטים (חומרים מזינים המצויים בצמחים) הנחוצים לתאים.
מקורות נוספים לפחמימות הם: לחם, דגנים, תפוחי אדמה, אורז, תירס, ספגטי ופסטה.
דברי מתיקה (קינוחים, ממתקים ומשקאות ממותקים) יכולים לספק פחמימות, אבל מכילים מעט מאוד חומרים מזינים.
שומנים
לשומנים תפקיד חשוב בתזונה. שומנים ושמָנים מספקים לגוף מקור אנרגיה עשיר. הם משמשים לאחסון אנרגיה, לבידוד רקמות הגוף ולהעברת ויטמינים מסוגים מסוימים דרך הדם. הם ממלאים תפקיד חשוב גם בתהליכי הכנת המזון בכך שהם משפרים את טעם האוכל, מרככים מזונות אפויים ומובילים חום במהלך הבישול.
יש שומנים טובים יותר לבריאות מאחרים. בהתחשב בהשפעה שיש לשומנים על הלב ועל רמת הכולסטרול שלכם, כדאי שתבחרו בשומנים בלתי-רווּיים (שומנים חד-בלתי-רווּיים ושומנים רב-בלתי-רווּיים).
שומנים חד-בלתי-רווּיים נמצאים בעיקר בשמָנים צמחיים כגון: שמן קנולה ושמן זית. מצב הצבירה של שמנים אלו בטמפרטורת חדר הוא נוזלי.
שומנים רב-בלתי-רווּיים (או חומצות שומן רב-בלתי-רוויות) נמצאים בעיקר בשמָנים צמחיים כגון: שמן חריע, שמן חמניות, שמן תירס ושמן זרעי פשתן. הם נוזליים או רכים בטמפרטורת חדר.
חומצות שומן רב-בלתי-רוויות מסוימות כמו למשל חומצה לינולאית וחומצה אלפא-לינולנית נקראות חומצות שומן חיוניות, שכן הגוף איננו מסוגל לייצר אותן. הן נחוצות לבניית תאים ולייצור הורמונים. חומצות השומן החיוניות חייבות להתקבל מהמזון שאנו בוחרים לאכול.
שומנים רוויים (או חומצות שומן רוויות) נמצאים בעיקר במזונות שמקורם מן החי כגון: עוף ובשר, חלב וחמאה. חלק מהשמנים הצמחיים כגון שמן קוקוס ושמן דקלים (זה המופק מציפת פרי הדקל וגם זה המופק מן הגלעין) הינם שמנים רוויים. שמנים רוויים נוטים להיות מוצקים בטמפרטורת החדר.
חומצות שומן טראנס נוצרות כאשר מעבדים שמנים מן הצומח למרגרינה או לשומן מוצק. מקורות שומן טראנס בתזונה כוללים חטיפים ודברי מאכל אפויים, שהוכנו בעזרת שמן צמחי או שומן צמחי מוצק שעברו הידרוגנציה (הוספת אטומי מימן) חלקית. שומני טראנס מצויים גם באופן טבעי בכמה מוצרים מן החי, כגון מוצרי חלב.
מים
מים ונוזלים חיוניים לבריאותנו. כל תאי הגוף זקוקים למים על מנת לתפקד. בדרך כלל, אדם צריך לשתות 6-10 כוסות של 250 מ"ל מים או משקה צלול אחר ביום, כדי להבטיח שכל תאי גופו מקבלים את הנוזלים הנחוצים להם.
אם אינכם שותים מספיק נוזלים או אם אתם מקיאים או משלשלים אתם עלולים להתייבש.
ויטמינים ומינרלים
ויטמינים ומינרלים דרושים לצורך גדילה והתפתחות. הם גם מאפשרים לגוף לעשות שימוש באנרגיה (קלוריות) שמספק המזון. אדם המקפיד על תזונה מאוזנת שיש בה כמות מספקת של קלוריות וחלבונים יקבל בדרך כלל שפע של ויטמינים ומינרלים.
במקרים בהם הטיפול במחלת הסרטן גורם לתופעות לוואי שמשפיעות על צריכת המזון ונמשכות תקופות ארוכות, יכול להיות קשה לשמור על תזונה מאוזנת. במקרה כזה, הרופא המטפל או הדיאטנית עשויים להציע נטילת תוסף תזונה יומי המכיל מולטי-ויטמינים ומינרלים.
אם אתם נוטלים או מתכננים ליטול ויטמינים או תוספי תזונה, דאגו לשוחח על כך מראש עם הרופא המטפל והדיאטנית.
יש אנשים חולי סרטן הנוטלים כמויות גדולות של ויטמינים, מינרלים ותוספי תזונה אחרים במטרה לנסות להמריץ את המערכת החיסונית שלהם או אף להרוס תאים סרטניים. חלק מהחומרים האלו עלולים להזיק, בעיקר בכמויות גדולות. למעשה, מינונים גבוהים של ויטמינים ומינרלים מסוימים עלולים לפגוע ביעילותם של טיפולי הכימותרפיה וההקרנות.
במהלך הטיפולים עדיף לבחור בתוסף תזונה שאינו מכיל יותר מהערכים היומיים המומלצים של החומרים המזינים ובכזה שאיננו מכיל ברזל, אלא אם הרופא שלכם סבור שאתם זקוקים לברזל.
שוחחו על כך קודם עם הרופא המטפל והדיאטנית.
נוגדי חמצון
נוגדי חמצון הם החומרים המגנים על תאי הגוף מפני נזק הנגרם מרדיקלים חופשיים (שהם תוצרי-לוואי של תהליכים תקינים המתרחשים בגוף). דוגמאות לנוגדי חמצון כוללות ויטמין C, ויטמין E, ויטמין A (בטא-קרוטן) וסלניום. אם תרצו להוסיף נוגדי חמצון למזונכם, מומחי בריאות ממליצים על אכילת מגוון פירות וירקות, שהינם מקור טוב לנוגדי חמצון.
נטילת כמויות גדולות של תוספים נוגדי חמצון לרוב איננה מומלצת בזמן טיפולי כימותרפיה והקרנות.
בטיחות המוצר
רבים מאמינים שאם גלולה או תוסף מזון נמכרים בחנויות, פירושו של דבר שהם יעילים ובטוחים לשימוש. דווחו לצוות הרפואי אודות כל תוסף בו אתם משתמשים או מתכוונים להשתמש.
הביאו את אריזת המוצר לרופא המטפל כדי לדון במינון ולהבטיח שהמרכיבים אינם פוגעים בבריאותכם או ביעילות הטיפולים.
אם יש לכם תופעות לוואי כגון צפצופים בנשימה, גירוד, חוסר תחושה או דקירות בגפיים, הפסיקו ליטול את המוצר מייד ופנו לרופא המטפל.