המלצות תזונתיות לזמן שלשולים כתוצאה מטיפולים.
מעודכן ל - 2022
ההמלצות להלן הן בנוסף להמלצות רפואיות ותזונתיות קודמות שלך (לדוגמא: תפריט לחולה סוכרת, הגבלת שתייה) ואינן מבטלות אותן.
שלשולים שאינם בשליטה עלולים להוביל לירידה במשקל, התייבשות, תאבון ירוד וחולשה.
כדי להקל על התופעה מומלץ לשמור על ההמלצות הבאות:
שתייה:
להקפיד לשתות לפחות 8 כוסות של 250 מ"ל במהלך היום. מומלץ לשתות כוס נוזלים נוספת לאחר כל שלשול.
עדיפה שתייה בטמפרטורת החדר - להימנע ממשקאות חמים מאוד או קרים מאד.
שתייה מומלצת: בנוסף למים מומלץ לשתות נוזלים אשר יחזירו לגופך מינרלים (נתרן, אשלגן) שהולכים לאיבוד בשלשול, כגון: מיצי פירות מסוננים ומדוללים (לדוגמא: תפוחים, אגסים, אפרסקים), מרק עוף צח (ללא שומן), חליטת תה (ללא קפאין).
מומלץ להימנע משתיית: משקאות מוגזים, חלב, משקאות המכילים קפאין (קולה, קפה, תה, קקאו), משקאות אלכוהוליים ומשקאות עם תכולת סוכר גבוהה.
אכילה:
לאכול ארוחות קטנות לעיתים תכופות יותר במשך היום. מומלץ לאכול:
- לחם לבן אחיד או חלה (עדיף כצנים או טוסט), תפוח אדמה מבושל או אפוי (ללא קליפה), אורז לבן, אטריות, פסטה, קרקרים או מקלות מלוחים (בלי שומשום).
- בננה, מחית תפוחי עץ, אפרסקים ואגסים משומרים (ללא קליפה).
- חשוב לשלב מזונות חלבוניים, כגון: ביצה קשה, עוף, הודו או דג מבושלים או אפויים ללא תוספת שומן. מנות קטנות של גבינות דלות לקטוז עד 9% שומן, כגון: גבינה בולגרית, גבינה צהובה, קוטג' או גבינה מותכת.
- גזר, דלעת, קישואים - מבושלים או מאודים.
מומלץ להימנע מאכילת:
- מוצרי חלב ניגרים כגון: חלב, לבן, אשל, גבינה לבנה.
- מזונות עם תיבול חריף, עם תכולת סוכר גבוהה, מטוגנים או עם תכולת שומן גבוהה.
- מזונות שעשירים בסיבים תזונתיים, כמו: ירקות ופירות (מלבד המותרים), לחם ודברי מאפה מקמח מלא, דגני בוקר מועשרים בסיבים, אורז מלא, תירס, פופקורן, קטניות (עדשים, אפונה, שעועית יבשה, חומוס, פול, פתיתי סויה), פירות יבשים (לדוגמא: שזיפים, תאנים, משמשים), אגוזים, שקדים, בוטנים, גרעינים, פרג ושומשום.
להעדיף שיטות בישול שאינן טיגון, לדוגמא: אידוי, צלייה ואפייה.
להגביל צריכת מזונות שמכילים תחליפי סוכר מסוג סורביטול ו/או מניטול ו/או קסליטול (נמצאים לעתים במסטיקים וסוכריות ללא סוכר).
התייעצות עם דיאטנית:
- במידה והשלשולים נמשכים מעל 3-4 ימים ואם זו תופעת לוואי שצפויה לחזור בתקופת הטיפולים, חשוב לקבל ייעוץ תזונתי בכדי למנוע התדרדרות מצבך התזונתי והתפתחות של חסרים תזונתיים.
- במידה והנך צורך מזון יעודי כלשהו (מזון נוזלי או אבקת העשרה), יש להפסיקו באופן זמני ולהתייעץ עם הדיאטנית לגבי המשך נטילתו או צורך בהחלפתו.
- עם שיפור מצב היציאות, הדיאטנית תדריך אותך להחזרה הדרגתית של מזונות שונים לתפריטך.
לקביעת תור לדיאטנית לצורך יעוץ תזונתי מותאם אישית, יש לפנות למזכירות של האונקולוג המטפל.