חולי ומחלימי סרטן תוהים לעתים קרובות לגבי השאלה האם צריכת מזון מסוים ונטילת תוספי תזונה יכולים לשפר את איכות חייהם ואת הישרדותם. הם מבצעים חיפוש אחר פרסומים ומחקרים חדשותיים כדי למצוא מידע שיספק תשובות לשאלה.
חשוב לוודא, לפני ביצוע שינויים כלשהם בתזונה שלך, שהמידע שקראת מבוסס על עובדות ממחקרים רבים. בדרך כלל נדרש יותר ממחקר אחד כדי להוכיח ששיטה עובדת. לרוב, המלצות מאנשי מקצוע בתחום הבריאות מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
לכן, אם נחשפת לדיווח חדשותי שמתמקד במחקר אחד, חשוב לבדוק כמה אנשים נכללו במחקר ואם למחקרים אחרים היו תוצאות דומות. בנוסף, יש לדעת שכתבות חדשותיות קצרות, לעתים קרובות, אינן יכולות לשים ממצאי מחקר חדשים, בהקשר הנכון שלהם.
להלן מספר שאלות נפוצות שעולות בהקשר לתזונה והתשובות להן מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
המידע אינו מחליף יעוץ תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית.
פירות
וירקות
האם אכילת ירקות ופירות מפחיתה את הסיכון
לחזרה של מחלת הסרטן?
ברוב
המחקרים, הגדלת הצריכה של ירקות ופירות קשורה לסיכון נמוך יותר לחלות בסרטן הריאות,
סרטן חלל הפה , סרטן הוושט, סרטן הקיבה וסרטן
המעי הגס.
מעט
מחקרים נעשו על הקשר בין תזונה הכוללת צריכת יותר ירקות ופירות לבין שיפור
ההישרדות או הפחתת הסיכון לחזרה של מחלת הסרטן.
מחקרים
שבדקו דפוסי תזונה בריאים הכוללים ירקות ופירות, קטניות, דגנים מלאים וכאלה שדלים בבשר
אדום ומעובד נקשרו להישרדות כללית ארוכה יותר לאחר סרטן השד והערמונית.
לא
ידוע אילו מהתרכובות בירקות ובפירות מגינות ביותר, לכן ההמלצה היא לצרוך בכל יום סוגים
מגוונים של ירקות ופירות בצבעים שונים.
חולי
ומחלימי סרטן צריכים לצרוך בכל יום מגוון של ירקות ופירות בצבעים שונים בשל היתרונות
הבריאותיים האחרים שלהם.
בנושא זה, מומלץ לקבל יעוץ תזונתי מותאם
אישית על ידי דיאטנית.
האם יש הבדל בערך התזונתי של ירקות ופירות
טריים, קפואים ומשומרים?
כן,
אבל כולם יכולים להיות בחירות טובות לאכילה. ירקות ופירות טריים נחשבים בדרך כלל כבעלי
הערך התזונתי הטוב ביותר, אך חלק מהירקות
והפירות הקפואים יכולים להכיל יותר חומרים מזינים ממזונות טריים. הסיבה לכך היא שחומרי
הזנה עלולים ללכת לאיבוד בזמן שבין הקטיף לאכילת ירק או פרי טרי ואילו הירקות
והפירות הקפואים נקטפים לרוב כשהם בשלים ומוקפאים במהירות וכך נשמרים בהם חומרי
ההזנה.
בירקות
ופירות משומרים צפויים להיות פחות חומרים מזינים שרגישים לחום ומסיסים במים, בגלל הטמפרטורות
הגבוהות בהם נעשה שימוש בתהליך השימור. כמו כן, חשוב לשים לב לכך שחלק מהפירות המשומרים
ארוזים בסירופ בעל תכולת סוכר גבוהה, וחלק מהירקות המשומרים עשירים בנתרן.
מומלץ
לצרוך ירקות ופירות שלמים בצורות שונות.
האם בישול משפיע על הערך התזונתי של הירקות
והפירות?
בישול
ירקות ופירות יכול לסייע בספיגה טובה יותר של חומרים מזינים מסוימים, כגון: קרוטנואידים
(תרכובות שנותנות לירקות ולפירות את צבעיהם).
בישול
באמצעות מיקרוגל ובישול באמצעות אידוי הם הדרכים הטובות ביותר לשמר את החומרים המזינים,
בעוד שהרתחה, במיוחד לזמן ממושך, עלולה לגרום ליציאת הויטמינים שמסיסים במים (כמו
ויטמין Cוויטמינים מקבוצה B) מהירק או הפרי.
האם עלי להפוך את הירקות והפירות למיץ?
צריכת
מיצי ירקות ופירות יכולה להוסיף גיוון לתזונה ויכולה להיות דרך טובה לצרוך ירקות ופירות,
במיוחד כאשר קיים קושי ללעוס או לבלוע. בנוסף,
צריכת מיצי ירקות ופירות מסיעת לגוף לספוג חלק מהרכיבים התזונתיים שקיימים בהם.
מצד
שני, תחושת השובע שמתקבלת לאחר שתיית מיצי ירקות ופירות עשויה להיות פחותה מהתחושה
שמתקבלת לאחר צריכת ירקות ופירות שלמים, וכן, המיצים מכילים פחות סיבים. בנוסף, שתייה מרובה של מיצי פירות יכולה להוסיף כמות
סוכרים פשוטים וקלוריות עודפות לתזונה היומית.
במידה
ושותים מיצים, מומלץ לשתות מיצים שמכילים 100% ירק או פרי, שעברו פסטור, בכדי למנוע נזק שעלול להיגרם מהימצאות חיידקים. צריכת מיצים מפוסטרים מומלצת לכולם, אך
חשובה במיוחד לאנשים שיש להם מערכת חיסונית חלשה, כגון: מטופלים שמקבלים טיפול
כימי.
בנושא זה, מומלץ לקבל יעוץ תזונתי מותאם
אישית על ידי דיאטנית.
אוכל
אורגני
האם מזונות המסומנים כ"אורגניים" מומלצים לחולי
ומחלימי סרטן?
המונח
"אורגני" משמש לעתים קרובות לציון מזונות שגדלו ללא חומרי הדברה ושינויים
גנטיים. הוא משמש גם לבשר, עופות, ביצים ומוצרי חלב שמגיעים מבעלי חיים שלא טופלו
עם אנטיביוטיקה או הורמוני גדילה.
מזונות
צמחיים שהם אורגניים מגודלים בשיטות חקלאיות אשר אינן משתמשות ברוב קוטלי החרקים
או קוטלי העשבים השגרתיים, בדשנים כימיים, או בבוצה (משקע בוץ ורפש) של שפכים
כדשן.
בנוסף,
מזונות אורגניים אינם כוללים את השימוש של ממסים תעשייתיים או הקרנה של מזון
בתהליכי העיבוד וגם מזונות מהונדסים גנטית לא נכללים בהם.
היתרון
העיקרי של צריכת מזון אורגני הוא תמיכה בשיטות חקלאיות בנות קיימא מבחינה
סביבתית.
נהוג
לחשוב שצריכת מזון אורגני עשויה להיות טובה יותר מכיוון שהיא מפחיתה את החשיפה לכימיקלים
מסוימים. לא ידוע אם זה אומר שיש יתרונות בריאותיים לאנשים שצורכים מזון אורגני.
שטיפה
של תוצרת חקלאית שגודלה באופן שגרתי יכולה להסיר חלק מהשאריות של חומרי ההדברה,
השטיפה חשובה גם כדי למזער את הסיכון של
חולי ממקור זיהום חיידקי.
נכון לעכשיו, אין מספיק מחקרים בבני אדם, כדי להצהיר בבירור כי
מזונות אורגניים טובים יותר ממזונות אחרים לצורך הפחתת הסיכון לחלות בסרטן, הסיכון
להתקדמות מחלת הסרטן או הסיכון לחזרתה.
מאחר
ותוצרת חקלאית אורגנית היא לעתים קרובות יקרה יותר בהשוואה לתוצרת דומה המיוצרת
באופן שגרתי, חשוב עבור אנשים עם משאבים
מוגבלים להכיר בכך שעמידה בהמלצה של צריכת ירקות ופירות הינה בעדיפות גבוהה
יותר למניעת סרטן ולבריאות כללית מאשר בחירת תוצרת חקלאית אורגנית.
חומרי הדברה
האם
חומרי הדברה במזונות גורמים לסרטן?
קוטלי
חרקים וקוטלי עשבים, שני סוגים של חומרי הדברה, יכולים להיות רעילים כאשר משתמשים
בהם שלא כראוי במסגרות תעשייתיות, חקלאיות או תעסוקתיות אחרות.
הסוכנות
הבינלאומית לחקר הסרטן, מסווגת שלושה קוטלי עשבים חקלאיים נפוצים - גלייפוסאט, מלתיון
ודיאזינון- כמסרטנים אנושיים, ברמת סיכון
סביר.
כל שלושת קוטלי העשבים משויכים עם סיכון גבוה
יותר ללימפומה שאינה הודג'קין.
בנוסף, מלתיון ודיאזינון מקושרים לסיכון
יתר של סרטן ערמונית וסרטן ריאות, בהתאמה.
נכון
לעכשיו, ראיות מדעיות תומכות ביתרונות הבריאותיים המקיפים ובהשפעות המגנות מפני
סרטן של אכילת ירקות ופירות, ללא קשר אם הם גודלו תוך שימוש בשיטות אורגניות או שגרתיות.
שטיפה
של תוצרת חקלאית שגודלה באופן שגרתי יכולה להסיר חלק מהשאריות של חומרי ההדברה
והיא חשובה גם כדי למזער את הסיכון לזיהום חיידקי.