חולי ומחלימי סרטן תוהים לעתים קרובות לגבי השאלה האם צריכת מזון מסוים ונטילת תוספי תזונה יכולים לשפר את איכות חייהם ואת הישרדותם. הם מבצעים חיפוש אחר פרסומים ומחקרים חדשותיים כדי למצוא מידע שיספק תשובות לשאלה.
חשוב לוודא, לפני ביצוע שינויים כלשהם בתזונה שלך, שהמידע שקראת מבוסס על עובדות ממחקרים רבים. בדרך כלל נדרש יותר ממחקר אחד כדי להוכיח ששיטה עובדת. לרוב, המלצות מאנשי מקצוע בתחום הבריאות מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
לכן, אם נחשפת לדיווח חדשותי שמתמקד במחקר אחד, חשוב לבדוק כמה אנשים נכללו במחקר ואם למחקרים אחרים היו תוצאות דומות. בנוסף, יש לדעת שכתבות חדשותיות קצרות, לעתים קרובות, אינן יכולות לשים ממצאי מחקר חדשים, בהקשר הנכון שלהם.
להלן מספר שאלות נפוצות שעולות בהקשר לתזונה והתשובות להן מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
המידע אינו מחליף יעוץ תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית.
סוכר
האם צריכת סוכר "מזינה" תאי סרטן?
לא הוכח שצריכת סוכר מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן או שהיא מאיצה את התקדמות המחלה. ובכל זאת, סוכרים ומשקאות ממותקים מוסיפים כמויות גדולות של קלוריות לתזונה ויכולים לגרום לעלייה במשקל, שידוע שיכולה להשפיע על מהלך מחלת הסרטן.
מחקרי מעבדה הראו כי חילוף חומרים של גלוקוז (סוכר המהווה מקור חשוב של אנרגיה בגוף) מתרחש במהירות רבה יותר בתאים סרטניים מאשר בתאים תקינים. עובדה זו מתפרשת לרוב שלא כהלכה על ידי אנשים שאינם מכירים את המסלולים המטבוליים הרלוונטיים, שמניחים (באופן שגוי) כי סוכרים במזונות ובמשקאות "מזינים" ישירות תאים סרטניים.
בנושא זה, מומלץ לקבל יעוץ מותאם אישית על ידי דיאטנית.
מהו סוכר מוסף והאם מומלץ להגביל את צריכתו?
סוכר מוסף הוא סוכר שלא היה במזון באופן טבעי והוסיפו אותו מבחוץ. הסוכר בממתקים, במשקאות מתוקים, ואפילו תוספת של סוכר או דבש למשקאות חמים נחשב סוכר מוסף.
הגבלת צריכת מזונות מעובדים מאוד המכילים רמות גבוהות של סוכרים מוספים, כגון: עוגות, ממתקים, עוגיות ודגנים ממותקים, כמו גם משקאות ממותקים בסוכר, כגון: משקאות מוגזים, משקאות ספורט ואנרגיה, יכולה לעזור להפחית צריכה קלורית, למזער עלייה במשקל ולקדם משקל גוף בריא יותר.
בנוסף, הגבלת צריכת מזונות אלה, יכולה לסייע בהפחתת הפרשת אינסולין באנשים עם ליקויים מטבוליים, כמו אלה עם טרום סוכרת או סוכרת מסוג 2.
רוב המזונות והמשקאות שמכילים סוכר מוסף, אינם מכילים חומרים מזינים רבים ועלולים להיות תחליף למזונות מזינים יותר. מסיבה זו, מומלץ להגביל את צריכת המזונות והמשקאות שמכילים סוכר מוסף.
שומן
האם אכילת פחות שומן מפחיתה את הסיכון לחזרת מחלת סרטן או משפרת את ההישרדות?
לגבי צריכת שומן - לא ברור האם סך צריכת שומן משפיעה על תוצאות מחלת הסרטן.
מספר מחקרים בדקו את הקשר בין צריכת שומן להישרדות לאחר סרטן השד. התוצאות היו מעורבות. המחקר העדכני ביותר לא מצא קשר עקבי בין כמות השומן הנאכלת לבין הסיכוי לתמותה לאחר סרטן השד.
דיאטות עשירות מאוד בשומן נוטות להיות גם עשירות בקלוריות. צריכת עודף קלוריות יכול להוביל למשקל גוף עודף, אשר קשור לסיכון גבוה יותר לפתח סוגים מסוימים של סרטן, וכן לסיכון גבוה יותר לחזרת סרטן או לתמותה בקרב מחלימי סרטן השד, רירית הרחם ושלפוחית השתן.
לגבי צריכה עודפת של חומצות שומן רווי - צריכת שומן רווי היא גורם סיכון ידוע למחלות לב, גורם עיקרי לתמותה בכל האוכלוסיות, כולל בקרב מחלימי סרטן. שומן רווי נמצא בעיקר במזונות שמקורם מן החי כגון: עוף ובשר, חלב וחמאה. חלק מהשמנים הצמחיים כגון שמן קוקוס ושמן דקלים, הינם שמנים רוויים.
התזונה הים תיכונית, שעשירה בשמן זית (מקור לשומנים חד בלתי רוויים), דגים ואגוזים (עשירים בחומצות שומן אומגה 3), ירקות, פירות ודגנים מלאים נקשרה לסיכון נמוך יותר לתמותה בקרב חולי ומחלימי סרטן הערמונית. בנוסף, תזונה זו מכילה פחות שומן רווי.
לגבי צריכת חומצות שומן מסוג טראנס –
מספר מחקרים מצביעים על כך שצריכת שומן טראנס עשויה להיות קשורה לסיכון מוגבר לתמותה לאחר סרטן השד, אך דרושים מחקרים נוספים.
לצריכת שומני טראנס יכולה להיות השפעה מזיקה על הלב, גם באמצעות העלאת רמות הכולסטרול בדם.
המקורות העיקריים של שומני טראנס הם: מרגרינה, מאפים וחטיפים המכילים שמנים מוקשים חלקית. בתעשיית המזון היום מפחיתים שומן טראנס במזונות שונים.
מומלץ לחולי ומחלימי סרטן (במיוחד למי שנמצא בסיכון מוגבר למחלות לב) לצרוך שומן בהתאם לכמות הקלוריות הדרושה וכך לצרוך תזונה שמכילה פחות שומן רווי, כדוגמת הדיאטה הים תיכונית ולהימנע מצריכת שומני טראנס.
בנושא זה, מומלץ לקבל ייעוץ תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית.
סיבים תזונתיים
האם צריכת מזונות שעשירים בסיבים תזונתיים יכולים למנוע סרטן או לשפר הישרדות בחולי סרטן?
סיבים תזונתיים הם פחמימות ממקורות צמחיים שונים, שאינן מתעכלות על ידי מערכת העיכול של בני האדם. קיימים סיבים מסיסים (כגון: סובין שיבולת שועל) או סיבים בלתי מסיסים (כגון: סובין חיטה ותאית). סיבים מסיסים מסייעים בהורדת הסיכון למחלות לב על ידי הפחתת רמות הכולסטרול בדם. סיבים קשורים גם לשיפור תפקוד המעיים.
בשלב זה, לא ידוע אם הסיבים עצמם יכולים להשפיע על הסיכון לסרטן או על ההישרדות.
לגבי צריכת מזונות שעשירים בסיבים תזונתיים, כמו: דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות ואגוזים שונים, נמצא קשר חזק בין צריכתם לסיכון נמוך יותר לסרטן המעי הגס. בנוסף, לצריכת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים יש יתרונות בריאותיים נוספים, כמו סיכון נמוך יותר למחלות לב.
עבור מחלימי סרטן השד והערמונית, אכילת תזונה בריאה שעשירה במזונות אלה קשורה גם בסיכון נמוך יותר לתמותה.
בנושא זה, מומלץ לקבל ייעוץ תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית.