חולי ומחלימי סרטן תוהים לעתים קרובות לגבי השאלה האם צריכת מזון מסוים ונטילת תוספי תזונה יכולים לשפר את איכות חייהם ואת הישרדותם. הם מבצעים חיפוש אחר פרסומים ומחקרים חדשותיים כדי למצוא מידע שיספק תשובות לשאלה.
חשוב לוודא, לפני ביצוע שינויים כלשהם בתזונה שלך, שהמידע שקראת מבוסס על עובדות ממחקרים רבים. בדרך כלל נדרש יותר ממחקר אחד כדי להוכיח ששיטה עובדת. לרוב, המלצות מאנשי מקצוע בתחום הבריאות מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
לכן, אם נחשפת לדיווח חדשותי שמתמקד במחקר אחד, חשוב לבדוק כמה אנשים נכללו במחקר ואם למחקרים אחרים היו תוצאות דומות. בנוסף, יש לדעת שכתבות חדשותיות קצרות, לעתים קרובות, אינן יכולות לשים ממצאי מחקר חדשים, בהקשר הנכון שלהם.
להלן מספר שאלות נפוצות שעולות בהקשר לתזונה והתשובות להן מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
המידע אינו מחליף יעוץ תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית.
בשר
האם עלי להימנע מאכילת בשר?
מחקרים
קשרו אכילת כמויות גדולות של בשר אדום ובשר מעובד (כמו נקניקיות, נקניקים, המבורגר
מעובד, שניצל מעובד, בייקון, בשר כבוש, מעושן או משמר) עם סיכון מוגבר לסרטן המעי הגס
ומספר סרטנים אחרים. חלק מהמחקרים גם מצביעים על כך שטיגון או צלייה של בשר בטמפרטורות
גבוהות מאוד יוצר כימיקלים שעלולים להגביר את הסיכון לסוגים מסוימים של סרטן (במיוחד
בשרים בעלי תכולת שומן גבוהה יותר ועופות עם עור).
מסיבות
אלו, האגודה האמריקאית לסרטן בהמלצותיה למניעת סרטן, ממליצה להימנע או להגביל צריכת
בשר אדום ובשר מעובד. מומלץ גם לחולי ומחלימי סרטן לפעול לפי המלצה זו לבריאות כללית.
לא
קיים מחקר שבחן את ההשפעה של צריכת בשר מעובד, בשר שבושל בטמפרטורה גבוהה, או בשר באופן
כללי על הישנות מחלת סרטן או על התקדמות מחלה.
מחקרים
מראים שדפוס אכילה בריא, שנוטה להיות דל בבשר אדום ומעובד, קשור להישרדות כללית גבוהה
יותר עבור אנשים עם סרטן השד וסרטן הערמונית. מצד שני, דיאטה "בסגנון מערבי",
שעשירה בבשר אדום ומעובד, מוצרי חלב עתירי שומן, דגנים מזוקקים, צ'יפס, ממתקים וקינוחים,
קשורה להישרדות נמוכה יותר של חולי סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן הערמונית וגם עשוי
להגביר את הסיכון לחזרת סרטן המעי הגס.
בנושא זה, מומלץ לקבל יעוץ תזונתי מותאם
אישית על ידי דיאטנית.
סויה
ומוצריה
האם חולי או מחלימי סרטן צריכים לשלב צריכת סויה ומוצריה בתזונה שלהם?
סויה
ומוצריה הם מקור מצוין לחלבון ויכולים להיות אפשרות טובה לארוחות ללא בשר.
סויה
מכילה פיטוכימיקלים רבים, כולל איזופלבונים, שלחלקם יש פעילות אסטרוגן חלשה ונראה במחקרים
בבעלי חיים, שהם מגנים מפני סרטן תלוי הורמונים. לתרכובות אחרות בסויה יש תכונות נוגדות
חמצון ועשויות להיות להן השפעות אנטי סרטניות.
יש
עניין רב בתפקיד האפשרי של סויה ומוצריה בהפחתת הסיכון לסרטן, במיוחד הסיכון לסרטן
השד.
מספר
מחקרים מצביעים על כך שאכילת מזונות סויה מסורתיים כמו טופו עשויה להוריד את הסיכון
לסרטן השד, במיוחד בקרב נשים אסייתיות שאולי צרכו סויה בכמויות גדולות יותר לפרקי זמן
ארוכים יותר, אך העדויות עדיין מוגבלות.
עבור
חולות ומחלימות סרטן השד, מחקרים עדכניים אינם מוצאים השפעות מזיקות מאכילת סויה
ומוצריה ומצביעים על כך שצריכת מזונות אלה שעשירים באיזופלבונים עשויה להפחית את הסיכון
להישנות המחלה. ייתכן וצריכת מזונות אלה עשויה אפילו לסייע ולגרום לטיפול בטמוקסיפן
לעבוד טוב יותר.
לגבי
תוספי סויה,
ידוע מעט לגבי ההשפעות שלהם. במחקר אחד, ההשפעות הוכחו כמגבירות את הסיכון לסרטן שד
שלילי לקולטן אסטרוגן, וכמגבירות את הסיכון לסרטן השד בנשים עם היסטוריה משפחתית של
סרטן.
יש
להיזהר בנטילת תוספי סויה, מכיוון שידוע מעט על ההשפעות הבריאותיות המועילות והמזיקות
שלהם על חולות ומחלימות סרטן.
בנושא זה, מומלץ לקבל יעוץ תזונתי מותאם
אישית על ידי דיאטנית.