חולי ומחלימי סרטן תוהים לעתים קרובות לגבי השאלה האם צריכת מזון מסוים ונטילת תוספי תזונה יכולים לשפר את איכות חייהם ואת הישרדותם. הם מבצעים חיפוש אחר פרסומים ומחקרים חדשותיים כדי למצוא מידע שיספק תשובות לשאלה.
חשוב לוודא, לפני ביצוע שינויים כלשהם בתזונה שלך, שהמידע שקראת מבוסס על עובדות ממחקרים רבים. בדרך כלל נדרש יותר ממחקר אחד כדי להוכיח ששיטה עובדת. לרוב, המלצות מאנשי מקצוע בתחום הבריאות מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
לכן, אם נחשפת לדיווח חדשותי שמתמקד במחקר אחד, חשוב לבדוק כמה אנשים נכללו במחקר ואם למחקרים אחרים היו תוצאות דומות. בנוסף, יש לדעת שכתבות חדשותיות קצרות, לעתים קרובות, אינן יכולות לשים ממצאי מחקר חדשים, בהקשר הנכון שלהם.
להלן מספר שאלות נפוצות שעולות בהקשר לתזונה והתשובות להן מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
המידע אינו מחליף יעוץ תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית.
כמות
שתייה
מהי חשיבות השתייה וכמה מים או משקאות אחרים
עלי לשתות?
חשוב
לשתות מים או משקאות אחרים בכדי לספק לגוף נוזלים ולהבטיח שכל תאי הגוף מקבלים את
הנוזלים הנחוצים להם.
כמות
הנוזלים שאדם צריך לשתות ביום היא בדרך כלל 10-6 כוסות של 250 מ"ל. רופא או דיאטנית יוכלו להמליץ על כמות נוזלים
מותאמת אישית.
אם
קיים קושי לאכול או לשתות או אם מאבדים נוזלים, למשל כתוצאה מהקאות או שלשולים, ייתכן
שצריכת הנוזלים לא תהיה מספקת ותוביל להתייבשות. התייבשות יכולה לגרום לתסמינים כמו
עייפות קשה , סחרחורת, יובש בפה, טעם רע בפה ובחילות.
מומלץ
לעדכן את הצוות הרפואי לגבי קושי לאכול או לשתות ולדון באפשרויות הטיפול הקיימות
לצורך הגדלת צריכת הנוזלים.
בנושא זה, מומלץ לקבל יעוץ תזונתי מותאם
אישית על ידי דיאטנית.
אלכוהול
האם סוגים מסוימים של אלכוהול מהווים
פחות סיכון לחלות בסרטן? האם יש רמת
צריכה בטוחה?
מחקרים מצאו קשר בין צריכת אלכוהול לבין
הסיכון לחלות במספר סוגי סרטן, כגון: סרטן הפה, הלוע, הגרון, הוושט, הכבד, המעי הגס והרקטום והשד. שימוש באלכוהול
עשוי להיות קשור גם לסרטן הריאות והקיבה. עבור סוגי סרטן אלו, עדיף להימנע או להגביל
את צריכת האלכוהול.
הראיות מצביעות על כך שככל שאדם שותה
יותר אלכוהול, כך גדל הסיכון שלו לפתח סרטן המקושר לאלכוהול.
הסיכון לחלק ממחלות הסרטן עולה אפילו
כששותים פחות ממשקה אחד ביום. בכדי להפחית את הסיכון לפתח מספר סוגים של סרטן, אין
רמה בטוחה של צריכה.
כל אלכוהול, ללא קשר לסוג - בירה, יין,
משקאות חריפים - מכיל אתנול, שהוא התרכובת הגורמת לסרטן במשקאות אלכוהוליים.
אין סוג של משקה אלכוהולי שמסוכן פחות
מבחינת השפעתו על הסיכון לסרטן.
האם
עלי להימנע מאלכוהול במהלך טיפול במחלת הסרטן?
המלצה לגבי הימנעות משתיית אלכוהול
במהלך טיפולים למחלת הסרטן, מושפעת מסוג המחלה, היקפה וסוג הטיפול שהומלץ.
אם יש פצעים בפה, מומלץ להימנע או להגביל
שתיית אלכוהול.
אלכוהול, אפילו בכמות קטנה, כמרכיב במי פה, עלול לגרות פצעים בפה ואף לגרום
להחמרתם.
אם מתחילים לקבל טיפול שעלול לגרום
להופעת פצעים בפה, כגון: הקרנות לאזור ראש - צוואר או סוגים רבים של טיפולים
כימיים, מומלץ להימנע או להגביל שתיית אלכוהול.
תרופות רבות המשמשות לטיפול בסרטן מתפרקות
על ידי הכבד, ואלכוהול, על ידי גרימת דלקת בכבד, עלול להאט את פירוק התרופות, ולהגביר
את תופעות הלוואי. לכן מומלץ להימנע או להגביל צריכת אלכוהול במהלך הטיפולים, כדי
למנוע אינטראקציות עם התרופות השונות לטיפול בסרטן.
ניתן לבדוק עם הרופא המטפל מהי ההמלצה
לגבי טיפול מסוים.
האם
אלכוהול מגביר את הסיכון לחזרת מחלת הסרטן ?
מחקרים מצביעים על כך ששתיית אלכוהול עלולה
להגביר את הסיכון לחזרת מחלת הסרטן מסוג: ראש וצוואר, גרון, הלוע וסרטן הכבד, כך שייתכן
שעדיף עבור חולי ומחלימי מחלות אלו להימנע מאלכוהול.
לגבי מחלות סרטן אחרות, בשלב זה אין מספיק
מידע לגבי הקשר בין שתיית אלכוהול והסיכון לחזרתם.
מאחר וצריכת אלכוהול ידועה כגורם למספר
סוגי סרטן, ההמלצה לחולי ומחלימי סרטן להימנע מצריכת אלכוהול כחלק משינוי אורח
החיים כדי להפחית את הסיכון שלהם לחזרת המחלה או לפתח מחלת סרטן מסוג נוסף.
קפה
האם שתיית קפה משפיעה על הסיכון לסרטן?
השאלה האם צריכת קפה מפחיתה או מגבירה
את הסיכון לסוגים שונים של סרטן מהווה תחום פעיל של מחקר.
מחקרים הראו כי צריכת קפה עשויה להפחית
את הסיכון לסרטן הכבד וסרטן רירית הרחם.
ישנן עדויות לכך שצריכת קפה מפחיתה את
הסיכון לסרטן הפה, סרטן הלוע והגרון כמו גם לסרטן עור של תאי בסיס, גם בגברים וגם
בנשים ואולי למלנומה ממאירה בקרב נשים.
בהתייחס לטמפרטורה של הקפה, מחקרים
קודמים הראו כי צריכת משקאות חמים מאוד, מעל 65 מעלות צלזיוס, כגון קפה ו/או תה,
עשויה להגביר את הסיכון לסרטן הוושט ומחקר מסוג מטה-אנליזה עדכני תמך במסקנה זו.
כלומר, ייתכן וישנו יתרון לשתיית קפה, אך בטמפרטורה שאינה חמה מאוד.
המנגנונים הפוטנציאליים שבאמצעותם קפה
עשוי להשפיע לטובה על הסיכון לסרטנים מסוימים אינם מובנים לחלוטין.
מאות תרכובות פעילות ביולוגית, כולל
קפאין, פלבנואידים, ליגנינים ופוליפנולים אחרים, נמצאות בקפה קלוי.
תרכובות אלה ותרכובות קפה אחרות הוכחו
כמגבירות הוצאת אנרגיה, מעכבות נזק תאי, מווסתות גנים המעורבים בתיקון דנ"א,
בעלות תכונות אנטי‐דלקתיות ו / או מעכבות גרורות.
בנוסף, קפה משפיע גם על זמן המעבר במעי
ועל חילוף החומרים בכבד של חומרים מסרטנים ולפיכך גם גורמים אלה עשויים לתרום
לסיכון נמוך יותר של מחלות סרטן מסוימות במערכת העיכול.