חולי ומחלימי סרטן תוהים לעתים קרובות לגבי השאלה האם צריכת מזון מסוים ונטילת תוספי תזונה יכולים לשפר את איכות חייהם ואת הישרדותם. הם מבצעים חיפוש אחר פרסומים ומחקרים חדשותיים כדי למצוא מידע שיספק תשובות לשאלה.
חשוב לוודא, לפני ביצוע שינויים כלשהם בתזונה שלך, שהמידע שקראת מבוסס על עובדות ממחקרים רבים. בדרך כלל נדרש יותר ממחקר אחד כדי להוכיח ששיטה עובדת. לרוב, המלצות מאנשי מקצוע בתחום הבריאות מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
לכן, אם נחשפת לדיווח חדשותי שמתמקד במחקר אחד, חשוב לבדוק כמה אנשים נכללו במחקר ואם למחקרים אחרים היו תוצאות דומות. בנוסף, יש לדעת שכתבות חדשותיות קצרות, לעתים קרובות, אינן יכולות לשים ממצאי מחקר חדשים, בהקשר הנכון שלהם.
להלן מספר שאלות נפוצות שעולות בהקשר לתזונה והתשובות להן מבוססות על תוצאות של מחקרים רבים.
המידע אינו מחליף יעוץ תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית.
נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים)
מהם נוגדי חמצון ומה הקשר בינם לבין סרטן?
נוגדי חמצון כוללים ויטמין C, ויטמין E, קרוטנואידים (תרכובות שנותנות לירקות ולפירות את צבעיהם), ופיטוכימיקלים רבים (כימיקלים על בסיס צמחי). הם עוזרים למנוע נזק לתאים הנגרם על ידי תגובות כימיות עם חמצן. מכיוון שנזק זה עשוי לשחק תפקיד בהתפתחות הסרטן, חשבו זה מכבר שנוגדי חמצון עשויים לסייע במניעת סרטן.
מחקרים מצביעים על כך שאנשים שאוכלים יותר ירקות ופירות, שהם מקורות עשירים לנוגדי חמצון, עשויים להיות בעלי סיכון נמוך יותר לחלות בכמה סוגי סרטן. מכיוון שחולי ומחלימי סרטן עשויים להיות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן נוסף שונה, עליהם לאכול מגוון של מזונות עשירים בנוגדי חמצון בכל יום.
עד כה, מחקרים על נטילת תוספי ויטמינים או מינרלים נוגדי חמצון לא הראו שהם מפחיתים את הסיכון לסרטן. למעשה, מחקרים הראו שתוספי בטא קרוטן במינון גבוה יכולים להגביר את הסיכון לסרטן ריאות אצל אנשים שכבר נמצאים בסיכון גבוה יותר לסרטן זה.
בשלב זה, ההמלצה הטובה ביותר היא, לצרוך נוגדי חמצון על ידי צריכת מזון ולא באמצעות תוספי תזונה.
האם בטוח ליטול תוספי תזונה של נוגדי חמצון במהלך הטיפול במחלת הסרטן?
תוספי תזונה רבים מכילים רמות נוגדי חמצון (כגון: ויטמינים C ו-E) הגבוהות בהרבה מהצריכה התזונתית המומלצת לבריאות מיטבית.
לעת עתה, אונקולוגיים רבים ממליצים שלא ליטול מינונים גבוהים של תוספי תזונה נוגדי חמצון במהלך כימותרפיה או הקרנות. קיים חשש כי נוגדי החמצון עשויים לתקן את הנזק לתאי הסרטן שטיפולי הסרטן הללו גורמים, ולהפוך את הטיפולים לפחות יעילים. אבל אחרים ציינו שהנזק האפשרי מנוגדי חמצון הוא רק בתיאוריה. הם מאמינים שאולי יש יתרון בסיוע בהגנה על תאים נורמליים מנזק שנגרם על ידי טיפולי סרטן אלה.
האם נוגדי חמצון או תוספי תזונה אחרים מועילים או מזיקים במהלך טיפול כימותרפי או קרינה היא שאלה מרכזית ללא תשובה ברורה מבוססת מדע כרגע.
עד שיהיו יותר ראיות זמינות, מומלץ לחולי סרטן שמקבלים טיפול כימותרפי או קרינתי, להימנע מנטילת תוספי תזונה, למעט במקרים בהם יש לטפל במחסור ידוע של רכיב תזונתי מסוים, ולהימנע מנטילת תוספים שמספקים יותר מ-100% מהערך היומי המומלץ עבור נוגדי חמצון.
פיטוכימיקלים
מהם פיטוכימיקלים והאם צריכתם מפחיתה את הסיכון לסרטן?
פיטוכימיקלים הם מגוון רחב של תרכובות המיוצרות על ידי צמחים. לחלקם יש פעולות נוגדות חמצון או דמויות הורמונים. מחקרים בודדים בלבד, בדקו את ההשפעות שעשויות להיות לפיטוכימיקלים (או הצמחים המכילים אותם) על חזרה של מחלת סרטן או על התקדמות המחלה.
אכילה מרובה של ירקות ופירות מפחיתה את הסיכון לחלות בסוגים מסוימים של סרטן, ולכן החוקרים מחפשים את התרכובות הצמחיות הספציפיות שעשויות להסביר זאת.
בשלב זה, אין עדות לכך שפיטוכימיקלים הנלקחים כתוספים מועילים כמו הירקות, הפירות, הקטניות והדגנים מהם הם מגיעים. למעשה, פיטוכימיקלים מסוימים עשויים להזיק, לכן חשוב ליידע את הצוות הרפואי שמטפל בך, לפני נטילת כל סוג של תוסף תזונה.