יולי 2024
מזון שאינו בטוח עלול להכיל חיידקים שגורמים למחלות שונות.
המחלות עלולות להתרחש בעיקר כאשר מערכת החיסון מוחלשת על רקע של מחלת סרטן ו/או הטיפולים השונים בה. מכאן, ישנה חשיבות גבוהה להקפיד על צריכת "מזון בטוח".
"מזון בטוח" - איך עושים את זה?
שומרים על הנקיון
- חשוב לרחוץ ידיים היטב עם סבון (במשך כ-20 שניות), לפני ואחרי הכנת אוכל ולפני האכילה.
- יש לשמור על הנקיון ושטיפה במים חמים וסבון של צלחות, כלי מטבח ומשטחי עבודה להכנת מזון. חשוב במיוחד לאחר מגע עם בשר, דגים, עופות או ביצים שאינם מבושלים.
- יש להחליף בתדירות גבוהה אביזרי מטבח נלווים (מגבות, ספוגים, מטליות). ניתן להשתמש בנייר מגבת חד פעמי, לניגוב ידיים וכלים.
- יש להשתמש במשטחי חיתוך נפרדים עבור ירקות ופירות טריים ועבור בשרים ודגים שאינם מבושלים.
מונעים התרבות חיידקים במזון
- אחסון
מזון - יש להקפיד לשמור במקרר מזון המיועד לכך. מזון מבושל יש לחמם היטב לפני האכילה. יש לאחסן בשרים, עופות ודגים לא מבושלים במדף התחתון במקרר, כך שהם לא יהיו מעל מזונות מבושלים. כמו כן להקפיד שלא יבואו במגע עם פירות וירקות טריים. יש להשתמש בשטחי אחסון ובכלי אחסון נפרדים עבור בשרים, עופות ודגים שאינם מבושלים ועבור מזונות אחרים. יש להימנע מלהשאיר מזון ללא כיסוי.
- הפשרת
מזון - יש להפשיר מזון קפוא במקרר או באמצעות
מיקרוגל. אין להפשיר מזון בטמפרטורת החדר. מזון מופשר יש לבשל מיד ואין להקפיאו
בשנית.
- חימום
מזון - יש לחמם היטב מזון מבושל שקורר או הוקפא. בעת חימום מזון במיקרוגל, יש לוודא שהמזון חומם היטב
בכל שטחו ושלא נותרו בו נקודות קרות.
- קירור
מזון - יש להכניס מזון מבושל למקרר
עד
שעה
מסיום
הבישול
ולאכול אותו
תוך 3 ימים.
- הקפאת
מזון - יש להקפיא מזון
מבושל עד
חצי
שעה
מסיום
הבישול.
מומלץ לחלק אותו למנות יומיות.
מקפידים על טיפול ורכישה נאותים במזונות רגישים
- פירות
וירקות - חשוב לשטוף במים זורמים לפני: אכילתם, קילופם,
חיתוכם או בישולם. לא מומלץ לשטוף אותם בסבון או בחומרים אחרים. יש להימנע מצריכת ירקות ופירות פגומים. ירקות ופירות עם קליפה קשה לניקוי (לדוגמא: ברוקולי, כרובית, פירות יער), ירקות עליים (לדוגמא: חסה, כרוב, צמחי תבלין טריים) - דגש על שטיפה מיטבית.
- בשרים,
עופות, דגים ומאכלי ים נוספים- חשוב לבשל היטב ולהביא לרתיחה
או לאפות היטב. יש להימנע ממזונות שלא עברו בישול, אפיה או שעברו בישול חלקי בלבד,
כמו: סושי, בשרים, דגים, עופות, מאכלי ים שונים. יש
לקנות במקומות מסודרים ולוודא שהאריזה אינה פגומה ועדיין בתוקף.
- ביצים- חשוב לבשל היטב לפני צריכה. ביצים
סדוקות - להשליך ולשטוף ידיים לאחר מגע. לבדוק
תוקף. לרכוש במקום מסודר. אין לצרוך ביצים טריות, או ביצים שעברו טיפול בחום קל בלבד כגון: ביצה רכה או ביצת עין. יש להימנע ממזונות המכילים ביצים שלא עברו בישול, כמו: מוס, מיונז ביתי, עוגות, קצפות, גלידה ביתית.
- חלב
ומוצריו - יש לצרוך רק מוצרים שעברו פסטור. יש לרכוש
במקומות מסודרים בלבד. מומלץ להימנע מרכישה במחלבות שאינן מסחריות ומרכישת מזון שאינו מפוקח בצידי הדרכים.
בזמן קניית מזון
- יש להימנע מקניית אריזות מזון פגומות.
- יש לבדוק תאריכי תפוגה של מזונות ולא
לקנות או לאכול אם התאריך עבר (פג תוקף).
- יש לאסוף רק בסוף הקניות מזונות הדורשים קירור והקפאה ולדאוג שיאוחסנו
במקרר או המקפיא הביתי כמה שיותר מהר.
- יש לארוז בשקיות ניילון נפרדות בשרים, עופות ודגים ולדאוג שלא יבואו
במגע עם מזונות אחרים.
במידה ורוכשים מזון מוכן מחוץ לבית
-
יש
לרכוש ולצרוך
רק מזונות מבושלים או אפויים היטב.
- יש להימנע מרכישת סלטים שאינם באריזה מסחרית סגורה, כגון: סלטים הנמכרים במעדניות, כריכים
ומנות נוספות המכילים אותם.
- יש להימנע מקניית מזונות בתפזורת או במשקל, כמו: פיצוחים, סלטים,
חמוצים, גבינות, תבלינים יבשים ועוד. יש לרכוש באריזות מסחריות סגורות.
- יש
להימנע מרכישה ואכילה במקומות בהם מוגש מזון בשירות עצמי, כמו: מזנון.